HCL.HR

Evo koje će akcijske igre podizati adrenalin i tempo u 2023. godini

Zoran Žalac 07.01.2023.   •   35 komentara


Japanski će se developeri igara u 2023. godini snažno uhvatiti akcijskog žanra. Iako u ponudi nema generalno poznatih imena, imamo dobar predosjećaj za većinu njih.

Širok je pojam akcije u igrama pa je teško složiti listu akcijskih naslova za 2023. godinu. Ne zato što ih nema, nego iz razloga što negdje treba povući crtu između akcijskih avantura, pucačina, akcijskih RPG-ova i onoga što danas prezentiramo – čisto akcijskih igara. No, crtu smo nekako povukli i evo što se našlo iznad nje za 2023. godinu:

Suicide Squad: Kill the Justice League

26. 05. 2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Tvorci Batman: Arkhama nisu izbacili igru već skoro osam godina. Ludo, zar ne? Jednako ludo izgleda njihov Suicide Squad u kojemu ćemo imati zadatak ubiti Batmana, Supermana i druge heroje pod kontrolom zlog Brainiaca. Harley Quinn, Deadshot, Captain Boomerang i King Shark bit će nestašna banda koja će zbijati šale i raditi nered i u Metropolisu. Igra će se pritom moći igrati u solo izvedbi ili kooperativno u četveročlanom timu. Gameplay izgleda kaotično i jako nas zanima hoće li imati ono nešto što će nas zalijepiti uz ekran do samog kraja igre, možda čak i nakon toga.

Lies of P

2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Lies of P je igra u kojoj se Pinokio budi u gradu Kratu kojega je preplavilo ludilo. Drvenog dječaka dočeka poruka da pronađe svog tvorca, gospona Geppetta, a na putu do njega ispriječit će mu se različite kreature koje treba sravniti sa zemljom. Specifičnost igre bit će u tome da Pinokio svakom uspješno podvaljenom laži biva sve bliže ljudskom obliku. No, laži će imati posljedice na priči, a igra će imati više različitih završetaka ovisno o tome koliko budemo lagali i govorili istinu.

Armored Core VI: Fires of Rubicon

2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Serijal Armored Core već je toliko dugo u mirovanju da će se čitava generacija igrača tek upoznati s njim dolaskom šestog dijela. Činjenica da igru razvija ekipa FromSoftwarea, koja već godinama nije napravila lošu igru, odlična je reklama za ovaj akcijski naslov s mechovima. O samoj igri ne znamo praktički ništa, no ako vas pale teška artiljerija i napredna mašinerija, Armored Core VI nije nešto što želite propustiti.

Hades II

2023. PC

Razvojni tim Supergiant Games proizvodi igre već 14 godina i Hades II bit će im prvi nastavak na kojemu su radili. Doduše, nije to nastavak priče o Zagreusu već potpuno novo poglavlje s princezom Melinoe u glavnoj ulozi. Princeza će se zaputiti u sukob protiv kralja Titana i boga vremena, tamaneći nove neprijatelje u formatu koji je prvom Hadesu donio brojne nagrade. Ove godine igrat ćemo nedovršenu verziju igre u early accessu, ekskluzivno na PC-ju.

Wild Hearts

16. 02. 2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Wild Hearts je solo ili co-op igra koja donosi nekoliko novih varijacija na prokušani recept lovačkih naslova nalik Monster Hunteru. Do troje lovaca poći će u lov na fantastične zvijeri zvane Kemono, pri čemu će koristiti Karakuri setove za izradu katapulta, zamki, bombi i slično. Bitke s velikim čudovištima trebale bi biti najatraktivniji dio igre, a od tvoraca Dynasty Warriorsa očekujemo akciju koja će nam pružiti zanimljiv materijal za lovačke priče.

Skull & Bones

2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Ova igra je posljedica uspjeha Assassin’s Creed IV: Black Flaga, samo što dolazi uz kašnjenje od skoro čitavog desetljeća. Akcija će se u Skull & Bonesu svoditi na bitke brodova, što će nekim piratima biti razočaranje. No, ipak se nadamo da će igra ponuditi određenu dubinu gameplaya u svom pomorskom segmentu. Morat ćemo paziti na pozicioniranje u odnosu na vjetar, voditi računa o zadovoljstvu posade i sl. Male su šanse da će Skull & Bones ostvariti dobar rezultat po cijeni od 80 eura, ali znate kako to ide s Ubisoftovim naslovima – već će se mjesec dana nakon izlaska nuditi s 50% popusta.

Aliens: Dark Descent

2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Pojam akcije u ovoj igri bit će nešto drugačiji. Za razliku od drugih igara s ove liste, Aliens: Dark Descent izvodi se u iz ptičje perspektive. Kontrolirat ćemo grupu marinaca koje u dobro poznatom scenariju vrebaju krakati Xenomorphovi. Igra će imati i svoj taktički aspekt, ali jednom kad vanzemaljci krenu navirati, situacija će postati uzavrela, što zbog pritiska što zbog bacača plamena kojim se nastoji odbiti protivnike.

Wanted Dead

14. 02. 2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Developeri ovu igru opisuju kao “dinamitnu akciju” s trganjem udova. U ulozi specijalne agentice Hanne Stone čistit ćemo ulice futurističkog Hong Konga prakticiranjem 50 različitih finišera. Kad ne bude udaranja protivnika, bit će opuštanja uz karaoke. A ako vam cijela stvar izgleda kao nešto B produkcije, to je namjerno. Vidite, Wanted: Dead vam je ljubavno pismo šestoj generaciji konzola. Rađeno za osmu i devetu generaciju konzola.

Scars Above

28. 02. 2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Iz susjedne nam Srbije dolazi Scars Above, nova igra novosadskog studija Mad Head Games koji je prethodno napravio igru Pagan Online. Scars Above je znanstveno-fantastična pucačina iz trećeg lica s pričom o Kate Ward, astronautkinji koja istražuje leteći objekt zvan Metahedron. Taj vanzemaljski objekt prijeti našem planetu prkoseći poznatim zakonima fizike te odvlači Kate na strani planet gdje ju lokalna fauna nastoji ubiti. Igra će pretežno biti pucačina iz trećeg lica, ali će neprijatelji često tražiti kombiniranje bliskih i dalekometnih napada kako bi im se razbio elementalni štit.

Like a Dragon: Ishin!

22. 02. 2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Prequel Yakuza igara smješten je u Japanu sredinom 19. stoljeća i premda je već davno izašao, nikad ga se nije igralo izvan japanskog tržišta. U Ishinu u ulozi smo samuraja Sakamota Ryome putujemo u Kyoto da bismo pronašao ubojicu njegovog oca. Kako će Sakamotovi protivnici naučiti, on nije tipični samuraj nego je spreman raskrstiti veze s tradicijom. Neće mu tako biti ispod časti koristiti vatrena oružja, a ni prebaciti se na borbu šakama kad to situacija traži. Očekujemo stoga zabavnu i dinamičnu borbu sa četiri izmjenjiva stila, te dozom poznate Ryu Ga Gotoku šaljivosti

Stellar Blade

2023. PlayStation 5

Stellar Blade je futuristička igra koja nas stavlja u ulogu zanosne protagonistice Eve. Ona odlazi na napuštenu Zemlju, odnosno u zadnji živući grad Xion, kojega mora obnoviti kako bi spasila planet u ime svoje organizacije NA:tive. Cijela stvar tematski i izvedbom malo podsjeća na NieR Automatu, ali to je u ovom slučaju uzbudljiva usporedba.

Komentari (35)

  • Monster Tamer

    07.01.2023 - 19:05

    Armored Core mi je najdraži From Software-ov serijal, volim robote, sređivanje istih i borbe u raznim arenama a također volim kada mi igra nasumično izbaci misije pa imam pravo birati jednu od ponuđenih te po nagradama procijeniti težinu misija i da li imam dovoljno snažnog robota za njih. To mi je baš fora a i zanima me naravno i Hades 2.

    • Robotz

      @Monster Tamer, 07.01.2023 - 20:26

      Ja recimo Core serijal nisam nikada igrao ali od Blooborena sam toliki fan ovoga studija i jos me ni jednom nisu razocarali da cu i ovo da rokam sigurno a dijete u meni bi bilo presretno rasturati sa giant ass robotima jos kad ovaj studio pravi combat i sve ostalo….jedva cekam.

  • tylerogg

    07.01.2023 - 19:07

    Ubishit igra ce podizat adrenalin omg.Ajmo navijati za hakere..Cringleee

  • Agent

    07.01.2023 - 19:24

    Od ovoga samo Hades 2. Nadam se da bude dobar kao prvi dio.

  • Thanos

    07.01.2023 - 19:30

    Za 80€ za igricu, trebali bi te ponuditi najmanje colom i cevapima uz kupovinu😀

  • dTom993

    07.01.2023 - 20:26

    Dragi HCL, molim vas da ne koristite ove debilne nesposobne naslove “evo koje x stvari ćemo igrati” ili “evo što kaže x osoba”… niste škartni news portal ala index ili 24 sata da koristite ovakve naslove.

    Ali evo ontopic, mene baš veseli hades 2, jedinica mi je jedna od najboljih igara zadnjih godina.

    • Ranzo

      @dTom993, 08.01.2023 - 00:30

      Ti si neki poseban cvijet.

    • alan40rt

      @Ranzo, 08.01.2023 - 12:36

      Pa mislim da je čovjek u pravu, kolko god se neki ne slažu s tim.
      Ja ionak otvaram večinu naslova, bez obzira na sadržaj ili naslov. Ali da su naslovi ponekad bljuc, malo jesu.
      Bez uvrede HCL timu.

    • butjer1010

      @alan40rt, 08.01.2023 - 15:23

      Što je “bljuc” naslov na gaming portalu? Ima neka definicija? Pomagaj molim te.

    • alan40rt

      @butjer1010, 08.01.2023 - 17:57

      Clickbaiterski naslovi su bljuc. Sve kaj počne s tim “Evo koji, evo kako, evo kada”.

    • butjer1010

      @alan40rt, 08.01.2023 - 23:18

      A kako bi ti to složio? Bez Evo? Ili kako bi napisao a da je neka velika razlika? Koja je razlika u “evo koje igre…” i “igre koje će…”?

    • alan40rt

      @butjer1010, 09.01.2023 - 09:56

      A da piše recimo “Popis akcijskih igara za 2023 godinu…”?
      Velim još jemput, bez uvrede HCL ekipi jer uvrede nisu ni poslane s moje strane.
      @sanka Da, ono kaj piše u naslovu, piše i u članku, al malo je bezvezni način na koji se čitatelja privlači da otvori članak. Možda svjesno, možda nesvjesno. Kak sam napisal sinoć, ja otvaram 98% članaka jer dečki žive od toga, i najmanji je problem pootvarat sve novo objavljeno, pročitat kaj te zanima i pozatvarat sve to. Samo me ponekad smeta naslov i to je to.

    • butjer1010

      @alan40rt, 09.01.2023 - 13:32

      E jebaj ga, ja ne vidim razliku između tih naslova. Valjda sam ostario…. 🙂

    • SanKa

      @alan40rt, 09.01.2023 - 09:22

      ovo doslovno nije clickbait naslov. sto pise, to je u clanku. di je problem ?

    • alan40rt

      @SanKa, 09.01.2023 - 09:58

      I kad ste već svi tu, objasnite mi kak označit nekoga u komentar? Kad odgovaram s mobitela, automatski mi označi korisnika kojem upućujem komentar, dok na PC-u ne. Hvala

    • butjer1010

      @dTom993, 08.01.2023 - 15:21

      Ajde kad si to već napisao, daj neki primjer kako bi naslov trebao izgledati, barem za nas koji ne čitamo indexe, večernje, jutarnje, 24 sata…. pa ne znamo razlike između “debilnih nesposobnih” naslova i onih “normalnih”. Niti u jednom trenutku čitanja ovih naslova na HCL-u nisam pomislio na to kakav je naslov trebao biti, (a bio sam devedesetih i novinar), pa me baš zanima mišljenje stručnjaka. Hvala unaprijed.

    • PppPP

      @dTom993, 09.01.2023 - 11:37

      ni ja ne kužim zaš naslov jednostavno nije bez tog “evo”, ali ono nije big deal lol

  • Cone3006

    07.01.2023 - 20:28

    Jedino me zanima Hades 2 ovo ostalo manje vise

  • djosic85

    07.01.2023 - 20:46

    Suicide squad naravno i ovaj čudni pinokio me zanima malo detaljnije vidjet.

  • Ki-ya Karate Monster

    07.01.2023 - 21:16

    Definitivno Wild Hearts za mene. Jedino cijena od 70 eura malo je paprena za maminu mirovinu.

  • Squall

    07.01.2023 - 21:27

    Sjebali su taj Skull and bones al onako bas posteno, jucer gledao recenziju na youtubu.

  • Pajo Paksu

    07.01.2023 - 22:01

    Za igru Skull & Bones potrebna ja PS plus pretplata navodno. Platiš igru 80 € i ne možeš je igrati ako nemaš pretplatu. Super

    • Agent

      @Pajo Paksu, 08.01.2023 - 08:46

      Šta je tu čudno? Za jako puno igara trebaš PS plus

    • Pajo Paksu

      @Agent, 08.01.2023 - 11:25

      Ja te igre gdje treba PS plus i ne igram pa ne znam .
      OK hvala na odgovoru

    • Gebro_gaming891

      @Agent, 08.01.2023 - 12:22

      Praktički za svaku mp igru koja se plaća ili sadrži mp komponentu.

    • Agent

      @Gebro_gaming891, 08.01.2023 - 12:46

      Da zato i kažem za jako puno. A koliko sam gledao i Skull and Bones sadrži mp.

  • mili1985

    07.01.2023 - 22:21

    Lies of P već duže vrijeme pratim i nadam se najboljem!

  • Juventino

    08.01.2023 - 01:30

    Previse opet ima i za PS4

  • Darac83

    08.01.2023 - 01:45

    Klasika, čekam recenzije i popuste pa uzmem što mi valja. 🙂

  • YoyoOyOy

    08.01.2023 - 10:18

    Igre iz ove godine ću igrati barem iduće dvije, tri 😅😅

  • manic_saltshaker

    08.01.2023 - 11:20

    Ceka se Like a dragon: Ishin, ali tek kada se odigraju Judgment i Lost Judgment. Taman da docekam popuste🙂

  • SanKa

    09.01.2023 - 09:23

    skull & bones je samo MP igra. Prvi veliki minus. Drugi minus, igra je odgođena 70000 puta. Treći minus: koštat će 80 € + jos oni koji nemaju moraju uzet ps plus. Jedi švedski stol različito tretiranih penisa Ubisofte. Garantiram da igra neće dobit više od 75 ocjenu

  • Marac Marko

    09.01.2023 - 20:16

    STELLAR BLADE
    Jedino kaj bi moglo biti zanimljivo
    Ostalo sljam
    Ali ako su to najbolje igre onda sam ja ocito zape negde u prosöosti

  • Inkling

    11.01.2023 - 07:40

    Lies of P, Like a Dragon: Ishin!, Suicide Squad: Kill the Justice League

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?