HCL.HR

Isprobali smo demo igre na ljetnom Steam Next Festu 2023, evo najzanimljivijih

Zoran Žalac 27.06.2023.   •   3 komentara


Igor i Zoran zaputili su se u avanturu isprobavanja demo igara te među stotinama u ponudi odabrali nekoliko naslova za koje smatraju kako bi mogle biti zanimljive igre.

Iza nas je još jedan Steam Next Fest na kojemu smo još jednom isprobali niz interesantnih igara koje stižu u bližoj budućnosti. Evo nekih najboljih primjeraka koje su u uredništvu HCL-a proteklih tjedan dana igrali Igor i Zoran.

Shadow Gambit: Cursed Crew

Gusarska tematika dobro je poslužila tvorce Desperadosa 3 i Shadow Tacticsa. Novom igrom zvanom Shadow Gambit zaplovili su prema domeni piratske fantazije gdje je svašta moguće. Pogoduje to gameplayu jer ovdje u taktiziranju imamo inače netipične sposobnosti poput zaustavljanja vremena ili oživljavanja suboraca iz svijeta mrtvih.

Već se sada nazire kako će ova igra pružati više slobode u taktiziranju, ili bolje rečeno – pružat će manji strah od neuspjeha nego u prethodnim djelima ovog tima. Doduše, osim novog podneblja, tematike i vještina, sama izvedba djeluje poznato, a i grafički igra izgleda gotovo pa jednako kao i tri godine stari Desperados 3. Zapravo mi je ponekad bilo teže razaznati neke detalje zbog jednobojnosti okoliša, nadam se da to neće biti slučaj kroz cijelu igru koja bi trebala sadržavati više različitih otoka.

House Flipper 2

Demo za House Flipper 2 bio je jedan od najpopularnijih na ovom Steam Next Festu. Što možemo reći – PC igrači jednostavno vole renoviranje i građevinu! Među obožavateljima je zasigurno i Igor čije reakcije na igru možete pogledati u sljedećem videu:

En Garde!

Prilično fokusirana i šarmantna akcijska igra. En Garde ima zadovoljavajuću borbu koja pruža solidan izazov čak i na osnovnoj postavci težine. U samom udaranju mačem nema baš previše varijacija, ali je fokus postavljen na interakciju s okolinom. Bio mi je gušt šutati bačve na protivnike te ih nogom odgurivati u vodu.

Humoristični ton igre podsjeća na nekakav crtić, a i sama igra izgleda kao nešto što bi vas moglo podsjetiti na igre kakve su se nekoć radile za PlayStation 2. Ovaj sam demo igrao na Steam Decku i mogu reći kako se ondje savršeno izvodio.

Viewfinder

Jedna od najzabavnijih puzzle avantura koje smo mogli zaigrati u zadnje vrijeme. Princip je gameplaya da si postavljate dijelove levela kroz fotografije koje nalazite u igri. Sam efekt pretvaranja fotografije u mjesto na koje možete kročiti djeluje super, a još je impresivnije što samo postavljanje u prostoru ima utjecaja na ono što se nalazi na slici. Opisi su tu malo konfuzni, najbolje bi bilo da pogledate kako je Igor ostao impresioniran Viewfinderom:

Gord

Ova igra nastoji spojiti čitav niz uspješnih stvari iz drugih igara. Od Witchera posuđuje stil, ton i ugođaj – i to ne slučajno jer je Gord dijete bivših CD Projektovaca. Zatim od Frostpunka posuđuje upravljanje zajednicom i bavljenje teškim temama (spominju se između ostalog suicid te žrtvovanja djece). Nadalje, tu je i briga o psihološkom stanju likova, po uzoru na igre iz serijala Darkest Dungeon.

Premisa je zanimljiva i moglo bi ovdje biti potencijala. Iako je ovo strateška igra iz izometrijske perspektive, zgodno je to što se dio priče izvodi kroz animirane cutscene koje uopće ne izgledaju loše. Jedini minus koji bih sada mogao navesti jest ponekad neintuitivno sučelje, a ne pomaže ni to kad pripadnici plemena imaju iste face, odnosno portrete tako da ih onda morate razlikovati jedino po njihovim imenima.

Little Kitty, Big City

Stray je prošle godine bio užasno popularna igra i svi su iz nekog razloga htjeli igrati u ulozi mačke. Sad to više nije toliki novitet, ali nova igra Little Kitty, Big City svejedno djeluje dovoljno drugačije od Straya. Naglasak je ovdje više na zagonetkama, a premda igra ne izgleda grafički atraktivno koliko Stray, ima neke svoje adute poput izvrsno animiranih kretnji. A i vizualni je stil oku ugodan.

Station to Station

Kad smo već kod ugodne grafike, željeznička igra Station to Station također je pravi slatkiš. Nema ovdje realističnog prikaza vlakova i vagona, ali je vokselasta prezentacija šarmantna i savršeno se uklapa u relaksirajući ugođaj ove igre. Ovo inače nije vaša klasična igra o izgradnji željeznice, već puzzle naslov u kojemu morate spojiti različita mjesta (npr. farme, mlinove, gradove) kroz što efikasniju mrežu žejeznica.

Traži se ovdje planska izgradnja, a i promišljeno upravljanje budžetom koji vam je dopušten za izgradnju. Svako malo imate karte s pogodnostima, npr. za jeftiniju izgradnju mostova ili više vagona, a kad prugu postavite tako da jednom željezničkom trasom možete prevesti više stvari, onda dobivate i dodatni bonus na zaradu. Odličan koncept i meni je Station to Station odmah završio na listi želja.

Broken Roads

Broken Roads mogao bih opisati kao spoj meni vrlo dragih igara: Disco Elysiuma i Fallouta. Odvija se u postapokaliptičnoj Australiji, a glavna role-playing značajka je moralni kompas koji pomiče vaš svjetonazor između četiri kategorije: humanist, nihilist, makijavelist i utalitarist. Svejetonazor je dinamičan te istovremeno može pokriti 2/4 kategoije, a onda to odlučuje kakve vještine kasnije imate. Postoji tu odličan potencijal, samo je demo previše kratak da bih o tom moralnom kompasu mogao izvući konkretne dojmove.

Rekao sam da me igra podsjeća na Fallout, ali ne bih rekao da oponaša taj serijal. Koliko sam uspio vidjeti, postapokalipsa ovdje nema mutanata, fokus je isključivo na ljudima i grupama koje nastoje ili ponovno izgraditi civilizaciju ili tu izgradnju spriječiti. Sam ton igre po glazbi ne djeluje depresivno, ali ima nekoliko mračnih trenutaka. Smetalo me jedino što je gluma nekonzistentna. Dijalozi malo jesu ozvučeni, malo nisu, isti lik jednu rečenicu izgovara, a drugu vam pušta da sami čitate.

Označeno sa: ,

Komentari (3)

  • Monster Tamer

    27.06.2023 - 17:02

    Uf, ništa me baš od navedenih igara ne zanima. Možda Gord.

  • nenno

    27.06.2023 - 18:26

    En Garde izgleda ok

  • Iceman73

    28.06.2023 - 08:57

    Ništ zanimjivoga osim En Garde

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?