HCL.HR

Do ovih igara preživljavanja moramo preživjeti u 2023. godini

Zoran Žalac 21.01.2023.   •   11 komentara


Ako ne budete oprezni, i u 2023. biste se godini mogli zaraziti skupljanjem resursa, izradom predmeta, gradnjom objekata i zadovoljavanjem potreba gladi i žeđi.

Sve više igara ima elemente preživljavanja, ali samo se neke hrabro svrstavaju među survival žanr. I onda ne tako hrabro izađu u vrlo ra(d)noj fazi pa ih testiramo po nekoliko godina prije nego budu dovršene. Tako će vrlo vjerojatno biti i ove godine, no znate kako je to s ovim igrama – skoro po defaultu ih možete igrati u društvu, a tad su nekako i najzanimljivije. Evo što nam sve od survival naslova stiže u 2023.

Ark II

2023. PC, Xbox Series X/S

Neki od nas željno iščekuju Ark II, a neki ga se iskreno i pribojavaju – ipak je to nastavak igre na koju je znalo otići više od tisuću sati igranja. Jako je malo informacija dostupno o ovoj igri – znamo samo da će Vin Diesel jahati T-Rexa u ulozi vođe plemena Tek. Radnja će se odvijati na stranom planetu zvanom Arat, gdje ćemo ponovno susresti različite vrste dinosaura koji će nas loviti po zvuku i mirisu, između ostalog. Sva sreća pa ćemo izvoditi parkour poteze te nove mehanike penjanja i njihanja. Nemojte samo očekivati gotovu igru – ako Ark II uopće izađe ove godine, izgledno je da će to biti u nedovršenom izdanju, tj. early accessu.

Sons of the Forest

23. 02. 2023. PC

Prvi The Forest pružio je unikatno horor iskustvo sa svojim kanibalima koji su bili zastrašujuće čudni protivnici. Nastavak te igre donosi još bizarnije mutacije s poznatom premisom. Na zabačenom smo otoku, prisiljeni da preživimo sami ili u društvu, po mogućnosti prije nego ljudožderi krenu po ražanj. Čini se kako ćemo u Sons of the Forest imati prošireni arsenal naoružanja, ali svejedno ne bismo preporučili iniciranje sukoba s neprijateljem jer se junaštva u ovom svijetu skupo plaćaju.

Nightingale

proljeće 2023. PC

Nightingale je jedan od naslova koji želi uvesti neke svježe ideje u žanr preživljavanja. Smješten je u fantasy okruženje viktorijanskog ugođaja, povezano mrežom portala. Iz svijeta u svijet putujemo koristeći Realm karte, koje ujedno utječu i na atribute svijeta u kojega se prebacujemo. Na primjer, karte definiraju kakvo će biti vrijeme u sljedećem svijetu, kakvi će nas ondje izazovi dočekati, koje ćemo resurse pronaći i sl. Nightingale će se igrati s pogledom iz prvog lica, a gobline, divove i druge magične protivnike napadat ćemo kombinacijom mačeva, pušaka i magije.

Dune: Awakening

2023. PC

Ako ste ipak pomislili da bi pustinjski planet Arrakis bio dobro mjesto za igru preživljavanja, za vas stiže Dune: Awakening. Radi se tu o MMO igri s elementima preživljavanja koje uključuje skupljanje resursa i izgradnju nastambi, te naravno – izbjegavanje pješčanog crva i pješčane oluje. Te bi pješčane avanture trebale mijenjati mapu u igri, kojom će kročiti drugi igrači u potrazi za vrijednim začinom. Konkretan gameplay još nismo vidjeli pa se razina uzbuđenja oko Dune Awakeninga još uvijek bazira samo na popularnosti i potencijalu ovog predloška.

The Lord of the Rings: Return to Moria

2023. PC

Kad smo već kod popularnih franšiza, jeste li znali da će i Lord of the Rings dobiti svoju igru preživljavanja? Smještena je u rudnike Morije, odnosno Khazad-dûma. Grupa od osmero patuljaka ići će u ekspedicije na proceduralno generirane okoliše, ondje se tući s prljavim Orkovima i kopati što dublje do što većeg blaga. Moći će se isto tako graditi i utvrde na koje potom možete stati da biste protivniku viknuli „You shall not pass!”.

Pacific Drive

2023. PC, PlayStation 5

Pacific Drive se opisuje kao “road-like” avantura. Igrat će se iz prvog lica s ciljem istraživanja divljine u kojoj vrebaju razne anomalije. Glavni način kretanja u igri je automobil kojega nadograđujemo i popravljamo nakon svake ekskurzije u divljinu, ali povremeno će trebati izaći iz vozila te ručno pokupiti resurse. Osim automobila, u igri ćemo resurse iskorištavati i za svoju garažu koja će služiti kao početna i povratna točka. Uz dobar vozni model, Pacific Drive mogao bi biti nešto osvježavajuće u žanru preživljavanja.

Among the Trolls

2023. PC

Čim u nazivu primijetite trolove, znate da se igra odvija negdje u Skandinaviji. U Among the Trolls pratit ćemo lika koji dolazi u posjet svome djedu pustinjaku, no zatekne napuštenu kolibu te kreće u potragu za njim. U sklopu te potrage glavni će lik moći otključati svoj šamanistički potencijal te postati pjevač runa. Za razliku od ostalih igara preživljavanja, ovdje će interakcija s okolišem imati posljedice te će se igrača poticati da prirodi prinosi darove i žrtve kako bi joj se odužio za resurse koje od nje uzima.

Forever Skies

2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Slično kao gornja igra, Forever Skies fokusirat će se na putovanje uz pomoć prijevoznog sredstva. Samo što to ovdje neće biti automobil nego zračni brod. Taj će nam brod ujedno služiti i kao radionica te labaratorij u kojemu ćemo iskoristiti sve ono što nađemo na terenu. A teren je zapravo naš uništeni planet nakon ekološke katastrofe, gdje ćemo susresti novu floru i faunu. Forever Skies moći će se igrati samostalno ili kooperativno uz još dvoje igrača.

Palworld

2023. PC

Palworld je najkraćim opisom klon Pokemona s brutalnim pravilima kakvim nema kod pravih Pokemona. U ovom svijetu postoje različita bića zvana Pal koje ljudi love kako bi ih koristili u borbama. Mislite da je to brutalno? Ma to je još dobro – koriste se ta bića i za rad u tvornicama, a postoji čak i crno tržište na kojemu se prodaju za hranu. Gdje je tu onda element preživljavanja, pitate se? To još tek treba vidjeti, no znamo da će ovaj svijet biti pun nestašica hrane, ekstremnih meteoroloških uvjeta i sl. A i sama bića nisu biljojedi pa preživljavaju onako kako moraju – loveći jedni druge.

Wanderlost

2023. PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Wanderlost je igra koja je stereotip svega u survival žanru. Ni po čemu se ne čini posebna, ali svejedno izgleda simpatično sa svojom 16-bitnom grafikom. Kroz ukupno devet regija borit ćemo se sa zombijima, uzgajati kupus i ići na pecanje. Ako je postapokalipsa – ne znači da se čovjek ne treba baviti poljoprivredom i ribarstvom, baš naprotiv!

Komentari (11)

  • Agent

    21.01.2023 - 19:33

    Od survival igara jedino ark ali i to se uzima vjerojatno nakon par godina kad bude na dobrom popustu. I samo se nadam da neće u nastavak prenjet onaj bug sa zmijama koji su namjerno ostavili u jedinici.

    • TomzaCRO

      @Agent, 24.01.2023 - 07:39

      Jel mozes opisat malo taj bug ? Ne zvuci mi nesto poznato

  • Moonlight22

    21.01.2023 - 20:44

    LOTR: Return to Moria se gleda s velikom pozornošću 😁

    • Darac83

      @Moonlight22, 22.01.2023 - 02:00

      Nadam se da se ne misle prodat samo na ime…

    • CrypticTV

      @Moonlight22, 02.10.2023 - 19:44

      Ako se gleda na temelju ekskluzivnog 13-minutnog gameplay videa, i ako je to sve što će igra ponuditi… nije obećavajuće

  • VitMeR

    21.01.2023 - 21:03

    Samo Ark 2 ipak imam preko 1500h na prvom ali sumnjam da ce valjat igra

  • GocaMaric

    21.01.2023 - 21:52

    ARK 2 a nisu ni ARK 1 završili…. extra….

    • Agent

      @GocaMaric, 22.01.2023 - 08:19

      Po čemu nisu? Priča je završena. Sad samo dodaju community mape da igra ostaje na životu.

  • Demon90

    21.01.2023 - 21:55

    Ako išta od ovoga budem igrao biti će to son of the forest, i možda ovaj naghtingale

  • bigAl

    22.01.2023 - 09:03

    Pacific drive i Forever skies mi izgledaju zanimljivo i definitivno ću probati ali se najviše iščekuje Long dark – episode 5 vjerovatno krajem godine…

  • ajdin_sa

    23.01.2023 - 00:04

    Sons of the forest i ove dvije pacific drive i forever skies . Ark treba sačekati bar godinu dvije da se ustima od bugova

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?