HCL.HR

Zaigrali smo Elder Scrolls Online: The High Isle, kartali se do zore

Matej Brus 19.04.2022.   •   6 komentara


Ekspanzija The High Isle za The Elder Scrolls Online trebala bi stići početkom šestog mjeseca, a donosi brojne nove stvari među kojima su nova zona, dodatni questovi i… kartaška igra? Igrali smo ranu verziju i prenosimo svoje dojmove.

Ima već skoro 30 godina otkako se The Elder Scrolls pojavio na gaming sceni. TES: Arena postavila je smjer koji će glavne Elder Scrolls igre u budućnosti pratiti: otvoreni svijet pun avantura, brojne frakcije kojima se možemo pridružiti, raznovrsne aktivnosti… Naslovi koji su stigli nakon Arene pokušavali su proširiti tu formulu na brojne načine, a The Elder Scrolls Online (ESO) prebacio ju je u format MMORPG žanra.

Prošlo je osam godina otkako je ESO ugledao svjetlo dana i u tom vremenu je dobio mnoštvo ekspanzija, a High Isle je najnovije proširenje koje bi trebalo stići početkom šestog mjeseca. Mi smo ga mogli zaigrati nešto ranije pa vam sada otkrivamo što vas sve čeka u toj otočnoj ekspanziji.

The High Isle je pripremio dva nova, velika otoka: naslovni High Isle te Amenos. High Isle je dom Bretona – birokrata, bogatih pojedinaca i njihovih obitelji. Svako mjesto na tom otoku inspirirano je najljepšim aspektima srednjeg vijeka, od dvoraca pa do suncokretovih polja – i sve je u potpunosti podređeno idili. Otok Amenos je pak potpuna suprotnost High Isleu, mjesto gdje obitavaju političke izbjeglice i kriminalci, dok se džungla brine da nestanu oni koji ne podlegnu toj vladavini.

Društveno uređenje Bretona i dinamika između ta dva otoka dolazit će do izražaja tijekom glavnog questa jer će isti biti usredotočen na političke spletke. To je dobrodošla promjena od prijašnjih ekspanzija, gdje je prijetnja uvijek bila neka nadmoćna sila koja želi uništiti svijet. Uz glavni quest proveo sam šest sati tijekom kojih je igra uspjela ispričati političku bitku između Steadfasta i Ascendant Ordera, gdje nije uvijek bilo jasno tko su pozitivci, a tko negativci. Naravno, uz glavni quest tu je još i gomila novih sporednih zadataka koji će upotpuniti ekspanziju.

Rat između dva otoka bit će srž glavnog questa, usredotočenog na političke spletke.

Istražujući nove otoke moći ćete naletjeti na dva nova pratitelja i njihove questove. Prva je nestašna Khajit čarobnica Ember, kojoj ćete pomoći da počisti nered koji je napravila svojim čarolijama. Druga je Isobel Velois, viteškinja kojoj pomažete izvršiti tri zadataka kako bi joj jedna želja mogla biti ispunjena. Ova ekspanzija donosi nešto novo i za igrače koji žele igrati s cijelim društvom. Za njih je namijenjeno čišćenje vulkanskih ventila ispunjenih stvorenjima od lave, koja variraju od vatrenih guštera pa do lava golema. S High Isleom dolazi i novi trail za 12 igrača u kojemu napadamo otok piratske kraljice s ciljem da je skinemo s trona, a u tome će nas pokušati zaustaviti njezini pratitelji. Trail će imati tri glavna neprijatelja, a za svakog će biti potreban drugačiji pristup.

Glavna zvijezda ekspanzije The High Isle bit će nova kartaška igra naziva Tales of Tribute. Svaka kartaška igra podrazumijeva sakupljanje karata i često je takav proces dugotrajan i/ili skup. No, ESO je uzeo drugačiji pristup – za skupljanje karata bit će potrebno samo istraživanje okoliša, što je ionako glavna stvar te igre, a pronalaženje karata ne bi trebalo oduzeti previše vremena. Nakon što skupite karte, dolazi najbolji dio: sjedanje za stol, biranje špila i kartanje.

Glavna zvijezda ekspanzije The High Isle bit će nova kartaška igra naziva Tales of Tribute.

Na početku svake runde biraju se četiri sponzora koji će moći biti aktivirani jednom po potezu tijekom partije. Protivnički i vaš špil se miješaju te idu na sredinu, a vama ostaju samo osnovne karte koje daju samo jedan od dva resora, novčići i snagu. Tek tada se vuče pet osnovnih karata i prvi potez može započeti.

Ako imate dovoljno resursa, tijekom svog poteza možete kupiti karte sa sredine i/ili aktivirati jednog od četiri sponzora. Kupljene i iskorištene karte zatim idu na cooldown hrpu te na kraju poteza odlaze natrag u vaš špil kako bi poslije mogle ponovo biti iskorištene. Svaka karta ima i neku određenu boju preko koje će moći ostvarivati dodatne bonuse, npr. ako ste bacili tri plave karte u jednom potezu dobivate bonus novčiće.

Određene karte davat će vam prestige bodove koji će biti ključni za pobjedu. Oni ne rade ništa sami po sebi, ali nakon što jedan od igrača dođe do 40 prestige bodova – pobjeda je njegova. Kako bi situacija bila još zanimljivija, Tales of Tribute ima još jedan način za doći do pobjede. Svaki od sponzora imat će reputaciju za oba igrača, koja je oboma na početku igre neutralna. Kad jedan od igrača iskoristi moć sponzora, njegova reputacija s tim sponzorom postane viša dok drugom igraču smanji. Ako igrač iskoristi moć sponzora s kojim ima lošu reputaciju, ona će se vratiti na neutralnu za oba igrača. Kada jedan od igrača ima dobru reputaciju sa sva četiri sponzora – on je pobijedio.

Sve se to preko teksta možda čini komplicirano, no zapravo je veoma intuitivno, a jasno naznačena ploča osigurat će da učenje prođe što glađe. Tales of Tribute imat će ponešto za svakoga: ljubitelji PvE igranja moći će se kartati protiv brojnih NPC-jeva po svijetu, dok će se malo kompetitivniji igrači moći boriti međusobno, za svoje mjesto na tablici. Iskreno, čudi me kako ovakva ideja nije implementirana u više MMORPG-a jer se može uklopiti u skoro svaki svijet.

Sve u svemu, čini nam se kako će The High Isle biti zanimljiv dodatak za postojeće fanove Elder Scrolls Onlinea. Iako je ovo već šesta ekspanzija po redu, uz očekivane sadržaje donosi i neke zgodne dodatke kojima se nismo nadali, a fanovima će prvi put pružiti priliku da pobliže upoznaju Bretone i njihovu kulturu. Povrh svega toga tu je Tales of Tribute za koji će biti interesantno vidjeti kakve će reakcije dobiti jednom kad ekspanzija postane dostupna, 6. 6. za PC te 21. 6. na konzolama.

Komentari (6)

  • Darcoolio

    19.04.2022 - 18:51

    Bio sam predugo navučen na ovu igru, preko 1500 sati, skoro sam dobio želju da je opet zaigram, ali se lomim da ne bih opet ubio mesece.
    Inače je sramota što ni danas nema gragički update za ESO.

  • Rastmahatta

    19.04.2022 - 19:03

    Crna rupa mog vremena

  • departed1983

    19.04.2022 - 20:29

    Igra kojoj se stalno vracam i kojoj cu se vracati dok god je online….

  • Veles

    19.04.2022 - 21:21

    Konačno članak o ESO 🙂 Kupio igru prije godinu i po, i još uvijek ne osjećam potrebu da kojujem ekspanzije. Toliki je broj questova u igri da doslovno ne stižem sve prekucati. Ali to ne znači da nemam želju da probam ekspanzije, uključujući i ovu

    • esse

      @Veles, 20.04.2022 - 08:07

      je ali nekako je dosadno :/ srecom uletion na popustu i stoji

  • Virty

    20.04.2022 - 09:28

    Kao i sa WoW-om, svako malo se vratim u igru.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?