HCL.HR

Recenzija

Animal Crossing: New Horizons

Kuća na kraju sela

Zoran Žalac

Meni je Animal Crossing: New Horizons bio prvi susret s 19 godina starim Nintendovim serijalom o brbljavim životinjama. Nanjušila je to igra odmah pa mi je uvod s instrukcijama „kako, gdje i što“ trajao otprilike pola sata. Doduše, bilo bi tako i da sam već upoznat sa serijalom. Pitali su me u početku sve i svašta, npr. na kojoj polutki planeta živim, valjda da se uvjere da nisam ravnozemljaš. Jer Zemlja nije ravna u ovoj igri.

Pitali su me to zapravo kako bi odredili koje je godišnje doba kod mene pa da se igra sinkronizira po onome što je Vakula prognozirao. Čuo sam da je to zaštitni znak Animal Crossinga koji prati stvarni sat i kalendar. Tako je i s ovom igrom – kad ju igrate ujutro, onda je u igri stvarno jutro, a u večernjim satima paukovi izlaze na bal. No, da se ja vratim na početak svoje avanture… rakuni Timmy i Tommy Nook ponudili su mi odlazak na pusti otok, što mi je bilo malo čudno jer za to nisu tražili nikakav novac. A blebetali su toliko da nisam stigao pitati: k’o to more platit’?

Na otok sam sletio s još dvoje nesretnika, papagajem Sparrom i kobilom Reneigh. Nije me uhvatila panika što smo se našli na pustom otoku – ipak sam ja veteran reality showa Survivor, gledam to već skoro dvije dekade. Rakun Tom Nook rekao nam je da si svatko nađe svoje mjesto za šator i ja sam istog trena otrčao u potragu za izoliranim mjestom. Ako se jednog dana, nedobog, pojavi kakva virusna zaraza, dobro je imati kuću na kraju sela. Ono što nam je rakun Nook zlobno prešutio jest da će svako seljenje s odabrane lokacije naplaćivati 50 tisuća novaca. Kakav smradac!

Ako se jednog dana, nedobog, pojavi kakva virusna zaraza, dobro je imati kuću na kraju sela.

Kasnije smo se okupili na glavnom trgu i već je tada krenulo crnčenje. Morao sam skupljati grančice kako bih si napravio štap za pecanje i to je bio nagovještaj moje sudbine u ostatku igre. Pred odlazak na počinak rakun me pozdravio s računom – kaže moraš platiti svoje zemljište na otoku, ali ne pravim novcem jer vidi da sam sirotinja, nego moraš raditi kao u Rihanninim stihovima.

Rad mi se naplaćuje u tzv. Nook Miles valuti, a sreća u nesreći je ta što se zarađuje doslovno svime osim trčanja i disanja. Počupao si dvadeset korova? Super – evo ti keks zvan Nook Miles. Upecao si gumu umjesto ribe? Juhuhu, evo ti nagrada svejedno! Družio si se s kobilom Reneigh u njenom šatoru? To je nagrada sama po sebi, ali evo ti Nook Miles!

Iz jednom kredita u drugo zaduženje – takva vam je sudbina u Animal Crossingu.

S vremenom sam si napravio potrebne alate poput sjekire, lopate, štapa za pecanje i kante za zalijevanje cvijeća. S tim sam alatima mlatio i klatio po kamenju i drveću, skupljao resurse i zarađivao da otplatim dug. Sreća pa režije nisam plaćao, hajde barem nešto. No, kad sam otplatio dug za zemljište onda me rakun Nook uvalio u još jedan kredit – ovaj put za kuću. Ali, taj kredit nisam mogao otplatiti Nook Miles valutom nego Bellsima – isključivo kešom. Rekao je da sam dobro prošao jer ne računa nikakve zatezne kamate, a rok otplate mi nije dao.

Kao da mi otplaćivanje kredita nije predstavljalo težak teret na plećima, Nook me prisilio i na to da pozovem nove susjede na naš otok. Odletio sam tako zračnom kompanijom Dodo Airlines na tuđe otoke, tamo porušio sva stabla i iskopao svo cvijeće, devastirao prirodu i vratio se punih džepova. I onda tako još nekoliko puta.

Shvatio sam da igra ponavlja svega 2-3 ista otoka i da nikad ne mogu birati na koji želim ići.

Shvatio sam tada da igra ponavlja svega 2-3 otoka i nikad ne mogu birati na koji želim ići. Nekad mi je baš trebalo kamenja da izgradim fontanu za ptice, a Dodo Airlines me istovari na otok  bambusa i kokosa. Mislim, gori su od Ryanaira – kartu platim 2000 Nook Milesa, a onda ne mogu birati gdje ću ići. Hajde, barem mi ne naplaćuju posjete drugim igračima… taj dio naplaćuje Nintendo jer za to treba pretplata na Switch Online. I ne možete putovati kod stranaca nego samo kod onih koju su vam na listi prijatelja.

Nekako sam na kraju otplatio kredit – i naravno odmah ušao u novi za proširenje kuće. Doselilo nam se još troje susjeda, napravio sam i njima namještaj jer nitko osim mene ne bi mrdnuo ni prstom, a svi bi ćevapa jeli. No eto, barem mogu reći da se selo razvilo – otvorio se muzej kojemu sam poklanjao insekte i ribe, dobili smo supermarket kod malih Nookova i oni su me tamo svaki put pratili u stopu kao da ću im nešto ukrasti. Na ćaću su, kapitalisti, samo im je do para stalo!

Dani su mi prolazili u žuljevitom grindu.

Dani su mi prolazili u žuljevitom grindu. Udri drvo triput, pokupi materijal triput. Uhvati leptira žutog, svaki put poslušaj lošu šalu da bi svi leptiri trebali biti žuti jer BUTTERflies, ha-ha kao maslac žuti. Baci udicu, riba glupa ne registrira. Lopata pukne od kopanja, pravi novu. Na dnevnoj bazi u rotaciji stalno isti zadaci za Nook Miles: posadi drvo, prodaj voće, potroši novac da dobiješ novac, iščupaj 500 korova za nagradu, ulovi 1000 bubašvaba, grindaj gore nego u korejskim MMO-ovima.

Ali, ne mogu reći da ta ciklična uzaludnost čitave egzistencije u AC: New Horizons nije imala neke svoje čari. Oh, kako sam se veselio kad sam praćkom probio jedan balon iz kojeg je palo 30 tisuća Bellsa. Koja lutrija, čovječe. Simpatično mi je bilo kad sam sreo jednu sovu koja mi je rekla da promatranje zvijezda po noći ima smisla jer ako vidiš zvijezdu padalicu možeš poželjeti neku želju i onda će ti se to financijski isplatiti.

Oh, kako sam se veselio kad sam praćkom probio jedan balon iz kojeg je palo 30 tisuća Bellsa. Koja lutrija, čovječe.

Drago mi je bilo vidjeti kako moji suseljani rade tjelovježbu u jutarnjim satima. Zgodno mi je bilo kad smo slavili moj rođendan pa sam udarao piniatu. I kad su mi drugi pomagali da podignem rejting sela da možemo organizirati koncert popularnog pjevača narodne glazbe. I kad sam naručio svjetionik pa su mi ga poslali poštom i stavili u sandučić. Ili kad sam tri dana pokušavao uloviti tarantulu i psovao joj svaki put kad bi skočila na mene i poslala na uranjeni spavanac.

Zabavio sam se u Animal Crossing: New Horizons, ne mogu reći da nisam. A nisam vidio ni polovicu toga, jer je ovo igra u kojoj će se događanja dodavati kroz ažuriranja. Po izlasku igre tako će biti dodan Bunny Day koji će se moći proslaviti u četvrtom mjesecu. Stari znanci Animal Crossinga znaju za „varanje“ pomoću pomicanja sata i datuma, a mogu potvrditi da to u New Horizons radi tek djelomično. Možete pomaknuti datum, ali dok Nintendo ne izbaci ažuriranje za igru, događaji koji se obilježavaju na određeni datum neće se održati u vašoj igri.

Možete pomaknuti datum, ali dok Nintendo ne izbaci ažuriranje za igru, događaji koji se obilježavaju na određeni datum neće se održati u vašoj igri.

Dakle, Animal Crossing je i dalje igra koja je zamišljena da se igra „na duge staze“, dan po dan, cijele godine. I to poštujem, ali u mojoj prvoj avanturi prije izlaska igre nije to bila potpuna zabava već neprestano izmjenjivanje simpatije i zamarajućeg ponavljanja. Ponavljanje različitih zadaća i zadataka još sam  nekako trpio, ali svaki put mi je u glavi bila misao kako je igra namjerno usporena užasnim menijima, odnosno izbornicima. Svaka kupnja/prodaja/izrada stvari je popraćena totalno nepotrebnim obavijestima koje morate ručno prekidati inače igra ne ide dalje.

Evo primjera. Trgovina jednog dana naplaćuje duplo prodaju nekog stola. Ja imam materijala za napraviti deset takvih stolova, ali igra mi ne dopušta da ih napravim deset odjednom, nego jedan po jedan. I to bi još bilo prihvatljivo da proces ne ide ovako nekako. Dođeš na stol za pravljenje, pritisneš tipku pa te on pita želiš li koristiti taj stol da napraviš nešto. Pritisneš tipku, tek onda su ponuđeni odgovori Da i Ne. Da, želim. Nađem ono što želim napraviti, pritisak tipke opet donosi pitanje – želim li to stvarno napraviti? Da, želim. Deset stolova – deset animacija craftinga, pošteno. Obavijest: gle, napravio sam to što si mi rekao da napravim. Ok, super, ajde dalje (pritisni tipku ponovno). Pojavljuje se izbornik: da nastavim dalje s craftingom ili si gotov? Znači, ovako: deset stolova za izraditi u ovoj igri to vam je osamdeset pritisaka tipke A na kontroleru. Ne šalim se, brojao sam. A to su samo stolovi. Igra računa da ćete izraditi na tisuće stvari tijekom igranja.

Znači, ovako: deset stolova za izraditi u ovoj igri to vam je osamdeset pritisaka tipke A na kontroleru. Ne šalim se, brojao sam.

Evo i primjera broj dva. Želim prebaciti Nook Miles valutu u keš kupnjom vaučera. Mislite da mogu kupiti pet vaučera odjednom, recimo? Ma kakvi! Mislim, u teoriji mogu – imam dovoljno Nook Milesa za to, ali ne, zašto bi bilo tako jednostavno? Kad dođem na automat uvijek prvo ide poruka dobrodošlice (tipka dalje), molimo vas odaberite sljedeće (tipka dalje): odaberi opciju Redeem NM (opet tipka), odaberi Bells Vaučer (tipka), želiš li to stvarno? (tipka), da želim (tipka), vaš Vaučer je isprintan (tipka dalje), molimo vas odnesite ga u trgovinu da ga unovčite (tipka dalje), želite li još nešto (tipka dalje), ne, ne želim (tipka još jednom). Hvala vam na korištenju usluge (TIPKA DALJE). Znači ako ću kupiti pet fakin vaučera za redom igra će mi pet puta reći gdje da ih unovčim. I za pet vaučera moram 55 puta pritisnuti tipku A na kontroleru.

Znam ja da je ovo igra za sve uzraste, uključujući i za djecu od tri godine pa nadalje. No, što je previše – previše je. Animal Crossing: New Horizon (Ver. 1.0.0) za vrijeme recenziranja nije imao nikakve opcije podešavanja ičega osim mini-mape koja je najmanje važna stvar u cijeloj igri. A kad sam već kod tehnikalija, prilično mi je smiješno što se ova igra vrti u mizernih 30 sličica po sekundi. Ako ništa, barem je to stabilnih 30 fps-a, ali grafički je New Horizons negdje na razini igara iz ere Wii konzole, otprije desetak godina. S obzirom da Switch u 60 fps-a žvače grafički atraktivnije igre kao što su Splatoon 2 ili Super Mario Odyssey, ova izvedba je baš razočaravajuće ispodprosječna za 2.5D igru u koja nema skoro pa nikakvu akciju niti kameru koju možete kontrolirati u potpunosti.

Animal Crossing: New Horizon za vrijeme recenziranja nije imao nikakve opcije podešavanja ičega osim mini-mape koja je najmanje važna stvar u cijeloj igri.

Ako ste otprije fan ovoga serijala, sve ove kritike – i pozitivne i negativne – već su vam uglavnom poznate. New Horizons u tom pogledu ne donosi „nove horizonte“ već s fokusom na crafting samo naglašava problematično sučelje koje je bilo prisutno i ranije. Međutim, daleko od toga da nikakav napredak nije ostvaren. Sada do četvero igrača može igrati u lokalnom multiplayeru, a osmero se može družiti online. Postoji rudimentaran alat za dizajniranje stvari pa si možete raditi majice i namještaj s vlastitim natpisima i sl. Vrlo važna je stvar da se okoliš konačno može modificirati po volji, što znači stvaranje vlastitih rijeka, jezera i sl. Napredak je ostvaren i u sustavu inventoryja koji je sada širi i automatski na hrpu stavlja neke predmete iste vrste. Za skoro dva desetljeća star serijal  to sve djeluje kao minimalan pomak, ali mislim da će fanovima biti od velikog značaja.

Ako se, poput mene, s Animal Crossingom susrećete prvi put, mogu vam po svom primjeru posvjedočiti kako tu ima zanimljivih stvari i dogodovština. U igri sam između ostaloga pričao s duhovima, popunjavao muzejski postav fosila, gradio mostove, sadio vrt, imao naslikavanje u fotografskom studiju, bježao od osa, dizajnirao zastavu otoka, skladao melodije, itd. Ima ponavljanja, ubitačno mnogo, ali ima i zabavnih aktivnosti koje je najbolje iskusiti u kratkim navratima – po 15-20 minuta dnevno. Mikrotransakcije nisam vidio, to možda dolazi kasnije, kao i brojne druge stvari.

Ovu ocjenu stoga uzmite kao početnu. Animal Crossing: New Horizons vjerojatno na horizontu ima stvari, događaje i opcije koje ja prije izlaska igre nisam još okusio. No, ako ni peta igra u serijalu nije ispravila naporno sučelje kakvo se provlači već godinama, nije baš vjerojatno da će taj problem nestati s budućim ažuriranjima.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za Switch. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Animal Crossing: New Horizon zanimljiv je kad vam prodaje san života na otoku iz vaših snova. Ali, kad treba raditi za taj otok onda ta zabava postaje mukotrpan i ponavljajući proces kojega dodatno usporavaju užasi napornog sučelja.

74 Naša ocjena
  • sloboda u dizajniranju otoka po volji
  • simpatični likovi i događanja
  • uvijek drži igrača zaokupljenim
  • može se igrati „na duge staze“
  • fokus na crafting naglašava ponavljanje radnji i zamor istima
  • užasno arhaično sučelje i stravično spori izbornici

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (61)

  • SanKa

    16.03.2020 - 15:15

    izgleda kao igra za djecu do 8 godina

    • Wolfman

      @SanKa, 16.03.2020 - 15:59

      Čini se da je za sve uzraste 😀

    • SanKa

      @Wolfman, 17.03.2020 - 09:31

      damn lol..impressive

  • Filip Zorić

    16.03.2020 - 15:24

    74?!? Opet Zoran blati jadnog Nintenda. Sramotno, kažem ja, sramotno…

    • XLBanana

      @Filip Zorić, 16.03.2020 - 15:31

      Hahhahahaha jes sramota hahhaha

  • Dajsikeks

    16.03.2020 - 16:25

    Samo čekam komentare

    • xx1111

      @Ilija95, 16.03.2020 - 18:26

      Ocjena 74 izgleda realnije za ovo

    • Ilija95

      @xx1111, 16.03.2020 - 18:44

      Jesi li ti ikada odigrao neku Nintendovu igru

    • xx1111

      @Ilija95, 16.03.2020 - 19:17

      Normalno da nisam i ne planiram igrat takve igre

    • Ilija95

      @xx1111, 16.03.2020 - 19:18

      Nintendove ekskluzive se bolje prodaju od PS ekskluziva

    • xx1111

      @Ilija95, 16.03.2020 - 19:41

      PS eksklusive imadu bolje ocjene

    • Ilija95

      @xx1111, 16.03.2020 - 20:01

      The Legend of Zelda: Breath of the Wild- 97
      Super Mario Odyssey – 97
      Super Smash Bros. Ultimate – 93
      Bayonetta 2 – 92
      Mario Kart 8 Deluxe – 92
      Fire Emblem: Three Houses – 89
      Super Mario Maker 2 – 88
      Astral Chain – 87
      The Legend of Zelda: Link’s Awakening – 87
      Donkey Kong Country: Tropical Freeze – 86
      Luigi’s Mansion 3 – 86
      Mario + Rabbids: Kingdom Battle – 85
      Splatoon 2 – 83
      Xenoblade Chronicles 2 – 83
      Captain Toad: Treasure Tracker – 82

    • Oblakoder

      @xx1111, 17.03.2020 - 08:33

      Preciznije receno privremene ekskluzive

    • xx1111

      @Oblakoder, 17.03.2020 - 10:34

      Nisu sve privremene

    • SanKa

      @xx1111, 17.03.2020 - 09:33

      nemaju ali I see your point. Volim nintendove klasike i zelda je jebena, ali ovakve igre …samo zato sto su nintendo ekipa misli da moraju dobit 90 + ocjenu. meni igra izgleda smiješno, baš dječje ,za niže uzraste

    • Ilija95

      @SanKa, 17.03.2020 - 09:48

      Nintendo uvijek radi igre da budu namijenjene za cijelu obitelj i to je po meni uredu. Nintendove konzole su uvijek obiteljske jer mogu u njemu svi uzivati od djece do odraslih

    • xx1111

      @SanKa, 17.03.2020 - 10:25

      Da grafika izgleda kao da su na igri radila djeca iz prvog razreda osnovne škole

    • kebbab

      @xx1111, 17.03.2020 - 20:51

      Slab si gamer ako ti je grafika sve. Ako ne razumeš poantu igre ne znači da nije dobra. Meni je grafika zadnja stvar. I Fortnite je za djecu pa ga 100% igraš.

    • SanKa

      @Ilija95, 17.03.2020 - 09:36

      to je nikakav argument

    • GREATPCGAMER

      @SanKa, 17.03.2020 - 10:16

      Što tebi smetaju igre za djecu? Ja igram videoigre još od vrtića i možeš mislit, igrali smo u vrtiću neku pucačinu.

    • SanKa

      @GREATPCGAMER, 17.03.2020 - 10:48

      apsolutno me ne smetaju. samo ne vidim razlog da se toliko odraslih ljudi bune jer je neka igra poput ove dobila 74 ocjenu

    • GREATPCGAMER

      @SanKa, 17.03.2020 - 16:50

      Ok.

    • Robotz

      @xx1111, 19.03.2020 - 17:07

      Meni je u redu da ti se ne svidja ovakav tip igre,niti igdje pise da treba da ti se svidja,ali kenjati o tipovima igre koje ni ne igras niti znas ista o njima to je vec glupo i djetinjasto,fanboisam je prosao davnih dana odrasti.

  • Stefek

    16.03.2020 - 17:41

    Na Metacriticu je trenutna ocjena 91

    • siblyx

      @Stefek, 16.03.2020 - 21:21

      Da, i?

    • SanKa

      @siblyx, 17.03.2020 - 09:37

      upravo to..da i ? metacritic nije bas najpouzdaniji…fanbojevanje je tamo na zavidnoj razini

    • Ilija95

      @SanKa, 17.03.2020 - 09:44

      Ima i sony fanboya kao i nintendovih medju kriticarima. Po meni bi trebao gaming novinar biti vise neutralan

  • omar500

    16.03.2020 - 19:28

    Za mnoge Nintendove igre su ocjene prevelike na metacriticu, ali svaka cast hcl-u na objektivnosti. Jedan Stardew Valley sere po ovoj igri. Najtoksicniji su Nintendo fanovi, a takvih ima dosta i kod tzv kriticara. Ne moze ova igra imati vecu prosjecnu ocjenu od revolucionarnog Dreamsa, od novog Ori naslova, od fenomenalngo Nioh 2

    • Ilija95

      @omar500, 16.03.2020 - 19:47

      Po tebi je u redu da PS ekskluzive uvijek dobivaju visoke ocjene, a Nintendove ne. Ima i PS fanboya medju kriticarima

    • omar500

      @Ilija95, 18.03.2020 - 17:42

      gdje sam to napisao? kakav lik

    • kebbab

      @omar500, 17.03.2020 - 20:56

      Ima dosta Nintendo fanova (i ja sam medju njima) ali to smo večinoma malo stariji gameri jer je na Nintendu odrastao svako od nas i nekako ga to podsječa na rana 90ta.

  • Tokikko

    16.03.2020 - 22:09

    Ti si igrao igru pa mozes reci koliku ocjenu moze imati?

    • Tokikko

      @Tokikko, 16.03.2020 - 22:11

      Kako brises post tu :D? mislio sam stavit kao odgovor za @omar500

  • Oblakoder

    17.03.2020 - 08:23

    Metacritic trenutno 91. Na HCL-u izgleda samo privremene ekskluzive dobijaju visoke ocene 🙂

    • SanKa

      @Oblakoder, 17.03.2020 - 09:37

      po cemu ova igra zasluzuje 91 ?

    • Ilija95

      @SanKa, 17.03.2020 - 10:17

      Po cemu npr. Death Stranding zasluzuje visoku ocjenu, a ova npr.ne

    • SanKa

      @Ilija95, 17.03.2020 - 10:48

      stvarno moram ic objasnjavati ?

    • Oblakoder

      @SanKa, 17.03.2020 - 10:21

      Isto po cemu i Uncharted 4

    • SanKa

      @Oblakoder, 17.03.2020 - 10:48

      ovo isto?

    • Oblakoder

      @SanKa, 17.03.2020 - 11:00

      Znas kako ja sam za razliku od tebe odigrao vecinu Switch ekskluziva i vecinu PS4 privremenih ekskluziva pa nema smisla da ti objasnjavam.

    • Ilija95

      @Oblakoder, 17.03.2020 - 11:07

      Ja stvarno ne razumijem zasto ovdje toliko ljudi ima odbojnost prema Nintendu i njihovim igrama, a NS je daleko popularniji od PS4 u SAD-u i u Japanu

    • SanKa

      @Ilija95, 17.03.2020 - 13:31

      uopce nemam odbojnost. nintendo je jeben. samo me smeta mantra da sve od nintenda mora dobit 90+

    • kebbab

      @SanKa, 17.03.2020 - 21:04

      Ja te svačam. Imaš nekih 20 godina i sad normalno ti si navikao na Call of Duty, Battlefield, Fortnite … tako da nisi mogao 91 igrati Nintendove igre pa ti je danas to za djecu.

    • SanKa

      @kebbab, 18.03.2020 - 14:08

      ne znam gdje da počnem, od toga da odrasla osoba ne zna napisati “shvaćam” kako treba, znali 2 faking slova si fulao, onda do same činjenice da si nekako povezao da sam fan COD-ova i Fortnitea zato jer mi gornja igra izgleda smijesno ? Deduktivno zakljucivanje ti nije jaca strana

    • Wolfman

      @SanKa, 17.03.2020 - 10:55

      Ovo je comedy gold, ni jedan ni drugi nisu igrali igru, ali obojica znaju koju ocjenu zaslužuje. Nastavite, molim 😀

    • MightyAloy

      @Oblakoder, 18.03.2020 - 09:30

      Oblakoderu, možeš ti pričati koliko hoćeš da si igrao i Nintendove i Sony-jeve ekskluzive pa si relevantan, no konstantno korištenje sarkazma, branjenje Nintenda i podrivanje PlayStationa otkriva o kakvom mentalnom sklopu se radi. Da Nintendo izda pozlaćeno govno ti bi to branio, pronalazio kojekakve razloge da opravdaš zašto je govno pozlaćeno a ne grumen zlata koji je Nintendo obećavao, nešto kao onda kad si branio odvratne anti konzumerske mikrotranzakcije u Nintendovim mobilnim igrama. Isto tako ćeš pronaći način da sve što Sony napravi umanjiš ili čak posereš. Ne volim koristiti riječ fanboy, no to si tipičan primjer. Nije mi jasno kad toliko voliš pljuvati po Sony-ju koji k imaš Playstation i igraš Sony-jeve “privremene” ekskluzive. Mani se više ćorava posla, nemaš od toga ništa da bezumno sliniš za nekom firmom i ostavljaš ekstremno pristrane komentare. Čisto da znaš da ima nas koji smo odrasli i na NES-u i SNES-u a koji Nintendo vidimo kao jednu od najodbojnijih kompanija u gamingu bez obzira na sve inovacije i kultne igre. Uostalom zašto bi se Nintendove igre trebale sviđati svima? I ako se nekom ne sviđaju po čemu je ta osoba manje vrijedna u gamerskom smislu? Meni osobno su igre poput Animal Crossinga bezvezne, no tko voli neka uživa, a čisto sumnjam da je ocjena igre ovakva jer se radi o Nintendo igri. To što si ti butthurt u vezi toga je drugi par rukava. Nije ti to zdravo. I Days Gone je pokupio hrpu loših ocjena pa je meni bila najbolja i daleko najzabavnija igra koju sam igrao prošle godine.

    • Oblakoder

      @MightyAloy, 18.03.2020 - 12:55

      Pljujem Sony? Svasta necu procitati ovde. Cek zato sto sam spomenuo privremene ekskluzive ili sto mi se ne svidja U4 kao tebi AC? Druze svaki fan treba da tuzi Sony jer su im rekli ako hocete da igrate ove igre to ima samo na PS4, a na kraju naprave prevaru pa izbace i na PC. Treba jasno reci kako stoje stvari.

    • SanKa

      @Oblakoder, 18.03.2020 - 14:09

      zasto ? puca mi k ako izbace HDZ za komp. I dont care….sam nek valja igra

    • MightyAloy

      @Oblakoder, 18.03.2020 - 16:11

      Ne, nego zato jer podjebaješ i sarkastičan si. Koristiš svaku priliku da spuštaš igračima Playstationa dok istovremeno uzdižeš Nintendo i pravdaš svaki njihov potez. Čovjeku više to dođe na živce. O tome se radi. Imaš ti dugu povijest na HCL-u što se toga tiče. Kad već spominješ Sony i Only on PlayStation, jeste, s te strane je prevara, no opet ne treba biti apsolutan i sad na križ nabiti Sony jer su odlučili promijeniti politiku ekskluzivnih igara. Meni se osobno to i sviđa i ne sviđa, ovisi iz kog kuta gledam, a što će Sony dalje raditi i hoće li se to pokazati dobrim potezom vrijeme će pokazati. U svakom slučaju Sony ima pravo na promjenu poslovne prakse, a na nama igračima je da odlučimo kako ćemo se prema tome postaviti. Isto vrijedi i za Nintendo i za ostale. Uživaj u predstavljanju PlayStationa 5 u 17h. 😉

    • Oblakoder

      @MightyAloy, 18.03.2020 - 19:53

      Nisam bas uzivao jer ce PS5 biti gotovo 20% slabiji od Xbox 🙁

    • MightyAloy

      @Oblakoder, 20.03.2020 - 13:46

      Ajde nemoj biti tužan, nije strašno. Svakako je za duplo manje nego razlika Pro/X i XOne/PS4. S obzirom na pristup na koji se Cerny odlučio u praksi bi moglo biti i manje od tih 18%. Mislim da će brzina SSD-a dosta utjecati na development igara, a i 3D Audio mi se čini vrlo zanimljivim. Baš ima zanimljivih članaka i reakcija na tu temu, ne stignem sve ni pohvatati. Dobro je za nas što i MS i Sony opet imaju različite pristupe unatoč univerzalnoj arhitekturi. Biti će zanimljivo.

    • Ilija95

      @Oblakoder, 21.03.2020 - 23:13

      Iduce godine ce sigurno izaci NS Pro da moze vrtjeti igre u 4k rezoluciji. Bilo bi sjajno vidjeti Zeldu BOTW 2 u 4k rezoluciji

    • Ilija95

      @MightyAloy, 18.03.2020 - 14:01

      Nintendo radi igre da budu namijenjene za cijelu obitelj

    • Ilija95

      @Ilija95, 18.03.2020 - 14:03

      Drugim rijecima Nintendo zeli da svi u obitelji igraju neku igru zajedno

    • MightyAloy

      @Ilija95, 18.03.2020 - 16:25

      Kakve to veze ima s mojim komentarom to što Nintendo radi obiteljske igre? Stvarno mi nije jasno. 🤔 Ovdje se radi o kolegi Oblakoderu koji proziva recenzenta za pristranost, za namjerno davanje manje ocjene jer je igra od strane Nintenda, dok bi kako on kaže “privremena” ekskluziva od strane Sony-ja sigurno dobila veću ocjenu. Istovremeno podriva Sony i igrače na PlayStationu na svakom koraku dok Nintendo uzdiže u nebesa i pravda svaki njihov potez. Jel sad shvaćaš? Jednostavno se s tim ne slažem i smatram da to nije ok. Neka svatko voli što voli, bio to Animal Crossing ili Uncharted 4. Nama igračima fali respekta jednih prema drugima, stalno se svađamo i ističemo razlike umjesto da nas ljubav prema igrama drži ujedinjenima. Koga više briga jeli Sony, Nintendo, Microsoft ili PC… Možemo biti sretni da nas ovaj glupi virus ne sjebe, a sjebat će nam barem ekonomiju sigurno, tko će onda razmišljati o tome koliko se prodala koja igra i jeli fps neke igre na nekoj platformi veći od neke druge. Idemo se veseliti predstavljanju PlayStationa 5 za koliko vidim pola sata. 😀

  • crolink07

    17.03.2020 - 11:00

    Od dvadesetak recenzija pročitanih jutros,ovdje je igra dobila najlošiju ocjenu.Uglavnom su 90+,a ima i dosta 10/10 ili 5/5 zvjezdica ili oznaku Essential.
    Recenzent sam za sebe kaže da je dežurno čangrizalo a svakim danom sve je stariji i čangrizaviji pa je ovo još i dobra ocjena kakva je mogla biti. Ja sam do prije nekoliko godina obožavao japanske igre s anime likovima,ogromnim očima i piskutavim glasovima a sada bježim od njih kao Vrag od tamjana.

    • Oblakoder

      @crolink07, 17.03.2020 - 16:03

      Dzangrizav je samo na Nintendo igre i konzole 🙂

    • Zoran Žalac

      @Oblakoder, 17.03.2020 - 19:50

      Ne, ne, ovo mi je bila najiščekivanija igra u prva tri mjeseca 2020. Igra koja je trebala vratit vjeru u Nintendo.

  • Tinx

    17.03.2020 - 11:22

    Koliko je ova igra slična Stardew Valley-u? Jel po vama bolja/lošija? Koje stvari su bolje/lošije nego u SW?

    • Zoran Žalac

      @Tinx, 17.03.2020 - 14:49

      Stardew Valley donosi daleko više u smislu priče. Ovdje nema nikakvih romantic opcija. A nećeš naći ni farming elemente, tipa uzgajanje životinja. Niti ikakvu borbu. Gameplay je po meni znatno brži u Stardewu (ovdje su animacije spore + već navedeni spori izbornici i sl.). Najveća je razlika zapravo što ti ovdje dan određuje stvarni sat, a ne virtualni. Možeš to zaobići “varanjem” tako da ručno namještaš sat konzole, e sad je li to bolje ili nije – ima svoje čari, ali zna biti i naporno jer ako ne uspiješ napraviti nešto u jednom danu, idući će ti biti bez ikakvog pomaka i moraš čekati iduća 24 sata (stvarna) da se nešto izgradi. Ono po čemu bi mi AC: NH bio bolji od Stardewa jest prezentacija – ipak preferiram 2.5 grafiku, možda simpatičnost – svaka je životinja baš onako mila.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?