HCL.HR

Recenzija

Baldur’s Gate 3

definicija epskoga

Zoran Žalac

Teško mi je na momente povjerovati da postoji igra kao što je Baldur’s Gate 3. Gotovo se nikad ne događa da jedan kompleksni role-playing naslov s borbom na poteze ima tako visoke produkcijske vrijednosti. Toliko visoke da je za igru angažirano više od dvije stotine glumaca, ne samo za snimanje glasa nego i čitavih glumačkih izvedbi.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
60€ PC Ustupio izdavač

Dok industrija igara ide prema pojednostavljivanju visokobudžetnih franšiza, Baldur’s Gate 3 je predivno kompleksna i prekrasno prezentirana igra. Borba joj počiva na matematičkim izračunima, a naredbi je toliko da ni dva kontrolera nemaju dovoljno tipki za sve njih. I netko je u sve to, za divno čudo, odlučio uložiti ogroman budžet uz nadu da će se naći dovoljno fanatika koji će zaigrati takvu igru. Bilo je to kockanje sa sudbinom, ali bačena se kockica zaustavila na okruglom broju i rječnikom Dungeons & Dragonsa – donijela kritičan uspjeh.

CRV U GLAVI, SUDBINA SVIJETA NA LEĐIMA

Dakle, Baldur’s Gate 3 ima dašak teatralne prezentacije, tj. dosta odglumljenog materijala po uzoru na igre serijala Dragon Age ili The Witcher. Mislim da je to važno naglasiti jer ovo nije još jedna igra u kojoj se svijet spašava kroz tekstualne opise onoga što se događa. Baldur’s Gate 3 je prezentacijski ambiciozan naslov, kako i priliči grandioznosti priče koju nastoji ispričati.

Baldur’s Gate 3 ima dašak teatralne prezentacije, tj. dosta odglumljenog materijala po uzoru na igre serijala Dragon Age ili The Witcher.

Igra počinje tako da vas otme rasa Mind Flayera i “daruje” vam crvića koji se ugnijezdi u vašem mozgu. Proces je to kojim biste se vi trebali preobraziti u biće s pipcima i pripomoći dominiranju Mind Flayera nad čovječanstvom. Srećom, vi se u uz pomoć drugih otetih likova uspijete domoći slobode i hitno tražite načina da si izvadite crva iz glave prije nego se preobrazite u hodajućeg lignjuna. Međutim, brzo naslućujete da je vaše stanje tek jedan simptom daleko veće prijetnje svijetu. Netko iz sjene manipulira crvima u tuđim glavama – i umjesto da ih pretvori u lignjune, od njih stvara opasnu vojsku. Da je situacija ozbiljna znate kad se za nju osobno zainteresiraju i bogovi i vragovi – glavnom i bradom.

Priča je u startu izravna i to joj definitivno ide u prilog. Od prve vam je minute jasno koja je problematika i protiv čega se borite. S vremenom se ta radnja proširuje i postaje vam jasno kakvu ulogu vi imate u svemu tome. Sa sobom vodite i ekipu likova koji također imaju svoje interese u svim zbivanjima, nerijetko suprotne vašim željama i odlukama. Igra pritom dopušta da sami naginjete prema tome kakvi želite biti: pošteni, manipulativni, zlobni… Često se u Baldur’s Gate 3 očekuje da si sami krojite priču, a vi niste sigurni kamo koja odluka vodi. Igra vam nikad neće reći što je ispravno – to je na vama da si tumačite. Umjesto toga, pustit će vas da se oslanjate na svoj instinkt, makar vas on uvalio u probleme.

Često se u Baldur’s Gate 3 očekuje da si sami krojite priču, a vi niste sigurni kamo koja odluka vodi.

Impresivna je ta sloboda u krojenju priče, a fantastična je isprepletenost osobnog i općeg. Baldur’s Gate 3 dopušta vam da budete sebični gad, i to ne samo kad se nešto tiče vas nego i šire. Vaš lik je u poziciji da kroz rješavanje osobnog problema (crva u glavi) predvodi javnu bitku protiv dobra ili zla. U detalje ne mogu ići bez razotkrivanja priče; reći ću samo da je Baldur’s Gate 3 jedna od rijetkih igara koja vam zaista ostavlja punu kontrolu nad likom kojega si kreirate.

Još bolje od toga, likovi koje vam igra sama „nametne” pripadaju galeriji rijetko viđenih karizmatika. Svaki je od vaših pratitelja na neki način predivno problematičan. Dođete im sa svojim problemom, a onda vam oni iznesu toliko svog emocionalnog tereta da se vaši problemi čine bezazlenim pokraj njihovih. Čvrsti su to karakteri, često konfliktni, i pravo je zadovoljstvo komunicirati s njima.

Svaki je od vaših pratitelja na neki način predivno problematičan.

Najdraži su mi bili vampir Astarion, polu-demonka Karlach i tuđinka Lae’zel. Astarion je šarmer kojemu je pomaganje ljudima dosadno, osim kad od toga nema izravne koristi. Karlach je glasna i vulgarna, ali zapravo čezne za najobičnijim stvarima poput zagrljaja. Lae’zel je pripadnica totalno drugačije Githyanki kulture koja baš i nema bonton, ali usprkos aroganciji i agresiji na kraju zna cijeniti pripadnost i društvo.

Svaki je od likova u vašem timu također usko vezan za tijek glavne priče. Međutim, to ne znači da nose “plot armor” ili da će vas pratiti što god vi učinite. Njihove su priče opcionalne, ali savjetujem da ih ne zanemarujete ako želite bogatiju završnicu. Moguće je također razvijanje romantičnih odnosa sa svojim pratiteljima, premda to ne ostavlja nikakvu posljedicu na sam gameplay.

Za pohvalu su i likovi izvan vaše ekipe, prvenstveno negativci. Ovdje ih ima dosta i svi su prijeteći na svoj način. Neki čak nisu ni klasični protivnici nego su pasivno agresivni prema vama. Drugi su pak muljatori i razbijaju stereotip antagonista u igrama. U Baldur’s Gate 3 negativci ne razmišljaju tako da su oni najjači i da sve mogu sami. Svjesni su svojih mogućnosti te će vam ponekad nuditi rješenja bez sukoba i krvoprolića. Puno je truda posvećeno negativcima u BG3 i oni samo zaokružuju inače fantastičnu priču.

Sve do same završnice dojam o priči bio mi je 10/10. Ipak, moram priznati da mi je kraj malo nedorečen. Opet, ne mogu u detalje bez spoilanja tako da moram navoditi općenite primjere. Igra ima tri akta i po završetku dobijete osvrt samo na ono što se dogodilo u završnici. Volio bih na kraju imati detaljniji uvid u tijek svoje avanture, malo više zaključaka i podsjetnika u kakvom sam stanju ostavio svijet nakon svojih odluka. U trenutnoj izvedbi igra uz malo varijacija ponudi zaključak za članove vaše ekipe i to je otprilike sve što vidite. Stvari su toliko zbrzane da na samom kraju jedna odluka može poništiti drugu. Na primjer, jednom sam liku rekao da ostane uz mene, da bih svega pola minute kasnije otišao s drugim likom bez ikakve reakcije onog prvog.

Baldur’s Gate 3 ima jako ambicioznu priču, samo je nekad previše ambiciozna za svoje dobro. Kao da ni sami likovi ne stignu pratiti što se sve događa. Znalo mi se događati da se likovi nekad ponavljaju u razgovorima, tj. da se ne sjećaju kome su što ispričali. Isto tako, u jednom dijelu igre sam skrivao svoj plan od nekoga, da bi onda o tom planu pričao pred tim likom i on to nije registrirao. Srećom, to su u globalu tek sitniji minusi na koje mogu zažmiriti. Priča u Baldur’s Gate 3 nije savršena, ali pogađa sve prave note koje su bitne za jednu epsku pustolovinu.

Nasumičnost bačene kockice

Na prvi se pogled može činiti kako Baldur’s Gate 3 nema baš puno slobode u svom sustavu borbe. Imate bodove za akciju i kretanje, bonus poteze i to je manje-više to. Međutim, to je sve što vam zapravo treba. Najviše ćete se oslanjati na čarolije, no imate i prostora za improviziranje. Na primjer, bonus akcije omogućuju vam da bacite neko smeće iz svog inventoryja i tako nanesete štetu protivniku. Ili da svoje oružje zabijete u neku površinu (npr. zapaljenu) i tako prenesete svojstvo te podloge na svoje oružje.

Najviše ćete se oslanjati na čarolije, no imate i prostora za improviziranje.

Rekao bih da kompleksnost gameplaya u Baldur’s Gate 3 ovisi o stilu igranja, ili bolje rečeno klasi koju utjelovljujete. Klase koje barataju magijom traže malo više pažnje jer im na vještine utječu čarobnjački bodovi i slotovi samih čarolija. Šest je razina za čarolije, svaku se razinu može iskoristiti određeni broj puta (nemaju klasičan cooldown), ali tu su čarobnjački bodovi koje ponekad možete prenamijeniti za stvaranje dodatnih slotova ili “podešavanje” samih čarolija.

Nije to baš najlakše opisati, a i sama igra kao da se ne trudi previše oko toga pa je tutorial netipično štur i ne objasni vam glavni princip borbe na shvatljiv način. Imam dojam kao da mi je tutorial prestao raditi nakon prvih 20 minuta igre i da se više nije vraćao. Na primjer, pri samoj završnici dobio sam jednu novu opciju i nigdje mi nije bilo objašnjeno mogu li ju koristiti više puta ili ne mogu. U takvim situacijama rješenje je da snimite poziciju, isprobate pa se po potrebi vratite na snimljenu poziciju.

Imam dojam kao da mi je tutorial prestao raditi nakon prvih 20 minuta igre i da se više nije vraćao.

U bilo kojem slučaju, čarolije su mnogobrojne i šarolikih primjena. Pretvaranje protivnika u ovce, transformiranje u plinoviti oblik, reanimiranje mrtvaca, teleportiranje… svega ima. Povrh toga, možete otključati i posebne vještine letenja ili stvaranja crnih rupa ako odlučite dopustiti svom crvu da vam dodatno zaruje po mozgu. Tu su zatim i neke čarolije koje koristite izvan borbe, npr. za razgovaranje sa životinjama ili mrtvima.

Fleksibilnosti u borbi definitivno ima i moguće je koristiti neke lukave taktike. Na primjer, moji likovi uoče da ih čeka zasjeda i meni jedna od dražih taktika u toj situaciji je popiti napitak za nevidljivost (ili aktivirati čaroliju za to), lagano zaobići protivnike te onda obrnuti situaciju i uhvatiti njih u zasjedi.

Fleksibilnosti u borbi definitivno ima i moguće je koristiti neke lukave taktike.

Omiljena mi je taktika bila guranje protivnika u provaliju, vrlo efektivna jer ih to odmah ubije, a odguravanje ne traži ni bod za akciju. Znao sam neke protivnike mamiti da dođu na određene lokacije čisto da ih ondje mogu otpuhati ili teleportirati u sigurnu smrt. No, treba voditi računa da oni isto mogu učiniti i vama.

Svaka se akcija u Baldur’s Gate 3 izvodi prema pravilima Dungeons & Dragonsa, što u prijevodu znači da se u pozadini baca kockica čiji broj određuje uspješnost same akcije. Ovo vas u načelu ne treba zabrinjavati, iako na umu treba imati da sve ovisi o nasumičnosti. Postoje tri postavke težine i one uglavnom utječu na razinu energije koje imate vi i vaši protivnici. Međutim, igra povremeno zna oscilirati u težini upravo zbog nasumičnosti bačene kockice.

Igra povremeno oscilira u težini zbog nasumičnosti bačene kockice.

Nekad se potrefi da vam pojedina borba djeluje nemoguće i protivnici naprave smijuriju od vas. A onda tu istu borbu pokušajte drugi ili treći put i uz malo sreće vi ste ti koji posrame protivnike. Nisu sve bitke takve, ali Baldur’s Gate 3 je igra u kojoj morate pristati na takve stvari. Doduše, postoji opcija Karmic Dice koja vam osigurava da vam se kad-tad prekine loš niz u bacanju kockice, ali isto tako prekida i dobar niz pa to nisam htio koristiti.

Baldur’s Gate 3 izvan borbe ima nekoliko lakših zagonetki i dosta prostora za istraživanje. Mapa je dizajnirana tako da su mogući različiti pristupi, uključujući i Solid Snake pristup provlačenja kroz uske prostore. Najznačajnija akcija zasigurno je skakanje kojim možete doći do inače nedostupnih pozicija. Postoji obično skakanje, a moguće ga je proširiti i tako da vam lik skoči na triput veću udaljenost. Ili se jednostavno pretvorite u leteću životinju. Ovo je jedna od onih igara u kojoj borba u većini slučajeva ne mora biti jedini način rješavanja situacija.

Ovo je jedna od onih igara u kojoj borba u većini slučajeva ne mora biti jedini način rješavanja situacija.

Potencijalno najbolji dio Baldur’s Gatea 3 je njegova struktura. Nevjerojatno je koliko je stvari isprepleteno u ovoj igri, pogotovo u njezinom zadnjem aktu. Sporedni zadaci tako se dotiču ne samo drugih questova nego i glavne priče. I u već spomenutom zadnjem aktu skoro svaki obavljeni zadatak ima konkretan utjecaj na gameplay u završnici igre. Vidjeli smo nešto slično u The Witcher 3, a ovdje je to odrađeno na vrlo sličnoj razini, ako ne i još boljoj.

Sve u svemu, Baldur’s Gate 3 kombinacijom priče, maštovitog svijeta i fleksibilnog gameplaya pruža stvarno nezaboravne trenutke. Pokušao sam spasiti patuljka zavezanog za vjetrenjaču, pritisnuo krivu tipku i gledo kako jadni patuljak leti poput padajućeg aviona. Uletio sam u neku štalu gdje sam prekinuo seksualni čin između dvaju divova i time ih naljutio. Od krvnog sam kulta spašavao detektivku – koja je leteća slonica. U kupleraju su mi ponudili grupnjak, ali moja Lae’zel nije bila zainteresirana.

Naravno, nekih manjkavosti ima. Slično kao u Divinity igrama, naporan mi je bio element mikromenadžmenta. Inventory ovdje nije najelegantniji i uvijek bi mi trebalo barem pet minuta da se riješim smeća i da prodam sve ono što mi ne treba. Odabir aktivnih pratitelja također je trebao biti brži. Ovako za svaku promjenu lika prvo moram nekome reći da me prestane pratiti, zatim moram otići u kamp, pronaći novog lika i reći mu da mi se pridruži, pa potom izađi iz kampa.

Specifičan prigovor mogli bi imati oni koji ovu igru planiraju igrati kontrolerom. Ta je kontrolna shema izvrsna dok ne krene borba, a nakon toga prvo treba sjesti nekoliko minuta te izučiti kružne menije. Baš kao i kod Divinity igara – igranje gamepadom je ovdje funkcionalno, ali znatno usporava igru u usporedbi s mišem i tipkovnicom.

Kako ocjenjujete higijenu u gradu?

Visoke produkcijske vrijednosti Baldur’s Gatea 3 koje sam spominjao na početku vidljive su u razgovorima, tj. glumi samih likova. Iako to nije razina jednog Horizon Forbidden Westa, rekao bih da su ovdje likovi ekspresivniji nego u većini drugih igara. Po onome što sam vidio – likovi ovdje izgledaju bolje nego u nedavnom Starfieldu. Općenito su teksture impresivne i igra djeluje oku ugodno.

Glumci su odradili izvrstan posao i njihov rad definitivno “prodaje” uvjerljivost samih likova. Ništa manje kvalitetna nije ni glazba sa epskim zborom. Glavna tema koja svira u početnom meniju vjerojatno će vam se urezati u memoriju, baš kao i zvuk kockice dok nestrpljivo očekujete vidjeti je li vam donijela pozitivan ili negativan ishod.

Glumci su odradili izvrstan posao i njihov rad definitivno “prodaje” uvjerljivost samih likova.

Tijekom svog odigravanja nisam naletio na neke značajnije bugove. Jedan ili dva sporedna zadatka nisam mogao dovršiti zbog tehničkih poteškoća, no s vremenom će to sve biti popravljeno. Nažalost, nisam siguran hoće li se išta popraviti po pitanju izvedbe u zadnjem aktu, kad dođete u naslovni grad Baldur’s Gate. Sve do tog trenutka igra ugodno radi bez većih usporavanja. Međutim, grad se pokazao vrlo izazovnim te performanse igre naglo padaju neovisno o tome koju grafičku koristili. Pod naporom se posebno nalazi procesor, tako da tu ne pomažu nikakvi DLSS-ovi, ni promjena postavki grafike.

Ja sam igru igrao na Intel Core i7-9700K i u zadnjoj trećini igre framerate je padao u zonu 20 sličica po sekundi. Daleko je to od aktualnog procesora, ali je iznad onoga što developeri preporučuju za igranje. Nadao sam se da će se situacija popraviti sa zadnjim patchem, nekima možda i jest, ali ja ta poboljšanja nisam primijetio. Kako je Baldur’s Gate 3 spora igra gdje framerate nema ključnu ulogu, nije ovo smak svijeta. Međutim, usprkos svim hvalospjevima treba iskreno reći da igra ima ozbiljnih problema u izvođenju – ne cijelo vrijeme, ali onda kad postane najzanimljivija. Ne preostaje ništa drugo nego nadati se poboljšanju u budućnosti.

LIGNJE NA ŽARU

Kako HCL ocjenjuje igre?

Obično našim recenzentima savjetujem kako im zaključak recenzije ne bi trebao biti kratak i da tu moraju sumirati ono najvažnije o samoj igri. U ovom bih slučaju rekao da Baldur’s Gateu 3 nisu potrebni neki posebni epilozi. Zaista je rijetkost vidjeti igru koja pruža stotine sati zabave, slojevit gameplay i vanserijsku slobodu u krojenju svoje avanture. Vjerojatno najbolja pohvala koju mogu dati ovoj igri je ta da nakon sto sati trčkaranja i mađijanja želim sve ponovno – čim prije!

Jasno mi je da ovo nije igra za svakoga i da će iskustva biti djelomično različita ovisno o tome igrate li na PC-ju ili na konzoli. Međutim, to ne mijenja činjenicu da smo dobili kompetentno napisanu priču, fleksibilan gameplay i prezentaciju kakva inače nije rezervirana za ovaj tip igara. Na kraju krajeva, dobili smo igru koja aktualizira zapostavljeni serijal – na drugačiji način, ali sjajan u svakom pogledu.

U vrijeme kad se igre nastoje pojednostaviti i prodati na lijepe oči, Baldur's Gate 3 dolazi kao cjelovit paket koji pokazuje da možete dobiti i ovce i novce. Ovce pomoću polimorfije, a novce na niz različitih načina.

94 Naša ocjena
  • izvrsna priča i karizmatični likovi
  • brojne opcije za taktiziranje
  • odlična struktura sa isprepletenim questovima
  • uvjerljive glumačke izvedbe i glazba
  • nakon 100+ sati želite sve ponovno
  • sitnice kod mikromenadžmenta
  • osjetan pad performansi u završnici igre

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (68)

  • LegendaSvjetska

    03.09.2023 - 21:45

    oko 75 bi ja dao
    combat jako los
    i ending mi je antiklimaktican nekako
    rpg elementi super

    • SonOfZeus

      @LegendaSvjetska, 03.09.2023 - 23:25

      Combat jako los. To je ko kad mrzitelj ribe komentira da je hrana losa u ribljem restoranu.

    • LegendaSvjetska

      @SonOfZeus, 03.09.2023 - 23:43

      ko si ti da mu oduzmes to pravo

    • Robotz

      @LegendaSvjetska, 04.09.2023 - 07:20

      Sreca pa si ti nebitan faktor u gaming svijetu,jer da se tebe pita kada ovakva igra dobije 75 to bi bio jedan tužan i priglup svijet.

    • JCD-Bionicman

      @Robotz, 04.09.2023 - 08:56

      Neću da govorim ništa o igri jer je nisam ni igrao ni gledao ali se moram nadovezati na tvoj komentar.

      Zar nije dovoljno tužan i glup svet sa ljudima koji trenutno imaju pravo glasa? I te kako važi svačije mišljenje i ti tu nemaš šta da se buniš ako neko da 50 ili 100

    • Mrfloyd

      @JCD-Bionicman, 04.09.2023 - 09:41

      U prve dvije rečenice recenzije je rečeno ” turn based combat.”

      Tko to ne voli igra će biti upola lošija, tako da je vrlo bitno reći da dajem 75% jer to nije my cup of tea. A komentar o nebitnosti neću niti komentirati, jer to je nažalost svuda prisutno. Mutna bara izražavanja.

    • Maki6

      @Mrfloyd, 04.09.2023 - 13:10

      Ali zašto uopće davati ikakvu ocjenu igri koja nije tvoja cup of tea?

    • Mrfloyd

      @Maki6, 04.09.2023 - 16:03

      @Maki6
      A ne znam. Želiš biti primjećen.. valjda.

    • Robotz

      @JCD-Bionicman, 04.09.2023 - 10:03

      Ček malo znaci on ima pravo reci svoje mišljenje ( ma sto apsolutno ima pravo da kaze) ali ja nemam pravo da mu kazem da mu je misljenje i argumenti smecarski ?
      Nemoj ulaIziti u rasprave ako ces biti kmecavac.
      Druga stvar njegovo mišljenje naprosto nije tocno i ja sam osjetio potrebu da mu to i kažem.
      Ako ti mislis da je moj odgovor i mišljenje glupo apsolutno imas pravo na to.
      ✌️🍻

    • JCD-Bionicman

      @Robotz, 04.09.2023 - 10:32

      Mišljenje je mišljenje što nije isto što i istina ili tačnost određene tvrdnje. Njegovo subjektivno mišljenje je da je igra lošija, a tvoje je da je možda najbolja igra ikada. Ja ne volim npr. igre u svemiru i koliko god da su dobre, ja to neću videti i daću znatno manju ocenu nego igrama koje mi se sviđaju.

    • DiVojic

      @JCD-Bionicman, 04.09.2023 - 11:13

      Isprike ako sam krivo shvatio,ali ti nećeš igrat igre određenog tipa jer ti se taj žanr ne sviđa i radi toga ćeš dat manju ocjenu?

    • JCD-Bionicman

      @DiVojic, 04.09.2023 - 11:46

      Pa ne mogu dati npr. Mortal Kombatu više od 7 jer mrzim fightere koliko god “dobri” bili. Nisam ja recenzent pa da gledam objektivno.

    • Duje0506

      @JCD-Bionicman, 04.09.2023 - 14:53

      Al objasni ti zašto bi ti uopće iša igrat Mortal Kombat ako mrziš fightere. To je “problem”. Sto neki moraju igrat sve sto izade i ocekuju da je napravljeno iskljucivo za njih.

    • mg

      @DiVojic, 04.09.2023 - 11:48

      Sve zavisi kako ocjenjujemo globalno ili osobno.

    • Robotz

      @JCD-Bionicman, 04.09.2023 - 11:52

      “Ja ne volim npr. igre u svemiru i koliko god da su dobre, ja to neću videti i daću znatno manju ocenu nego igrama koje mi se sviđaju.”

      Sorry ali kakva jebena fail logika potpuno mi je svejedno gdje je “setting” igre dobra igra te uvuce u svijet i dobro napisani likovi ga odrze “stvarnim” BG sve to ima to sto ova djecica danasnja sa koncentracijom plitkom kao skola nogometasa nesto kenjackaju i ja tu trebam slusati to i reci kao oke to je vase misljenje…jeste ali vam je glupo misljenje i nemate pojma o cemu pricate.

      Skyrim mi se nikada nije svidio niti mi je “sjeo” pa nikada u zivotu nisam mu dao losu ocjenu niti kenjao po njemu ako se meni igra ne svidja ne znaci da je automatski losa igra pogotovo ne igre koje su ovoliko globalno priznate i voljene aka grow the fuck up i nauci razlisku izmedju lose igre i dobre igre koja ti se ne svidja , jer razlika je velika.

    • DiVojic

      @Robotz, 04.09.2023 - 14:04

      Točno to. Ono što mi se ne sviđa (ili hejtam) lagano preskočim i uživam u onome kaj me zanima te mi je istovremeno drag ako/kad kolege gameri dobiju poslasticu za igrat. Stvarno mi je ono WTF logika “hejtam, ne igram ali ću je posrat”.

    • MAJSTOR RINGO

      @JCD-Bionicman, 04.09.2023 - 12:18

      Evo da se nadovezem i ja u drug. Ovu igru sigurno necu igrati, ovakva borba na poteze a i neke druge stvari me udaljavaju od igre hiljadu svetlosnih godina, nikada nisam voleo takve igre, ali to ne znaci da je igra losa ili smece, naprotiv, daleko od toga, jednostavno ne volim takve igre, nije moja soljica čaja. Jos manje imam prava da je ocenjujem, pa kakva bi to ocena bila? Ne bi bila uopste objektivna, a i nisam je ni igrao, a ne volim napamet da ocenjujem nesto sto nisam probao i igrao, dakle skroz nekompetetan. Puno postovanje za ovu igru. I ocena je bas ogromna, ekipa koja je igrala i recenzirala najbolje zna zasto su je ocenili sa 94-96 . U dalju polemiku necu ulaziti, jer zaista nema smisla polemisati o necemu sto mi je toliko daleko i strano.

    • Robotz

      @MAJSTOR RINGO, 04.09.2023 - 13:38

      E bravo ovo je normalan odgovor i moja poenta koju sam zelio da im objasnim ako ti se igra ne svidja ne znaci da je losa , BG je fanasticna igra i future classic to me quotajte za 10 godina i ne mora se svakome svidjeti normalno, ali nece je neki mulci ovdje koji FIfu i COd peru zvati losom igrom .

    • Stecajni_upravnik

      @Robotz, 04.09.2023 - 19:09

      Obojca ste potpuno u pravu. Uostalom, zato i na HCL razliciti ljudi rade recenzije razlicitih vrsta igara. I meni borba na poteze ne odgovara ili jednostavno ne kapiram takvu vrstu igranja jos uvek pa ne komentarisem ali pratim recenzije i ako mi nekada padne na pamet da pokusam makar znam odakle da krenem. Ako vecina ekipe koja razume i igra ovakve naslove kaze da je igra zmaj onda sam sklon da im poverujem. Realno, nije racionalno davati sud o necemu sto ne razumes ili ne volis, unapred je svaki ishod nebitan bilo kome. Pozdrav veliki

    • Marac Marko

      @Robotz, 04.09.2023 - 11:17

      Evo glupan, ja dao 60!; igra je smrcarska o tko voli igru sa takvim gameplayom je smecar!! Etoo!!

    • Robotz

      @Marac Marko, 04.09.2023 - 11:44

      Posteno tko prizna da je glup bar mu se pola prasta sad ce novi COD da izadje pa samo rokaj.

    • JCD-Bionicman

      @Robotz, 04.09.2023 - 12:32

      Još samo ti da priznaš pošto nisi svestan šta pričaš, a još manje šta ti se priča.

    • Robotz

      @JCD-Bionicman, 04.09.2023 - 13:39

      Lijepo sam ti objasnio da moze biti igra dobra ali da ti se ne svidja to razumijem ali zvati dobru igru losom jer se tebi ne svidja je mutavo ponasanje nista ti mene dijete drago nisi pecnuo ja sam uzivao u BGu dok ti ni combat u takvoj komplexnoj igri nisi ni shvatio ni koliko samo opcija i izbora imas u tom combatu.

      Ali dobro pecnuo si me svojim superiornim intelektom i argumentima 😀

    • Monster Tamer

      @Robotz, 04.09.2023 - 16:29

      Haha, ne samo COD nego i Spajdić. Uskoro i novi Spajdić izlazi 🤣🤣🤣

    • JCD-Bionicman

      @Marac Marko, 04.09.2023 - 12:31

      Moraš ih malo pecnuti pošto su takve osobe baš tupave.

    • LegendaSvjetska

      @Robotz, 04.09.2023 - 11:58

      eto ti si bitan faktor ikona gaming svijeta

    • Robotz

      @LegendaSvjetska, 04.09.2023 - 13:41

      Ja sam random tip koji voli igre i nista vise ….ti si random tip koji nema pojma o igrama ali isto i misli da je njegovo misljenje bitno bitan si kao ono jutros sto sam niz vodu pustio u WC solji.
      Sad load up COD ili FIfU ili Assasins creed to je tvoj tip igre ja mislim.
      Izbor i ukus u igrama ti je kao i izbor nogometnoga kluba jadno i povrsno.

    • mg

      @LegendaSvjetska, 04.09.2023 - 10:14

      di ti je nastala ocjena 75:)

  • Chimichangas

    03.09.2023 - 21:53

    Top, ovo je jedna od onih igara koja pomice granice. Nije savrsena ali je dosta blizu.
    Jedva cekam da izadje na ps5. Vec sam dogovrio s burazom prelazit couch co-op 🥳

  • Snake666Doctor

    03.09.2023 - 21:59

    9/10 od mene, presao za 150 sati . Igram sada 4 man multiplayer. Strasna igra, tko voli turn based combat i fantasy rpg igre sa puno pricanja ovo je vjerojatno najbolja takva igra ikad napravljena. Volio bih da je duza, kao Pathfinder wotr al jbg. Mozda dobijemo dlc, prosire grad i malo poboljsaju akt 3.

  • esseGesse

    03.09.2023 - 22:00

    Dajem 99, iako je 100 realno!

  • VitMeR

    03.09.2023 - 22:09

    kupit cu definitivno uskoro

  • Valhalla

    03.09.2023 - 22:13

    93 od mene prakticki isti problemi kao i kod tebe zoky malo mi samo act 3 borbe previse traju i neki bugovi sa dijalogom gdje suputnici govore neke stvari sto nisam radio ali inace vrh igra i jedva cekam definitive edition od strane Lariana kada ispoliraju to sve.
    Velika preporuka od mene isto cak i ako niste fan crpga.

  • Mrky

    03.09.2023 - 23:00

    God of War idalje bolja igra, jer ipak ima možda malo previše kutija.

  • Emexs

    03.09.2023 - 23:14

    Ne volim ovaj tip igara pogotovo na poteze ali koliko si pricu nahvalio , moram odigrati 😄

  • SonOfZeus

    03.09.2023 - 23:29

    Nisam još završio, act 3 ima previše stvari i čak mi je možda malo prenatrpan za sad pa se osjećam izgubljeno, ali se slažem da je ocjena u 90+ rangu. Čuo sam da su cutali content tj maknuli skroz upper city sto je šteta jer jedna scena u početku acta 3 nema nikakvog smisla odnosno njena lokacija.
    Meni je fps bio grozan u act 3 do zadnjeg patcha, igram na i513400 procesoru. Osobno meni duplo bolja igra od D:OS 2.

  • Wolfman

    04.09.2023 - 00:02

    180h odlične zabave za prvi prolazak. Definitivno treba ispeglati act 2 i pogotovo act 3, ali i bez toga jedna od boljih igara koje sam igrao.

  • ihneacho

    04.09.2023 - 06:46

    Mislio sam da ce biti 95 96 😀 Ja čekam kad zahladi imat cu više vremena pa cu prelaziti.

  • ANGMAR

    04.09.2023 - 09:31

    Što je sa ps5 verzijom igre? Kad izlazi?

    • Zoran Žalac

      @ANGMAR, 04.09.2023 - 09:39

      U srijedu, ali dostupna je već za preorder ekipu.

  • mili1985

    04.09.2023 - 09:36

    Tek sam krenuo, nekoliko sati na Ps5, ali je jako imerzivna igra. Uvukla me je u svoj svijet i čak i početni likovi su odlični. Svaki na svoj način. Volim takav gameplay, tako da je za mene to vrh. Vidim i opciju da se borba može prešaltati i u real time. Nisam još to koristio tako da ne znam kako je.
    Za sada je igra top! Što sam očekivao, to sam i dobio.

    • SanKa

      @mili1985, 04.09.2023 - 10:36

      cek cek kako, sta nije da izlazi na ps5 tek 6.9 ? daj malo opisi dojam igranja na plejki ?

    • mili1985

      @SanKa, 04.09.2023 - 10:52

      Prednarudžba je bila kod mene, tako da je igranje od 02.09.
      Par sati sam tek tako da ne mogu puno reći.
      Gameplay je vrh za sada. Divinity na steroidima.
      Glasovna gluma, animacije..vrh. Vidi se da je uloženo truda.
      Upravljanje sa kontrolerom je odlično. Ako si igrao Divinity na plejki, onda ćeš se odmah prilagoditi. Vjer da je brže na tipkovnici, kao što Zoki kaže, ali i ovo jako dobro funkcionira.
      Jedinu zamjerku sam imao sa zvukom u jednoj cut sceni. Kad je krenula animacija, zvuk je nestao. I glazba i dijalozi. Nakon toga, gameplay se nastavlja i zvuka i dalje nema. Morao sam izaći iz igre i ponovno reloadati i dalje krene normalno. Ponovio sam još jednom ispočetka i opet je isto bilo. Nadam se da će fixati to.
      To je to za sada. Jako sam zadovoljan.

    • SanKa

      @mili1985, 04.09.2023 - 11:11

      super thnx

  • Marac Marko

    04.09.2023 - 10:18

    Moja ocijena 60 !!

  • SanKa

    04.09.2023 - 10:35

    ja se samo nadam da ce biti dobro na konzolama ko na PCu pa da zaigram s ekipo. svaka čast larianu, kapa dolje

  • DiVojic

    04.09.2023 - 11:00

    Kad će AC6 recenzija?

  • Stanc55

    04.09.2023 - 11:46

    Veliki fa RPG ovdje. Zadnja igra koja me ovako uvukla je bio Witcher 3. Odpocetka nisam htio uzeti igru samo zbog combata. Nisam nikad igrao CRPG pa mi nije bilo svejedno bacit 60€ na nešto što mi se nece dopasti, al sav taj hajp i nekoliko procitanih komentara na HCL-u i odlucio sam kupiti. Jedna od boljih odluka 😀 Trenutno sam na 100h i pri kraju ACTa2. Igra me toliko uvukla da mi je i slaganje inventoria zabavno. Combat je dosta izazovan i zahtjeva korištenje mozga xD. Zbog ove igre cu mozda izgubit posao a moguce da me i žena ostavi 😛

    • zlakob

      @Stanc55, 04.09.2023 - 13:58

      Sve je to oke, kad žena prigovori skini se gol, a ona ce odma zakukat kako je boli glava i otic spavat, tad navuces gace i nastavis igrat 😂

    • Zoran Žalac

      @zlakob, 04.09.2023 - 14:28

      Ne razumijem zašto bi morao navuć gaće poslije 🤣

    • zlakob

      @Zoran Žalac, 04.09.2023 - 15:55

      Tehnički nemora 🤣… al opet, može bit promaja in the air, pa zlu netrebalo…

  • DzidoMovaMota

    04.09.2023 - 12:07

    Ma igra je 5. Combat daje dovoljno prostora za taktiziranje i a prica je vrhunski ispricana.
    Meni je najvise na zivce isla tehnicka strana igre, naletio sam na dosta bugova iako je do sad izaslo dosta pacheva npr najvise mi je na zivce islo dosta cesto trzanje igre na chapter 3 u samom Bulders gate-u

  • Rorshtock

    04.09.2023 - 12:52

    Znači već je definitivno da ovo nije igra godine, obzirom da je ToTK dobila veću ocjenu!?

    • Rorshtock

      @Rorshtock, 04.09.2023 - 12:58

      Ispravka: zapravo i ToTK je dobila istu ocjenu, tako da je natječaj za igru godine ipak još otvoren…

    • Zoran Žalac

      @Rorshtock, 04.09.2023 - 14:37

      Zelda je 93. Ali ne gledamo nikad to čisto matematički. Nekad bude najviša ocjena za goty, nekad ne. GOTY odluka je na razini redakcije i više ljudi sudjeluje u njoj. 2015. je nagradu ponio witcher koji je imao famoznih 85. Jednostavno više čimbenika ulazi u to, npr. koliko je neka igra ostavila traga na industriji općenito, a ne samo koliko je jedan recenzent dao ocjenu.

    • Stanc55

      @Zoran Žalac, 04.09.2023 - 15:52

      Ova je itekako ostavila traga. Bila je šamar svim ostalim developerima.

    • Rorshtock

      @Zoran Žalac, 05.09.2023 - 14:20

      Hvala na odgovoru, a iako sam išao provjeriti ocjenu Zelde, očito da sam negdje u tom mimohodu zaboravio ocjenu Baldur’s Gate, tako da i kad sam se potrudio da se ispravim, to sam učinio s greškom XD. U svakom slučaju recenzija je odlična, sve pohvale.

  • zlakob

    04.09.2023 - 13:56

    HCL uvijek strog i pravedan!

  • StatusQuo

    04.09.2023 - 16:18

    “sortiranje predmeta funkcionira jedino u inventory prozoru, ne i u party prozoru”… Kako ne, u godnjem lijevom kutu kad gledaš party inventory možeš sortirat od cijele ekipe 🙂

    • Stanc55

      @StatusQuo, 05.09.2023 - 09:12

      100h igranja i nisam ovo znao. Hvala. Dosta mi je pomoglo 😀

    • Zoran Žalac

      @StatusQuo, 05.09.2023 - 09:53

      A baš su je sakrili, cijelo vrijeme tražio uz menije samih likova jer je u inventoryju isto uz te menije, ne izvan njih.

    • vlatko2003

      @Zoran Žalac, 07.09.2023 - 14:49

      nista, dizi ocjenu na 95 🙂

  • SanKa

    05.09.2023 - 11:51

    navodno je igra veliki tehnicki mess na ps5. ne radi HDR i moras ugasiti 3D audio jer je zvuk inace ocajan…pa jel itko to testirao majku mu jebem ? al igra svejedno ima 97 ocjenu na metacriticu, ja bih zabranio ocijenjivanje prvih 7 dana, jer nema sanse da su toliko presli igru

    • Zoran Žalac

      @SanKa, 05.09.2023 - 18:54

      Ako ništa, brzi su u izbacivanju popravaka i ovo s HDR i zvukom za PS5 su upravo ispravili, prije službenog launcha.

    • SanKa

      @Zoran Žalac, 06.09.2023 - 09:26

      ozbiljno ? super ! hvala na infu

  • Toma_HR

    05.09.2023 - 14:49

    Evo Zorane. možda i prvi puta u preko 10 godina da te pohvalim na dobroj recenziji. Igru nisam igrao, ali planiram i ti si me još uvjerio u to.

  • Ravel

    07.09.2023 - 18:27

    Drago mi je vidjeti da je Larian uspio opravdati silna očekivanja i da su stvarno napravili fenomenalan posao ovdje. Vjerojatno najdublja video igra kada pričamo o preslikavanju tabletop iskustva na digitalno platno, s obzirom na silne opcije koje su igraču dostupne.

  • Papisko

    16.09.2023 - 14:04

    Ocjena 94. Dugo me nije nesto toliko zakopalo na naslonjac da razmisljam dat otkaz na poslu da mogu igrat. Jedina zamjerka je politicka korektnost koja je zamjerka i cijeloj gaming industriji, politici, filozofiji i svemu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?