HCL.HR

Recenzija

Biomutant

kung fu nered

Iva Osrečak

Nakon gotovo četiri godine razvoja dlakavi je eksperiment zvan Biomutant ugledao svjetlo dana. Postapokaliptični svijet pun boja i zelenila, brza i interesantna kung-fu borba te brdo opcija u kreiranju lika zvuče kao nepogrešiva kombinacija za najzabavnije RPG iskustvo. No, je li developer Experiment 101 pogodio zlatnu žilu ili je u ovom eksperimentu ipak nešto pošlo po zlu?

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
59,99€ PlayStation 4 Ustupio izdavač

Priča za uspavljivanje

Krenimo ispočetka. Svijet Biomutanta razoren je ekološkom apokalipsom, a na životu ga još jedino drži Drvo Života kojemu prijete četiri mutirane zvijeri zvane Worldeaters. Nakon izumiranja ljudske rase ovaj su svijet su nastanile mutirane životinjice koje se ujedinjene u šest plemena međusobno bore za prevlast. Neka se plemena bore za uništenje Drveta kao i drugih plemena, dok se druga zalažu za mirno rješenje u spašavanju Drveta i ujedinjenju ostalih plemena. Izbor je na igraču kojim će putem krenuti i kojoj će se strani prikloniti, premda se priča ne razlikuje baš previše što god vi odabrali.

Narativni elementi vrlo su nespretno prezentirani. Kroz cijelu igru vodi vas narator koji vam prevodi piskutave nerazumljive glasiće sugovornika, a po potrebi komentira događaje oko vas. Učestalost komentara naratora, kao i njegovih usiljenih fora, na sreću možete smanjiti u opcijama izbornika. Već nakon sat vremena možete naslutiti kako je naracija užasno spora i dosadna, a vaša potpitanja ili odgovori nemaju baš nikakvu težinu kao ni utjecaj na cjelokupnu priču. Uz to, priča ima čitav niz nelogičnosti o kojima ćemo malo kasnije

Opcije bez bitnih promjena

Nakon impresivne uvodne animacije možete složiti svog mutiranog čupavca do gotovo najsitnijeg detalja. Tako možete birati između šest rasa, poigrati se s genetskim kodom u vidu pet atributa i četiri otpornosti, izabrati jednu od pet klasa glavnog lika te odabrati boju i uzorak krzna. Postoji velik broj kombinacija i što god odabrali nećete pogriješiti jer kasnije sve što ste odabrali možete preokrenuti gotovo naglavačke.

Nakon kreiranja glavnog lika igra vas u otvoreni svijet uvodi dužim tutorialom kojega nije moguće zaobići. Igra nudi opciju moralnog kompasa zvanog aura, odnosno na temelju svojih odgovora i djela skupljate svijetle ili tamne poene koji utječu na vašu auru. Ovisno o svjetlosti ili tami aure igraču se otključavaju određene moći (Psi-Powers), ali opet ne brinite jer čak i auru možete vrlo lako prešaltati ako se predomislite tijekom igre.

U Biomutantu imamo hrpu opcija, ali ne i posljedica. U bilo kojem trenutku možete se lako prebaciti između dobra i zla.

Interakcijom sa Psi-shrineovima ili pomaganjem zatočenicima možete zaraditi Psi-pointove koje koristite za otključavanje raznih Psi-powersa. Možete se poigrati i raznim mutacijama kroz Biogenetics dio moći koje otključavate Bio pointsima. Psi-powersa i Biogeneticsa ima mnogo, a u isto vrijeme možete koristiti samo četiri, tako da je s moćima situacija slična kao i s prilagodbama glavnog lika – postoji velik broj kombinacija.

Kung-fu poslastica?

Bacimo se malo na možda najzanimljiviji detalj cijelog Biomutanta – borbu.  Ona nalikuje na borbu u Devil May Cry igrama te donosi frenetičnu kombinaciju udaranja iz blizine, napucavanja iz daljine, Biogeneticsa i Psi-powersa. Zamislite da u jednom trenu baratate kung-fu potezima kombiniranim s dvoručnim mačem, u drugom trenutku ledite neprijateljima tlo pod nogama, a već u trećem rešetate preživjele s duplim pištoljima. Zvuči uzbudljivo? I jest, dok se u to ne umiješaju raznorazni bugovi.

Borba je zabavna – kad se ne morate boriti protiv bugova.

Dogodi se tako da ne možete pravilno odraditi blokiranje ili da usred specijalnog napada propadnete kroz pod. U teoriji je sustav borbe sasvim u redu, dok u praksi postoji mnogo stvari koje bi se mogle popraviti.

Jedna od svijetlih strana Biomutanta je sustav izrade oružja, od bodeža, maljeva, mačeva, pušaka, pištolja, moguće je izraditi apsolutno sve, do te mjere da na bananu možete spojiti komad čelika i dobit ćete novo oružje. Ideja je sama po sebi fenomenalna, ali postoji malena zamjerka, igra je toliko elementarno napravljena da vam svo to oružje neće ni trebati, par pištolja i mač bit će vam sasvim dovoljni za prelazak cijele igre. S velikim bossovima ionako se borite u kojekakvim mechovima.

Questovi su copy-paste užas

Naoko prekrasni izgled okoliša pada u drugi plan već nakon što završite par glavnih questova. Postoji nekoliko tipova zadataka koji se tijekom igre neprestano recikliraju. Nakon što izaberete svoje pleme, zadatak vam je pokoriti protivničko tako da osvojite nekoliko regija tuđeg plemena, a zatim i njihovu glavnu utvrdu.

Istu stvar morate ponoviti još četiri puta ne biste li pokorili svako pleme. No, najgora stvar čak nije ni u samom pokoravanju, nego u činjenici da su gotovo sve utvrde i stražarnice apsolutno identične do te mjere da su kovčezi s lootom na istim mjestima!

Utvrde koje morate pokoriti identične su do te mjere da su im kovčezi s lootom na istim mjestima.

Izgleda kao da je čak i developer shvatio koliko je ova serija zadataka besmislena i zamorna, pa nakon samo par pokorenih plemena dobivate opciju predaje ostalih.

Druga vrsta glavnih zadataka je tamanjenje Worldeatersa, četiri čudovišta koja grickaju Drvo života. Tu dolazimo do samo jedne od mnogih nelogičnosti Biomutanta, jer ako ste dio plemena koje želi uništiti svijet svejedno morate poraziti čudovišta koja također žele uništiti isti taj svijet.

Pridružite se plemenu koje želi uništiti svijet… uništavanjem čudovišta koja uništavaju svijet?

Ostatak zadataka bazira se ubijanju mnogobrojnih mutanata ili pronalaženju određenih stvari u svijetu. Vrijedi spomenuti i slagalice koje razbijaju monotoniju, s tim da su strahovito jednostavne i vrlo slične. Najtužnije je što od završavanja većine sporednih questova nemate apsolutno nikakve koristi osim možda vrlo malog osobnog zadovoljstva.

Igra se raspada

Ova recenzija bazira se na PS4 verziji igre i tehnički gledano nije baš najsjajnija verzija. Počevši od vrlo učestalog padanja frameratea, do vrlo loše napravljenog zamućenja slike, prolaženja kroz ruke, repove i glave velikih neprijatelja te propadanja u zidove. Lista bugova veća je od bilo koje igre koju sam do sada igrala na PS4 (i prije nego pitate, ne – nisam igrala Cyberpunk 2077). Biomutant na konzoli jednostavno djeluje nedovršeno, djeluje kao beta test više nego cjelovita gotova igra.

Kulminacija nedovršenosti igre nakon dvadeset i kusur utučenih sati bio mi je glavni quest koji zbog nemogućnosti pokretanja cutscene nije bilo moguće ispuniti. Čak ni nakon ponovnog pokretanja igre, reloadanja i svih mogućih čudesa igru nije bilo moguće nastaviti, pa sam nakon uloženog truda igru morala započeti ispočetka s novim likom.

Čekanje boljih vremena

Kako stvari sada stoje, Biomutant vam nije najsretnija ni najpametnija investicija. Radi se tu o dosta arhaičnom naslovu koji većinu vremena djeluje pomalo amaterski i tek se na trenutke iz njega naziru neke suvisle ideje koje su mogle rezultirati zabavnom igrom.

Nadajmo se da će developer u skorije vrijeme popraviti barem neke od većih bugova koje igra sada ima. Ako se ipak odlučite za ovo kung-fu putovanje pripremite čelične živce. Biomutant je obećavao tako mnogo, a ispunio tako malo ostavivši dubok trag razočaranja.

Vrlo interesantna ideja zamaskirana u zapanjujući izgled i upakirana u osrednju izvedbu s dugačkim popisom problema.

58 Naša ocjena
  • sustav izrade oružja
  • zamorna, loše prezentirana priča
  • zadaci na jednu te istu shemu
  • bugova i nelogičnosti ima na bacanje
  • problematična izvedba na konzoli

Iva Osrečak

Obožava igre s razgranatim fabulama i mnoštvom različitih završetaka. Nekoć je dane i noći provodila zalijepljena za WoW i DotA-u. Strastvena je zaljubljenica u igre Davida Cagea i iluziju slobodne volje, a s vremena na vrijeme voli izlete u bezumne pucačine i simpatične platformere. Kada su igre u pitanju ne bira žanrove, žanrovi biraju nju.

Komentari (54)

  • cutiexxx

    31.05.2021 - 12:00

    A joj, baš mi je žao. A izgledala je baš dobro… 🙁

    • Iva Osrečak

      @cutiexxx, 31.05.2021 - 12:19

      Slažem se, izgled je super, ali sve ostalo pada u vodu 🥲

    • dukicas

      @Iva Osrečak, 31.05.2021 - 13:30

      Pa mogli ste u pozitivnu stranu dodati grafiku, a ne samo izradu oružja.
      Meni se čini da Vi ne volite ovakve igre, plus što su svi objavili praktično sličnu recenziju sa sličnom ocenom pa ste se i vi pošli tim putem.
      Lično nisam ljubitelj ovakvih igara i grafike iz crtanih filmova, ali je realna ocena po meni 7/10.

    • Agent

      @dukicas, 31.05.2021 - 13:55

      Pa grafika i nije nešto wow,više je prosječna pa i ne može ići u pozitivu

    • funky0308

      @Agent, 01.06.2021 - 10:51

      Cak i ispodprosjecna.. ono sto je blizu jos nekako ali sve dalje je zamuljano i sakriveno ispod blura. Igra je bas zivi uzas. Probao sam se natjerati i odigrati sat, dva ali potpuno neigrivo za mene. Bas lose i bas steta.. puno se ocekivalo, a (ponovno) malo dobilo.

    • Iva Osrečak

      @dukicas, 31.05.2021 - 14:20

      Da se razumijemo, izgled igre i grafika nisu jedna te ista stvar. Grafika je gotovo pa prosječna, to što nešto izgleda lijepo i simpatično ne mora značiti da je dobro.

    • Bronson

      @Iva Osrečak, 31.05.2021 - 13:40

      Taj emoji 🥲 je ladno mogao da bude umesto recenzije i najbolje bi opisao igru..

  • damirpav1987

    31.05.2021 - 12:00

    U Pc verziji jedini bug koji sam iskusio u 40 sati igranja je da nisam mogao otvoriti jedan chest loot i na jednoj lokaciji sjede 3 lika oko vatre ali 30tak cm od tla.Igra je zabavna i ok. Bolje sam se zabavio s njom nego sa nekim AAA+ naslovima.

    • mamojebac

      @damirpav1987, 31.05.2021 - 12:09

      Ja nemam bas toliko sati u igri, ali svidjela mi se kao neka igra za razbibrigu. Nešto je vise obećano, manje ispunjeno no ja sam generalno zadovoljan jer sam igru kupio za nekih 35 evrica
      Cijenu od 60€ smatram previsokom, ali i konačnu ocjenu preniskom

    • Bronson

      @mamojebac, 31.05.2021 - 14:47

      Da je cena nesto niza, igra bi bila bolje prihvacena i ne bi joj se sve zivo uzimalo za zlo, samim tim bi mozda imala i bolje ocene.. Ovako na kraju niko nije realan, ni kriticari ni ovi sto je brane..

    • Agent

      @Bronson, 31.05.2021 - 14:55

      Naravno da je cijena niža da bi ocjena bila bolja,zna se šta treba očekivat za koju rang cijenu.

  • delko

    31.05.2021 - 12:10

    Vise sam ocekivao od THQ Nordica. Meni poneki bug ne smeta tako, vise mi smeta dosadna prica, ove animacije koje kao da su iz 2013., sam sustav borbe itd.

    • funky0308

      @delko, 01.06.2021 - 10:54

      Ma udavi s tom pricom, s tim nelogicnostima.. bas kao da je devet ljudi u devet prostorija radilo igru i onda jedan sve spojio pa sto bude.. lako za poneki bug ali dok ovaj iprica oa narator prevede.. ma zivi uzas koliko je zamorna igra.. pa mi nakon sat i pol objasnjava kako da trcim ili skocim, naravno, zaustavi igru u sred borbe.. pravi primjer kako ne raditi igre. Dobra ideja, a sve ostalo bas lose. Super ako nekome stima i ako se zabavlja ali ja ne uspjevam

  • mili1985

    31.05.2021 - 12:38

    Ocjena 58 je poprilično nisko,jer su očekivanja za ovu igru stvarno bila velika. Monotoni questovi, pogotovo sporedni, su velika boljka open world igara. Šteta u konačnici.

  • Agent

    31.05.2021 - 12:41

    Meni priča i nije toliko loša,više na taj čudan način na koji je ispričana

  • 312AE

    31.05.2021 - 12:51

    Niti ja nisam imal nekih bugova osim možda soundbuga par put. Igram na PS 5 i još uvjek mi je istraživanje zanjimljivo, borba super i narator isto ok. Vozila su cool, a neke životinje za jahaje izgledaju super bedasto, pa se bar nasmiješ. Questmarker je smotani i uvodni dio stvarno malo dosadan. A sidequestovi, ahh kaj ja znam dobiš ti nagrade za njih, ali puno put moraš ili ponovno još jednom pričati s likovima ili stisnuti na nešt. To je malo smotano napravljeno. 60 € se možda ne isplati dati, 30€- 40 € je ok. No mislim da se na starim konzolama stvarno netreba igrati. Meni više igra za pustiti mozak da se malo odmori… Možda patch nešt popravi, možda 2. dio nešt popravi, a možda za čas pada u zaborav.

    • apache

      @312AE, 31.05.2021 - 22:16

      30-40 € za sta, bogami vi koda serete eure .

    • 312AE

      @apache, 31.05.2021 - 23:03

      Je stari, kaj buš! Ja sam tu već par put pisal. Da je moj budžet za igre ok 200 Eura na mjesec. Tolko rado dajem za svoj hobby. S tim da se snalazim, jer dosta putujem i imam poznanike po Europi. Tak da nema to veze s sranjem eura…

    • apache

      @312AE, 01.06.2021 - 01:51

      Ma da si Bil Gejts bruda.

  • SanKa

    31.05.2021 - 13:31

    wow, 58. jako loše.

  • delight353

    31.05.2021 - 15:02

    Znaci igra je slaba dvojka. Steta…

  • Diablofreak

    31.05.2021 - 15:10

    Realna ocjena, crafting je jos naj u igri, lutanje po mapi, nije tak losa igra , 70 od 100 od mene,

  • phoda2

    31.05.2021 - 15:57

    onako na prvu vrlo kvalitetno napisana recenzija 😉

  • Duanador

    31.05.2021 - 16:10

    Sa obzirom na recenzije, bit ce ubro neki popust.

  • razer1234559

    31.05.2021 - 16:37

    Razlog zašto je igra dobila tako malu ocjenu je taj što je igru recenzirala žena a takve igre nisu za žene.

    • Iva Osrečak

      @razer1234559, 31.05.2021 - 16:44

      Lol 🙈

    • djosic85

      @razer1234559, 31.05.2021 - 17:17

      Zašto? Treba razmišljat puno ili?

    • _Someone_

      @razer1234559, 31.05.2021 - 17:30

      Nadam se da je ovo neki los pokusaj sarkazma

    • LetMeBeFrank

      @razer1234559, 31.05.2021 - 17:59

      Based

    • Darac83

      @razer1234559, 31.05.2021 - 21:01

      Ti baš redaš bisere u zadnje vrijeme…

    • XLBanana

      @Darac83, 01.06.2021 - 12:58

      Ovaj mu je među najboljim za sad. 🤣

  • Hrvoje Smoljić

    31.05.2021 - 17:02

    Igra je žešći smor

  • djosic85

    31.05.2021 - 17:13

    Auu tolko loše!? A tolko se najavljivalo ovo ono i evo sad… Ili je Iva prekritična

    • Iva Osrečak

      @djosic85, 31.05.2021 - 17:40

      Bila sam užasno zagrijana za igru jer stvarno volim ovakve RPG, no na žalost igra se sama pokopala 🥲

  • kebbab

    31.05.2021 - 17:20

    To nikako nije istina. Očito nismo igrali istu igru. Priča nije dosadna i fantastično je predstavljena kroz naratora kojeg je izuzetno ugodno slušati. Također zadaci nisu na isti kalup (to onda znaci za sve zadnje tri AC igre). I nakon deset sati nailazijo sam na nove tutorijale. Padanje kroz pod? U 40 sati to mi se nije dogodilo niti jednom, niti jednom nisam imao neki veci bug. Blokiranje određuje smjer u koju si okrenut i udaljenost od protivnika. No, postoje dva manja tehnička problema. Jedan je glazba/soundtrack koji ponekad prestaje svirati i nakon 5-6 sekundi započinje iznova. Drugi je da ponekad na dijelic sekunde opadne frame rate, a to se vidi kao mali trzaj. Nije strašno in ne utice na igranje samo nije estetski. Ta recenzija nije tvoja vec od Igora.

    • kebbab

      @kebbab, 31.05.2021 - 17:29

      Jedan on usera je na Metacriticu zapisao “Volim da većina ljudi čita recenzije prije kupnje igara. Sasvim je prirodno istražiti prije nego što uložite svoj teško stečeni novac. Uz to, vjerujem da je ovo jedan od onih slučajeva kada ne biste trebali slušati kritike, kupite ovu igru ​​i isprobajte je sami. Samo fizičku kopiju i vratite je ako to nije vaša “šalica čaja”. Iskreno, kad vidim kako se ovo pokrece, daje mi vrlo malo nade za igračku zajednicu, koja je hiper fokusirana na pucacine, krv i na top kinematografiju. Ovu igru ​​godinama s ljubavlju izrađuje mala skupina ljudi. Ima li to svojih problema, naravno. Ali to sasvim sigurno ne kvari iskustvo. Jednom kad prođete kroz tutorial svijet se otvori i vizija oživi. Ovo je ljubavno pismo iz jednostavnijih vremena kada su igre stvorene da budu zabavne, neobične i čine da se ponovno osjećamo kao dijete. Borba, izrada, istraživanje vrhunski su. I igre otvorenog svijeta koje su neke od najtežih igara za postizanje ovoga uistinu su postignuće i dokaz ovog talenta i kreativnosti u malim studijima. Naravno, uvijek bi sve moglo biti bolje, ali samo jednom prestanite slušati kritičare i pružite ovoj igri priliku. Zaslužuje.”

    • funky0308

      @kebbab, 01.06.2021 - 11:01

      I bilo bi super da je tako.. ali nije. Nema veze koliko je ljudi radilo igru, igra vecini nije sjela i mozemo mi tu pricati melankolicne price ali igra je losa. Gdje je tu taj drugaciji stil i stih? Ista igra kao i more drugih, samo lose odradjena i simpaticna na prvu. Opet ponavljam, super ako se nekima svidjela, uzivajte u igri ali nije HCL jedini koji ovdje vidi problema. Da je dalje pobrala desetke pa HCL pise nesto sto nema smisla komentar bi bio na mjestu ali ja sam poslusao developere i probao – kako prica odmice igra mi je bila zamornija i napornija. Borba zna biti zabavna ali kada mi je malo malo prekida ubije mi i tu zabavu. Istrazivanje je ocajno, ogranicen si, ne mozes jbnu vlat trave prerezati i sve djeluje umjetno i neuvjerljivo.

    • Iva Osrečak

      @kebbab, 31.05.2021 - 17:58

      Ne bih se složila s tobom, ali život bi mi bio itekako jednostavan da mi Igor piše recenzije 😉

    • kebbab

      @Iva Osrečak, 31.05.2021 - 18:31

      Nekako imam takav osjecaj jer sam pratio ona dva gameplaya što je igrao. Nikako mu se nije svidilo kako igra prezentira pricu pa imam neku lošu slutnju.

    • Iva Osrečak

      @kebbab, 31.05.2021 - 18:40

      Izgleda da onda dijelimo slično mišljenje, što se mene tiče priča nije najbolje prezentirana, pogotovo s onim flashbackovima, dosadnim i predugačkim dijalozima, jednostavno veliki ne za mene.

    • kebbab

      @Iva Osrečak, 31.05.2021 - 20:56

      Jednu zamjerku sam još zaboravio. Zapravo ima 6 klasa. Ona šesta je Mercenary ali je vzan na kodu koju dobivsju svi koji su pre-orderovali ili kupili kolekcionarsko ili Atomic izdanje. To je molo bezobrazan potez developera.

    • Iva Osrečak

      @kebbab, 31.05.2021 - 21:02

      S tim da je uz tu klasu također vezan bug, tako da bolje da ni ne spominjemo 🙈

    • kebbab

      @Iva Osrečak, 31.05.2021 - 21:14

      Kakav bug? Neznam nisam odabrao tu klasu ali isprobat ću.

    • Iva Osrečak

      @kebbab, 31.05.2021 - 21:18

      Nekim ljudima se ne vidi iako bi ju trebali imati, ako ju vidiš sve okej.

  • LucyQ

    31.05.2021 - 17:34

    Jedino mi je žao, što si morala, nakon 20+ sati provedenih u igri, igrati ispočetka 😰

  • XLBanana

    31.05.2021 - 17:53

    Toliki potencijal. Velika šteta… Cool recenzija.

  • Demon90

    31.05.2021 - 18:31

    A mislim da ocijena treba biti malo veća. Ostale platforme i nemaju baš nekih bugova, grafika je zamucena u daljinu, naracija je živi užas, borba je u redu kad se igra izvodi glatko, ostalo se slažem

  • NomadCro

    01.06.2021 - 07:51

    Jesu cudni ovi likovi sto se ne slazu sa recenzijom i onda pisu kilometarsko duge tekstove koje ne mozes procitat tokom jednog praznjenja crijeva koliki su. Da ne spominjem basanja tipa: ovo nije igra za cure ili ovo je pisao Igor…. za samara, ali onog pravog odgojnog. Radije nemoj nista pisat nego se doslovno svaki put brukat, kako ti se vise da?!

  • moordrak

    01.06.2021 - 08:48

    Uf. Loše. Bome, Iva ga je pošteno oplela! Igra očito generira kontraverze što mi samo govori da je treba probati. Igrao sam i daleko veće kakice od igara za koje se na kraju ispostavilo da ipak nisu tolike kakice. Biumutant mi je od prve najave 2017. na wish listi naslova za kupovinu zato uvažavam oštar ton mlade gospođice Osrečak ali ću ga ipak uzeti sa zrom soli. Nemojte zamjeriti. Svejedno, Iva good job! Keep it up!

    • Iva Osrečak

      @moordrak, 01.06.2021 - 10:56

      Hahahaha, hvala, hvala, pa čuj uvijek vrijedi probati. Samo savjetujem da pričekaš neki popust, jer igra stvarno ne vrijedi 60€ (bar ne u ovom stanju) 😊

  • darkness666

    01.06.2021 - 14:53

    Jos jedna nada godine pala u vodu..nevalja nevalja

  • PeTak

    01.06.2021 - 23:37

    Meh, svejedno joj se i dalje veselim odigrati na PS5 uskoro 😁

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?