HCL.HR

Recenzija

Blacklight: Tango Down [PC, PS3, X360]

Igor Belan

Sve veća popularnost multiplayer modova iz igara poput onih iz Call of Duty i Battlefiled franšize dala je dobru ideju razvojnom timu Zombie Studios. Njihov cilj – napraviti jeftinu, download-only, ali kvalitetnu igru koja će gotovo u potpunosti ignorirati singleplayer i sve snage usmjeriti prema multiplayer igranju. Rezultat takvoga razmišljanja igra je koju danas recenziramo i o kojoj smo nedavno imali čast popričati sa glavnim dizajnerom iz Zombie Studiosa – Blacklight: Tango Down. Naravno, tada nam je igra bila uvelike nahvaljena, no danas kada ju imamo u rukama vidimo sve njene mane, ali i vrline.

Za cijenu jednog map packa za Modern Warfare 2 (15$) dobili smo naslov koji pokušava kopirati provjerenu formulu uspješnih FPS igara i nudi par vlastitih inovacija.

Iako je singleplayer igranje jedan potpuno zapostavljeni element Blacklighta, on ipak postoji i to u vidu co-op moda zvanog Black Ops kojega možete zaigrati i sami. Dakako, igranje Black Opsa daleko je zabavnije u društvu, no budući da se radi o prilično linearnom i loše smišljenom iskustvu, ni tada neće oduševiti.


Black Ops se sastoji od ukupno četiri različite misije koje možete zaigrati sa još tri prijatelja, ukoliko ih imate. Ne u stvarnome životu već u igri. Ako pak virtualnih prijatelja nemate, možete se i sami okušati u prelaženju ovih misija no to nikako ne bi preporučili. Osim što su misije ubitačno linearne i nezanimljive, poprilično su i frustrirajuće jer je vrlo lako umrijeti. Svemu tome u prilog ne ide ni AI za kojega je zapravo i logično da je očajno loš – Blacklight se ipak fokusira na multiplayer.

Priča u Blacklightu još je više zapostavljena od samog singleplayera. Par detalja o pozadini svijeta u kojem propucavate virtualne neprijatelje dobiti ćete tek u obliku How to Play opcije u igri pomoću koje možete saznati više o fakcijama, oružjima i modovima igre. Budući da ni developer ne misli da je priča bitna za ovu igru, nemamo ni mi razloga misliti drugačije. No eto, reda radi recimo samo kako postoje dvije zaraćene strane – Blacklight i The Order. Jedni su vrhunski opremljeni specijalni vojnici budućnosti, a drugi su … pa … vrhunski opremljeni specijalni vojnici budućnosti.

Blacklight: Tango Down nije odveć inovativan naslov. Dapače, nekih inovativnih sitnica ima jako malo, a i one daju dojam već viđenoga. Jedina uistinu inovativna stvar je pompozno najavljivani HRV (Hyper Reality Visor) koji neodoljivo podsjeća na razne walhackove koje dežurni cheateri u raznim multiplayer igrama redovito koriste. Ipak, HRV nije samo walhack, iako mu je glavna funkcija dopustiti vam da vidite kroz zidove i saznate lokaciju neprijatelja.


Ovaj futuristički vizir možete iskoristiti samo ukoliko ima energije i to u vrlo kratkim periodima. Osim toga, dok koristite HRV ne možete pucati, a niti gledati na samu mapu kako treba. Pritiskom na tipku V pali se HRV, a pogled na igru dobije ljubičasto žuti premaz u kojem su istaknuti neprijatelji i lokacije najbližih stanica za municiju i zdravlje. Samim time, ne vidite dobro zidove i slične prepreke pa je kretanje uvelike otežano.

Takav koncept ne dopušta vam pretjerano korištenje vizira i potiče taktičko razmišljanje u igri, a stvar pogotovo korisna zbog činjenice što je dizajn mapa i općenito shema boja okoline često vrlo slična izgledu vaših protivnika, pa ih je golim okom prilično teško uočiti. Sve u svemu HRV forsira taj jedan taktički element u igri i barem utoliko odmiče Blacklight: Tango Down od više-manje svake pucačine sa multiplayer modom na koju smo naletjeli posljednjih godina.

Druga dva „inovativna“ elementa koje smo spomenuli u naslovu ovog dijela recenzije (Bubašvabe i Nindža kornjače ne računamo, sry Michelangelo i ekipa) zapravo su obične dimne i flash granate, odnosno variacija na iste. EMP granata uzrokuje potpuno gašenje i reboot HRV sistema što rezultira privremenim sljepilom, dok je DIGI granata tek nešto blaža verzija EMP-a – ona pak samo zamućuje pogled, odnosno pretvara ga u hrpu nejasnih piksela ukoliko se nađemo u području njene detonacije. Naravno, to su i obične frag granate, no njih se nisu potrudili ni zamaskirati kao nešto inovativno pa ih iz protesta nećemo ni spomenuti… Ups. Osim toga, frag granate su pokazale pomalo čudan splash damage, ali unatoč tome daju se dobro upotrijebiti.

Blacklight: Tango Down fokusiran je na multiplayer iskustvo, a ono je puno već viđenih dijelova te ostavlja neizbrisiv utisak kako je to što igramo u nekim drugim naslovima i bolje izvedeno. Samo kretanje dobro je izvedeno, iako nam nedostaje opcija naginjanja iza zidova. Možemo skakati, saginjati se i sprintati i to je više-manje to. No više od toga ni ne tražimo. Pucanje je izvedeno standardno. Gledajući niz ciljnik daleko smo precizniji, nije moguće sprintati i pucati u isto vrijeme, a i skakanje je standardno te po ničemu posebno. Dakle jedan prokušani gameplay za FPS naslove koji smo vidjeli u već nekoliko igara.

Spomenuti HRV ovdje igra bitnu ulogu jer u igru unosi raznovrsnot i taj taktički element. Takav koncept igranja, gdje konstantno trebamo korisiti HRV kako bi vidjeli gdje se skrivaju neprijatelji, tjera i nas da radimo upravo to – skrivamo se. Samim time igrin gameplay se često svodi na nekima omrženo „kempanje“. Biti će potrebno često se skrivati, trčati od zaklona do zaklona te provirivati glavu u potrazi za neprijateljima. Ovakav način igre potiče se i time što je vrlo lako umrijeti. Jedan dobro pozicionirani metak u glavu može značiti instantnu smrt, a tek par metaka više u abdomen rezultira istim efektom.


Ono što u igri moramo pohvaliti je količina samog sadržaja koji nudi u svome multiplayer modu. Izbrojali smo ukupno sedam modova multiplayer igre koji uključuju Deathmatch, Team deathmatch, Retrieval, Domination, Detonate, Last Man Standing, Last Team Standing. Prva dva nabrojana ne treba posebno objašnjavati, kao ni posljednja dva čije ime govori dovoljno o načinu igre koji podrazumjevaju. Retrieval mod varijacija je na Capture the Flag mod u kojemu kanistar sa osjetljivim informacijam moramo prenesti iz baze neprijateljskog tima u svoju. Domination je, pretpostavljate, mod u kojemu se dva tima natječu u sakupljanju bodova čiji broj raste brže ovisno o tome koliki dio mape kontroliramo. Posljednji mod koji treba malo detaljnije objasniti je Detonate, no i u ovom slučaju radi se tek o reciklaži već izmišljenoga moda. Cilj je timski raditi na pronalaženju bombe i zatim na postavljanju te bombe na protivničku bazu.

Nadogradnji za oružja ima zaista puno i daju dobar poticaj za daljnje igranje…

Kad smo kod količine sadržaja, najviše zapravo fasciniraju mogućnosti nadogradnje i podešavanja oružja. Kako napredujete kroz igru, ubijate protivnike i obavljate druge zadatke, dobivate exp bodove kojima povisujete svoj in-game rank i otključavate razne dodatke za oružja. Nadogradnje se mogu izvršiti na svih šest tipova vaših oružja – SMG, Secondary Weapon (9mm, .45 pištolj ili revolver), Assault Rifle, Shotgun, Sniper i LMG, ali i na armor vašega lika. Doduše, nadogradnje oklopa uglavnom su kozmetičke. Nadogranji ima zaista puno i moguće su različite kombinacije istih pa daju dobar poticaj za daljnje igranje i osvajanje novih exp bodova. Osim toga, poticaj za daljnje igranje daje i ranking sistem te hrpa awardsa koje možete osvojiti kreativnom koljačinom neprijatelja.

Igra ipak ima par ozbiljnih problema koji uvelike utječu na sveukupno multiplayer iskustvo. Posebno je iritantan sistem statičkih spawn pointova koji posebno dolazi do izražaja u Team Deathmatch i Retrieval modovima gdje se često desi da upućena ekipa jednostavno kempa na određenom dijelu mape čekajući da se respawnate nakon smrti i ponovno vas potamani. Osim toga osjetan je i disbalans u oružju. Assault rifle je jednostavno prejak, SMG također, a osjetno je i da Sniperu fali snage.


Matchmaking sistem igre još je jedan ozbiljan problem. Nekada ćete morati čekati iritantno dugo kako bi određeni server pokrenuo igru (odnosno, dok se skupi potreban broj igrača), pogotovo ako želite zaigrati neki od “egzotičnijih” modova igara, dakle nešto što nije standardni Deathmatch ili Team Deathmatch (daleko najpopularniji mod Blacklighta). Cijelu stvar sa lošim matchmakingom ne olakšava ni činjenica da se nije moguće uključiti u igru koja je u tijeku, stoga se često zna desiti da određeni član vašega tima jednostavno otiđe iz igre i ostajete sa članom manje, bez ikakve mogućnosti da će se netko pridružiti igri i popuniti rupu u timu.

Igru pogoni Unreal 3 engine i za jedan budget naslov od 15$ izgleda vrlo impresivno. Naravno, neke teksture su mutne, fizikalna interakcija sa okolišem je nepostojeća i dizajn mapa nije baš impresivan, ali u usporedbi sa ostalim download-only naslovima u svome cjenovnom rangu Blacklight: Tango Down grafički impresionira.

Sve u svemu radi se o naslovu koji cilja konkurirati nešto ozbiljnijim multiplayer igrama no zbog nekih sitnih ali vrlo bitnih problema u tome nikako ne uspijeva. Ono što ga izvlači iz nevolje je ponajviše niska cijena, solidno implementiran standardan FPS gameplay, dobra grafika za svoj cijenovni rang, sistem rankinga koji tjera da igrate dalje te opsežne mogućnosti podešavanja i nadogradnje oružja.


Probleme poput statičkih spawn pointova i disbalansa oružja opravdava upravo cijena koju morate platiti za ovo multiplayer iskustvo. U prilog igri ne ide ni aljkavo odrađen co-op, odnosno singleplayer mod, te loše objašnjene neke osnovne funkcionalnosti igre. Naime, nema nikakvoga tutoriala, a jedini hintovi koje će vam igra pružiti pojavljuju se za vrijeme loadinga.

Valja spomenuti kako je nedavno potvrđeno i da Zombie Studios neće raditi na dodatnim DLC paketima za Blacklight, no povodom te objave odmah je najavljen i Blacklight: Tango Down 2 koji bi trebali zaigrati na ljeto 2011. godine.

Jeste već zaigrali ovu pucačinu? Planirate li ju nabaviti? Ostavite komentar i svoju ocjenu u pripadajućim boxevima i recite nam što mislite o ovoj igri i našoj prvoj video recenziji.

Naša prva video recenzija opisati će vam Blacklight: Tango Down, novi projekt Zombie Studiosa zamišljen kao jeftin, ali kvalitetan FPS fokusiran na multiplayer.

70 Naša ocjena
 • cijena
 • HRV
 • puno nadogradnji oružja i oklopa
 • matchmaking sistem
 • balans oružja
 • spawn pointovi

Igor Belan

Već 17 godina vodi ovaj portal ravno u propast. Vrijeme provodi u VR-u, kupuje igre iz hira, cijeni stari Nintendo i PC avanture Tima Schafera, ali zapravo iz gušta igra samo Quake Live. E i one dinosaure.

Komentari (36)

 • luckyluke

  06.08.2010 - 14:47

  Predobra recenzija Ementaler!
  Svaka čast!Gamereport vam nije ni do koljena.
  Samo tako nastavite.

 • dany360

  06.08.2010 - 14:55

  pa ja sam ju skinio na x360 i nije me se bas dojmila…

 • [proGABBEing] Jadran

  06.08.2010 - 14:56

  :thumbs up:

 • Syzygy

  06.08.2010 - 15:03

  Brutala, odlicna reca emi

 • theEbom5o

  06.08.2010 - 15:04

  malo je glas dosadan od lika 🙂

 • Figo

  06.08.2010 - 15:06

  dobra videorecenzija, sve ste rekli što se o igri može reći.. to je to što je vama nedostajalo cijelo vrijeme – videorecenzije, samo tako dalje! i sami znate da većina igrača više voli pogledati videorecenziju s kojom se u kratkom vremenu totalno upoznaje s igrom nego čitati recenziju i onda trk na gamespot ili youtube gledat gameplay igre.. Gamereport mi je inače bolji od vas što se tiče videorecenzija ali i oni su na početku bili šaka jada a gledajte ih sada, ako nastavite tim ritmom ubrzo ćete ih prestići svojim recama.. (a i ne smijemo zaboraviti da vam je ovo tek prva videoreca a prema tome se ne smije suditi)
  Uglavnom bravo dečki, samo tako dalje!

 • picipolivadi

  06.08.2010 - 15:16

  Oduvjek ste bili super portal sa super realnim pisanim recenzijama.
  A sad otkad imate i video recenziju voljeo bi da tako nastavite ali da se ne ogledate u gamereport.

 • Lazy

  06.08.2010 - 15:21

  Ma dečki svaka čast, digli ste cro net rece na veću razinu i zato još jednom BRAVO…

 • luckyluke

  06.08.2010 - 15:30

  Za gamereport osobno niti nemogu reći da se to može nazvati recenzijom.
  Puko preseravanje i neozbiljnost,ukratko.

  Koliko vidim po recenzijama u pisanom obliku,ovdje na HCL-u, uvijek su sve bile objektivne i lijepo sročene pa bi i videorecenzije trebale iste takve biti 😉

 • Bela

  06.08.2010 - 15:35

  Prekul reca 😀

  Igra baš i ne valja.

 • Ementaler

  06.08.2010 - 15:35

  Hvala na lijepim komentarima ljudi, bit će uskoro i novih video reca. Blacklight kao takav je solidan, još ga znam tu i tamo zaigrati, a kako sve više igrača stiže i matchmaking se mrrrvicu poboljšao.

 • Blaster32

  06.08.2010 - 15:40

  Bravo Igore 🙂

  Zakon si odradio posao. Pričanje bez zamuckivanja, tečno, jasno i pristojan glas, pomalo me podsjeća na Sašu Kopljara lol. I sama obrada je odlična, kul uvodna špica.

  Samo tako nastavite, konačno se krenulo s video recenzijama.

 • Ementaler

  06.08.2010 - 15:58

  Neznam baš za Sašu Kopljara ali tnx 😀 … Eh da, moram se zahvaliti i gospodinu Adi iz Diabolic Serversa koji nam je odradio uvodnu špicu. Ostale “mini-špice” (gdje nalazim ove izraze) su moja produkcija i budu i bolje u narednim recnezijama…

 • Jack the Ripper

  06.08.2010 - 16:28

  Svaka čast!
  Uvođenje videorecenzija je pun pogodak.
  Samo tako nastavite!

 • bibi007

  06.08.2010 - 16:39

  Stvarno ste zakon. Samo tako nastavite.

 • xGAME

  06.08.2010 - 17:10

  Pohvale za recenziju 🙂

  Ali mi se ne svidja bas, nema leana, wtf?, wh, modovi….

  A eto, citeri sada barem nece morat jos i wh kupovat, njima se se svidjet -.-

 • Ementaler

  06.08.2010 - 17:19

  Ma daleko je HRV od walhacka, samo je ideja slična… a pogotovo je daleko od wallhacka kad uračunaš da i neprijatelji imaju istu tehnologiju pa nikad neznaš dali je onaj koga si “snimio” iza nekog zida i tebe snimio 🙂

 • Max007

  06.08.2010 - 18:47

  ma zakon ubili ste game report samo se nadam da ce i druge rece bit vako dugacke

 • tarankula

  06.08.2010 - 19:06

  sigurno najbolja video recenzija u HR.Ali evo i kritike:glas mora da bude nekako šta ja znam…,malo ozbiljniji.neznam kako al eto…ma odlicno za pocetak

 • Ementaler

  06.08.2010 - 19:09

  Eto sad vam se sviđa dužina, a mi baš planiramo skratiti malo video recenzije ubuduće :). Vidjet ćemo, vidjet ćemo.

 • xGAME

  06.08.2010 - 20:42

  Ma kakvo skracivanje, ako ocemo skraceno idemo trailer pogledat 😀

 • luckyluke

  06.08.2010 - 20:43

  Glas je sasvim ok tarankula,najvažnije da opušteno govori.
  Što mi je još važnije,glas je prilično dinamičan, bar nije statičan i dosadan kao kod ovih naših urednika vijesti. 🙂

  Baš me zanima kakav će Duksy imati glas hehehehe 😀

 • neRo4

  06.08.2010 - 20:49

  Ma reca je odlična!!!Najbolji ste

 • Sickmanno1

  06.08.2010 - 22:25

  Odlicno. Napokon recenzije na hrvatskom koje neforsaju los humor (khm laus khm)…

 • FljegmA

  07.08.2010 - 09:23

  Predobra recenzija,gazi gamereport samo malo brzo pricas

 • snowblind

  07.08.2010 - 09:38

  Da je reca malo kraća bilo bi odlično iako je i ovako odlična. Kao što je spomenuto ne forsa se humor što je ogromni plus, urednik ima dobar glas i fino je reca sređena. Još jedan korak naprijed za HCL. Što se same igre tiće ovo s čekanjem igrača me odbilo od nabavljanja.

 • DafftMunk

  07.08.2010 - 09:46

  sjajna recenzija
  opasno konkurirate gamereportu!
  nastavite samo tako!!!

 • Ementaler

  07.08.2010 - 10:04

  U narednim recenzijama ćemo se svakako potruditi riješiti par negativnih sitnica koje smo radeći ovu recenziju napravili, jedna od njih je svakako i malo prebrza naracija u nekim dijelovima, no ima i tu par stvari koje ćete mooožda primjetiti tek pri petom gledanju recenzije :). Volimo sve fino “upicaniti”, pa računajte da će naredne recenzije biti i nešto bolje.

  Eh i uvijek zaboravim napomenuti, sada imamo i YouTube kanal na koji se možete subscribeati i tako pratiti sve naše nove video recenzije – http://www.youtube.com/user/HCLGamingPortal

 • Blaster32

  07.08.2010 - 11:42

  “This channel is not available. “

 • Ementaler

  07.08.2010 - 12:33

  Probaj sada, trebao bi biti available:
  http://www.youtube.com/user/HCLGamingPortal

 • Blaster32

  07.08.2010 - 12:59

  sad je OK

 • D.O.M.I.

  07.08.2010 - 16:33

  super recenzija, sve pohvale 😉

 • mattblack

  07.08.2010 - 17:11

  igrica mi je glupa al super recenzija…video super idejaa…

 • [proGABBEing] Gero

  08.08.2010 - 03:32

  ekstra mi je ovo. čitanje je aut, to svi znaju.

 • Sheby

  09.08.2010 - 00:47

  Dobar “revju” :), samo jedan prijedlog za buduće video recenzije: kad su neke informacije na ekranu kao min. zahtjevi u ovome recenzist neka šuti ili takve stari stavljati na kraj videa, ja sam slušo što on priča pa sam moro vratit nazad na taj dio da vdim šta je pisalo.

  Pohvale za video i da napokon imaom svoj video revju, od onog na t-comovom portalu mi se povraća ak to još postoj opće….

  I nekužim što nekome smeta glas? Čovjekima glas kakav ima glavno da je sve razgoivjetno pročitano, sve sam do riječi razumio!

 • DETONATiON

  16.08.2010 - 11:25

  Auf…Recenzija je malo predugacka,nema nikakvog humora i dosadna….Ahu,meni je bolji GameReport.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?