HCL.HR

Recenzija

Breathedge

Svemirska dosada

Lovro Maroševac

Prilično mi se lako navući na igre preživljavanja. Uz igre role-playing žanra, survival naslovi definitivno su mi među najzanimljivijima, ponajviše zbog slobode koju pružaju. Uz Subnauticu sam proveo dane i noći, a kada sam slučajno naišao na Breathedge, pomislio sam: „Subnautica u svemirskom okruženju. Može li bolje?!“. Odgovor je: moglo je i trebalo je bolje, ali nije.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
24,99€ PC Ustupio izdavač

Breathedge je avanturistička igra preživljavanja u kojoj nosite tijelo svog preminulog djeda na intergalaktički sprovod. U jednom trenutku vas nešto pogodi i ostavljeni ste na milost i nemilost svemirskog bespuća. Protagonist nema ime, znan je samo kao Man, a sa sobom ima umjetnu inteligenciju i besmrtnu kokoš, jedinog živog prijatelja.

Ne trebam vam puno objašnjavati mehanike gameplaya u igrama preživljavanja. Trčite, hodate, plivate, tražite resurse, radite si oružja i odijela te gradite bazu. Više-manje je sve to prisutno i u Breathedgeu (minus plivanje jer hej – u svemiru smo). No, prisutno je samo površinski. Nikada ne dobivate osjećaj nekog napretka, već konstantno djeluje kao da se niste pomaknuli dalje od početne točke.

Najvažnije stvari u Breathedgeu su let svemirskim prostranstvima i čuvanje toliko dragocjenog kisika. Moglo bi se tu dodati i konstantno craftanje jer alat za popravljanje potrganih stvari ne postoji. Nemojte me pogrešno shvatiti, možete popravljati potrgane stanice, ali prepoznatljivi repair tool, koji bi omogućio popravak VAŠIH alata, nije u sastavu Breathedgea.

Bez problema popravljate sve i svašta u okolišu, ali svoje alate za popravljanje ne možete popraviti.

Budući da ova igra na prvi pogled djeluje kao Subnautica, važno je naglasiti koliko je ta referentna igra bolje odradila elemente preživljavanja. Čak i kada vam ponestane kisika, u Subnautici možete izroniti da ga napunite ili pronaći spužve i preko njenih mjehurića zraka osvježiti dah. U Breathedgeu takvo što fali.

Kisika vam bez problema može ponestati čak i uz sve silne nadogradnje. A svemirski su brodovi i ogromni moduli u većini slučajeva kilometrima udaljeni od vas. Naravno, možete se osigurati popravkom autonomnih uređaja za kisik ili pak izgraditi stanice za kisik, ali uvijek se prvo morate opremiti čeličnim živcima jer postoji rizik da ćete se vratiti na početnu točku.

Kisika vam bez problema može ponestati čak i uz sve silne nadogradnje.

Baš je frustrirajuće koliko je gameplay ovdje limitiran. Istraživanje porušenih stanica, brodova i svemirskog kamenja u početku je zabavno, ali postaje nenormalno dosadno jednom kad shvatite da se stalno morate vraćati kako biste nanovo izradili uništene alate. Primjera radi, nađem modul koji treba istražiti, na kraju moram nešto uništiti i potrga mi se alat. Na modulu ne postoji procesor za izradu, već se moram vraćati miljama unatrag kako bi nešto napravio da mogu u miru uništiti ono što se od mene traži.

Prva je polovica igre obilježena istraživanjem i preživljavanjem u svemiru, dok drugi dio odbacuje elemente preživljavanja i stavlja linearnost u prvi plan. Rekao bih da tu dinamika pripovijedanja nije dobro odrađena. Nakon što se upoznate s glavnim događajima, priča se prebacuje u nižu brzinu. Tek kroz zadnja dva poglavlja iz treće brzine direktno ubacuje u šestu. Na kraju je priča za zaborav, a tijekom igre nećete previše mariti za njom.

Druga polovina igre odbacuje elemente preživljavanja i stavlja linearnost u prvi plan.

Breathedge je također obilježen humorom. Bilo da je riječ o uvodnoj špici, ekranima učitavanja ili tijekom igre, satira je ovdje prisutna u velikoj količini. Najčešće se sprda s elementima drugih igara preživljavanja, a u većini slučajeva je nehumorističan. Najsmješnija sekvenca humora odigrava se u uvodnom dijelu igre koji je inspiriran Deadpoolom.

Opet kroz primjer mogu prikazati koliko je humor djetinjast. Igra od mene traži da popravim neko oružje kako bi ga mogao iskoristiti za daljnji napredak. To i uradim, ali gle čuda – moj protagonist tijekom pucnja slučajno kihne i promaši ono što je ciljao. Ha-ha, jako smiješno!

Najbolji dio Breathedgea definitivno je njegov audiovizualni identitet. Igra uistinu izgleda lijepo. Dizajn svemirskog bespuća odrađen je tako da se svaki put zapitate može li se ovako nešto dogoditi i u stvarnosti. Različita paleta boja doprinosi atmosferi vakuumskog prostora. Glazbenoj pozadini možemo zahvaliti na pružanju veoma dobrog ugođaja. Opuštajuće i umirujuće s jedne te napete i stresne melodije s druge strane prikovat će svakoga uz ekran.

Najbolji dio Breathedgea definitivno je njegov audiovizualni identitet.

S tehničkog stajališta, Breathedge se vrti bez nekih velikih problema. Tu i tamo se zna dogoditi pad fps-a, ali ne u velikoj mjeri. Ono što zamjeram igri otkako je izašla u 1.0 verziji jest to što njena početna učitavanja znaju trajati po 2-3 minute. Prije pune verzije nisam uopće primijetio da spomenutom naslovu treba duže vrijeme za učitati svijet.

Breathedge je igra koja sama sebe ne shvaća ozbiljno pa ju takvim mentalitetom možete zaigrati. No žalosno je da je finalni proizvod ispao ovakav jer igra uistinu ima potencijala, samo što kojekakvim odlukama ograničava veliku zabavu. Breathedge se satirom želio narugati elementima preživljavanja kod drugih igara istog tipa, nesvjesno si stvorivši okolinu protiv koje se vodi. I to na repetitivan i dosadan način.

Breathedge je svemirskom preživljavanju mogao donijeti ono što je Subnautica donijela morskim dubinama. Međutim, na kraju je lošom satirom i frustrirajućim gameplayem sam sebi iskopao rupu iz koje se teško može izvući.

59 Naša ocjena
 • audiovizualni elementi
 • svemirska atmosfera je ugodna
 • loša dinamika zaboravne priče
 • potreba za kisikom ograničava zabavu istraživanja
 • konstantno vraćanje izradi alata
 • preduga uvodna učitavanja
 • humor u većini slučajeva ne djeluje

Lovro Maroševac

Fan FPS-a i RPG-a, taktiziranja, dobrih trkačina i još boljih interaktivno-narativnih priča. U slobodno vrijeme ljudima dosađuje fotografijama vlastitog psa. Inače profesionalni ronilac i propali golmanski talent.

Komentari (12)

 • cikastojca

  16.03.2021 - 19:27

  Igrica je 25 eura na Steam

  • gamenote1

   @cikastojca, 17.03.2021 - 12:03

   i vrijedi toliko, igra ce te prikovat za ekran bukvalno, nes moc prestat igrat, kad ti kaze netko tko ja kom se gade ovake igre jer su na isti kalup sve ovo je sve svjeze i orginalno, nikakava subnautica , ne moze se usporedit ni s jednom igrom

 • gamenote1

  17.03.2021 - 12:01

  nemogu vjerovat kako los review, igra je bolja od rust, subnautice i ti gluposti,
  ak ostanes bez zraka imas oxygen, takodjer ak si spor nadjes svemirski usisavac,
  il aceleratorr, polako istrazujes slazes stvari, ne kuzim u cemu problem,

  humor je odlicno napravit, nadjes kazetice tipa tomb rider, kasnie mozes napravit konzolu i tv u svom modulu pa to igrat, mini igre, napredovanje se itekako osjeti, dobijes infinity cekic za razbijanje , al sto bi o tom znao netko tko je igru igro 2 sata

  bitno da se valheim onaj hvali na sav glas, igra kopija, kopije..nemogu vjerovat

 • MoGaming

  17.03.2021 - 16:04

  Jako loš review i ocjena. Ja sam potpuno ostavio sve druge igre od kako sam počeo. Prvo da krenem od najgoreg, kako možeš reć da je minus potreba za kisikom, pa igra je survival a to joj je glavni survival element, ovaj hrana i piće se može zanemarit jer je lako nabavit. A ako se dobro sjećam može se na početku podešavat survival elementi. Igra ide na humur i ne može se usporedit sa subnauticom jer i ne ide u smjeru da te straši. Po meni je humur u igri odličan jer nije forsiran stalno. Priča se i ne trudi bit komplicirana i služi više kao hint u kojem smjeru dalje da se ide. Vraćanje u bazu da se izradi alat je minus? Ovo je tebi očito prvi survival koji si odigrao, ja se ne sjecam da ijedan to ne zahtjeva. A kasnije da si uložio više od pola sata u igru bi shvatio da je moguče naći nove baze kao i izgradnja vlastitih. Igra je jako dobra i mislim da će se svidit i onima koji inače ne igraju survival igre jer ima smjer kroz priču, nije tipa survival-a gdje je poenta kopanje-gradnja nego stvarati alat da odradis zadatke.

  • Lovro Maroševac

   @MoGaming, 17.03.2021 - 17:04

   Minusi su ovdje samo kao podsjetnici onima koji su pročitali recenziju. U tekstu je detaljnije objašnjeno zašto neka stvar valja ili ne valja. I dalje smatram da uz sve silne nadogradnje, dojam je da s jednog odredišta do drugog ne možeš stići u danom vremenu bez da usput ne naiđeš na neku stanicu za kisik ili napraviš svoju. U igri ne postoji mogućnost popravka alata resursima iz inventoryja ili nekom sličnom metodom. Da, negdje sam daleko i moram se vratiti do zadane baze zato što mi se potrgao alat. Takvo što dodatno prolongira igru i ubija zabavu kod istraživačkog pristupa, a moglo se lijepo zaobići.

  • gamenote1

   @Lovro Maroševac, 17.03.2021 - 17:26

   a kud zurit?

   polako liepo. ak i tak s zenama .,e..
   imas bar veliki inventory, lijepo napravis par spremnika sa zrakom, i to je to..
   uoppce nemoras ici daleko istrazivat, kad mislis da si jak dovoljno ides u novo podrucje glavni task, mislim,

   sto ocekivat od potplacenog portala.

   jos su i gori ovi sto slusaju ovake stvar i nece pocet igrat

   igra nema mana sve je kak treba..u svemiru nema zraka, lol

   igru treba igrat 10 sati pa procjenit, nie ovo debilna avantur ko last of us il slicne

  • MoGaming

   @Lovro Maroševac, 18.03.2021 - 14:46

   Ti nisi shvatio poentu igre ili si subjektivno pisao jer ne voliš ovaj tip igara. To što ti navodiš kao najveći minus je zapravo element igre koji otežava prelaženje i čini ga survival. Bez toga bi bilo kao da igraš CoD a nitko te ne može ubit. Kad bi postojala mogućnost lakog popravljanja alata onda bi mogao pokupit sve moguće na putu a ovako moraš razmišljat i balansirat šta trebaš i koliko će ti alat još izdržat. A nebi ti ubilo zabavu da nema poteškoća ni prepreka pa bi sve preletio nabrzinu i završio? Kad već voliš usporedit sa Subnauticom onda pogleda koliko ti tamo treba povrataka i traženja da bi si omogućio istraživanje novog dijela mape ili dubine.

  • Red Falcon 2

   @MoGaming, 19.03.2021 - 19:15

   Ne otežava stvari već samo umjetno produžuje igru. Nije inovativno, ni realistično, ni zabavno, samo naporno.

  • gamenote1

   @MoGaming, 17.03.2021 - 17:28

   ma uzas..vise apsolutno ne citam reviewe na ovoj stranici ,definitivno, sve je u igri orginalno, ljudima smeta sto nije igra kopija kopije, igru treba lagano igrat , nikud zurbe, ja koji neznam igrat ovakve igre kuzim neke stvari, nit je igra teska nit ist..frustriraju me ovake debilne recenzije

 • gamenote1

  17.03.2021 - 17:30

  igra nie debilni rust, minecraft itd ..najgore je usporedjivat ovo remek djelo s subnauticom

  • Red Falcon 2

   @gamenote1, 19.03.2021 - 19:17

   Ti radiš za developere pa zato igri ljubiš dupe ili si samo razvio Stockholmski sindrom?

  • MoGaming

   @Red Falcon 2, 24.03.2021 - 10:48

   Svi pričaju kako je igra dobra, ti očito braniš autora teksta jer ti je frend bez obzira kakav je tekst. Ovo sve je kritika na njegov tekst a na njega osobno i ne treba primati srcu. Jednostavno su dali igru u pogrešne ruke, možda bi neki žanr koji mu više paše bolje napisao.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?