HCL.HR

Recenzija

Bugsnax

Mljac, mljac

Lovro Maroševac

Ne moram vam objašnjavati zašto je 2020. bila čudna i neobična godina. Znate i sami da je to zbog pandemije i karantena i svega. Ali, neobična je i zbog toga što smo upravo dobili najčudniju igru godine – Bugsnax. A da stvari budu posebno čudne, Bugsnax je igra koja lako može konkurirati za najbolju priču godine..

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
19,99€ PS4 Ustupio izdavač igre

Bugsnax mi se činio izrazito primamljivo čim su ga najavili. Možda se to u meni probudio osjet djetinjstva, možda nije, ali koncept igre u kojoj hrana hoda, odnosno životinje izgledaju poput hrane, djelovao mi je toliko apsurdno da sam pomislio kako će mi ovo biti jedna od najiščekivanijih igara godine. Ipak, traileri koji su uslijedili nisu djelovali obećavajuće pa sam se počeo kajati zbog svojih čudnih želja. Dolaskom Bugsnaxa u moje ruke, uvidio sam da tu ima nešto više od onoga što je meni prvotno bilo na umu.

Bugsnax je avantura u kojoj kao reportažni novinar dolazite na neobičan otok pun misterija, zvan Snaktooth Island. Tamo ste došli na poziv istraživačice Elizabert Megafig kako bi odradili reportažu o neobičnim bićima – Bugsnakovima, stvorenjima koja hodaju i mijenjaju oblike tijela prema onome što pojedu.

Bugsnakovi su stvorenja koja hodaju i mijenjaju oblike tijela prema onome što pojedu.

Čudne stvari događaju se čim stupite na otok. Upoznajete se s Bugsnakovima i saznajete da je Lizbert, kako ju zovu od milja, netragom nestala te se bacate u potragu za njom. Na tom putu morate ujediniti gradić Snaxburg i njegove stanovnike koji su se raštrkali po otoku.

Svaki je Bugsnax u temelju neka određena životinja: pauk, rak, crv, krpelj i slično. Svaki je maštovito i kreativno dizajniran, a osobni favorit mi je bogomoljka zvana Preying Picantis koja se rasprši na nekoliko manjih kukaca, a služi svrsi kao meksička hrana.

Svaki stanovnik nalazi se u određenoj regiji u koju morate odlaziti kako biste ih nagovorili da se vrate svojim domovima. Svatko od njih ima neki zadatak koji prvo morate ispuniti da biste ih sigurno otpratili doma. Premisa tih zadataka je gotovo identična kod svakoga – locirati, identificirati i uloviti Bugsnakove. Kad se vrate u grad, tad s njima možete obaviti intervjue kako biste saznali nešto više o nestaloj istraživačici.

Svaki lik predstavlja određene stereotipe osoba već viđenih u filmovima, serijama pa i igrama.

Sami su likovi začuđujuće dobro odrađeni. Iznenadilo me koliko zanimljivi mogu biti jer sam od Bugsnaxa najmanje očekivao tako nešto. Rekao bih da svaki lik predstavlja određene stereotipe osoba već viđenih u filmovima, serijama, pa i igrama. Tako se tu nalazi farmer Wambus koji Bugsnakove vidi isključivo kao hranu, a nasuprot njega je Gramble, lik koji smatra da se ove životinje mogu držati kao ljubimci i gaji posebne osjećaje prema njima. To naravno dovodi do sukoba među spomenutom dvojicom, što ćete često viđati u igri. Tu su još nespretni Filbo i tračerica Beffica, koja ismijava šeprtljavog gradonačelnika te mnogi drugi.

Nije šala - Bugsnax ima dobru priču
Priča je definitivno najbolji dio ove igre. Pisce i scenariste treba dodatno pohvaliti za način na koji su uspjeli Bugsnax učiniti zanimljivim. Kroz desetak sati igranja, zabava i humor savršeno su balansirani s ozbiljnim stvarima, a u ponekim trenucima dolazite i do osjećaja kako igrate horor igru. Problemi stvarnog svijeta poput depresije, odnosa među likovima i pritiska javnosti, prikazani su kroz probleme likova i to na vrlo realističan način. Stvarni motivi ni u jednom trenutku ne djeluju isforsirano, već svojom fluidnošću pridonose priči.

Glasovna gluma ovdje uvelike pomaže i mislim da su baš pogodili svakog glumca. Ne primjećuje se nikakvo odskakanje, u smislu da je netko bolji, lošiji ili da se prenemaže. Razrada likova je fenomenalna i dovodi vas do toga da se brinete o onima koje ste na početku možda i ismijavali. Iskreno se ne bih čudio da Bugsnax bude među favoritima za najbolju naraciju među igrama ove godine.

Svega sam se uhvatio, samo gameplay čeka na svoj red, no i on je ovdje – bez brige! Glavni protagonist, čiji ste vi gazda, sa sobom nosi fotoaparat pomoću kojeg možete uslikati Bugsnakove i vidjeti njihovu putanju kretanja te što vole i preziru. Kako napredujete u priči, tako dobivate više uređaja koji vam olakšavaju lov i omogućuju da se vratite na početna mjesta. Uloviti možete stotinjak Bugsnakova na razne načine. Imate nekoliko opcija koje vam nude da budete kreativni u hvatanju. Vrlo je jednostavno shvatiti način kojim igrate kako biste mogli pohvatati sve živine.

Uloviti možete stotinjak Bugsnakova na razne načine.

Međutim, problem svejedno postoji u tome. Iako su se iz Young Horsesa potrudili dati vam nekoliko smjerova kojima se možete kretati kako biste osigurali ulov na pravi način, ipak to sve djeluje dosta suhoparno. Daleko je to od nekakve dosade, ali ne pomaže u dužem periodu igranja i djeluje naporno. Dodajmo tome činjenicu da se većina zadataka svodi na isti kalup, možemo shvatiti o čemu je riječ.

Blagih problema imam i s odlascima iz regije u regiju. Malo mi je neshvatljivo da se ne može normalno putovati. Ako hoću doći iz regije A u regiju B, tada moram proći kroz animaciju učitavanja. I to dugotrajnu animaciju učitavanja jer za to vrijeme stignem pogledati The Irishmana. Dobro, lažem, ali shvaćate da dugo traje. Eh da, također fali i opcija ručnog snimanja pozicije, što vas prisiljava da se oslanjate na automatsko spremanje napretka.

Grafički igra izgleda vrlo dobro, no u nekim trenucima djeluje kao da se teksture nisu uspjele učitati. Na svu sreću, ne možete to primijetiti osim ako se baš ne fokusirate na određene dijelove. Glazbena podloga iskreno nije baš pamtljiva, ali u određenim segmentima, pogotovo u glavnim misijama, drži vas u napetosti.

Bugsnax sam igrao na PlayStationu 4 i tamo se vrti relativno dobro. Postoje tehnički problemi, što najčešće rezultira padom FPS-a. To se osjetno primjećuje u sekvencama u kojima pada kiša ili na ekranu bude prikazana vatra ili se pak više likova kreće u isto vrijeme. Očito je bilo previše bugova (hehe) u nastanku igre.

Bugsnax se na prvu čini kao dječja igra puna nenormalnih apsurdnosti. Međutim, dubljim pogledom dobivamo uvid u pravo malo iznenađenje u naraciji. Priča je ono što Bugsnaxu dostavlja unikatnu avanturu u kojoj se susrećemo s ozbiljnim i veselim sadržajima, okruženi misterijama i neustrašivim likovima.

Bugsnax je ugodna igra koja jednako može biti zanimljiva odraslim osobama i djeci. Predivna i topla priča, uz dodatak još boljih likova, najvažnije su odlike ovog naslova koji vas iz minute u minutu iznenađuje smjerom kojim se kreće.

79 Naša ocjena
  • odlična priča
  • izrazito zanimljivi likovi
  • Bugsnakovi i njihov dizajn
  • tehnički problemi
  • dugotrajna učitavanja prilikom prelaska iz jedne u drugu regiju
  • gameplay mehanike znaju biti naporne

Lovro Maroševac

Fan FPS-a i RPG-a, taktiziranja, dobrih trkačina i još boljih interaktivno-narativnih priča. U slobodno vrijeme ljudima dosađuje fotografijama vlastitog psa. Inače profesionalni ronilac i propali golmanski talent.

Komentari (15)

  • vojnovic4

    18.11.2020 - 18:16

    super je sta je uz ps+ za ps5 😀
    igra se nakon miles moralesa

  • XLBanana

    18.11.2020 - 18:30

    Ne pamtim kad je na HCL-u bilo 3 recenzije za redom. 😀

    • miriseNAdobro

      @XLBanana, 18.11.2020 - 20:01

      edit “sponzorirane recenzije” za PS5 😀

    • MightyAloy

      @miriseNAdobro, 19.11.2020 - 07:47

      Ne vidim nikakav problem u tome da su uoči izlaska konzole puštene 3 recenzije odigranih igara. Zapravo to ima itekako smisla. Dobar potez. Mogao je i Microsoft izvesti nešto slično, no IZNENAĐENJEEEEE, nit je podržan u HR, nit ima igara. 😆

    • Zoran Žalac

      @miriseNAdobro, 19.11.2020 - 09:40

      Od kojih je jedna Switch ekskluziva, a druga dostupna i na PC-u i starom PlayStationu. miriseNAgluposti.

    • miriseNAdobro

      @Zoran Žalac, 19.11.2020 - 12:56

      ma dobro Zorane nemoj se ljutiti..sala sa strane sve su recenzije ok..jedino ova igra da nije bila izasla za ps5 sumnjam da bi ikad napravili recenziju

    • Rick Sanchez

      @miriseNAdobro, 27.11.2020 - 11:56

      Nemoj se sad pravit da si trollao. We see youuuu

  • Nightyx

    18.11.2020 - 19:51

    dugotrajna ucitavanja kao minus, a prakticki prva ps5 igra haha

  • Nightyx

    18.11.2020 - 19:52

    edit: za smartonje, znam da je recenzija na ps4 no svejedno

  • MightyAloy

    19.11.2020 - 07:43

    Tko bi reći, uvijek je super kad neka igra pozitivno iznenadi. Da mi je neko rekao da će mi Bugsnax djelovati zanimljivije od Valhalle… 😆

    • Sinek

      @MightyAloy, 19.11.2020 - 11:47

      slusanje narodnog radia djeluje zanimljivije od valhalle

    • XLBanana

      @Sinek, 19.11.2020 - 12:04

      Prodaja ne govori tako.

    • Sinek

      @XLBanana, 19.11.2020 - 12:28

      pa govorim u svoje ime, naravno, valjda ne trebam naglasavati. kada vidim trailer sa ljepuskastim mirisljavim vikinzima kako kulerski mlate dok u pozadini tuce trap onda znam, yep, ovo je jos jedan “americki” proizvod za siroke mase, all teens included. o gameplayu i mehanikama necu ni govoriti, to moze igrati netko tko je igrao jednu ili nijednu ac igru dosad ili je lud

    • XLBanana

      @Sinek, 19.11.2020 - 16:42

      Pročitaj recenziju jer vidim da nisi. 🙂

  • Premelo172

    19.11.2020 - 12:34

    Tvrdi orah najtvrđi , zelen eivor najluđi

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?