HCL.HR

Recenzija

Expeditions: Viking

OVO JE RPG

Zvonimir Komar

Expeditions: Viking nova je igra nezavisnog danskog studija Logic Artists, koja je 2013. godine izdala prvu igru u svojem Expeditions serijalu. Ranije smo imali posla s konkvistadorima, a danas smo na tlu bližem samim developerima, u Danskoj te susjednoj Velikoj Britaniji, što su dva veća prostora na koje je podijeljena kampanja ove igre.

Tako ćete početi u Danskoj u situaciji gdje kao sin preminulog ratnika i vođe svojeg vikinškog klana preuzimate vodstvo nad njime i odlučujete u kojem će se smjeru razvijati. Razvoj uključuje pozicioniranje prema ostalim klanovima na tlu Danske te način na koji ćete kasnije voditi ekspediciju u Veliku Britaniju kao udaljenu zemlju koja pruža mnoge mogućnosti, kako za potencijalno upoznavanje novih kultura i savezništva, tako i za ratove i pljačkanje – stvar će ovisiti o vama.

Expeditions: Viking je jedna od igara koja nastoji postići dizajn koji uspijeva pomiriti otvorenu priču i istraživanje sa centralnim narativom koji daje igri koheziju i smjer. Ovo je u svijetu RPG-ova uvijek bilo teško postići te igre uglavnom (ponekad protiv svoje želje) završavaju ili u smjeru linearne, kohezivne priče sa minimumom otvorenosti rezervirane više-manje samo uz opcionalnost side-questova, ili u svojevrsnom sandboxu gdje je main-quest nešto poput jednog velikog side-questa.

Ponajbolji primjeri igara koje uspijevaju pomiriti ta dva pristupa dizajnu su svakako prva dva Fallouta, gdje su temeljne priče bile dizajnirane oko tipa problema koji zahtijeva istraživanje te iznutra vodi cijeli narativ i njegovo potencijalno razrješenje, ali nema ambiciju da ispriča neku složenu priču.

EXPEDITIONS-viking-1

Expeditions: Viking se na sličan način sastoji od premise da se vaš klan nalazi u prijelomnom vremenu smrti starog vođe, potencijalnog slabljenja u odnosima koji se rekonfiguriraju, te je stoga potrebno djelovati i zauzeti novu poziciju u svijetu. Ovo je inicijalni poticaj igre na djelovanje i ono što iznutra gura radnju.

U tom okruženju, u pozadini nema nikakvog „velikog zla“ ili „velikog događaja“ koji bi pokretali radnju prema sebi, već je priča svijet, akteri u njemu i vaše zauzimanje pozicije prema tim akterima. Jednako tako, niti vaš lik nije unaprijed određen kao „the chosen one“, čiji pathos unaprijed odlučuje o događanjima. Međutim, on ipak jest pokretač u smislu da je na poziciji odlučivanja te se od njega to odlučivanje i zahtijeva. U svemu ovome je strukturalno priča Expeditions: Vikinga vrlo slična prvom Falloutu i tu se može tražiti razlog uspjeha ovih igara u pomirbi otvorenosti/istraživanja i određenog minimalnog narativa koji uspijeva igru sačuvati od toga da bude obični sandbox.

Strukturalno gledajući, priča Expeditions: Vikinga vrlo je slična prvom Falloutu i tu se može tražiti razlog uspjeha ovih igara u pomirbi otvorenosti/istraživanja i određenog minimalnog narativa koji uspijeva igru sačuvati od toga da bude obični sandbox

U tom kontekstu, odnos main-questa i side-questova u Vikingu je vrlo fluidan i moglo bi se čak reći da je main-quest nešto poput integrativnog konteksta za side-questove koji već sami po sebi priču vode prema njezinom razrješenju. Expeditions: Viking je u ovom aspektu vrlo uspješna igra, jednako kao što je to bio i Expeditions: Conquistador.

S obzirom da je već iz premise jasno da je bit ove igre istraživanje, temeljno je pitanje kako je ono riješeno. Ovdje stvar stoji malo manje dobro od samog generalnog dizajna priče.

EXPEDITIONS-viking-4

Prije svega, osjećaj začudnosti novog svijeta za mene je bio mnogo manji nego u Conquistadoru. Možda je to subjektivno, budući da mi je povijesno i kulturno okružje Sjeverne Europe bliže i poznatije od indijanskih kultura na prostoru Srednje Amerike u vrijeme prvotnih posjeta europljana tim krajevima. Viking u meni nije uspio probuditi tu draž i čar istraživanja u novome svijetu. Ovo je nužna potencijalna zamka settinga koji namjerno izbjegava fantasy elemente te pretendira čak i na određenu dozu povijesne točnosti.

Objektivniji razlog za ovu razliku je vjerojatno u tome što je glavna „makro“ razina istraživanja na overland mapi u Conquistadoru bogatija i detaljnija, s više polu-nasumičnih događaja koji simuliraju neprilike koje vas mogu zadesiti u neprijateljskom i nepoznatom okolišu. Uz to, sistem u Conquistadoru vas je na ovoj mapi tjerao da nakon određenog broja kretanja odradite kampiranje, što je na većim razinama težine često dovodilo do potrebe opreznog upravljanja resursima, kao i do potrebe pažljivosti oko tipa terena na kojem kampirate, blizine ceste o čemu ovisi sigurnost kampa, prisutnosti životinja koje vaši skauti mogu loviti za hranu i slično.

Overland mapa u Vikingu je sada 2D mapa, koja mnogo više služi kao sistem za tranzicije između pojedinih lokacija prikazanih na vrlo klasičan način 3D izometrijskog prikaza, nalik igrama poput Wasteland 2 ili Divinity: Original Sin. To ne znači da ovdje na overland mapi nema istraživanja, već samo da je ono jako pojednostavljeno u odnosu na Conquistador.

EXPEDITIONS-viking-5

Osim toga, sada nećete biti prisiljeni kampirati nakon određene količine pređenog terena, što sa sobom povlači i puno manju količinu upravljanja resursima. Kampiranje u Vikingu je također manje izazovno. Prije svega, igra vas vrlo slabo prisiljava na kampiranje, koje će biti nužno tek ako vam se netko u družini ozlijedi, ako netko u družini zadobije „fatigued“ status ili ako morate brzo popraviti neki item, a ne nailazite na kovača koji će to uraditi za vas.

Sve ovo su okolnosti koje će se relativno rijetko događati. Uz to, iako i Viking ima sistem kojim s obzirom na geografsku lokaciju kampa (koji su sada predodređene lokacije na mapi – više ne možete kampirati bilo gdje kao u Conquistadoru) računa varijable poput sigurnosti, hrane i sl., svi ti mehanizmi su jednostavniji i više praštaju nego što je to bio slučaj u Conquistadoru. Povezano s time treba spomenuti i da je u Vikingu izbačena mogućnost izbora ironmana – moda koji ne dozvoljava ponavljanje izgubljenih borbi i reload u slučaju da vam pogine neki član družine ili vam se ne sviđa posljedica nekog vašeg izbora. Taj mod je u Conquistadoru iznimno mehanički ojačavao osnovnu ideju igre da istražujete nov, opasan i nepredvidljiv svijet. U Vikingu to nažalost više nije tako.

EXPEDITIONS-viking-3

No, izostanak ovog kompliciranijeg istraživanja u overland mapi ovdje nije nužno manjak, već samo promjena fokusa igre, budući da se u Expeditions: Viking većina igre (pa tako i istraživanja) odvija na lokacijama predstavljenim u klasičnim 3D izometrijskim mapama na kojima je i borba. Nezgodno je pak da me u ovom modu istraživanje također nije oduševilo. Naime, iako su mape solidne veličine te geografski dobro dizajnirane, istraživanje na njima funkcionira usporedivo s prvom Baldur’s Gate igrom. Radi se o relativno velikim područjima s malo stvarnih zanimljivosti na njima. To ne znači da su mape prazne, već da ćete nailaziti na velike količine vrlo učestalih i prizemnih itema (poput materijala za crafting), te na brojne interakcije s likovima koji su dobrim dijelom minorni te relativno bezlični i nepamtljivi.

Unatoč tome, istraživanje je na kraju ipak isplativo te uvijek ima razloga da radite side-questove jer ćete u većini slučajeva na kraju ipak biti nagrađeni i nekim odličnim hand-placed itemom. Ovo ipak nije igra koja se oslanja na elemente dizajna poput random dropova itema i grindanja.

EXPEDITIONS-viking-6

Sami questovi centrirani su uvijek oko likova u svijetu, njihovog života i života zajednica u kojima žive. Organski su povezani sa settingom te su gotovo isključivo vrlo prizemni i „realistični“. To je istovremeno i dobro i loše: dobro jer je konzistentno s ostalim mehanikama i temeljnim postavkama igre, a loše jer u tom okviru nema previše prostora za razne narativne bravure ili iznenađenja. U svakom slučaju, igračima kojima je dosta high fantasy RPG-ova ovo će biti pravo osvježenje.

Okvir generalnog narativa igre i ovako postavljenih questova postavlja scenu za jednu od najjačih strana Expeditions: Vikinga, a to je funkcioniranje izbora i posljedica. Više-manje svaki quest na koji sam naišao dozvoljavao je barem tri bitno različita načina da se riješi. Različiti načini za njihovo rješavanje ovdje su daleko od samo kozmetike, koju nam neki developeri novijih RPG-ova zadnjih godina pokušavaju prodati pod stvarne izbore.

Izbori ovdje vrlo često znače smrt za jedne likove, život za druge, odlučuju o poziciji u kojoj će likovi i klanovi u igri završiti, odlučuju o odnosima elemenata u svijetu te ono što je iznimno važno – odlučuju o tome koji questovi i narativne linije će vam se otvoriti, a koje zatvoriti. To znači da vaše odluke uvijek dovode do međusobno isključujućih posljedica, što je hrabar dizajn koji je ključan za dobar RPG i koji ne dozvoljava da budete dobrološ vitezčarobnjak kojeg ljudi volemrze. U Expeditions: Vikingu nećete naići na situaciju koja će vam dozvoliti situaciju „i vuk sit i ovce na broju“. Ova igra nikada vas neće vući za nos u pogledu izbora koje možete činiti te vas onda ostaviti razočarane kad shvatite da izbor i nije bio izbor, a stvari su se odigrale onako kako su dizajneri priče unaprijed odlučili te kako su se morale odigrati da se priča ne bi raspala.

Izbori ovdje vrlo često znače smrt za jedne likove, život za druge, odlučuju o poziciji u kojoj će likovi i klanovi u igri završiti, odlučuju o odnosima elemenata u svijetu te ono što je iznimno važno – odlučuju o tome koji questovi i narativne linije će vam se otvoriti, a koje zatvoriti.

Kreiranje likova i njihovo napredovanje odvija se kroz određivanje bodova u pet primarnih statistika (strength, endurance, finesse, perception, sense) koje utječu na sekundarne statistike poput hit-pointova, physical i mental damage reductiona i sl., te na pet setova vještina (oružja, ofenzivne, pomoćne, pasivne te vještine koje su korisne pri kampiranju) koje možete dodatno poboljšavati tijekom igre dodjeljivanjem skill-pointova koje dobivate za završene questove.

Vještina u igri je zaista mnogo te dozvoljavaju mnogo različitih tipova likova, kao i jasno diferenciranje različitih stilova igranja (i u dijalozima i u borbi) koji iz toga proizlaze. U igri imate do deset ljudi u svojoj družini, a na pojedine misije možete voditi do pet likova uz vas, koje birate pri ulasku na pojedinu lokaciju s overland mape. Neki od tih likova su već unaprijed stvoreni i postoje u igrinom svijetu, a neke od njih možete sami kreirati u trenutku kada započinjete drugi dio kampanje (Veliku Britaniju). U ovom aspektu igra funkcionira slično kao i nedavni Pillars of Eternity.

EXPEDITIONS-viking-2

Sama borba je na poteze i vrlo je slična Conquistadoru, s tim da ovdje imate više vještina koje možete rabiti te vam se stoga pruža više taktičkih mogućnosti. Preporučujem igranje barem na hard težini, jer tek ona će od vas zahtijevati da doista pazite što radite. Kada je tako postavljena, borba u Vikingu je vrlo zadovoljavajuća i svakako tvori jedan od snažnijih elemenata igre.

Svojeg glavnog lika i družinu sam radi izazova za dizajn igre postavio na način koji RPG-ovi većinom najteže uspješno i konzistentno dozvoljavaju – kaotično, pohlepno za moći, mizantropski. I dok u većini RPG-ova možete u jednom trenutku ubijati nedužne seljane, a u drugom će vam njihovi sumještani radosno prepričavati vijesti i prodavati robu, ovdje to nipošto nije slučaj. Sami questovi će se rekonfigurirati prema vašim izborima, sistem reputacije će odlučivati kakav će biti stav nekog mjesta prema vama, a članovi vaše družine će sukladno svojim karakteristikama imati odnos prema vama kao vođi i onome što radite. Ti odnosi opet nisu samo kozmetika poput usputnog komentara kojeg čujete od nekog NPC-a, već vrlo realan utjecaj na reakcije NPC-a na vas, statistike članova vaše družine, cijene robe, prisutnost i odsutnost te potencijalne ishode nekih questova.

Dok u većini RPG-ova možete u jednom trenutku ubijati nedužne seljane, a u drugom će vam njihovi sumještani radosno prepričavati vijesti i prodavati robu, ovdje to nipošto nije slučaj.

Ova igra nipošto ne moralizira i dozvoljava vam i poteze poput ubojstva nedužnih likova (koja su radi integracije u questove i priču mnogo potresnija od eventualnog ubojstva nekog anonimnog NPC-a u nekoj sandbox igri), žrtvovanja ljudi, zarobljavanja ljudi u ropstvo, rušenja kulturnih i religijskih građevina i simbola, prevare likova radi vlastite koristi i slično. Igra će vam bez problema dozvoliti i da se ponesete nečasno, licemjerno ili bezrazložno nasilno, pri čemu će bez puno pompe odigrati logične posljedice vašeg djelovanja pred vašim očima, popratiti to tekstom koji opisuje situaciju, ali bez davanja eksplicitne procjene vaše radnje te učiniti da doista osjetite što ste napravili. Ovo je kvaliteta zrelog dizajna koji ne infantilizira igrače i jedna od najjačih potencijalnih karakteristika RPG-ova kao žanra, koja najčešće ostaje nerealizirana. Expeditions: Viking je u ovom aspektu vrlo uspješan.

Sistem moralnosti za članove vaše družine i NPC-e u igri je pritom kompliciran i izbjegava jednostavnu dobro-loše binarnost te računa kvalitete poput agresivnosti, miroljubivosti, gramzivosti, časti, optimizma, pesimizma, lukavosti, skeptičnosti, praznovjerja, nezavisnosti i sl. Vaši postupci utječu na likove s obzirom na ove njihove karakteristike i tvore njihov „moral“ status u družini te oblikuju njihove daljnje reakcije na vas i stvari koje u igri radite.

Kvaliteta samog teksta u igri je nešto manje inspirirana nego u prethodnoj Expeditions igri. Postojanje deskriptinog teksta u većini situacija je uvijek dobro, budući da uspješno postavlja situaciju i stavlja vas u konkretne pozicije u kojima se nalazite. Međutim sami dijalozi su relativno često predugi s obzirom na svoj sadržaj. Ovo nije prigovor nekoga tko ne voli tekst u igrama, već zamjerka na omjer sadržaja u dijalozima i same količine dijaloga. Premalo sadržaja ili prejednostavan, ponekad banalan sadržaj napisan u većoj količini teksta uvijek djeluje zamorno i Viking ponekad pati od ovog problema.

Osim toga, kao nekome tko je već pomalo veteran u ovom tipu igara, gotovo sav sadržaj u igri bio mi je iznimno predvidljiv. Ne mogu se oteti dojmu da u ovom dijelu igre kod razvojnog tima naprosto nije bilo dovoljno inspiracije. No, unatoč tomu i ovdje trebam napomenuti da kvaliteta teksta nije loša, već naprosto nije niti na razini na kojoj bi mogla biti.

Omjer snaga i mana Vikinga je određen njegovim temeljnim dizajnom. Vrlo uspješan dizajn otvorene i dobro integrirane priče i side-questova te odlična sloboda igranja likova kakve želite igrati, kao i odlična reaktivnost igre na stil igranja, nužno sa sobom nose i manje definiranu i relativno bezličnu priču te questove koji ponekad znaju graničiti sa banalnošću.

No, poanta Vikinga sasvim sigurno je upravo u oblikovanju novog svijeta svojim slobodnim djelovanjem unutar njega, te je stoga unatoč svojim manama ovo vrlo uspješna igra koja će nesumnjivo zadovoljiti igrače željne klasičnih RPG-ova. Kada se sve zbroji i oduzme, moram reći da sam sa Expeditions: Viking proveo više desetaka sati u kojima mi je bez iznimke bilo zabavno.

Ozbiljna i svakako zabavna igra za ljubitelje klasičnog RPG-a koja vas izvrsno realiziranim mehanikama u gotovo svakoj situaciji tjera da se suočite sa svojim odlukama, a kojoj ponekad samo nedostaje malo inspiracije u dijalozima da bi vas u potpunosti osvojila.

80 Naša ocjena
 • različiti mogući tipovi igranja
 • izbori i posljedice
 • borba
 • sustav moralnosti
 • relativno neinspirirani questovi i dijalozi
 • pojednostavljeno kampiranje i istraživanje na overland mapi

Komentari (10)

 • Bojko

  07.05.2017 - 20:02

  Usrećio me dio teksta izbjegavanje fantasy elemenata i sličnost s prvim Falloutom. Ne znam kako sam ovu igru izbjegao do sada.

 • l)oolvl

  07.05.2017 - 23:03

  zaboravili ste staviti autora recenzije…

  • Igor Belan

   @l)oolvl, 08.05.2017 - 09:44

   Autor je naveden na vrhu recenzije, vidljiv je i na naslovnici prije nego otvoriš recenziju. To što nije naveden dolje nije greška jer ovaj autor nema takvu vrstu profila.

 • baDarmageddoN

  08.05.2017 - 08:11

  Sve mi je jako dobro u ovoj igri ali nekako nisam nikada cijenio turn-based borbe.
  Ne zato jer ne volim svoje male strategije upotrebljavati nego jer mi to kvari imerziju jer takve borbe razbijaju vrijeme i samu borbu. Još razmišljam o kupnji, 30dolara nije strašna cifra ali turn-based borba me baš odgovara od ove igre. Još uvijek čekam da mi dođe moj voljeni serijal- SpellForce (treći nastavak) koji je doduše daleko impresivnija igra (spominjem je samo u kontekstu da ima neke sličnosti, poput kamere, RPG sustava i tako to) i koja ima real-time masivne borbe što meni godi a opet su te borbe strateške jer se može organizirati svaki vojnik u realnom vremenu 😀

  • piydek

   @baDarmageddoN, 08.05.2017 - 09:23

   To sa turn-based borbama je svakako i stvar ukusa. Međutim, meni to nema veze sa imerzivnošću jer taj koncept ne tumačim kao “realističnost”…kada bi uostalom imerzivnost i tumačio kao realističnost, koja igra bi bila takva?

   Dobra turn based borba, ona koja nije prejednostavna i koja pruža stvarne taktičke mogućnosti i različite načine svladavanja prepreka, gdje ne mogu igrati na autopilotu jest vrlo imerzivna. I to je svakako karakteristika borbe u E:Viking.

   Jednako tako, ovo što kažeš sa “razbijanjem vremena” – taj prigovor se može raditi samo sa stajališta gdje se igru promatra kao nešto akcijsko. Klasični RPGovi su konceptualno, mehanički i u pogledu gameplaya nešto drugo od akcije, postoji taj moment sporog promišljanja, jedne odgode i apstrakcije između onoga što vidimo na ekranu i našeg postupanja. To samo po sebi nikako nije manjak, niti nešto nedosljedno u pogledu onoga što kompjuterske igre jesu. Netko više voli akcijsku direktnost, netko više voli apstraktniju, stratešku mehaniku. To je stvar ukusa, ali prigovarati strateškoj mehanici što jest strateška mehanika nema smisla, jer ona je sama u odnosu na sebe ovdje dosljedno artikulirana i izvedena.

  • baDarmageddoN

   @piydek, 08.05.2017 - 10:42

   Ne realostičnost nego mi turn-based borbe na ovaj način atvaraju rascjep u vremenu a ja dok igram igru volim kontinuitet. Dok kod igara poput TotalWar i sličnih turn-based igara nemam problema jer volim mikromenađment svakog grada a u borbama imam opciju da igram kako želim. Opet, ne razumiješ me uopće. Niie pitanje realizma ili akcije ili toga što tebi RPG predstavlja jer ovo je dio strategije u igri a ne RPGa. I opet ne shvaćam niti u trećem dijelu svojeg komentara- ja definitivno nemam ništa protiv strategije u strateškoj igri iki uopće ali ne volim način na koji se odigrava ta strategija. Draži mi je real time nego turn-based u ovom formatu i to je to. Da ponovim, turn- based 4x igre obožavam ali ne i takve koje imaju u sebi turn-based borbu bez opcije promjene iste u real-time strategije. Jedino se slažem sa tobom da je pitanje mišljenja, jer to je istina.

  • baDarmageddoN

   @baDarmageddoN, 08.05.2017 - 10:50

   Edit: tvojeg komentara a ne svojeg.

  • piydek

   @baDarmageddoN, 08.05.2017 - 14:36

   Razumijem sto govoris.

  • baDarmageddoN

   @piydek, 08.05.2017 - 19:02

   Drago mi je.

 • goldfinger

  09.05.2017 - 22:08

  Pa,i ne izgleda loše…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?