HCL.HR

Recenzija

Forspoken

Forgotten

Hrvoje Smoljić

Otvoreni svijet, magične moći, priča smještena u do sad neviđen svijet… Ne tako davno ovakav je opis bio dovoljan da počnem sliniti od želje da zaigram takvu igru. Danas mi je potpuno suprotno. Nekad uzbudljiv koncept otvorenog svijeta svakom novom igrom postaje sve razvodnjeniji i igrače tjera na vapaj za linearnijim i fokusiranijim iskustvima. Forspoken je već iz ranih prikaza dao naslutiti kako se neće izdići iznad standardnog, umornog kalupa, a demo verzija igre samo je to dodatno potvrdila. Forspoken je uz par izuzetaka utjelovljenje svega onoga zbog čega mnogi odmahuju rukom na sam spomen igara otvorenog svijeta.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
80€ PlayStation 5 Ustupio izdavač

Alica u zemlji…

Kada je u pitanju igrina priča – nema ovdje čudesa. Forspoken vas stavlja u ulogu Frey Holland, mlade cure iz New Yorka koja je kao dijete napuštena i od tada zapravo živi kao beskućnik, jedva spajajući kraj s krajem. Igra dobrih sat-dva provede s Frey u New Yorku, na momente prepuštajući igraču kontrolu da se prošeće ulicama ili istraži napušteni stan u koji se smjestila. Nakon nekog vremena Frey pronalazi magičnu narukvicu koja ju kroz portal prebacuje u fantastičan svijet po imenu Athia u kojem se ostatak igre odvija.

Sama Athia je vidjela bolje dane i usred je kataklimizčke pojave po imenu Break” koja uništava sve pred sobom, sa samo nekoliko sigurnih utočišta za njezine stanovnike. Stvar je gora činjenicom da je Break iskvario nekad dobroćudne magične vladarice Athie s titulom Tanta. Naravno, Frey je iz nekog razlog potpuno imuna na Break, a usput otkriva da ima i magične moći koje će onda koristiti da riješi Athiju njenih problema.

Forspoken je nazanimljivij na početku i kraju što je ironično jer tada imate minimalnu kontrolu nad Frey.

Bez da ulazim u previše detalja, Forspoken je najzanimljiviji na samom početku i na samom kraju, što je ironično jer su to trenuci kada imate minimalnu kontrolu nad igrom. Početak igre dobro prodaje osjećaj beznađa Freyine loše životne situacije, dok tek sam kraj pruža predvidljiva, ali donekle zanimljiva otkrića o likovima i samom svijetu igre. Sve između je nezanimljivo, nezadovoljavajuće i frustrirajuće.

Počnimo s Frey. Kao beskućnik na pragu samoubojstva, Frey odlazi u neki drugi svijet gdje ima supermoći i s vremenom ju svi tretiraju kao spasitelja. Što ona želi? Logično, vratiti se apsolutno ničemu u New York. Ako i zanemarimo to, Frey je strahovito iritantan i priprost protagonist s vrlo predvidljivim karakternim putovanjem koji dotiče sve sporedne likove pretvarajući ih u jednodimenzionalne kartonske kutije.

Frey je strahovito iritantan lik, a sporedni likovi su na razini jednodimenzionalne kartonske kutije.

Od početka vam je jasno kako će njeno putovanje biti ono od nevoljkog sudionika do aktivnog spasitelja Athije, a igra to radi na najjeftiniji mogući način. Kako Frey dati motivaciju da spasi svijet do kojeg joj nije stalo? Pa upoznati ju s nasumičnim djetetom koje će biti žrtvovano pet minuta kasnije. Igra je krcata takvim simplističkim narativnim instrumentima gdje je odmah jasno u kojem to smjeru sve skupa ide.

Ako gonite samo priču, igru je moguće završiti u nekakvih 15-ak sati. Problem je što su priča i gameplay ovdje dva potpuno zasebna entiteta i igra ne nalazi nikakav način da ih poveže. NPC likovi mogu se pronaći isključivo u glavnom hubu, gdje zna proći nekoliko sati prije nego razgovarate s ikim ili vas igra počasti filmićem koji će pogurati priču dalje. Osim toga, igra pati od sindroma gdje vam štošta kaže, a ništa zaista ne pokaže. Hrpa zanimljivih događaja delegirana je na tekstove koje je moguće pronaći razasute igrinim svijetom zbog kojeg se on u trenutnom stanju čini još prazniji nego što zaista jest.

Čišćenje mape

Otvoreni svijet, njegovo istraživanje, borba i sustav progresije su druga strana kovanice i jedina stvar koja Forspoken  donekle čini vrijednim igranja. Otvoreni svijet je podijeljen u nekoliko regija od kojih svaka ima svoje specifičnosti po pitanju okoliša. Uglavnom su to velika otvorena polja, pomiješana s planinama, rijekama i slično. Vizualno na momente stvari znaju izgledati dobro, a najzabavniji aspekt svijeta je kretanje njime koristeći magični parkour. Stvari tu počnu jednostavno gdje će Frey brzo trčati i automatski preskakati prepreke, no kasnije u igri dobije pristup magičnim kukama, surfanju po vodi i još nekim iznenađenjima koje neću ovdje otkrivati. Sustav je jednostavan za korištenje, fluidan, te popraćen zanimljivim animacijama i efektima što običan odlazak od točke A do točke B čini zabavnim iskustvom.

Međutim, osim nekoliko lijepih vizura, Athia je bolno generičan svijet, a 90% mape su isprazne pustopoljine u kojima se ništa ne događa i nema niti jednog jednog prijateljskog lika. Mislim da Square Enix od Ubisofta uzima titulu mape koja ima najveći broj ikonica, odnosno ispraznih stvari za odraditi. Kako izvan glavnog grada nema prijateljskih likova,  sve se aktivnosti uglavnom svedu na borbu protiv neprijatelja nakon koje se zaradi ili neki kozmetički predmet ili se Frey povećaju statistike, što brzo postane repetitivno. Tu su i tamnice koje su blago rečeno sramotne i svode se na tri identična hodnika i tri identične sobe u kojima treba poraziti neprijatelje i mini-bossa. Najisplativija aktivnost je skupljanje mane kao resursa za otključavanje novih magija koje su i glavni fokus gameplaya.

Forspokenov svijet je isprazan i napučen repetitivnim aktivnostima.

Mišljenja oko sustava borbe su mi podijeljena. S jedne strane, borba je mehanički vrlo zadovoljavajuća i zabavna– naročito kad otključate sva četiri tipa magije. Znaju stvari biti dosta maštovite i lov na nove magije je uvjerljivo glavni motivator zbog kojeg sam Forspoken odigrao do samog kraja. Ima tu svega: od kojekakvih vatrenih mačeva i koplja, prizivanja vojnika, električnih navodećih projektila, zemljanih štitova i koješta drugo. Naravno, ni sustav borbe nije bez svojih problema.

Glavni razlog tome je razina težine i umjetna (ne)inteligencija protivnika. Bez obzira na težinu, ponašanje neprijatelja je toliko banalno da je Forspoken vjerojatno moguće završiti igrajući ga na volanu ili nekom drugom egzotičnom kontroleru. Bilo kakav napad moguće je bez posebnog tempiranja izbjeći koristeći magični parkour. Igra je toga i svjesna pa će u nekim scenarijima poslati i na desetine neprijatelja od kojih će neki pogoditi Frey čisto jer ju gađaju negdje s leđa izvan okvira ekrana. Čak je moguće uletjeti u borbu protiv značajno jačeg boss protivnika otpornog na sve magije i poraziti ga bez da primite jedan udarac.

Magična borba zna biti zabavna, ali je okaljana slabom umjetnom inteligencijom i nedostatkom izazova.

Forspoken sam igrao na konzoli i moram priznati da su mi kontrole u početku bile pomalo nezgrapne čisto jer igra žonglira previše sustava odjednom. Premda sam se nakon nekog vremena naviknuo, ono što me do samog kraja mučilo je lock-on sustav koji je stvarno očajan. Polovicu vremena uopće ne funkcionira, ne dozvoljava korištenje u tandemu s rotiranjem kamere, izgubi se kad se protivnik malo više pomakne, a kad ubijete protivnika neće vam se automatski prebaciti na idućeg. Ukratko, čini borbu nezgrapnijom nego što ona treba biti, a u kombinaciji s jednostavnim protivnicima ostavlja pomalo gorak okus na sustav koji inače ima tonu potencijala.

Role-playing elementi dolaze u obliku skupljanja iskustva, podizanja levela, otključavanje magija, i povećanja statistika koji proizlaze iz određenih misija i opreme. Kao što sam spomenuo, podizanje statistika nije pretjerano ključno za prelazak igre, ali može biti dobar motivator ako si želite dodatno olakšati igru. Posebice za one koji vole totalnu fantaziju moći gdje protivnike ubijate jednim pogotkom. Opet kažem, najkorisniji i najisplativiji sustav progresije je onaj vezan uz magiju gdje je svaku moguće poboljšati ispunjenjem određenih izazova što je dobrodošao sustav koji za razliku od pukog poboljšanja magije putem menija, zahtjeva veći angažman od igrača.

Next-gen kaos

Igru sam igrao na PlayStationu 5 koji slovi za tehnički superiorniju verziju, ali i unatoč tome – vizuale i tehnikalije su još jedan aspekt Forspokena koji mu uglavnom ne ide na čast. No, prvo – ima tu i nekoliko pozitivnih stvari. Kao što sam spomenuo, igra na momente stvarno bljesne nekom prelijepom vizurom okoliša, naročito kada promatrate stvari iz visine. Čak bih rekao du su lokacije gdje se borite s glavnim bossovima poprilično impresivne i očigledno inspirirane nečim poput Dark Sousla ili čak Lord of the Ringsa. Efekti magija također znaju biti poprilično impozantni i svakako pridonose osjećaju moći koji imate kada njima baratate. Ono što od tehnikalija mogu pohvaliti jesu zaista brza učitavanja, što nekako i očekujem na PlayStationu 5.

E sad, što se tiče ostatka tehnikalija – ovo je daleko od nekakvog next-gen iskustva kakvim ga se na sva zvona najavljivalo. Likovi izgledaju poprilično loše, a hrpa lokacija koristi copy-paste metodu za teksture koje znaju izgledati esktremno isprano. Osvijetljenje na trenutke izgleda kao da je implementirano u eri PlayStationa 3, a zna se promijeniti naglo iz jedne sekunde u drugu kada se krećete svijetom.

Forspoken je vizualno i tehnički daleko od onoga što podrazumijevamo kao next-gen iskustvo.

Ray-tracing opcija jedva da ima ikakav utjecaj na vizuale pa sam većinu vremena proveo u performance modu kako bih držao viši framerate. U njemu se igra osjetno bolje izvodi, ali daleko je to od stabilnih 60 fps-a i onda što biste očekivali od takvog moda izvođenja. Znate da tehnički nešto ne štima s Forspokenom kad samo okretanje kamere na praznom prostoru može uzrokovati očigledna usporavanja, a da ne govorim o scenama s hrpom neprijatelja i magičnih efekata.

Takve kakve jesu, tehnikalije na PlayStationu, neće potpuno upropastiti iskustvo igranja i barem je se može koliko-toliko izgurati do kraja. Problem je samo zaključak da je Forspoken s tehničke strane porazno “next-gen” iskustvo, naročito kad se u obzir uzme njegova cijena. Usporedbe radi, ovo košta više nego je u svoje vrijeme koštao Final Fantasy 15, a ne izgleda daleko naprednije od te šest godina stare igre u režiji istog izdavača.

Forgotten

Neću lagati, prvi prikaz Forspokena stvorio mi je velika očekivanja i dio mene zaista je htio da igra bude dobra. Nažalost, u konačnici smo umjesto visokobudžetnog next-gen naslova dobili igru jedva B kategorije koja nije ni do koljenima naslovima za PlayStation 4. Šteta, jer Forspoken na momente pršti od potencijala, a sustavi kao što su magični parkour i magična borba u kontekstu bolje igre bili bi pun pogodak.

Ovako je igra široka kao ocean, a plitka kao lokva. Sažnog sam mišljenja da bi igra značajno profitirala da je opsegom manja, zbijenija i detaljnija. U stanju u kojem smo ga zatekli, Forspoken stavlja dodatnu ljagu na igre otvorenog svijeta koje već neko vrijeme uglavnom smrde od ustajalosti i predvidljivosti. Gotovo da je uvredljivo za ovakvu igru tražiti 80 eura i mogu ju preporučiti samo na debelom popustu i samo za zagrižene obožavatelje akcijskih igara ovakve fantastične tematike. A i tada je na rubu preporuke.

Forspoken je igra koja se ne može okarakterizirati kao next-gen po niti jednom kriteriju, a ono malo zabave što je sposobna pružiti blijedi pored svih monumentalnih problema od kojih pati.

50 Naša ocjena
 • magični parkour
 • magije su zabavne i vizualno impozantne
 • dobro prodaje fantaziju moći
 • dosadna, predvidljiva priča
 • jednodimenzionalni, iritantni likovi
 • isprazan svijet i repetitivne aktivnosti
 • umjetna inteligencija protivnika
 • grafički ispodprosječno i tehnički neispolirano

Hrvoje Smoljić

Strastveni igrač svega što je RPG. Kada se ne troši u nekom MMO-u, u konstantnoj je potrazi za novim gaming iskustvom koje će mu proždrijeti dušu.

Komentari (59)

 • Nemanjazzz

  07.02.2023 - 16:16

  Ovaj graf igre iznad je dovoljan….

 • Cro legend

  07.02.2023 - 16:18

  Iskreno očekivao sam malo više, nekih niskih 60. Što se tehničkih strana tiče igra stvarno nije dobro odrađena, al nije ni Witcher 3 next gen, Dead space remake ni Cyberpunk, pa im se nije toliko to uzimalo kao užasno. Igra meni grafički izgleda ok, optimizacija užasna, al ne nešto do sada neviđeno, ne trzucka nikad, bar ne u demou. Svakako ako ne izađe u sklopu nekog game passa ili ne bude ispod 10€, sigurno je neću zaigrati.

  • Agent

   @Cro legend, 07.02.2023 - 17:49

   Cyverpunk se uzeo kao užasno, DS remake i Witcher 3 nije ni blizu toliko loše. A ovdje nije ni najveći problem optimizacija. Trebao bi odigrat cijelu igru ne samo demo da vidiš. A tu je još i cijela koju traže za ono što su dali.

  • MAJSTOR RINGO

   @Agent, 07.02.2023 - 18:18

   Optimizacija je najmanji problem, to se moze pokrpiti sa par patcheva, ono sto se ne moze pokrpat je sama struktura gamepleya, ispraznjen svet i robotski NPC-jevi!!!

  • Cro legend

   @Agent, 08.02.2023 - 02:51

   @Agent Ne znam u kakvoj je stanju ili bolje reci sranju witcher 3 s next gen update sada al kada sam ga ja igrao prije skoro 2 mjeseca ako imas raytracing, ne bitno na kojoj postavci(ultra/high/mid), igre ce trzati nemilo, do te mjere da je ne igriva, cak i ako ti je prosjek fps 60+(ako ga nemas igra izgleda kao witcher 2). Sto se tice originala, i on nije bio savrsen, imao je pop-in, itd., al se barem vrtio dobro. Cyberpunk 1.6 sada kako izgleda i kako se vrti zasluzuje visoke ocjene kakve je dobio, no tada u onom stanju i s sramotnim ps4 launchom nije zasluzio ni 7/10(imas videozapise na ytu pa sam pogledaj i usporedi). Dead Space meni ne izgleda impresivno do te mjere da ni s rtx 4090 ne mozes imat 60 fpsa u 4k pri maksimalnoj postavkama. Pogotovo uzeci u obzir da je linearni remake. Nisan vidio da mu je iti jedan recezent to spomenio. A inace ako mene pitas za grafiku zaboli me, imam rtx 4080 i igram stare Batman klasike koji i za danasnje standarde meni imaju super grafiku. Samo mi je glupo ako je igra losa, kao sto se govoribza Forspoken da mu losu optimizaciju troduplo naglasis, a kad neka igra ima super pricu, da joj se nista ne pronade kao minus. Bar meni recenzije igrica ali i svega drugog sluze, da vidim koji su minusi neceg ako je dobro i ustvrdin jel su ti minusi big deal za mene. Ako je igrica katastrofalno optimizirana za CPU i GPU nekome nece znaciti nista, a nekome hoce(npr Ark). Nekome prazan otvoreni svijet predstavlja problem, a nekome ne. Just Cause 3 je imao prazan otvoreni svijet pa je meni bila dobra igra, dapace imao sam 40-etak sati u njoj. 80€, 60€, 40€? Jel itko stvarno daje tolike novce za igre, a da nije konzolas, bar ovdje u Hrvatskoj? Sig san da ce se ovaj Forspoken biti na nekom saleu za 15€ vrlo brzo, a recimo Dark Souls III, ako nades kupiti za manje od 30€, cestitam ti 100 puta. To koliko neka igra kosta prosjecnom “Balkancu” ne znaci puno koji kupuje keyeve ili igre skida preko necu reci vec cega.

  • MAJSTOR RINGO

   @Cro legend, 08.02.2023 - 03:11

   Cenim Cro legendu, mislim jedna od najduzih replika ikada na HCL-u. 💪💪💪💪

  • Cro legend

   @MAJSTOR RINGO, 08.02.2023 - 18:01

   @MAJSTOR RINGO
   Pusti ovog apachea koji generalizira i ne moze jasno napisat s cime se ne slaze. Nego reci mi kakav ti je Alan Wake Remastered, vidim da ga imas u kolekciji? 3 puta sam presao original i sad je za 15€ na epicu remastered, pa me zanima jel vrijedi kupiti. Lp

  • Cro legend

   @Cro legend, 08.02.2023 - 23:41

   Ti remakeovi remasteri kostaju isto 60€ odnosno 80€, ne vidim poantu zasto ih ne bi mogao usporediti, zapravo ljut sam na njih, jer imam osjecaj da se cijela gaming industrija pretvorila u slavljenje nostalgije, a ne u pravljenje novih dobrih igrica. Ja Forspoken nisam igrao, igrao sam demo, koji je slicno lose optimiziran kao i sama igra. Jel se Cyberpunk isto najavljivao kao next gen, pa mu je trebalo pun ☆☆☆☆☆ patcheva da bude igriv ne bitno kakve specse imao? Ne, al dobijem dojam da je zadnjih 3 godine izaslo milijun vrhunskih next gen igrica koji se ne oslanjaju na dlss i ostale cune i da je onda dosao Forspoken kao crna ovca i unistio potpuno gaming industriju. Ne Forspoken je mozda kap koja je prelila casu, al vec odavno gaming developeri rade lose optimizirane igre i to im se pusta, ako ne faliju ostalo u formuli(prica, gameplay…)

 • Duanador

  07.02.2023 - 16:22

  Auuu…. Losa ocjena. Ocekivao sam bolju igru.

  • darijoman

   @Duanador, 08.02.2023 - 00:23

   Ja iskreno nisam. Znao sam da ce to biti neko smece od igre

 • zvoninjo

  07.02.2023 - 16:50

  Žao mi je svih onih koji se napale na trailere pa kupe igru na osnovu prikazanih gameplaya ili trailera.Ipak mislim da triba pričekati nekakve prve recenzije.Bar ja tako radim

  • ihneacho

   @zvoninjo, 07.02.2023 - 19:13

   Meni nije, to preorderanje je nesto najgluplje na ovakvim naslovima, mogu razumiti nekog ko samo fifu igra ili nba pa mu je svejedno, ali za single player igru zaletit se ne prosuditi sam i ne sacekat recenzije dojmove je glupo. Ma.. kad beg para ima guzicu maslom maže.

 • PppPP

  07.02.2023 - 16:59

  Uh pa ne sjećam se da sam ikad vidio nižu ocjenu hahahha

  • Monster Tamer

   @PppPP, 07.02.2023 - 18:36

   Ima nižih ocjena. Evo baš sam jučer završio Bound by Flame – igra koja je dobila ocjenu 45 na HCL-u a igra uopće nije toliko loša kako je opisana i mogu ti reći da sam uživao u igri.

  • voodooguyy

   @Monster Tamer, 08.02.2023 - 13:55

   Doslovno sam ju prešao prije 2 tjedna. Sjećam se da sam kao klinac igrao, ali sad sa 26 godina puno više kužim neke fore nego prije. Mislim za tu godinu, igra je zapravo dosta dobra za AA naslov.

  • SanKa

   @Monster Tamer, 08.02.2023 - 14:45

   tebi sve sto je rpgasto ili jrpgasto je vrh tako da nisi ni ti bas objektivan

  • Motor City Bengals

   @PppPP, 07.02.2023 - 20:51

   Bas igram Babylon’s Fall koji je pokojni za 20 dana. Odajem mu pocast, HCLovci nisu radili recenziju, bilo bi li-la s ovom ocjenom. Isto je u pitanju Squareova igra/eksperiment.

 • Deadshot

  07.02.2023 - 17:04

  Poceli smo dobivati dvije dobre igre godisnje. Sve ostalo samo pusta obecanja developera. Strašno u šta se gaming pretvara

  • Aldin219

   @Deadshot, 07.02.2023 - 17:37

   Reject AAA gaming, return to Indie.

  • Sinek

   @Deadshot, 07.02.2023 - 23:31

   dobivamo desetke odlicnih igara godisnje, gaming nisu samo nahajpane aaa igre

 • MAJSTOR RINGO

  07.02.2023 - 17:21

  Uuu Hrvoje brate, a bas si je ubio igru, 50 ocena!!!
  Ne zaista, square enix je uspeo bas da napravi onako fino smećance, svaka im cast na tome!!!

 • Stecajni_upravnik

  07.02.2023 - 17:30

  Tvrda recenzija, dugo nije bilo tvrdje👍

 • SIVA ZONA

  07.02.2023 - 17:47

  DAVNIH DANA SAM ODUSTAO OD OPEN WORLD IGARA
  REPETATIVNO I ISPRAZNO, U SVE VIŠE NASLOVA KOPIRANJE I BAZIRANJE NA ISTIM STVARIMA !

  ŽALOSNO DA GAMEING PRIJE 10 GOD. JE BIO MAŠTOVITIJI NEGO ŠTA JE DANAS KAD IMA 100% više mogučnosti

  Hvala Bogu na Naughty Dog koji nas uvjek iznenadi svojim kreacijama i naslovima !!

  • PppPP

   @SIVA ZONA, 07.02.2023 - 18:51

   Piši normalno pls

  • Agent

   @SIVA ZONA, 07.02.2023 - 19:17

   Jesi ti dio kopirao pa ti je podebljano ili? Jer nema razloga si ovo podebljao slova

  • SIVA ZONA

   @Agent, 07.02.2023 - 19:24

   Ne osobno sam napisao i podebljao ?

  • Cro legend

   @SIVA ZONA, 08.02.2023 - 03:00

   Naughty Dog ne radi open world igre

  • Aldin219

   @SIVA ZONA, 07.02.2023 - 20:51

   Dvije najbolje ikad open world igre su moderne. Elden Ring i BotW

  • MAJSTOR RINGO

   @Aldin219, 08.02.2023 - 03:21

   A ne bih bas rekao da je ER najbolja open world igra ikada, nedavno je presao, utukao preko 200h.
   Pored zaista nekih maestralnih stvari, ta igra ima i neke ocite manjkavosti i propuste koje je ne svrstavaju u najbolju OW igru ikada, u TOP 10 sigurno, mozda i max u TOP 5. Mogu ti navesti bar 3-4 igre koje su ispred ER!

  • Aldin219

   @MAJSTOR RINGO, 08.02.2023 - 18:08

   To je tvoje misljenje, ali daleko da je blizu objektivne istine.

  • MAJSTOR RINGO

   @Aldin219, 08.02.2023 - 22:50

   Pre bih rekao da je suprotno, tvrditi da je ER najbolja OW igra svih vremena, pa to moze izjaviti samo neko ko je okoreli freneticni obozavalac souls igara, samim tim je daleko svetlosnu godinu od neke objektivne istine.

  • Aldin219

   @MAJSTOR RINGO, 09.02.2023 - 11:45

   Koliko znam upravo je postao goty. Vidi, shvatam da je prekompleksna za mnoge, ali je postavila potpuno novi standard kad su u pitanju open world igre i to je generalno koncenzus na internetu medju igracima i kriticarima, zato i kazem da je objektivno. Tebi se ne svidja i to se zove subjektivnoat.

  • MAJSTOR RINGO

   @Aldin219, 09.02.2023 - 15:19

   Ahhh čuj😮‍💨, mozemo danima da polemisemo o igri, necemo se sloziti sigurno, za mene nije najbolja open world igra ikada. Smatram da je precenjena. Kopleksna?
   Pa da, napravis ogromnu mapetinu, razbacas NPC-jeve koji ti daju nekakav qvest, prvo mora da iscrpis dijalog do kraja, inace ga neces pokrenuti, glupost, ali ok, tog npc-ja je veliko pitanje da li ces ga vise ikada videti, a mozes ga i pre toga ubiti i zasrati side qvest, nema nista, barem nekog dnevnika, u tako masivnoj igri sa tolikom mapom totalno zaboravis sta ti je qvest i sta treba da radis, gde treba da ides itd… glavni lik je totalno nem, a ostali npc-jevi jedva da otvaraju usta, totalno los lipsinc, garantujem da si ti pa i ekipa sa HCL morala da koristi YT vodice da bi znao sta treba sa radis sa odredjenim qvestovima, ja sam proveo sate i sate kao sta i gde treba ici i sta raditi, zato je kompleksna. Mislim da u igri ima preko 200 bosseva, od toga je ogroman broj recikliran, samo sa pojacanim napadima. Genaranlo narativ u igri je dosta los. Samo cu ti reci da je jedan RDR2 i Zelda BOTW ispred ER, mislim da je to dovoljno.

  • SonOfZeus

   @Aldin219, 08.02.2023 - 08:07

   Witcher 3 za klasu iznad obje

  • Aldin219

   @SonOfZeus, 08.02.2023 - 18:08

   Ni BLIZU. Lol

  • SonOfZeus

   @Aldin219, 08.02.2023 - 20:00

   Po čemu je Elder ring bolji? Možda sam combat, sve ostalo easy W3.

  • Aldin219

   @SonOfZeus, 09.02.2023 - 11:46

   Bukvalno po svemu, ali ok je da ti vise volis W3, nisam tu nikog da ubjedjujem.

  • SonOfZeus

   @Aldin219, 10.02.2023 - 15:43

   Svemu? Grafika, animacije, lip syncing, priča,lore, raznolikost gameplaya? U Elderu ne možeš ni plivati, o čemu mi pričamo?

  • ImeiPrezime

   @SonOfZeus, 16.02.2023 - 16:24

   Witcher ima bolje animacije i veću raznolikost gameplaya od eldan ringa? 🤣🤣
   Jel ovo neka vrsta sarkazma koju ne razumijem ili šta?

 • Le314

  07.02.2023 - 17:55

  Shvaćam subjektivne dojmove tehničkih problema, sam ih zbilja nisam toliko imao. E sad, “Frey je strahovito iritantan i priprost protagonist” mi baš i ne stoji, ali ajde, opet subjektivno. Ocjena 50 apsolutno preniska, pogotovo s obzirom na ocjene drugih recenzija istog autora. No dobro, recimo da je oštro i pošteno, jedva čekam nove recenzije i ocjene.

  • SIVA ZONA

   @Le314, 07.02.2023 - 19:36

   Možda sam i ja prestrog ali za igru koja izađe kao veliki hype next-gen… i dođe ovakva sori! Nit next-gena niti grafike niti dizajna a bome ni ta priča nije ništa posebno. Smatram da je 50 previsoka i da ne zaslužuje tu ocjenu! OPET SVAKO IMA SVOJE VIĐENJE I SVAKO DOŽIVLJAVA IGRU NA DRUGI NAČIN PO SVOJIM AFINITETIMA .

  • SanKa

   @SIVA ZONA, 08.02.2023 - 14:46

   igra ima 65 na metacriticu od svih kriticara agregirano i 3.5 od usera…50 je jos dobro mi se cini

  • Hrvoje Smoljić

   @Le314, 07.02.2023 - 20:49

   A svaka recenzija je kombinacija subjektivnog i koliko god je to maksimalno moguće objektivnog temeljem nekakvog iskustva recenziranja i igranja. Tako je i s ocjenom gdje je svaka igra priča za sebe

  • Le314

   @Hrvoje Smoljić, 07.02.2023 - 22:28

   ma jasno ko dan. pročitao sam ti ostale recenzije i stvarno su sve na mjestu, jedino se oko ovog ne slažemo (ali ni ne moramo se slagati oko svega). jedino što mi nije leglo je opisivanje Frey kao da je muškarac – beskućnik, protagonist i spasitelj, ali to su doslovno samo 2 rečenice. hvala ti na recenziji, veselim se novima.

 • drpiga

  07.02.2023 - 19:04

  Ocekivano , ni ekstra hype ne pomaze kod losijih naslova.

 • johnnykravitz

  07.02.2023 - 19:39

  igra je žasu

 • Aldin219

  07.02.2023 - 20:53

  Ne kupujte moderne igre na osnovu trailera i obecanja. Simple. Nema se tu sta dodati

 • Renholder

  07.02.2023 - 21:17

  Hrvoje svaka cast na recenziji.

 • Zvonimir Komar

  07.02.2023 - 21:46

  Odlična recenzija. Svaka čast HCLu i recenzentu na hrabrosti da se da primjereno niska ocjena.

 • Idealist

  07.02.2023 - 22:36

  Ima nešto što me muči na ovom portalu i uvijek odmahnem rukom, ali ovaj puta ću ipak napisati. Ovaj portal čitaju (pretpostavljam – većinom) djeca. Nije li surovo koristiti riječ “ubiti”? Npr.: “ubiti protivnika”. Zar ne bi bilo prikladnije napisati “eliminirati” ili tako nešto?

  • Darac83

   @Idealist, 07.02.2023 - 23:16

   Dramiš. 😉

  • Idealist

   @Darac83, 06.05.2023 - 16:09

   Drame li sada u Beogradu? Ubojica od 13 godina! Ako nekome prijetiš (služeći se riječima koje “recenzenti” ovog portala prilično olako koriste), možeš biti kazneno gonjen. Samo želim skrenuti pažnju, da ako se psovanje smatra nepristojnim, zapravo i više od toga, da se tada grube riječi ne bi trebale približavati mlađoj publici. Koja postaje sve nasilnija…

  • Slavke125

   @Idealist, 08.02.2023 - 15:40

   Idealista, idealno bi bilo da obrišeš komentar. Ali ko sam ja da sudim djetetu.

 • raspa7

  08.02.2023 - 00:43

  sramotno losa grafika

 • Gorhton

  08.02.2023 - 09:26

  probo demo 15ak min i izbriso odma 😂 uzas od igre

 • SanKa

  08.02.2023 - 14:47

  koji uzas…a najavljivali s pompom

 • mamojebac

  08.02.2023 - 20:38

  Dosta je i dobila

 • Rorshtock

  09.02.2023 - 12:31

  Svaka čast na recenziji. Jedna od boljih i smjelijih koje sam pročitao uopće.

 • ImeiPrezime

  16.02.2023 - 16:29

  Katastrofa od igre. Tragično što danas košta 70€

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?