HCL.HR

Recenzija

Pro Evolution Soccer 2014

Duje Kozomara

U godini u kojoj je EA svoje prave adute očito ostavio za next-gen verziju, dok nova inačica verzije za trenutne konzole nije doživjela ozbiljnije izmjene niti napredak, Konami je odlučio udariti potpuno suprotnom taktikom. Nakon svih ovih godina postepene evolucije Pro Evolution Soccera i dodavanja malih izmjena koje bi igru trebale unaprijediti, 2013. najavljena nam je prava revolucija – i to samo za trenutnu generaciju, dok je next-gen potpuno zanemaren kako bi mu mogli posvetiti punu pažnju od sljedeće godine. Ono što su nam obećali zapravo i jest ostvareno – PES 2014 na terenu uistinu donosi najveće promjene koje je serijal doživio na ovoj generaciji konzola.

Važno je naglasiti onaj dio „na terenu“, jer van njega ova nogometna simulacija još uvijek izgleda prilično zastarjelo. Pojma nemamo tko je zadužen za dizajn tih izbornika u igri, bili smo lijeni guglati, a da je igra rađena u Hrvatskoj pretpostavili bismo da čovjek ima debele rodbinske veze u tvrtci kad još nije izgubio posao. Ovdje je pak, slučaj možda jednostavno takav da Japancima ovo doista dobro izgleda, čudni su to ljudi. Znate već, hobotnice i sve to. Osim što bi u nekoj igri pogađanja prosječna osoba pogledom na sliku izbornika vjerojatno lako zaključila da je riječ o sučelju igre neke od prošlih generacija, nije baš ni da najbrže i najglađe reagiraju pa ćemo za ulazak u određen mod ili kod izmjene igrača u taktičkom izborniku, morati pričekati koju sekundu.

Nije ništa nevjerojatno strašno, ali je u 2013. godini ipak pomalo neprihvatljivo. Tu su također i iznenađujuće duge scene učitavanja prije same utakmice – prvo učitavanje prije nego započne cutscena ulaska igrača na teren, a ako istu želite prekinuti, slobodno možete obaviti par kućanskih poslova dok dođete do blažene scene izvođenja početnog udarca na sredini terena. Nakon što smo se do nedavno zabavljali u igri najsadržajnijeg otvorenog svijeta ikada koja svejedno nema uočljivih scena učitavanja, ovo jednostavno iritira.

Kada završite s prčkanjem po tim zlim izbornicima, rado ćete pokrenuti utakmicu te pogledati prvu cutscenu ulaska igrača na teren. Primijetit ćete odmah kako nogometaši doista nikada nisu uvjerljivije izgledali, čak im i dresovi fino lelujaju, ako igrate na jednom od licenciranih stadiona zamijetit ćete i prilično realnu rekreaciju istog, kao i kvalitetnije animiranu publiku, no već nakon par sekundi uočit ćete i faktor zbog kojeg ćete cutscene unatoč kvalitetnoj grafici ipak radije preskakati – značajno trzanje, odnosno preskakanje frameova. Pojava je to prilično izražena u konzolaškim verzijama igre, no čini se da i PC verzija pati od značajnog pada fps-a u istim situacijama.


Navedeni problem iritirao nas je još u demo verziji igre, no bili smo prilično uvjereni da je riječ o nedostatku koji će do pune verzije biti u potpunosti sređen. Prevarili smo se. Opadanje frameratea ne događa se samo u uvodnoj, nego u doslovno svim cutscenama – kod proslave golova, dodjele kartona, previjanja igrača na podu itd. Ono značajnije, povremeno se čak pojavljuje i tijekom samog gameplaya – igra nerijetko zatrza kada vaš šut promaši gol, a lopta odleti u tri lijepe… Najgori su ipak rijetki trenutci trzanja dok se odigrava napeta akcija u šesnaestercu. Riječ je o problemu koji uistinu ometa čitavo iskustvo i koji si važan nogometni serijal s jako velikom bazom igrača te impresivnom poviješću jednostavno nikako ne bi smio dopustiti.

Ono što je obećavao u vezi samog gameplaya, Konami se uistinu potrudio ispuniti. PES 2014 pokreće Fox Engine, pokretač zaslužan i za nadolazeći Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, a u nekolicini segmenata doista se vidi da je riječ o pokretaču sljedeće generacije. Spomenuli smo već kako igrin vizualni segment na terenu izgleda više nego zadovoljavajuće, no najimpresivniji dio definitivno je animacija kretnji igrača, koja nikada i nigdje nije djelovala uvjerljivije. Trčanje nogometaša te kontroliranje lopte jednostavno izgleda prirodno i autentično, za što je zaslužan niz tehnologija koje novi engine donosi. TrueBall Tech stavlja loptu u prvi plan – ona se ne lijepi igračima za nogu već se na tlu i u zraku kreće te ponaša potpuno realno, a tehnologija mogućava i slobodniju te precizniju kontrolu iste. Također, pri primanju lopte uzima težinu igrača, kao i visinu i brzinu pasa, kako bi primjereno oblikovala igračevo tijelo dok ju prima i kontrolira.

Treba naglasiti i Motion Animation Stability System (M.A.S.S.), tehnologiju odgovornu za vrsno odrađen fizički kontakt između igrača, ponašanje tijekom sudara, kao i reakcije usred uklizavanja. Dueli igrača s loptom i njegovog protivnika sada su puno naglašeniji, a tu je i nova kontrola (desni analog stick) kojom možete ramenom odgurnuti protivničkog igrača usred naguravanja za loptu. Dok taj segment uistinu djeluje realistično, povremeno zna živcirati što samo približavanje protivničkog igrača automatski znači ulazak u klinč iz kojeg se nije uvijek najlakše iskoprcati, čak i ako kontrolirate znatno bržeg te vještijeg igrača.


Kao i u prošlom dijelu, važan je trenutak primanja lopte, budući da su protivnički igrači najčešće vrlo blizu – treba znati želite li je zaustaviti blizu sebi, odmah gurnuti u for ili već pri trenutku primanja napraviti neku fintu kako biste prevarili protivnika. Ovisno o želji, u trenutku primanja treba pritisnuti odgovarajući gumb pa je važno procijeniti situaciju ispred igrača dok je lopta još u zraku. To je samo jedan od segmenata kod kojeg će vas igra tražiti da aktivno koristite moždane stanice kako biste uspješno došli u situaciju da rasparate protivničku mrežu. Sada postoje „napredni“ te „osnovni“ način pucanja i dodavanja lopte u for, igrač u postavkama može odabrati onaj koji mu više odgovara, no odmah vam treba biti jasno kako ćete za pravilno savladavanje naprednog načina (posebno kod lopti u for) morati s igrom provesti znatno vrijeme.

Taktičkih opcija dosta je više, od brojnijih „slidera“ kod postavljanja taktičke formacije, na koje igrači sada očitije reagiraju i još ih više poštuju, do novog, takozvanog „Combination plan“ elementa. Potonjeg također namještamo prilikom odabira formacije, a daje nam mogućnost da odaberemo tri polja na terenu gdje ćemo moći uključiti automatsko odigravanje jedne od zadanih akcija. Naravno, igrači akciju neće izvesti sami, treba zapamtiti koju ste kombinaciju odabrali te u skladu s njom odigrati paseve. Riječ je o pohvalnoj novini koja nakon malo vježbe omogućava vješto izigravanje protivničke obrane, koja će također (ukoliko je riječ o protivniku od krvi i mesa) nakon niza utakmica shvatiti kako treba posložiti svoje igrače da vas spriječi u razigravanju.

Igra donosi doista čitav niz promjena u samom gameplayu, zbog čega je za njeno savladavanje definitivno potrebna ponešto duža krivulja učenja nego do sada, moguće i duža nego što je prosječan casualni igrač nogometnih igara možda naviknuo. Ne sumnjam zato da će solidan broj igrača nakon nekoliko sramotnih rezultata protiv znatno slabijih klubova pod kontrolom A.I-a odložiti svoj gamepad, izvaditi igru iz konzole, izudarati je palicom, pomokriti se po njoj te je na kraju zapaliti u ritualu koji uključuje janjeću krv, koru od ananasa, poriluk te diskografiju Zorice Kondže. Jer, zar je voljeti grijeh?


Naš savjet bi bio da s čitavim postupkom, koji apsolutno razumijemo, ipak još malo pričekate, jer je novi PES zapravo igra u kojoj treba potrošiti solidnu količinu vremena da pravilno savladate sve njene cake. No, jednom kada to uspijete, barem u dovoljnoj mjeri da znate kako povremeno kvalitetnom kombinatorikom izigrati protivničku obranu te zatresti mrežu iza njihovog vratara, bit ćete iznimno ponosni. Sve navedeno omogućava i zadovoljavajuću količinu raznolikosti u akcijama – nema onog osjećaja da u svakoj utakmici odigravate identičnu akciju kako biste na isti način nasamarili protivnika i zabili dobro poznat gol. Dapače, same utakmice nerijetko će se razlikovati jedna od druge, jedna će imati puno frenetičnog probijanja bokova i pogodaka glavom, u drugoj ćete pokušavati kombinatorikom i driblanjem kroz sredinu, dok u trećoj jednostavno neće biti golova jer nijedna ekipa neće moći probiti protivnički vezni red, gdje će se voditi glavna bitka. „Nogometna simulacija“ upravo je izraz kojem se serijal ponajviše do sada približio, no upravo zbog toga zahtjeva nešto više vremena za prilagodbu i učenje, što nesumnjivo neće svim igračima biti po volji.

Umjetnu inteligenciju suigrača u određenim trenutcima svakako treba pohvaliti, primjerice dosta dobro pronalaze rupe u protivničkoj obrani i utrčavaju u njih, ponekad će i sami pokrivati određenu poziciju ukoliko je igrač koji bi trebao biti na njoj odlučio malo odlutati, no nađe se tu i niz situacija kada znaju i mogu naživcirati. Posebno su u tome vješti suigrači u obrani, koji će povremeno, neovisno o svojim obrambenim sposobnostima, zastati i pogledom ispratiti loptu koju su mogli presjeći ili možda odluče usred trka nasumično zastati te na taj način ostaviti protivniku koji trči znatan prostor za manevriranje.

Segment je to koji zasigurno treba malo dorade, no sve je podnošljivo dok ne dođemo do onog posljednjeg frajera na golu, gospodina između vratnica. Golmani, ili PASTIMATERMALOUMNU, kako smo ih ponešto češće dozivali, stari su problem serijala. Konami svake godine dade časnu pionirsku kako će ih upravo sljedeće godine srediti, a mi se pomalo naivno ponadamo da bi to i mogla biti istina. E pa, zapravo nam se čini da su vratare u ovom izdanju uspjeli učiniti još gorima nego do sada. Barem 64.7% (izračunato preciznim i provjerenim statističkim metodama HCL redakcije) pogodaka, nebitno u čijoj mreži, tamo završi upravo zbog izrazito nelogične reakcije momaka čiji je jedini zadatak zadržati loptu izvan te mreže.


Događaju se tako u šesnaestercu standardne bezumne reakcije vratara, čak i onih najbolje ocijenjenih među njima, poput nereagiranja na udarac za čiju je obranu bilo dovoljno ispružiti nogu, tu je i izrazito velik broj odbijanja šuta u vlastitu mrežu, a posebno iritiraju situacije kada jedan šut uspiju obraniti paradom pa već znate da neće uspjeti reagirati na sljedeći udarac protivnika, jer im uvijek treba čitavo desetljeće da se podignu s poda i sjete se vratiti na poziciju u kojoj mogu dohvatiti napucanu loptu. Ovi šašavi frajeri ponekad će i nepotrebno izletjeti na neku visoku loptu koja je išla ravno prema vašem obrambenom igraču te, u pokušaju da je dohvate, usputno saplesti više vlastitih suigrača na putu i na kraju još i podbaciti u hvatanju iste.

Da ne nastavljam, vjerojatno vam je jasna poanta – golmani su vjerojatno najveći izvor frustracije u ovoj igri. Među mušice koje iritiraju valja svrstati i ponekad nelogično mijenjanje igrača u trenutcima obrane, kada više igrača trči prema protivniku s loptom, a vi mahnito stišćete L1 kako biste mogli preuzeti kontrolu nad onim koji mu je najbliži – igra će nekad iz nepoznatih razloga odbijati odabrati najlogičnijeg, protivniku najbližeg tipa.

Izvođenje prekida također je doživjelo neke izmjene: glavna novina su strelice kojima jasno određujete smjer kuda će lopta letjeti kada je igrač udari, a iako je na prvu djelovalo kao da malo previše olakšavaju izvođenje, činjenica je da zapravo omogućuju prilično više opcija, osobito kad u obzir uzmemo još par novih trikova pri samom izvođenju. Sviđa nam se i „automatsko“ izvođenje auta – nerijetko nema onog prekida nakon kojeg uslijedi scena u kojoj se igrač samo stvori s loptom u rukama, već je fino animirano kako trči po nju, dolazi do aut crte i onda odlučujete kojem igraču da je baci. Doduše, postoji određena nekonzistentnost u tom segmentu, povremeno ćete očekivati to brzo izvođenje i imati već zamišljenu čitavu akciju, no igrač će negdje zapeti ili će lopta odletjeti na nedostupno mjesto pa ćemo ipak svjedočiti prijespomenutom prekidu animacije.

Japanci svim novim elementima igre jako vole nadjenuti neki naziv, a tzv. Heart sistem još je jedna od igrinih novina, zahvaljujući kojoj bi performans igrača dijelom trebao ovisiti i o reakcijama publike na tribinama. Naime, htio se postići onaj dojam publike kao 12. igrača ekipe na terenu – dobar potez, a osobito pogodak igrača dobit će glasno odobravanje navijača, što bi trebalo u određenoj mjeri poboljšati njegov učinak. S druge strane, golman koji taj pogodak primi mogao bi doživjeti negodovanje od momaka s tribina, što može negativno utjecati na njegovu igru u budućnosti. Tako stvari barem stoje na papiru, a prilikom odabira taktičke formacije prilično jasno vidimo razinu njihove sreće zbog reakcija publike, no moram priznati kako nisam uočio ozbiljniji utjecaj sistema na samom terenu.


UEFA-ina Liga prvaka te Europska liga još uvijek su licencirani, kao i Azijska liga prvaka te niz južnoameričkih liga, za koje zapravo vjerujemo da previše ne zanimaju gamere s naših prostora. Ne treba previše trošiti riječi na licence, dobro je to poznata mana serijala s kojom je upoznat svatko tko je barem jednom zaigrao PES i teško je bilo za očekivati da će u tom pogledu ovdje biti znatnijeg pomaka naprijed. Ipak, kada vidimo kako realno izgledaju i ponašaju se neki licencirani igrači, kao i kako su impresivno rekreirani neki stadioni, teško je ne zažaliti što toga nema u većem broju. Doduše, zamijetili smo da unatoč licenci, solidan broj igrača, uključujući našeg Lukicu Modrića, izgledom nemaju veze sa svojom stvarnom pojavom.

Što se modova tiče, Konami je očito bio prefokusiran na promjene u gameplayu kako bi ozbiljnije mijenjao ili dodavao nešto u tom segmentu. Tu su spomenute lige te natjecanja, zatim Become a Legend te najpopularnija među fanovima, Master liga. Pomislili biste da je potonja doživjela maleni korak unaprijed jer sada možemo tijekom karijere mijenjati klubove te upravljati reprezentacijom, no mod je u isto vrijeme uspio doživjeti i dva koraka unazad – izbačeni su neki dijelovi koji su imali priličnog smisla, poput biranja trenera, skauta, doktora i ostalih zaposlenika, zbog čega je vođenje financija svedeno na same osnove. Napredovanje igrača, faktor koji je u Master Ligi vjerojatno najvažniji, djeluje znatno sporije, a ne čini se da postoji pošten način da se može pratiti kako treba. Također, zbog izbacivanja spomenutog dijela sa zaposlenicima, nema logičnog načina da se to napredovanje ubrza.

Ako se želite obračunati protiv živih protivnika na internetu, imate dvije opcije – Ranked mečeve, koji su praktički prijateljske utakmice s ljestvicama uspješnosti te Master Liga Online. Posljednja je doživjela jednu novinu – odmah pri početku odabirete ligu u kojoj želite igrati, a svaka nosi određen stil igre: Association, recimo, favorizira brzi i fizički nogomet, dok Lega Catenaccio voli defenzivnu igru. Jer svi znamo da su Talijani pikice.

Naravno, nijedna liga ne forsira vas da igrate točno taj tip nogometa, stvar je zapravo samo u tome da ćete igrače koji su dobri u određenom stilu dobiti jeftinije u za to predviđenoj ligi. Problema s pronalaženjem protivnika nije bilo, ali ne preporučamo da ulazite u online mečeve s pretjeranom količinom optimizma – nasumična usporavanja igre nerijetka su pojava. Lag je bio posebno ozbiljan problem kada je igra tek izašla, što je Konami i službeno priznao te se ispričao, barem za X360 verziju. Pravi problem je očito u njihovim nespremnim serverima pa se, eto, čini kako GTA V nije jedina igra čiji je online segment pušten prije vremena. A onda opet, to nažalost možemo reći za čitav niz elemenata kod novog PES-a.


Soundtrack ove igre ima smisla otprilike kao kraj Dextera. Ne ovaj, ta izjava zapravo također nema smisla, gledao sam samo prvu sezonu te serije. Doduše stvarno sam čuo da je kraj poprilično loš. No, vratimo se mi na poantu – dok lutate kroz šlampave izbornike, cijelo vrijeme će vas pratiti samo tri identične pjesme južnoameričkog ugođaja, ali da ubije monotoniju, povremeno počne svirati i Nessun Dorma, arija iz opere Turandot. Tako je, dragi čitatelju, opera u PES-u. Ovaj put možda je nadmašena i ona izrazito neugodna emoscreammetal stvar s autotuneom otprije par godina.

Ali ozbiljno, frajeri, ako ne možete nabaviti te proklete licence, bar kupite koju pristojnu i donekle smislenu stvar za soundtrack. Srećom, valjda su i sami bili svjesni genijalnosti vlastite playliste pa vas igra sama savjetuje kako možete ubaciti vlastite pjesme. Tu je i ustaljeni komentatorski dvojac, koji je i ove godine na svojoj uobičajenoj razini. Problem nastaje kad se prisjetimo da ta razina zapravo nije baš visoko na ljestvici kvalitete – komentari su prilično generični i vrlo brzo se počnu ponavljati. Mijenjanje samih komentatora nije toliko nužno koliko jednostavno dopuštanje momcima da izgovore par desetaka rečenica više u taj prokleti mikrofon.

Pro Evolution Soccer 2014 ove godine je razvijan s potpuno novim pokretačem koji donosi čitav paket novih tehnologija, što je omogućilo niz uspješnih novina, kako u pogledu impresivnog vizualnog dojma, tako i u pogledu samog gameplaya. Riječ je, usudio bih se reći, o najljepšoj i najuvjerljivije animiranoj nogometnoj simulaciji do sada, s gameplayom najbližim pravoj nogometnoj utakmici, koji tjera igrača da razmišlja te uloži znatnu količinu vremena u igru ukoliko želi njom u potpunosti ovladati. Prava šteta je što je razvoj igre od same nule u kratkom vremenskom roku očito učinio svoje – niz faktora govori nam da developeri jednostavno nisu imali vremena da svoju viziju sprovedu do kraja te igru usto pošteno ispoliraju.

Nespretni izbornici možda se mogu oprostiti, no učestalo preskakanje frameova vrlo neprofesionalno izgleda, grozni golmani znaju prilično iziritirati, dok online segment još uvijek nije potpuno igriv. Jasno je kako serijal treba i ozbiljnog rada na već pomalo zastarjelim te ove godine ponešto okljaštrenim modovima. Kad sa svime navedenim uzmemo u obzir i neuključivanje vremenskih uvjeta pa i ikakvog sadržaja za otključavanje, dojam da smo dobili nedovršen proizvod zapravo je teško otresti. Ipak, ono što smo vidjeli na travnjaku dovoljno je da zaključimo kako PES sada ima više nego zadovoljavajuću, čvrstu bazu koju samo treba pošteno nadograditi kako bi ozbiljnije nego ikad zaprijetio konkurenciji.

VIDEO RECENZIJA – Novi PES donosi najveću količinu promjena koju je serijal doživio na ovoj generaciji, no razvoj igre od nule u kratkom razdoblju uzeo je danak.

74 Naša ocjena
 • Fox engine
 • realan gameplay
 • impresivna grafika
 • problemi s framerateom
 • golmani
 • osjećaj nedovršenosti

Duje Kozomara

Umirovljeni haceelov doktor lošeg humora. Još voli Plejstejšn, ali mnogo više priča o GDPR-u.

Komentari (58)

 • ilya97

  20.10.2013 - 13:45

  zar ima pes za ps2?

  • maras234

   @ilya97, 21.10.2013 - 12:43

   da,samo sta je grafika losija

 • DieForCod

  20.10.2013 - 14:08

  SRANJE JE STO FRAME RATE STALNO PADA

  • jmaric

   @DieForCod, 21.10.2013 - 07:06

   Igrao sam DEMO na XBOX-u, igra je fakat spora… Ali na PC-u nisam primjetio nikakva trzanja, igra radi glatko cijelo vrijeme. Na istom tom PC-u, FIFA 13 zna trzati prilikom učitavanja utakmice, kada se može napucavati s nekim igračem…

  • Badass_Bunny

   @DieForCod, 21.10.2013 - 14:10

   Sranje su prokleti golmani koji brane svaki šut van kaznenog prostora kao da su Buffon. Dakle nemoguće je dati gol van kaznenog za mene a da ne spominjem kakve brze reakcije imaju u nekim slučajevima kada nema teoretske šanse da odbrani šut.

 • trulex

  20.10.2013 - 14:11

  Frame rate je bull shit.
  Licence –

 • ImasKunu?

  20.10.2013 - 14:30

  Igrao. Nezadovoljan! Nije da je fifa bolja koliko je pes loš.

 • IaMarmageddoN

  20.10.2013 - 14:30

  71 od mene zbog poboljšanja u gameplayu, fizici i grafici. Sve ostalo je na razini starih nastavaka – loše!

 • MoGaming

  20.10.2013 - 14:40

  pad frame rate je na konzolama samo…veci je problem licence,komentator uvijek isti dosadni i izbacivanje in game editora

 • Suhopoljac

  20.10.2013 - 14:41

  A ja već izludio zato što mi kod šuteva (tj. promašaja) nakratko trza igra. -.-

  • Vendetta

   @Suhopoljac, 20.10.2013 - 17:34

   Zato kod nas na PC-u sve ide skoro savršeno uz update!
   Što se tiče samog gameplaya nema nikakvi trzaja ni ničega sličnoga što se piše da ima na konzolama!
   Nije ni na početku bilo nešto strašno,jedino što je najviše zezalo je laganje prilikom pokazivanja animacija,kod usporenih snimaka,ulaska igrača na teren,pokaivanja publike,ali čim je došao novi update i to se super popravilu,sad se tu i tamo ponekad osjeti samo! 😉

 • thaares

  20.10.2013 - 14:50

  najlošij PES od 2010

 • Adam Jensen

  20.10.2013 - 14:55

  Ovo mi je malo nerazumljivo: nikad bolji PES a dobio nikad nižu ocjenu. Jedini segment u kojem je novi PES lošiji od prethodnika je loša optimizaacija, u nekim segmentima je isti (komentatori, golmani, licence, modovi i sl) a u svemu ostalom je daleko bolji od svih prethodnika. I ako uzmemo u obzir da su dobre stvari koje je PES 14 odradio ipak mnogo važnije (gameplay, grafika, animacije, fizika i sl.) od onih koje su loše uradili. Fifa jeste kompletnija igra ali je PES bolji u onim, za jednu nogometnu simulaciju, najvažnijim segmentima, realističniji je, kompleksniji u smislu mnogo veće slobode igranja i više taktičkih opcija i sl. Ja sam prezadovoljan novim PES-om, do sada najbolja simulacija nogometa, ima tu još mnogo prostora za napredak ali ono najvažnije je više nego odlično urađeno.

  • Duksy

   @Adam Jensen, 20.10.2013 - 15:11

   Stvari koje si naveo da su iste, očito su loše već godinama i od njih se očekuje napredak – čak i da su na jednakoj razini nije dobro. S tim da sam objasnio kako su i golmani i modovi zapravo još lošiji. Gameplay jako dobar, no tu je niz "mušica" koje ometaju potpuno uživanje u njemu. Ali engine obećava, dogodine bi moglo i trebalo bit puno bolje.

  • IaMarmageddoN

   @Adam Jensen, 20.10.2013 - 15:39

   Realističniji- baš? A kompleksniji? Da, sigurno ima kompleksa prema Fifi – još uvijek kraljici virtualnog nogomet. Sloboda igranja? Da, ako napadaš jer obrana i golmani su jo uvijek za k… Taktičke opcije? U PESu nebitne ako se ne misliš braniti.

  • Adam Jensen

   @Adam Jensen, 20.10.2013 - 16:06

   Stvarno ne razumijem kako možeš reći da PES nije realističniji od Fife i da nema dublji gameplay. Zar vas je EA s tim svojim marketingom toliko zaslijepio pa da ne primjećujete očito. Ili možda jednostavno više volite arkadniji gameplay pa ni ne primjećujete PES-ove najveće kvalitete. Kada vidim kakve se igre danas najviše prodaju po svim žanrovima zaključuje se da je današnjim gamerima kvalitetan gameplay na zadnjem mjestu pa su mi zato razumljive ovakve reakcije na PES.

  • Vendetta

   @Adam Jensen, 20.10.2013 - 17:42

   Adam Jensen
   Slažem se u potpunosti sa tobom!
   Sad se samo nadam da će KONAMI što prije izbaciti ovaj veliki update što su najavili u Novembru za "sve što nisu stigli završiti".
   Tu se podrazumjeva kao prvo velik broj neuradjenih faca kod igrača,što mi u velikoj mjeri kvari ugodjaj igranja,yebeš ovo kad moram stalno igrati sa Barcom,Unitedom,Bayernom i tim licenciranim ekipama koje baš i ne gotivim,a ne mogu sa najdražom mi ekipom iz Engleske lige da igram,msm,mogu ali koji bi qurac igrao kad pola igrača ne liči na sebe.
   To kad riješe tad će već postati veća uživancija igrati,i ovako jest ali to je velik nedostatak.
   Komentatori kome su dosadili neka si prebace na Španjolske,Brazilske,ili pak Njemačke koji su mi najbolji i sam sam izabrao njih 🙂
   Što se tiče menua i soundtracka apsurdno je bilo šta komentirati,ovo je dno dna,kao i još dosta tih nekih stvari i "sitnica" koje kad se saberu u velikom smislu kvare dojama igre.

  • IaMarmageddoN

   @Adam Jensen, 20.10.2013 - 17:45

   Realističniji od Fife street možda, mada nisu daleko te dvije igre… Dublji gameplay? Pa je li ti znaš što je gameplay? Igrivost ili interakcija sa igrom, tu ne možeš reći da li je bolja od Fifine jer taj pojam "interakcija" ovisi od osobe do osobe. Fiziku, animacije i fluidnost gameplaya sa druge strane možeš definirati i tu je PES imao šanse biti bolji a opet nije uspio. I što kada dođe Fifa 14 next-gen verzija? Gdje će onda biti PES? Na marginama kao što je i sada.

  • IaMarmageddoN

   @Adam Jensen, 20.10.2013 - 17:49

   Ja bi se plakao da moram očekivati svake godine patcheve za igru koju toliko hvalim. Sa druge strane, Fifa već dođe spremna na disku pa se to ne događa. Baš mi vas je žao…

 • DaDoXy

  20.10.2013 - 14:57

  recenzija je genijalna oplako sam par puta 😀 i da kako ono zoves golmane?? xD hahahahah svaka cast za ovo napisano :))

  • Vendetta

   @DaDoXy, 20.10.2013 - 17:45

   Očito si Fifa fanboy 😉

   Golmani nisu uopće toliko loši koliko ljudi pričaju i pišu,ne kažem da su nešto savršeni ili šta ja znam,ali daleko su od "propasti" kako ljudi govore!
   Ne kažem da su odlični ili šta već,ali nisu ni tako loši kako se priča!!!

   Jeste li znali uopće za kontrole sa golmanima koje su ubačene u ovaj serijal,par novih caki koje se moraju znati i dosta znače u nekim situacijama kao npr.1vs1 kad ide igrač na golmana i sl. gdje vi u dosta situacija odlučujete šta uraditi sa golmanom,a to što ljudi ne znaju za to nije krivica KONAMIA!!

 • Ipe77

  20.10.2013 - 15:03

  na čemu vi to igrate kad vam framerate ovako pada??!!!….meni toga nema!!!

  • Ipe77

   @Ipe77, 20.10.2013 - 15:08

   jedino ako se to dešava samo online to nisam primjetio jer ne igram online!

  • Vendetta

   @Ipe77, 20.10.2013 - 17:46

   Ako igraš na PC-u toga nema toliko,pogotovo ako si uradio update!
   Ali na konzolama je to još valjda problem…

  • Ipe77

   @Ipe77, 21.10.2013 - 12:57

   da zato sam se i začudio jer vidim da na pc-u toga nema dok upravljaš igračima…..a slažem se da su golmani jako loši jer lakše brane jak udarac neko spor i uvijek im možeš dati gol pomoću loba bili oni na samojj crti ili na petercu

 • ScaR

  20.10.2013 - 15:10

  Izgleda, danas je popularno davati igrama ocjenu 1.

 • kiki1984

  20.10.2013 - 15:19

  čim čujem pesove komentatore iz kamenog doba odmah uninstall..sve je to jednostavno preloše u odnosu na konkurenciju..ne mogu vjerovati da ne žele nešta promjeniti u vezi toga..

  • Vendetta

   @kiki1984, 20.10.2013 - 17:48

   Dosadilo su Engleski komentatori svima,stalno se ponavljaju!
   Ali imaš u izboru Njemačke npr.koji su daleko ispred i dosta zanimljiviji,Španjolske,pa i čak lude Brazilce 😀

  • Ipe77

   @kiki1984, 21.10.2013 - 12:58

   da slažem se ali lik to očito nezna kada piše ovakav komentar…..

  • Ipe77

   @kiki1984, 21.10.2013 - 12:59

   ako ti je bitni komentator od gameplaya onda svakako uninstall!!!!

 • movie

  20.10.2013 - 15:27

  meni su meniji u igri prekrasni… podsjećaju me na zlatno doba komunizma i zaostalosti za normalnim svijetom..

  • Vendetta

   @movie, 20.10.2013 - 17:48

   Movie,ima li negdje da se nećeš javiti?

 • Dukie

  20.10.2013 - 15:48

  Pa ja nemam pojma, iskreno nakon update-a PES-a nema pada frameratea, a kaj se tice publike i tih gluposti, to mi i tak nije bitno, bitno mi je da ima onu igrivost koja te vuce uvijek natrag. I da, eventualno taj dosadni ( jedno te isto ) komentator. Sve ostalo mi je manje bitno, tako da, PES 2014 je po meni mozda i najbolji od svih dosadasnjih PES-a 😉 🙂

  • Ipe77

   @Dukie, 21.10.2013 - 13:00

   slažem se s tobom ali su golmani još uvijek jako loši a što se tiče komentatora stavi njemačkog nije loš 😀

 • apach

  20.10.2013 - 16:05

  Neozbiljna igrica vec odavno……namjerno kazem igrica jer sam PES odavno prestao smatrati ozbiljnom igrom a vise onako igricom za dijecicu.

 • Black_Pirate

  20.10.2013 - 16:56

  Osjecaj nedovrsenosti.. nije to samo osjecaj, to je jedna ogromna guzata cinjenica. Toliko velika da je tesko ne primjetiti. Nikada nisam igrao ovako nedovrsenu igru. Zbog toga sam veoma razocaran ove godine. Ubili su je.. izgubila se zar,car i satisfakcija… sad je to frustracija do gol linije.. sutevi uzas, pasovi, one linije… sve je pretjerano precizno, providno, predvidivo, skriptirano i za korak blize arkadnom putu… Sem naravno tih realistickih padova, pokreta, driblinga, tracanja, modela igraca i stadioni nisu losi… Dobra podloga za kreiranje boljeg pesa… i nista sem toga.. BETA VERZIJA!

  • elvo94

   @Black_Pirate, 20.10.2013 - 17:18

   napokon neko obasnio tako je ovo je beta verzija i razocaran sam izgleda da se proizvodjacima svidja ovakav nacin igre i ne gledaju na siru masu. ZALOSNO !

 • ZhatCRO96

  20.10.2013 - 21:03

  jeli samo meni balotelli bijelac

 • onlajn7

  21.10.2013 - 10:36

  jos uvijek igram samo demo PS3 verziju, moram priznati da sam vec unaprijed otpisao pes zbog negativnih kritika ali definitivno najbolj pes do sada… meni je oduvijek najvazniji gameplay pa bi tako i recenzije trebale ocjenjivati… tipa 80% ocjene cini gameplay a 20% sve ostalo… ako bi se ocjenjivao gameplay onda je ovo nekih 95% prema 85% fife 14…po mojoj procjeni… igram virtualni nogomet od 97god

  • Adam Jensen

   @onlajn7, 21.10.2013 - 11:31

   To i ja govorim. Gameplay bi trebao iznositi najviše bodova u konačnoj ocjeni, ali to očito nije slučaj.

  • Black_Pirate

   @onlajn7, 21.10.2013 - 12:51

   Meni je DEMO mnogo bolje legao nego full, sto se tice gameplaya. A to nije prvi put da osjetim. Sjecma se i PES 2010 , isti slucaj.

 • Ipe77

  21.10.2013 - 13:02

  neka porade malo na golmanima i sve će bit uredu malo još popravit gameplay malo ga ubrzat i definitivno će u svakom segmentu nadmašit fifu koja je uvijek bila jako loša!

 • Badass_Bunny

  21.10.2013 - 14:19

  45 od mene jer igra je ispod prosjeka. Išli su na ideju da uspore igru i učine više realnom ali su se negdje tu sapleli jer postoji toliko greški da je to neviđeno.

 • onlajn7

  22.10.2013 - 13:14

  meni svakim danom sve bolji… ipak treba tuđe komentare uzimati sa velikom rezervom… istina je da je krivulja učenja puno veća od npr fife, al jednom kad se svlada… doslovce ono što imaš u glavi možeš realizirati i na terenu… a akcija i gol nikad ne izgledaju isto..

 • zdenko

  26.10.2013 - 11:19

  Postoji li opcija Home&Away mozda na PSIII? Zbog toga igramo samo PES na PSII 🙁

  Zdenac

 • deadmagnetic1992

  03.11.2013 - 21:38

  pes 2014- sta se tice igre za pc je dobra, za mene je odlicna… ima naravno gresaka i nazvaaobi ih amaterskim… Ljudi rade vec 14 godina igricu i ponavljaju neke nevjerovatne greske… Ali kazem meni je na pc pes vrlo dobar…
  Probao sam i na ps3 igrat pes i moram red da nemogu vjerovat koja razlika izmedu ps3 i pc-a. Na ps3 u sesnajstercu se igra spori i to toliko ocito i previse da je najbolje izvadit cd i bacit ga direktno u smece i to doslovno a sto se tice pc-a totalno druga prica, nema n u od usporavanja igre i udarci i tempo igre je puno bolji, ugl. zadovoljavajuce,,
  Master liga- Fora je sto dobivas kao manager druge ponude za trenera i mozes vodit reprezentaciju ali sve ostalo jednoako nuli… Nikakvi noviteti pa cak je 2013 u tome bila bolja…

  posto igram pes 14 god. nastavit cu mislim zauvijek ali zalosno i sramotno kako konami izbacuje igricu. Na pola dovrsena, na pc-u dobra na ps3 katastrofa itd… sve u svemu jedino vrijedi za pc.

 • All4One

  08.01.2014 - 22:54

  pozdrav ljudi igro je hclhr 😀 , mala zeza…… jedno pitajne ako bi mi neko mogao pomoci, imam problem sa ovim pes-om kada god igram online cesto me izbacuje navodno zbog lose konekcije, imam brzinu neta od 9mb download i 0.85 upload ja mislim da je ovo dovoljna brzina da bi igrao normalno, sta vi mislite sta moze biti nervira me xD

 • IaMarmageddoN

  @MoGaming, 20.10.2013 - 14:39

  E, da… očito sam u samoj igri propustio vidjeti "…najimpresivniji dio definitivno je animacija kretnji igrača, koja nikada i nigdje nije djelovala uvjerljivije" – ta me izjava nasmijala do suza, definitivno. Mogli ste barem napisati da u PESu animacije nisu nikada bile tako dobre jer to je možda i točno, ali nigdje?! A i malo mi je smiješan PESov "realan gameplay" ali OK, očito recenzent vidi to što ja ne vidim.

 • RedEy3

  @MoGaming, 20.10.2013 - 16:14

  Tako je, očito si ti slijep i zagriženi fan FIFE koja se zadnjih 5 godina vuče na istom engine-u. Uspoređivati fifin i pesov FOX engine ( isti koji se koristi za MGS V ) je smiješno, kao da uspoređuješ Killzone 1 sa trojkom.

 • Black_Pirate

  @MoGaming, 20.10.2013 - 16:47

  Neka ti Bog oprosti ne znas sta pricas.

 • Vendetta

  @MoGaming, 20.10.2013 - 17:30

  Smiješan si,ove animacije,fizika,igrača,lopte i svega ostaloga kao i grafika su zasigurno nešto najbolje i najrealnije vidjeno do sada..
  Ali na žalost zbog dosta drugih nedostataka igra ne zaslužuje neku veću ocjenu 😉

 • IaMarmageddoN

  @MoGaming, 20.10.2013 - 17:37

  Ja nisam uspoređivao engine, a što se toga tiče Fox je jako, jako vrhunska stvar ali PES ga nije iskoristio niti 50% što god da ti kažeš. Da nastavim, kada dođe EAov pokretač Ignite i koji je napravljen samo za njihove sportske simulacije onda ćemo raditi usporedbe. Pa, kako bi ja mogao reći da je ovaj Fifin pokretač bolji od Foxa? Razlika je u tome što ga Fifa koristi maksimalno dvije-tri godine i ja se divim EA studiju iz Kanade koliko su uspjeli novoga donijeti na nečemu što je na granici svojih mogućnosti već dvije godine! Daj se saberi jer ja nisam neko derište koje govori stvari bezveze! I, BTW, fizika u Fifinom engineu je još uvijek bolje napravljena od ove PESove – ako to ne vidiš onda moraš biti glup.

 • IaMarmageddoN

  @MoGaming, 20.10.2013 - 17:38

  Ne, nego ti ne znaš što čitaš!

 • IaMarmageddoN

  @MoGaming, 20.10.2013 - 17:39

  Nemoj mi trkeljati gluposti, PES ima mnogo nedostataka, a to što si nabrojao kao mane u Fifi je mnogo bolje!

 • IaMarmageddoN

  @MoGaming, 20.10.2013 - 17:47

  *kao prednosti, ispričavam se na grešci 😀

 • RedEy3

  @MoGaming, 21.10.2013 - 10:15

  Tvoja riječ je zakon jel? A sad pogledaj bilo koju recenziju na internetu i svi će ti reći da je fizika i animacija igrača bolja u pes nego u fifi, ali majstore, neka si nam ti doktorirao gejmanje, trebali bi ti se klanjati i poštovati samo tvoju riječ, iako se brinem što mješaš arkade sa simulacijama. 😉

 • IaMarmageddoN

  @MoGaming, 21.10.2013 - 13:00

  Fizika definitivno nije bolja u PESa a animacije su tu negdje, realnije su u Fifi.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?