HCL.HR

Recenzija

TopSpin 2K25

Premalo i prekasno

Dominik Vadas

Gotovo je nemoguće ne spomenuti Top Spin kad govorimo o kvalitetnim sportskim serijalima. Ipak je to serijal koji mnogim igračima stoji kao istoznačnica za vrhunac virtualnog tenisa. Iako sam relativno pasivan ljubitelj tenisa, uz Top Spin proveo sam nebrojene sate, toliko da se još uvijek sjećam izmišljenog igrača Ive Dragića, mrskog reprezentativnog rivala iz Top Spina 3. No, opasna je stvar živjeti u prošlosti, a čini mi se kako se 2K previše oslonio na stare dane ponosa i slave svojeg teniskog asa, koji je sada već prilično star, izmoren i gotovo bez identiteta.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
60-70€ PlayStation 5 Ustupio izdavač

Odmah mogu reći kako Top Spin 2K25 za mene na simboličan način predstavlja neslavan kraj jedne ere. Da se razumijemo, novi Top Spin 5  nije katastrofalan naslov, samo je bolno zastario. Recenzija za Top Spin 2K25 mogla bi se svesti na svega jednu rečenicu; riječ je o igri koja donosi izvrsnu izvedbu na terenu i… ništa više?!

Rođo, ostario si

Prva stvar koja će igraču upasti u oči prilikom pokretanja definitivno je audiovizualna prezentacija. Bolju stranu medalje svakako su izvukli tereni. U igri postoji gotovo 50 različitih lokacija, a ponuda je vrlo zanimljiva: od svjetski poznatih terena u sklopu velikih ATP ili Grand Slam turnira pa do raznih izmišljenih arena, od čega treba izdvojiti i jednu smještenu u pitoreskni Omiš. Svaki važniji stadion pažljivo je rekreiran kako bi što vjernije predstavljao pravu stvar, što se posebno osjeti u uvodnim scenama kada hodate kroz legendarni tunel glavnog terena Wimbledona. Naravno, osim samih terena, unaprijeđene su i animacije publike, sakupljača lopti te fotografa, a treba istaknuti i vjerodostojnije teniske podloge.

U prezentaciji su bolju stranu medalje svakako izvukli tereni.

Premda prezentacija okoline nikako nije na najvišoj razini, najveći trn u oku definitivno su glavne zvijezde igre, odnosno sami tenisači i tenisačice. Jedna od stvari koju su igrači najviše kritizirali tijekom prikaza igre svakako su bili modeli sportaša i sportašica, koji u najmanju ruku izgledaju ispodprosječno. Posve bizarno, jedan od najgorih modela pripao je legendarnom Švicarcu i jednom od najboljih tenisača svih vremena, Rogeru Federeru, koji iz određenih kutova izgleda toliko loše da ga ni pozorniji pratitelji tenisa ne bi ni prepoznali.

Štoviše, imao sam sličan trenutak prilikom prvog susreta sa sastavom licenciranih sportaša i sportašica gdje sam imao poteškoća pri prepoznavanju ikone poput Marije Šarapove. Izuzev činjenice o lošoj kvaliteti modela lica, Top Spin 2K25 ima vrlo siromašan izbor tenisača i tenisačica. Istinabog, na prvi pogled imate impresivna imena poput Medvedeva, Federera, Serene Williams, Šarapove, Ige Swiatek i Carlosa Alcaraza, no uz ponekog teniskog dinosaura poput Samprasa ili Steffi Graf, to je više-manje to.

Što nam to govori igra koja skoro da ima više umirovljenih tenisača i tenisačica nego onih aktualnih?

Ovdje iskače nekoliko velikih problema. Za početak, prijašnje Top Spin igre, sada već prilično stari naslovi, imali su nešto širu ponudu tenisača i tenisačica. Nadalje, prilično neobičan omjer u selekciji u kojoj maltene imamo više umirovljenih no aktivnih sportaša i sportašica, što se posebno osjeti u karijeri o kojoj ćemo nešto kasnije. Naposljetku, prilično je teško imati tenisku igru bez aktualnog asa Novaka Đokovića, da ne spominjem kako je sportski grijeh igrati s Federerom bez mogućnosti da mu s druge strane suprotstavite Rafaela Nadala. Siromašna ponuda možda je i mogla funkcionirati u nekim davnijim vremenima, no danas od sportskih igara očekujemo puno više, posebno uzimajući u obzir da i same igre koštaju više nego prije. A kad već traže 60-70 eura, mogli su se udostojiti i dodati nešto sadržaja, s obzirom na to da je trenutni siromašniji od hrvatskog proračuna.

Reketom po glavi

Top Spin igre poznate su po svojoj fantastičnoj te robusnoj karijeri. Ovogodišnja karijera u Top Spinu bila mi je prilično dosadnjikava, a više je razloga za to. Prije svega, u karijeri se osjeti već spomenuti manjak licenciranih tenisača, što često dovodi do situacija u kojima u većim turnirima konstantno igrate protiv istih imena. Manjak tenisača dodatno naglašava potpuni izostanak nacionalne komponente, što je veliki minus. Pravi je gušt u prijašnjim igrama bio od potpunog anonimca doći do pozicije da zastupate svoju zemlju, kao i da se borite za mjesto u timu protiv svojih rivala iz reprezentacije.

Manjak tenisača dodatno naglašava potpuni izostanak nacionalne komponente, što je veliki minus.

Vježbanje igrinih mehanika više se ne izvodi putem mini-igara već u monotonim treninzima, a doskočica tome su takozvani posebni eventi, odnosno mečevi u kojima morate ispuniti određene zadatke poput osvajanja poena isključivo forhendom, odskočnim loptama i slično. Naravno, glavno (praktički i jedino) meso krije se u raznim turnirima diljem svijeta. Top Spin 2K25 uvodi sustav energije vašeg igrača, tako da morate paziti da ste odmorni za vaše sportske aktivnosti. Primjerice, ako prije ulaska u neki turnir odradite trening i posebni izazov, u mečeve ulazite s umornim nogama, a riskirate i ozljedu. Osim teniskog lakta, noćna mora svakog tenisača su i konstanta putovanja pa je fora što vam i to uzima određeni postotak energije, ovisno o daljini koju morate prevaliti – udara jet lag kad čovjek leti od Tokija do Milwaukeeja.

Kako biste sačuvali prijeko potrebnu svježinu, u Top Spinu imate opciju kupovine nekretnina diljem svijeta s kojima je ipak nešto lakše putovati. Napredujući kroz svoju karijeru, igrači će otključavati različite dijelove svog tima poput glavnog i kondicijskog trenera, terapeuta i slično, odnosno razne modifikacije koje vam pružaju nešto povoljnije uvjete za neminovno osvajanje teniskog trona.

Jedna prilično blesava i nepotrebna promjena u karijeri su takozvani statusi. Riječ je o klasičnim floskulama poput “young gun”, “rising star” i “legend” i s njima kao takvima nemam ništa sporno, no vrlo je nelogično da s njima otključavate pristup sve većim turnirima. S obzirom na to da te statuse postepeno otključavate rješavajući određene izazove koje možete rješavati svojim tempom, može se dogoditi situacija da budete u listi 30 najboljih tenisača na svijetu, a da pritom ne možete pristupiti nijednom iole važnijem turniru jer eto – ne valja vam status!

Može vam se dogoditi situacija da budete u listi 30 najboljih tenisača na svijetu, a da pritom ne možete pristupiti nijednom iole važnijem turniru.

Izrada vlastitog lika još uvijek je prilično detaljna, a posebno mi je drago spomenuti i to da je ovo prva sportska igra koju sam zaigrao koja ima mogućnost ugrađivanja protetskih dijelova tijela. Inače, s velikom tugom u srcu moram napomenuti kako je i Top Spin postao žrtvom mnogih ne baš najvoljenijih praksi u modernom gamingu, od čega bih najviše izdvojio battle court pass, always online status te mogućnost kupovanja raznih estetskih dodataka i modifikatora za vašeg kreiranog igrača stvarnim novcem. Da budem iskren, nikako nisam ljubitelj ovih praksi i ne želim ih vidjeti u sportskim igrama, a nije zgoreg reći da se i ovdje osjeti njihov negativni utjecaj.

Na primjer, napredak kroz karijeru bolno je trom i proći će barem 15-ak sati čistog igranja prije no što otključate dovoljno bodova da si napravite solidnog tenisača. Također, virtualna valuta s kojom si kupujete oblekicu, rekete, kuće i ostale stvari vrlo se sporo skuplja, posebice ako svaki mjesec želite imati friške Nikeove čarape. Iako ne mogu ništa dokazati, posve sam siguran da je napredovanje namjerno usporeno kako bi natjeralo igrača da si malo da oduška i kupi koji boost. Naravno, apsolutno sve od kozmetike, vještina i nadogradnji u igri se može zaraditi bez da potrošite ijednog dodatnog centa, samo mi je žao vidjeti da se svjesno išlo usporavati napredak u karijeri, umjesto da ju se uspori na kvalitetan način, pružajući joj raznoliki sadržaj u kojem bi igrač mogao kvalitetnije uložiti vrijeme.

Iako to ne mogu dokazati, posve sam siguran da je napredovanje namjerno usporeno kako bi natjeralo igrača da si kupi koji boost.

Ako vam se ne igra karijera, jedina zabava u čitavoj igri krije se u mrežnom nadmetanju protiv pravih igrača. Boriti se možete s pravim te kreiranim sportašima i sportašicama, a možete sudjelovati u jednostavnim okršajima, turnirima i službenim turnirima u kojima se kroz cijelu sezonu sakupljaju bodovi. Mrežnu borbu s kreiranim tenisačima nikako ne preporučujem jer po svemu sudeći igra još uvijek nema nikakav sustav ravnopravnog sparivanja igrača pa ukoliko nemate vrhunskog i prekaljenog asa, radije se vi držite Federera!

Najbolji ikada

Ako je već podbacio po pitanju sadržaja i audiovizualne prezentacije, lijepo je izvijestiti kako je gameplay na terenu u Top Spinu 2K25 za mene možda i najbolji u čitavom serijalu. Većina onoga što je bilo dobro u fantastičnom Top Spinu 4 ovdje je preneseno uz manja poboljšanja, desetke novih animacija i nadograđen sustav pozicioniranja na terenu. Naime, čini mi se da nikada nije bilo bitnije to kako je vaš igrač pozicioniran prilikom upućivanja udarca pa čitavo vrijeme treba paziti na položaj na terenu.

Nikada nije bilo bitnije to kako je vaš igrač pozicioniran prilikom upućivanja udarca pa čitavo vrijeme treba paziti na položaj na terenu.

Velika novost je timing meter, mjerač koji je prisutan pri svakom vašem udarcu, a čija vam uspješnost garantira snagu i preciznost vašeg poteza. Mjerač je vrlo zabavna stvar, prije svega jer idealno vrijeme pritiskanja tipke nikada nije isto već ovisi o brojnim faktorima poput pozicije, brzine protivničke lopte, vaše kondicije i slično.

Još jedna novost je i unaprijeđen sustav servisa, koji sada puno vjernije odražava pravu stvar. Drugim riječima, pakleno dobri i precizni servisi vrlo su teški za izvesti te će vrlo često završavati u mreži ili aut liniji, stoga uvijek postoji taj adrenalinski omjer uloženog-dobivenog kod svakog serviranja. Mogao bih sada pisati naširoko i naveliko o brojnim zabavnim sitnicama u gameplayu, no na kraju dana fanovi znaju da je Top Spin oduvijek donosio ponajbolji i najzabavniji tenis na tržištu, tako da manje od ovoga nismo ni očekivali.

Kako HCL ocjenjuje igre?

Ipak, ne mogu se oteti dojmu da smo nakon nepunih 14 godina dobili otužno malo toga u ostalim segmentima, zbog čega se s Top Spinom 2K25 opraštam s gorkim okusom u ustima. Gameplay je tako zarazan i zabavan, no što mi to vrijedi kad igri bolno nedostaje sadržaja u kojem bi ga s guštom iznova proživljavao. Taj manjak sadržaja ima posebno zlokoban prizvuk ako u obzir uzmemo cijenu koju 2K traži, kao i činjenicu da je najveća inovacija izvan terena dostavljanje battle pass sustava i dućan u kojem možete spiskati dodatan novac.

Ako na sve nadodamo veoma upitnu prezentaciju i manjak licenciranih sportaša i sportašica, postaje jasno da Top Spin 2K25 ne mogu ni u ludilu preporučiti po trenutačnoj cijeni. Ako volite tenis i Top Spin, pričekajte neminovni veliki popust ili eventualni dolazak na pretplate.

Označeno sa: , ,

Top Spin 2K25 nakon dugog izbivanja vratio se sa zbilja odličnim gameplayom, no zbog manjka sadržaja, licenciranih tenisača i tenisačica te zastarjele prezentacije ne možemo reći da se mukotrpno čekanje isplatilo.

67 Naša ocjena
  • vrhunski gameplay
  • i u ovakvom stanju je najbolji tenis na tržištu
  • premalo sadržaja
  • zastarjela prezentacija
  • manjak licenciranih tenisača i tenisačica

Dominik Vadas

Beznadni zaljubljenik u naslove koji ga vode u svijet prošlosti ili mašte. Glavni porok u životu su mu sportske igre. Osim gamepada, u rukama često drži knjige, sportske rekvizite, zemljopisne karte i svog mačka.

Komentari (6)

  • SanKa

    20.05.2024 - 16:09

    koje govno od igre bokte…trazit 60-70 € za igru sa 5 aktualnih tenisaca + ubacit pay to win komponentu, marš u pm. ovo zasluzuje ocjenu 0. jos ovih 5 aktualnih tenisaca izgleda kriminalno

  • marincilic1985

    20.05.2024 - 16:37

    Anna Kournikova’s Smash Court Tennis isad najbolji tenis 😃

  • Dovla Van Pit

    20.05.2024 - 19:07

    Ah…možda budućim dodacima i zakrpama dostigne ocijenu 75, ali nisam baš optimistićan

  • Fenner

    21.05.2024 - 08:13

    Šteta! Veliki sam obožavatelj Top Spina no ovaj me je razočarao skroz.

  • undisputed_kiki

    21.05.2024 - 16:03

    Realno kad je tenis igra u pitanju, gameplay je jedino sto me zanima, nista drugo tako da, za mene je 9.5/10
    .. eno ao2 pun sadrzaja, licenci itd, a gameplay crtic smece..

    • lepiakadodo

      @undisputed_kiki, 22.05.2024 - 06:42

      Slazem se. Gameplay je u sportskim simovima najbitnija stavka. Je, da, trebali su (budu?) ubaciti puuuno vise igraca i davis cup natjecanja i to bi onda bilo to. Nista, cekam update igre

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?