HCL.HR

Recenzija

Untitled Goose Game

HONK HONK

Zoran Žalac

Znanstveni krugovi imaju objašnjenje zašto u jeziku koristimo određene poredbe s pripadnicima životinjskog svijeta. Na primjer, iza fraze “naradim se kao konj” nalazi se činjenica da su konji kroz prošlost često korišteni za fizički rad. No, ako niste sa sela, malo je teže razumjeti pozadinu izraza: “zločesta kao guska”… sve dok ne zaigrate Untitled Goose Game.

Igrač u ovoj igri kontrolira gusku koja terorizira mirni gradić, po svemu sudeći britanskog podneblja. Ako se pitate zašto baš gusku, brzo ćete dobiti odgovor. Guska je svojim vještinama čapanja i kreštanja hodajuća napast koja je u stanju izluditi i stare i mlade.

Već se iz ovoga opisa može primijetiti da je Untitled Goose Game krajnje nesvakidašnja i originalna igra. No, sigurno se pitate koja je poanta ove igre; zašto je guska zločesta, je li ovo simulator mržnje prema čovječanstvu? Možda osveta onima koji su izglasali Brexit?

Iako bi ovo zadnje bio skroz legitiman motiv priče, stvar je ipak malo jednostavnija. Nažalost, ne mogu vam reći bez spoilanja, ali znajte da guska ima cilj i njezina avantura ima neku poantu. Nije to grandiozna poanta, ali je završna misija u igri izvrsna i savršeno zaokružuje cijelu avanturu.

Znajte da zločesta guska ima cilj i njezina avantura nije uzaludna.

Guska je pakosna i zločesta, no iz njezine perspektive cilj opravdava sredstvo. U ovoj igri tako kradete stvari i bacate ih u vodu, zaključavate ljude i općenito stvarate nered gdje god stignete. Ipak, ne radite bez razloga nego da biste potaknuli lančanu reakciju koja će vam otvoriti vrata do novih prilika za zloću.

Untitled Goose Game je u principu vrlo jednostavna igra. Podijeljena je na četiri levela i na svakome morate odraditi niz zadataka da biste si otvorili put prema dalje. Na listi zadataka rečeno vam je što trebate napraviti, ali na vama je da shvatite kako, odnosno da isplanirate kako doći do rješenja zadatka.

Na listi zadataka rečeno vam je što trebate napraviti, ali na vama je da shvatite kako.

Ponekad su te zagonetke dosta dobro dizajnirane i potiču na kreativno razmišljanje. Rješenje je uvijek samo jedno, ali povremeno ima prostora za eksperimentiranje. Nisu sva rješenja uvijek jasna na prvu, ali upravo tu pomaže ako imate malo mašte i držite otvoren um za nekonvencionalne pokušaje i nesvakidašnje solucije.

Koncept gameplaya u Untitled Goose Game nije nešto što se viđa svakoga dana, s guskom ili bez nje. Svježina igre je samim time za svaku pohvalu. No, za ovu igru vrijedi stara izreka: “Sve što je lijepo, kratko traje”.

Untitled Goose Game je vrlo kratka igra i može ju se završiti za otprilike dva sata, možda i kraće. Nakon toga postaju vam vidljivi i dodatni zadaci, koje možete odraditi i u prvom prelasku samo što vam tada nisu navedeni.

Untitled Goose Game je vrlo kratka igra i može ju se završiti za otprilike dva sata, možda i kraće.

Trajnost je taman na razini da poželite povrat novca, iako je igra zabavna dok traje. Sama cijena od 15 eura (na PC-u) nije jako visoka, ali se za taj iznos ulaganjem u nešto drugo može dobiti mnogo više od dva sata zabave.

S tehničke strane igra nema nekih velikih poteškoća. Sustav biranja predmeta koje ćete uhvatiti kljunom ponekad zna biti problematičan pa je malo teže odabrati pravi predmet kad ih je više na istome mjestu, a pogotovo kad ste u žurbi.

Ljudski “protivnici” također djeluju poput robota. Jako su naivni i lako ih je izmanipulirati, ali to je tako zbog dizajna igre kod kojega nema vraćanja na checkpointe ili game over ekrana. Guska jednostavno ne može fejlati.

Ukratko, Untitled Goose Game je igra koju bi zbog njezine kratkoće najbolje bilo odgledati na YouTubeu. No, to je istovremeno igra koja je zabavnija za igranje nego za gledanje, tako da smo tu u konfliktu. S jedne se strane isplati doživjeti ovu unikatnu avanturu ako volite puzzle i stealth žanrove, a s druge strane ona baš i ne nudi mnogo toga u sadržajnom pogledu. Ono što imamo je kratko i slatko, a ako jednoga dana dobijemo nastavak, siguran sam da će to biti pravi spektakl.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PC. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Untitled Goose Game je predivan eksperiment koji dobro koristi svoj temeljni koncept, ali mu ne bi škodilo da traje barem malo duže.

75 Naša ocjena
  • simpatičan koncept gameplaya
  • zagonetke traže kreativno razmišljanje
  • zadnja misija dobro zaokružuje smisao avanture
  • traje jako kratko
  • povremeno neprecizne kontrole

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (12)

  • Prophett

    30.09.2019 - 18:28

    Who would win?
    An multi billionaire Japanese company who make football game or an untitled Goose ?

    • NeoGames

      @Prophett, 30.09.2019 - 18:36

      *a
      *makes
      Oprosti sto se sad ponasam kao ona patka koja muci HCL comment section sa ispravljanjem gramatickih pogresaka.

    • Prophett

      @NeoGames, 30.09.2019 - 19:05

      Ma sve 5 brugi, moje greske i to velike gramaticke greske, tako da razumem te. ?

    • PppPP

      @NeoGames, 01.10.2019 - 12:02

      isto tako, that umisto who 🙂

    • AceRimmer

      @PppPP, 01.10.2019 - 17:29

      ”Umjesto” umjesto ”umisto” 🙂

    • PppPP

      @AceRimmer, 02.10.2019 - 09:54

      No shit haha

  • Kralj Budala

    30.09.2019 - 19:01

    Dok sam bio mali, davno je to bilo, guske su mi iskljucale (uništile) plastični traktor na pedal pogon. Otkinule sjedalo i kuku za prikolicu. Budući da sam bio kod susjeda u tom trenutku besmislenog vandalizma (op.a. i dan danas sam uvjeren da ih nisam isprovocirao sa svojom praćkom kako je tvrdio vlasnik brigade gusaka) ja sam morao pješke kući. Istraumatiziran tim događajem imam neku vrstu PTSP-a i srce mi (i želudac) redovito ispunjava guščje pečenje i slične delicije. Sa strahom gledam (samo na jedno oko ili sa rukama ispred lica) ove video uratke sa HCL-a i navijam da gusak nastrada!

    • Sick Individual

      @Kralj Budala, 30.09.2019 - 23:44

      Lol za komentar ali i za igru ?

    • Tomina

      @Kralj Budala, 01.10.2019 - 06:57

      Uvijek sam tvrdio da su guske potomci od T-rexa hahah…Traume iz djetinjstva…Teta mi ima gusku kao kućnog ljubimca, tj ljubimca za po dvoru. U kuću baš nema pristup jer ostavlja “tragove” iza sebe. Ono što sam se opet uvjerio – definitivno bolji čuvar nego pas. To stvorenje toliko može galamiti kad osjeti opasnost ili vidi nepoznato oko dvora, da se čuje po 200 m u selu hahaha.

  • Aldin219

    01.10.2019 - 11:14

    Hej preniska ocjena! Igra je vrh

  • Dajsikeks

    01.10.2019 - 23:09

    Iako, je kratka, al stvarno inovativna, gle čak su odmah spustili privremenu cijenu na izlasku

  • AmarSahin

    02.10.2019 - 18:37

    Javite kada izbace drugi dio!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?