HCL.HR

A Plague Tale: Requiem donosi mračnu Francusku bez kroasana

Iva Osrečak 13.06.2022.   •   21 komentara


Otkriveni su novi detalji vezani za izgled nadolazećeg nastavka avanture Amicije i njenog brata Huga, A Plague Tale: Requiem ponudit će izlazak iz tmurne Akvitanije u neka nova drugačija područja Francuske.

Sébastien Renard, glavni pisac A Plague Tale: Requiema, podijelio je neke nove detalje o sljedećoj avanturi Amicije i Huga. Requiem i dalje ostaje vjeran visokim standardima realizma kakve smo mogli doživjeti u prvom nastavku.

Svijet Requiema izgrađen je vještom suradnjom likovnog i narativnog odjela, a inspiraciju su većinom crpili iz raznih knjiga, ali i kako kažu, s Wikipedije te drugih stručnijih web izvora. Kako bi igra bila što realističnija, u pomoć im je pristigla i doktorica srednjovjekovne povijesti Roxane Chila.

Intuicija je ključni element u ovom procesu, navodi Renard, a potrebna je kako bi se našla ravnoteža između kreativnih odluka razvojnog studija i njihove vjerodostojnosti u svijetu igre. Tako se može primijetiti da je ženama u A Plague Taleu dana sloboda kakva nije uobičajena za takav povijesni smještaj, kao i očita činjenica da Amicija nosi hlače, no ovdje je riječ o namjernim anakronizmima.

Ono što nam novi nastavak donosi je promjena vizualnog izgleda okoliša, tako bi od tmurnih, maglovitih scena Akvitanije sada trebali vidjeti svježiju, šareniju i sveukupno živopisniju paletu Provanse. Time naglašavajući još oštriji kontrast između surove stvarnosti srednjovjekovnog okruženja i prekrasnih, katkad neistraženih krajolika.

Uz užurbane tržnice spominju se i neke nove jedinstvene lokacije kao što je srednjovjekovna farbaonica, koja je produkt suradnje s Roxane. Takvim detaljima obogaćuje se povijesni kontekst uz dodavanje šarenih detalja koji imaju smisla u 14. stoljeću. Još jedne interesantne lokacije bile bi velike, prometne luke pune brodova, koje naglašavaju važnost mediteranskog poslovanja u to vrijeme.

A Plague Tale: Requiem izlazi kasnije ove godine na PC-ju i konzolama, a biti će dostupna prvog dana s Xbox Game Passom.

Komentari (21)

  • MAJSTOR RINGO

    13.06.2022 - 08:57

    Ovo se ceka, a iskreno me bas briga stonosi i kave nosi pantalone, i kakav je outfit generalno Amicije. Mene zanima da u nastavku bude malo vise slobode, malo vise istrazivanja, bukvalno u prvom delu nisi mogao da mrdnes ni levo no desno od zacrtane putanje, pre pre linearna igra cak i za moj ukus, da malo ubace raznovrsnije zagonetke, takodje i borbu sa ljudima a samim tim ubace i dodatna oruzja i tako malo prodube combat sistem, jer ono je bilo dosta priprosto. Uzivao sam u prvom delu, a ako to odrade kako treba u nastavku, zaista ce to biti pravo pravcato remek delo, 👌👌👌

    • Zoran Žalac

      @MAJSTOR RINGO, 13.06.2022 - 09:16

      Osobno to ne bih volio. Ima sasvim dovoljno open-world igara, mislim da ne treba i ova to biti. Jedino otvorenije u smislu da se protivnike može zaobići/riješiti na više načina.

    • hexagram

      @Zoran Žalac, 13.06.2022 - 09:57

      Slažem se. Pa ovo je last of us formula u najmanju ruku. Prvi dio je imao fantastičan tempo

    • Tomislav88

      @Zoran Žalac, 13.06.2022 - 14:38

      To sam i ja bas htio nalisati hvala bogu open world igara ima na pretek dok kvalitetnih linearnih story naslova na kapaljlu dobivamo. Tako da open world nije mjesto u ovom naslovu. Sada sam trenutno na 15. poglavlju tj prikraju i igra je fantastucna, uzivancija cista i odmor za glavu od grindanja likova po side questovima dosadnim.

    • besantesteras

      @Tomislav88, 15.06.2022 - 08:46

      Ja je imam odavno, a od skoro je i na mom M.2 internal storage-u na PS5 konzoli (verzija za PS5), isto tako imam i Resident Evil: Village PS5 edition, pa se dvoumim sa kojom od ove dve igre početi. RE: Village znam skoro sve, čak i kraj i pouku, ali je odlična prezentacija igre na ok TV-u (LG OLED 55 C12Lb TV) uz PS5 konzolu, mada za ove tople dane malo preteška za “odmor i relaksaciju” jer trenutno cepam Elden Ring, pa mi treba druga igra da malo odmorim glavu od naprezanja i nerviranja. To short a long story, treba mi savet: Koju od ove dve igre započeti i završiti? Da li je kampanja u Plague Tale dugačka, kakav je gameplay, ima li twist plot-ova u priči, jer samo znam kako igra počinje i ništa više, niti želim da spojlam. Da li je bitno za dalji tok igre koji amblem izaberem u rodnoj kući Alicije i Huga? Hvala unapred…

    • SPGamerAzrael

      @Zoran Žalac, 13.06.2022 - 16:38

      Stop open world igrama haha ne mogu vise sve stici, i meni se svidio prvi dio, imao si sasvim dovoljno slobode i tamo…ovo je jedina igra koja mi se svida sa prezentacije!

    • djosic85

      @MAJSTOR RINGO, 13.06.2022 - 11:06

      Više oružja i ruta, to bi onda ličilo na last of us u srednjem vijeku 😁 Mislim da im je takva linearnost bila namjera tako da ne vjerujem da će to mijenjat niti ima potrebe po meni.

    • MAJSTOR RINGO

      @djosic85, 13.06.2022 - 16:31

      Ma ko je reko druze da bude ko TLOU?
      U prvom delu si imao samo slingshoot, sada koliko vidim bice i samostrel sto je dobra stvar, da se ne ponavljam, igra je zaista odlicna, uzivao sam u prici, ali kao sto sam napisao vec gore Zokiju, trebali bi malo produbit borbu, jer borba je zaista ono prosta i repetativna, jedan te isti zablon, distrakcija neprijatelja kamenjem i to je to, kakav crni Open world, ili neka pucacina, kao sto si rekao. Mislim iskreno igra me je drzala samo zbog price, koja je fenomenalna, meni dosta, to najvise cenim, na ostale nedostatke sam zazmurio na jedno oko😉

    • djosic85

      @MAJSTOR RINGO, 13.06.2022 - 16:43

      Pa upravo to, priča je drži i ta napeta atmosfera.

  • MAJSTOR RINGO

    13.06.2022 - 09:41

    Ma ne ne, naravno Zoki, nisam mislio na tipa sandbox ala Ubisoft, i meni je pun k…. takvih igara, mislio sam ipak na malo vise slobode pa i to sto kazes resiti protivnika na vise nacina, moras da priznas da je privi deo bas bio prelinearan, imas jedan koridor bukvalno i ides samo pravo, koliko se secam nisu to ni zamaskirali tako da barem imas nekoliko alternativnih ruta, tezih, laksih, sa razlicitim neprijateljima ili pak bez njih i koje ce se na kraju ipak spojiti u jednu tacku, to bi bilo eto super i napredak, jer kolko god zaista volim linearne igre sa veoma jakom pricom A Plague tale to jeste, ipak ta prelinearnost mi je malcice smetala, barem meni.

  • macgyver

    13.06.2022 - 12:14

    Uzasno precjenjena igra
    Kreativnost 0
    Gameplay 0
    Sloboda izbora 0
    Procitao sam jedan odlican negativan review na steamu, koji kaze da je ovo igra za ljude koji ne vole igrati igre

    • Faris.com

      @macgyver, 13.06.2022 - 12:50

      Ne mora značiti da je odličan review ako se poklapa sa tvojim mišljenjem.

    • Iva Osrečak

      @macgyver, 13.06.2022 - 13:11

      To što se tebi igra nije svidjela ne mora značiti da je toliko loša. Da se razumijemo, igra nije remek-djelo, ali nije ni toliko loša.

    • macgyver

      @Iva Osrečak, 13.06.2022 - 15:05

      Sorry ali ne kuzim kako nekome ova igra moze biti zabavna. Nemas apsolutno nikakve slobode unutra, moras se striktno drzati onoga sto su developeri zacrtali. To nije igra nego interaktivni film.
      Inace obozavam stealth igre, npr. Dishonored. Ali tamo imas slobodu da rjesis neku situaciju kako ti odgovara, i ako stvari podju ukrivo i netko te otkrije, mozes se prebaciti iz stealtha u akciju.
      Ovdje mozes nesto rjesiti jedino kako su to developeri odlucili i ako nesto podje ukrivo, jebiga, mrtav si, ajmo nazad na checkpoint.

    • Iva Osrečak

      @macgyver, 13.06.2022 - 16:08

      Vjeruj mi ima igara koje su linearnije od ovoga. Gle svakome se sviđa nešto drugačije, jednostavno igra je takva, to ne znači da je loša, tom logikom 90% igara je loše zato što ne ulaze u tip igara koje ti voliš.

    • besantesteras

      @Iva Osrečak, 15.06.2022 - 08:55

      Slažem se u potpunosti. Za jedan mali studio koji je radio na ovoj indie igri, igra je i više nego dobra za uložen novac, naravno za ljubitelje ovakve tematike i ovakvih igara, kojih je ranije krajem 90ih i početkom novog veka bilo u izobilju na svim platformama, a sada je trenutno prava suša što se ovakvih igara tiče, na prste jedne ruke se mogu nabrojati, poput možda Hellblade Senua Sacrifice, Medium i neke druge koje su slične ali su totalno open world i predugačke u odnosu na Plague Tale (npr: Greedfall)…

  • Faris.com

    13.06.2022 - 12:50

    Jedva čekam, prvi dio je bio predobar.

  • Cone3006

    13.06.2022 - 15:08

    Ovo se ceka

  • Tomon_45

    13.06.2022 - 17:04

    Super igrica igrao sam,prvi dijo pre dobar priča,grafika sve pofale.

  • ajdin_sa

    14.06.2022 - 07:09

    Znači prvi dio sam dobio uz ps+ i samo je Claim bio i tako je stajala par mjeseci dok jednom iz dosade nisam instalirao je i ostao baš bas iznenađen. Moram biti iskren da je i Dualsense podrska dobro doprinijela tome .

    Amiciji i malom Hugi se radujem i jedva čekam

  • besantesteras

    15.06.2022 - 08:39

    Koliko sam shvatio ovaj nastavak dolazi i na PS5 konzolu Day One, s’tim što će se igra plaćati, ukoliko sam dobro video?!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?