HCL.HR

E3 sajam zaista postaje sve manji spektakl, a tako će se izgleda i nastaviti

Juraj Bevandić 16.06.2017.   •   21 komentara


Predsjednik Sonyja kaže da je uživao u ovogodišnjoj E3 konferenciji jer su uglavnom imali samo niz video prikaza, pa su se mogli opustiti i glatko predstaviti sve što su htjeli.

E3 Sony

Tijekom naših live praćenja ovogodišnjeg E3 sajma, mnogo je vas komentiralo da su prezentacije prilično mlake i slabije nego prijašnjih godina. Mi se ne bismo u potpunosti složili da je razlika toliko velika koliko neki kažu, ali definitivno se na trenutke osjetila razlika i sada možemo potvrditi iz kojeg razloga.

Sonyjev predsjednik Shuhei Yoshida objasnio je nakon sajma da su se oni ove godine odlučili na drugačiji pristup. Umjesto da drže dugu konferenciju s puno developera i igara, netom prije same konferencije su imali pre-show u kojem su najavili razne igre, a onda su na pozornici uglavnom imali samo niz video prikaza. Zbog toga se nisu morali brinuti tko kada izlazi na pozornicu, što će reći, koliko dugo mogu pričati i sama konferencija je tekla puno glađe i opuštenije te su ju samo jednom trebali isprobati noć prije.

Čini se da Sonyju takav pristup odgovara, a s obzirom na količinu sadržaja koja se prikaže putem raznih streamova prije, tijekom i nakon konferencija čini se da će se takav trend nastaviti, jer video materijali odgovaraju i developerima i izdavačima. Yoshida je još samo ukratko komentirao da osjeća kako se Sony prečesto morao ispričavati za odgode igara, pa su zbog toga ove godine najavili manje točnih datuma izlazaka.

Označeno sa: , ,

Komentari (21)

  • L3gi0naR

    16.06.2017 - 06:18

    Sony je imao najgoru konferenciji samo sa trailerima.Jest da imaju ekskluzive ali ovo im je bila najgora E3 prezentacija.

  • vragec25cro

    16.06.2017 - 07:25

    Da nije bilo microsofta ovaj e3 bi bio potpuni promašaj

    • L3gi0naR

      @vragec25cro, 16.06.2017 - 08:56

      Sigurno da je tako.Imao je M$ najbolju konferenciju na ovome E3.

    • Marac Marko

      @vragec25cro, 16.06.2017 - 11:08

      Microsoft mi isto nije nista zanimljivo pokazao osim odlicne nove X konzole, tu se moramo svi slozit jer je odlican komad hardvera. 😀
      Ali cinjenica je da je Nintendo sa svojim brkijom Mariom pomeo konkurenciju 4K grafike.. hahaha… Sve jedno mi ali i ujedno drago da pokraj preseravanja sa grafikom dođe malisa i razvali konkurenciju i sve oko sebe.. 😀 😀 😀 😉

    • L3gi0naR

      @Marac Marko, 16.06.2017 - 15:16

      Ne zanima me gotovo ništa Nintendo.Dosta mi je i Sony/M$ konzola.

    • [CRO]Revan

      @vragec25cro, 16.06.2017 - 13:56

      Objektivno i točno.

    • bucc

      @vragec25cro, 16.06.2017 - 21:58

      Ma kog vi lažete, Devolver je imao najbolju konferenciju na ovogodišnjem E3.

    • vragec25cro

      @bucc, 17.06.2017 - 00:39

      tko?

  • funky0308

    16.06.2017 - 12:32

    Dakle, umjesto da se prestanu ispričavati zbog odgoda igara tako da ispoštuju procjenjen datum izlaska, oni će sakriti bilo kakav datum i svi sretni?! Zanimljiv pristup. Meni je njihov show zapravo i falio, od njih sam očekivao puno veći metež ali OK, najavljeno je ipak dosta toga i možemo biti zadovoljni. Doduše, većina igara koju čekam stiže tek 2018 (zahvaljujući ovoj odličnoj Sonyevoj ideji, nemamo pojma kada će neke igre van)

    • Sackboy

      @funky0308, 18.06.2017 - 01:41

      Meni osobno nije bitno da li ima odgode (nije da se nema šta igrati) bitno mi je da kada igra izađe da bude potpuno gotov proizvod.

  • Black op

    16.06.2017 - 12:47

    Nije li se bolje reklamirati besplatno preko YouTube-a?

  • baDarmageddoN

    16.06.2017 - 15:18

    Meni je samo žao što nema puno više igara za PSVR. A osim nekoliko iznenađenja skoro sve igre su očekivane i znamo za izlaske pa je to dio problema. Bez sumnje da su daleko bolje igre prikazane ove godine nego većinu prijašnjih. Ja sam zadovoljan. Ako bude svake godine sve bolje onda će podići ljestvicu previsoko. Ovako je ok. Ne može se reći da prikazane igre nisu bile odlične.

  • DjokaBA

    16.06.2017 - 17:01

    Gamescom preuzima primat od E3-a.

  • boris 34

    16.06.2017 - 20:15

    Bilo je dosta kratko ocekivo sam da Sony da sve raznese prezentacijom ali nista od toga

  • moordrak

    16.06.2017 - 22:59

    Ove godine zajednički moto svih izlagača je bilo: “Čuvaj datume izlaska kao zmija noge”. Mene je pomeo Ubisoft. Pokazali su 12 igara od kojih mi se 9 luđački sviđa, a imam para za 3 maksimalno. Sony je bio ziheraš jer sa toliko poznatih naslova na hrpi ne možeš pogriješiti. Bome će mi izmust’ kuna i kuna. Microsoft, brate mili od 42 igre jedino me Anthem ozbiljnije zagrijao ali bi’t će ga za PS4 paaa… Bitno da su svakih 5 minuta vikali “exclusive” i “world premiere”. Da i “also available on the PC” je bila prilično česta rečenica. Zapravo, za XboxOneX, osim fantastičnih specifikacija i posebne cijene od 500€ nisam vidio ništa specijalno. Lažem.. Porche je bio fora ali… WTF Microsoft?! Nintendo je, onako gospodski, pokazao svašta najviše za vrtićki uzrast. Mariova odiseja mi se svidjela. Sveukupno, nije loše. Jedino me ta vremenska razlika ubila u pojam.

  • Spectred

    16.06.2017 - 23:34

    Također smatram da nije bilo Microsofta i Ubisoftovog iznenađenja u vidu najave i trailera BG&E2, ovaj E3 bio bio mlaka voda…
    Metro Exodus i Beyond Good & Evil 2 su po meni dvije najsvijetlije točke čitave E3 konferencije. Nagodinu E3 može spasiti samo najava igre Half-Life 3 😀

  • boris 34

    17.06.2017 - 01:13

    ps da osim uncjarteda i god of wara to su nekako zanmljivi naslovi i spiderman a

  • nedzon

    17.06.2017 - 01:50

    Po meni je ovaj e3 prosao katastrofalno, a razloga ima vise. Prvi je da je se za 90% prikazanih igara vec znalo da se radi, da stvari budu gore to su vecinom nastavci i kad ogledas onaj gameplay od 3 minute imas osjecaj da si vec negdje igrao samo da je drugi ambijent, pod ovim ciljam logicno AC origins i masa drugih igara da ne nabrajam sada. Druga stvar ocita jeste toliko trailera a nigdje gameplaya nikakvog il je to nesto sitno sitno sitno. Pa kad se samo sjetim prije 4 ili 5 godina far cry 3 gameplay 8 minuta koji je trajao, fenomenalno uradjen, iako osjetan downgrade na grafici, ipak nije dao pokolebati igru kad je izasla kao sto je npr. podlegao watchdogs. Ocekivao sam npr isto tako CoD ww2 story gameplay al nista, far cry 5 duzi gameplay ali nista, God of war opet nista, Beyond good and evil nista … u principu, sve ono sto su pokazali je sitno. Trece, sve nove igre, ostavile su gorak okus pocevsi od anthema! Uredu jest sve to kul al ta prica oko invazije kojekakvih karakondzula na ljudstvo odnosno humanoidne saveznike je toliko isprana tema koju bioware sprovodi vec godinama .. Dragon age ko je igrao razumjet ce blight invasion, Mass effect isto tako, a ostalih novih igara se ne mogu cak ni sjetit. Cetvrto, uporno rade igre koje niko nije trazio odnosno destiny 2 i nfs payback msm lolčina teska, taman kad pomislis da ne mogu vise para izvuc iz prijasnjeg dijela odnosno dijelova kad ono buuumm………. po meni su to neki od glavnih razloga zasto mi se nije svidio ovogodisnji e3, ali et da ne bude sve crno… moram priznat bilo je i dobrih stvari radujem se novom unchartedu, wolfensteinu, posebno novom Metro-u, takodjer days gone izgleda odlicno…

  • sickboy13435

    17.06.2017 - 03:53

    Citam malo komentare i apsolutno mi nije jasno sto vi svi ocekujete, pa ne moze svaki E3 bit genijalan i mindblowing sa teskim bombardiranjem najavama od svih kompanija. Sony je skroz fino odradio, par zanimljivih novih igara i pametnom dosta (ako racunamo sve igre koje su do sad najavili), Microsoft je bio ok, xbonex izgleda top notch, jos da sam xbox ima dobre ekskluzive a ne samo 3 il 4 serijala koje konstantno vrte ne bi im bilo kraja, ovako mi izgleda kao cista dudebro konzola (citaj; konzola ciji user base vecinom sadrzi ljude kojima je vrh gaming iskustva derat novi cod/halo/madden), sto se tice Bethesde, od njih sam ocekivo potpuni cemer no ugodno su me iznenadili sa Wolfenstein i Evil Within 2, od novog Ip-a jos nista al dobro da se prozvakat, a svi koji su ocekivali najavu elder scrollsa 6 su nerealni do bola. Samo neka naprave novi engine pa onda mozemo dalje. O Ubisoftu i EA-u ne bi posto mi se gade iz dna duse (deal with it). A Nintendo mi je cak bio najbolji. Skroz zanimljive, originalne i zabavne igre su predstavili. Istina da je vecina prikazanih dio vec nekog njihovog uhodanog serijala, no oni se bar trude oko svakog novog nastavka. Eto, mojih 2 cents sto se tice samih konferencija, no da se vratim na pocetak, nemojte se zalit radi manjka najava posto uz sve sto je izaslo i sto tek treba izac mozete samo zavrsit u teskom bankrotu (ja prvi). Nuff said…

  • GhostMan

    13.07.2017 - 00:10

    Microsoft je ovaj E3 sajam dominirao

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?