HCL.HR

Hideo Kojima osnovao novi nezavisni studio i radi igru ekskluzivnu za PS4

Zoran Žalac 16.12.2015.   •   8 komentara


Trakavica o tvorcu Metal Gear serijala i njegovoj matičnoj tvrtki Konami dobila je donekle sretan kraj. Hideo Kojima je osnovao novi studio i ušao u partnerstvo sa Sonyjem.

Jučerašnjim danom okončan je ugovor koji je Hideo Kojima, tvorac MGS serijala, imao s tvrtkom Konami u kojoj je proveo tridesetak godina. To je finale nesretnog razilaska za koji smo doznali prije izlaska zadnjeg MGS-a, ali i donekle sretan završetak te trakavice. Naime, Hideo Kojima je odlaskom iz Konamija dobio priliku da osnuje nezavisni studio, a to je i učinio. Naziv studija ponovno je Kojima Productions, no ovoga puta on kreće iznova – sve na čemu su do sada radili ostaje Konamiju.

Međutim, Kojima ima novog partnera. Iako je Kojima Productions nezavisan tim, za svoj prvi projekt sredili su si partnerstvo sa Sonyjem. Ne znamo detalje tog partnerstva izuzev riječi “potpora”, no posljedica je ta da će Kojimina sljedeća igra biti PlayStation 4 ekskluziva. Točnije rečeno, bit će “console-exclusive” što znači da neće na Xbox ni Nintendo, ali će možda na PC.

O samoj igri za sada nema nikakvih detalja (osim da je riječ o potpuno novom IP-u), iako se po dosadašnjoj tradiciji ponešto može iščitati iz logotipa Kojima Productionsa. Na njemu je kostur, odnosno lubanja preko koje je stavljen nekakav futuristički šljem. U opisu razvojnog tima Kojima navodi čitav manifest kako su oni “Homo Ludens” – ljudi koji se igraju, što je blisko i “Homo Faberu” – čovjeku kreatoru.

Vjerojatno i to nosi nekakvu zagonetku, ali u rješavanje iste sada ipak nećemo ulaziti. Najvažnije je samo da je Kojima iz trenutne situacije izašao s još većom željom da stvara nove igre.

Komentari (8)

  • mr.labud

    16.12.2015 - 12:10

    Tko zna, ali mislim da bi Kojima mogao da se iskusa i napravi PlaystationVR igru.
    BTW Dobrodosao kuci Kojima. Radi ono sto znas najbolje, a to su SONY Exclusive igre

  • IaMarmageddoN

    16.12.2015 - 13:56

    Šteta što radi samo za Sony jer je genijalac ali dobro, bolje i to nego ništa. MGS V je odlična u tim stvarima kojim se on bavio i drago mi je da se riješio Konamija.

    • brlja

      @IaMarmageddoN, 16.12.2015 - 14:26

      Sony ce mu dozvolit kreativnu slobodu, dat mu pare, a kad radis eksluzivu za jednu konzolu onda mozes stvarno dozivljaj igre koji si zamislio izvest do kraja i takvog ga pruzit igracu. Slazem se s tobom, a opet ovak je garancija kvalitete.

    • VladoShady 980

      @IaMarmageddoN, 16.12.2015 - 15:41

      Ljigav ti je TR jer je izasao samo za XONE a ovo sad podrzavas i pricas o dozivljaju…lol

    • pesek32

      @IaMarmageddoN, 16.12.2015 - 16:40

      Haha +1

    • fajer dregon

      @IaMarmageddoN, 17.12.2015 - 16:38

      možda je stvar u tome kaj je TR samo vremenska ekskluziva,time šta je xone ekskluziva neće biti ništa bolja od pc ili ps4 verzije..da su radili samo za jednu platformu igra bi bila sigurno još bolja

  • KhorneFlake

    16.12.2015 - 14:38

    Potvrđeno je da izlazi i za PC posle.

  • ck7

    16.12.2015 - 18:22

    Bravo za Kojimu, zna čovjek gdje pripada…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?