HCL.HR

Ispriku za lošu Gollum igru napisala je umjetna inteligencija

Zoran Žalac 07.10.2023.   •   6 komentara


Dokumentarna reportaža o igri The Lord of the Rings: Gollum otkrila je nekoliko ranije nepoznatih zanimljivosti tog nesretnog projekta.

Sigurno ste već potisnuli nesretnog Golluma iz svog pamćenja, no jedan je njemački YouTube kanal odradio “obdukciju” na slučaju te igre koja je prošla toliko loše da je njezin developer odustao od daljnje izrade igara.

Neki bivši i sadašnji zaposlenici hamburškog studija Daedalic otkrili su priču o problematičnom razvoju igre i dobrim je dijelom to tužna priča o trulim temeljima, krivoj procjeni i manjku vizije prave vizije za igru. Vjerojatno najzanimljivija informacija koja je otkrivana u reportaži je ona o troškovima razvoja igre.

Neslužbeno se tako navodi da je razvoj igre LOTR: Gollum koštao oko 15 milijuna eura. Može vam se to činiti kao ogromna suma novca, no u današnje vrijeme zapravo se tu radi o sitnišu. Usporedbe radi, Sonyjeve igre kao što su The Last of Us: Part II i Horizon Forbidden West imale su 14 puta veći budžet od Golluma.

Druga interesantna stvar otkrivana u dokumentarcu tiče se isprike igračima koja je objavljena nakon izlaska igre. “Iskrena isprika”, u kojoj nije bilo objašnjeno kako je došlo do tolikog fijaska, nekima je djelovala čudno i komentiralo se da zvuči kao isprika koju je smislila umjetna inteligencija. I doista – sada je potvrđeno da je tako i bilo: ispriku je osmislio Chat-GPT!

Doduše, zasluga za tu kreativnu ideju ne preuzima studio Daedalic. Prema njihovom svjedočanstvu, ideja da umjetna inteligencija piše ispriku za igrače došla je od Gollumovog izdavača – tvrtke Nacon.

Komentari (6)

  • Agent

    07.10.2023 - 18:19

    Nisu sposobni ni ispriku napisat sami, nije čudo da je igra loša. Možda su dali Chat-GPT-u da piše i kod za igru.

  • ZeZeko

    07.10.2023 - 19:29

    Old news.

  • PppPP

    08.10.2023 - 00:23

    Mogli ste i stavit tu ispriku u članak kad već pišete o njoj..

    • TheCaptainCrash

      @PppPP, 08.10.2023 - 13:31

      isprika je odavno vec generirana, sekunda googla ti treba

    • PppPP

      @TheCaptainCrash, 08.10.2023 - 16:47

      Komentiram samo njihovo novinarstvo. Ako ti je ta isprika glavni motiv članka, onda ju moraš stavit negdje unutra..

    • lycker

      @PppPP, 08.10.2023 - 14:39

      ko da je bitno, vidiš koliki je dobar developer da nisu mogli niti oni napisat ispriku. Već uzeli AI, sve u svemu neka im je igre pobacila, a njih treba ugasit jer su jazavci koji su mislili da s malo rada budu zaradili!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?