HCL.HR

Još se jedan poznati glumac okomio na Fortnite

Zoran Žalac 18.12.2018.   •   19 komentara   •   Zanimljivosti


Ni glumac iz legendarne serije Fresh Prince nije oduševljen idejom što Epic Games zarađuje na njegovom plesu u Fortniteu.

Situacija s “posuđenim” plesovima u popularnoj igri Fortnite polako dolazi do usijanja. Nakon što je glumac Donald Faison prozvao tvorce dotične igre da ga nisu pitali za dopuštenje oko korištenja plesa kojega je on prvi izveo, reper 2 Milly poduzeo je konkretnu radnju te sudski tužio Epic Games zbog iste stvari. Kako doznajemo od TMZ-a, njegovim primjerom povest će se i glumac Alfonso Ribeiro.

Spomenuti glumac najpoznatiji je po ulozi Carltona Banksa iz stare TV serije “Princ iz Bel Aira”, a upravo iz te serije potječe famozni ples koji uključuje pucketanje prstima u prilikom mahanja rukama i zanošenja bokova. Taj se ples u Fortniteu zove “Fresh” i prodaje se za 800 V-Bucksa, što je otprilike osam dolara.

Iako koreografirani plesovi po američkom zakonu nisu zaštićeni autorskim pravom, glumcu Alfonsu Ribeiru ne sviđa se što Epic Games zarađuje na plesu koji je njegova tvorevina. I ne samo Epic Games, nego i 2K Games jer se sličan ples koristi i u NBA 2K igrama. Obje će tvrtke tako dobiti poziv za sudsku parnicu, a mi ćemo s velikim zanimanjem čekati da vidimo hoće li Carlton iz tog spora izaći uz svoj prepoznatljivi ples ili pak pognute glave.

Komentari (19)

  • Doffthewarboy

    18.12.2018 - 15:16

    Ples TM

  • imagineak

    18.12.2018 - 15:25

    Doba clickbaita. Zasto ne staviti sliku samog Alfonsa Ribeiroa kad ima slika njega pored Will Smitha.

    • mili1985

      @imagineak, 18.12.2018 - 16:10

      Pa dobro, vidiš da na ovoj slici Will pokazuje na njega, tako da se sve zna na koga se misli ?

  • Susjed

    18.12.2018 - 15:46

    Toplo se nadam da će sud presudit u njihovu korist

    • tryon

      @Susjed, 18.12.2018 - 16:03

      Zašto? Kakve su sad to fore “ukrali ples”? Jel on sigurno prvi ikada koji je plesao na taj način, i da nitko drugi ne pleše tako?

    • Negan

      @tryon, 18.12.2018 - 16:26

      Jer je “kul” mrziti Fortnite i željeti im nesreću na svakom koraku. Osobno ga više ne mogu smisliti, ali mislim da je krajnje vrijeme da se hejteri pozabave s nečim drugim.

    • Aldin219

      @tryon, 18.12.2018 - 17:30

      Naravno da jeste. On je “napravio” ovaj ples, tako da je smijesno govoriti da ples koji se zove “Fresh” nije njegov ples i da im to nije na umu. Ok, uzeli su ples i ubacili u igru, sve super. Ali naplacivati PLES tako je odurno.

    • Furo97

      @tryon, 18.12.2018 - 17:56

      Ne mora bit da je on prvi pleso tako, jer to nikad niko nece ni znat… mogo je neki deda u 3 stoljecu prije krista tako plesat, a da niko pojma nema… i kao sto sam zakon kaze nema autorskim prava na ples, ali budimo realni on je taj ples kao i spomenuti reper svoj proslavio i zbog njega samo je poznat… A ubacit to u igru bez bilo kakvog odobrenja i jos k tomu naplacivat spomeniti nema smisli… Ista stvar kao da fifa ili pes stave lupam sad ronaldov “Suuuu”, Balovo srce ili neko drugo slavlje gola bez njihovog pristanka i licence… Totalno sam na stranici pjevaca i reprera… Ne pljujem fortnite nije losa igra kao ni ostale tog sadrzaja, al ne moze se tudje samo tako prisvojit i jos zradjivat na tome… Ni ti ne mozes uzet neciji rad i necijih ruku dijelo i prodavat okolo bez dopustenja te osobe

    • MaliMicek

      @Furo97, 19.12.2018 - 19:31

      Bale pokazuje srčeko svaki put kad zabije gol u PES-u.
      Šta očel sad EA tužit KONAMI ?
      Na strani si repera i glumca ? Ok znači doslovno možeš otic van s curom na sentiš netko te vidi, snimi i kontaktira familiju od Fred Astaira i tuže te jer hej ukrao si “NJEGOV PLES” i jer ga je on prvi odplesao prije 50 godina. Apsolutna ista stvar ništa nisam promašio samo što je eto taj Cartlonov ples zbog Princa ali i interneta poznatiji od Astairovog plesa. Danas je doslovno svaka idiotarija potez za sud ali hej murica, bila i ostala ista.

    • Furo97

      @MaliMicek, 20.12.2018 - 15:33

      Nismo se skuzili.. Nema EA tuznit KONAMI ili obrnito.. nema KONAMI nista sa suom ronalda ili srcem balea mda je to bio samo primjer… Na to prava imaju ronaldo i bale koji su licencu za taj potez ili ti slavlje prodali i pesu i fifi… Krivo si primjer naveo.. znaci po tom tvom ko sto ti kazes ako te neko vidi kako snimis i pleses mogu te tuzit.. nije problem ples kao ples u igri, to njemu moze posluzit kao reklama, mozda nekog zanima tko je to plesao ili tako nesta, pogoto danas nema klinca koji ne visi na fortnitu pola dana i zna svaku mogucu glupost i ples… Problem je sto fortnite zaradjuje na tome, a autom tog plesa nema nikake koristi od toga… Zasto pes ili fifa moraju kupit licencu za svaki stadion, svaki klub i svakog igraca? Zasto forza nfs ili ti f1 mora kupit licencu za svaki auto ili trkaci tim? Zasto cod ili battlefield moraju kupit licencu za svaku pusku, tenka ili oruzje? Ista stvar je i sa fortniteom po mom misljenju, zasto bi oni sad bili iznimka i zaradjivali na necijem radu bez da taj neko od tog ima koristi?

    • MaliMicek

      @Furo97, 20.12.2018 - 23:10

      Ti si aposlutno sve krivo pokopčao ne ja. Kakvu mrtvu licencu Kiki i Neymar i Bale prodaju Fifi i PESU ? vidi se koliko si upucen. Drito kao i Carlton koji bu popusio na sudu. Ne postoje autorska prava za poteze rukama/nogama/ples. Točka. Nema osnove za sud tj za dobit parnicu. Nit ce ju itko dobiti od ovih kaj tuže EPIC. Ti navodiš problem u tome da nije u redu što na tim potezima (iako nisu ničije vlasništvo) EPIC zarađuje. Pa dobrodošao u svijet mikrotransakcija frende gdje vidim također ti nije niš jasno. Ples u Fortnitu je same shit kao i Arcana u doti 2. Kozmetika koja ne mijenja gameplay nego samo estetiku. I Valve i Epic zarađuju tj prodaju slične estetske iteme. Jedno je skin drugo je dance potez. I za jedno i drugo se netko može javiti i rec da je dizajn presličan njegovom koji je napravio prije par godina i tuziti ih. Al nece dobit apsolutno ništa. Znaš zašto ? Jer nije prijavio patent. Prouči prvo malo to ak se vec busaš u prsa sa pojmovi kao što su individualno vlasništvo, licenca, pravo na korištenje itd
      I ne nisi usporedio dance potez iz prošlog milenija sa pravim plagijarizmom koji se dešava u svijetu i gdje doista netko zarađuje na račun tuđeg PRAVOG rada (ne plesa)

    • Furo97

      @MaliMicek, 21.12.2018 - 02:44

      Kakve veze imali dali je to esteticki samo ili to stvarno mjenja nacin gameplaya i daje ti neku prednost… Ja ne kuzim kak se nama Balkancima ne smije nista rec odma se skace, divlja, pokazuje se ko je u pravu, nista se kod nas ocito ne moze na lijep nacin popricat i rec e kolega tako i tako stvari stojee ja mislim tako i to je to.. Odma je “ti to pojma nemas” “pricas gluposti, buncas” i te fore.. Pa nije ni cudo sto nas niko okolo ne voli kad se narod (bilo hrvati, bosanci, srbi, itd) svi ponasaju ko stoka, svi misle da su u pravu i sve znaju, koja god se tema otvori svi su popili svu pamet svijeta, a tri ciste nemaju…
      P.S. da se nebi sad opet uzdizo i uskako ovaj komentar se ne odnosi na temu ovog topica nego na tvoj ton i nepristojni nacin komentiranja koji svaki drugi clan ove HCL stranice ima i ne moze se sa njim lijepo popricat o nekoj igri ili nekoj vijesti u gaming.. Bye bye..

    • MaliMicek

      @Furo97, 21.12.2018 - 22:12

      Ja nis ne skacem ja sam ti lijepo napisao točno kak je s obzirom da je u trenutku pisanja mog komentara pored mene sjedila osoba koja je završila pravo i sama je rekla da je ovo jedna od najvecih gluposti za tužbu kaj je čula. Naravno da ti treba napisati da pričaš gluposti kad izjaviš da su tri poteza rukama ilitiga neki kvazi ples rad na kojem netko prljavo zarađuje. LP

  • Lazy

    18.12.2018 - 15:54

    Kakve budalastine majko mila, gdje ovaj svijet ide…pfffff

  • Vass

    18.12.2018 - 16:22

    Bože blagi veću glupost nisam čuo

  • Demon90

    18.12.2018 - 17:46

    Ne igram firtnite al potezi od obadvojice su žalosni treba malo promocije

  • bozicni_zeko

    18.12.2018 - 18:09

    Koliko puta će svi zaboraviti da se ples izuzima zakonski od autorskih prava? Nebitna vijest samo da se govori o igri

  • Dajsikeks

    18.12.2018 - 19:07

    Tek sada čovjek skužio

  • MaliMicek

    19.12.2018 - 19:26

    Carlton bio i ostao jadan. I osobno iritantno nepotreban lik u seriji. Svašta. Nema to veze što mu smeta što koriste “njegov ples”. Ima s ljubomorom oko zlatne koke oko koje se vrti velika svota novaca i svi bi dio kolača linijom manjeg otpora. Pjesme, tekst, autorsko pravo, izumi su nešto drugo. Ali ples ? Doslovno pokreti tijelom. Baš me briga ali ako ima pravde za ovaj retardluk svi ovi šta tuže dobit ce jedino sudske troškove za platiti.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?