HCL.HR

Microsoft je popustio, Baldur’s Gate 3 dolazi na Xbox ove godine

Zoran Žalac 25.08.2023.   •   17 komentara   •   Industrija videoigara


Microsoft je za Baldur’s Gate 3 odlučio napraviti jednu iznimku u svojoj politici oko Xbox Series konzola kako igrači ne bi propustili tu igru.

Baldur’s Gate 3 doći će na Xbox Series konzole kasnije tijekom 2023. godine, potvrđeno je iz Larian Studiosa. Ekipa je postigla dogovor izravno s voditeljem Xboxa, koji je odlučio napraviti ustupak i iznimku da bi Baldur’s Gate 3 mogao završiti na Xbox platformama.

Baldur’s Gate 3 na Xbox Series X modelu konzola pojavit će se sa svim funkcionalnostima, dok će igra na Xbox Series S modelu konzola biti bez opcije lokalnog multiplayera (split-screen co-opa).

Podsjetimo se, Baldur’s Gate 3 je, osim za PC, u razvoju i za PlayStation 5 te Xbox Series konzole. Lansiranje na konzolama trebalo je biti paralelno, no studio Larian imao je probleme u izvođenju split screena na Xbox Series S konzoli. Kako Microsoft uvjetuje developerima da verzije igara za Series S i X konzole sadržajno moraju biti identične, izlazak Baldur’s Gatea 3 za Xbox bio je odgođen do daljnjega.

Reakcije fanova Xboxa na ovo nisu bile pozitivne. Mnogi su smatrali kako nije pošteno da se zbog problema u izvođenju opcionalnog načina igranja na Series S konzoli igra uskraćuje vlasnicima Series X modela. Prigovori su očito došli do čelništva Xboxa pa je u slučaju Baldur’s Gatea 3 napravljena iznimka koju Microsoft sve do sada nije učinio nijednom developeru.

Komentari (17)

  • ReVamped

    25.08.2023 - 09:08

    Tako treba i dalje.

  • mirkunjaaa

    25.08.2023 - 09:23

    Je.. š lokalni co-op 🤷🏼‍♂️
    Ali kad se počne sa ustupcima onda ce na kraju otkazivat igre za series s 🤷🏼‍♂️

  • Chimichangas

    25.08.2023 - 09:42

    Super stvar za xBox vlasnike. Iako nebi to xbox dopustio da igra nije tako popularna postala

  • Chronosus

    25.08.2023 - 10:17

    Kad sam nedavno komentirao da SeS koči cijelu generaciju svojom limitiranošću i Microsoftovom politikom da se mora podržavati XSeS, ekipa je skočila i rekla nije istina. Eto, sad kad postoji hit igra gdje su svojom politikom darovali konzolašku ekskluzivnost Playstationu odjednom će napraviti iznimku. Ja bi bio bjesan da sam jedan od drugih developera koji se muči podržati XSeS, dosta je to zeznuto kad kreneš raditi iznimke.

    Ali zamislimo drugu situaciju – da je Larian skužio rano u razvoju da neće moći izvest lokalni coop na SeS i zbog toga izbacio cijeli feature za sve konzolaške verzije igre. BIlo bi im lakše, zar ne? Možemo pretpostavljati da se takvi kompromisi i događaju s obzirom da se nekoliko developera požalilo javno na zahtjev za SeS. I onda je SeS skroz ok?

    S druge strane ako je Microsoft htio budget opciju mogao je održati XBoneX na životu i nastavati prodavati za male pare umjesto XSeS-a (razlika u snazi i tako nije velika), ali onda ne bi mogli tako lako natjerati ljude da kupe novu konzolu kao što su sad odlukom da više neće razvijati igre za XBone jer se “koncentriraju na XSeS/X”.

    • mirkunjaaa

      @Chronosus, 25.08.2023 - 11:38

      Bez obzira na poduži post odgovor je i dalje da je XS pun pogodak.
      Ako nisi primjetio već je prošlo više od 2 godine od kad su konzole izašle. Konzola je do sada izvanredno pokretala skoro sve igre da ne spominjen nedostupnost jačih konzola zbog nedostatka čipova.
      Konzola pun pogodak.
      Sto se tiče razlika, u njoj je cijelokupni novogeneracijski čipset samo je grafička slabija i smanjen kapacitet ssd-a.
      Po tome svi koji imaju PC sa starijim grafičkim isto koče sve 🤷🏼‍♂️
      Čovječe stvar je optimizacije. Pogledaj npr Atomic Heart kako izgleda i vrti se.
      Može se ali stvar je volje (čitaj želje da se uloži više truda i NOVCA).
      Ako neko koči nešto onda su to izdavači koji izdaju igre za stariju generaciju konzola u nadi sa će izvuć više novca.

    • Dick Johnson

      @Chronosus, 25.08.2023 - 12:20

      Sve krivo, nedovoljan. Kad naucis javi se za ispravak.

    • Onaj Koji Igra

      @Chronosus, 25.08.2023 - 21:22

      Nije idealna ni ova situacija gdje se doplaćuje za PS5 nadogradnju. Microsoft je s punim pravom dao uvjet koji je dao, jedino su mogli pod iznimkom obvezati Larian da co-op doda naknadnim updateom u roku x mjeseci ili se igra skida sa storea, a ne ovo kako je ispalo. Sad su si otvorili Pandorinu kutiju kad drugi developeri krenu tražiti isti privilegij. Naravno, moguće je da je Larian dobre volje pa će updateaom ubaciti co-op kad-tad bez obzira, ali ipak, koncept te konzole im je sad ugrožen.

    • RickBarry

      @Chronosus, 26.08.2023 - 08:25

      Svaka konzola koči razvoj igara,oduvijek.

  • Robotz

    25.08.2023 - 10:42

    Uvijek mi je drago kada fanasticna igra dodje na sve moguce platforme da sto vise ljudi ima opciju da je odigra.

  • Bogy

    25.08.2023 - 11:02

    Dobra vijest za xbox, ali ovo je samo dokaz da je xbox series s bila pogreška koja će limitirati xbox platformu cijelu generaciju.

    • ReVamped

      @Bogy, 25.08.2023 - 11:06

      Za korisnike nije bila pogreška. Tko nema love kupi novu generaciju, doduše oslabljenu, i igra igre kao i svi drugi. Možda su mogli izbaciti coop i za S staviti manju cijenu i gotovo. Mislim, to je i do MSa jer nisu gtjeli izgubiti lovu a sada ju gube sa tom igrom u kontinuitetu.

    • Bogy

      @ReVamped, 25.08.2023 - 15:02

      Slažem se da za korisnike nije loša kupovina i da series s je dobar za casual publiku, ali kad pogledaš series s košta previše u odnosu da ps5 digital je samo 100 eura skuplji

    • MeDoNjA

      @Bogy, 25.08.2023 - 15:58

      Ne znam gde zivis , ali u Srbiji u prodavnicama gde ne daju racun(gde su stvari uvek jeftinije jer ih kupuju iz madjarske) xbox series s je 279evra , a ps5 digital je za 200evra skuplji tako da stvarno ne znam odakle ti da je samo 100evra skuplji .

    • Bogy

      @MeDoNjA, 25.08.2023 - 18:21

      U Hrvatskoj se series s prodaje trenutno za cca 330 do 350 eura, a Ps5 digital je trenutno cca 450 do 500 eura.

    • ReVamped

      @Bogy, 25.08.2023 - 18:05

      Prije je bila razlika i preko 100€. Kada sam ja kupio X, S je bio na 300tinjak a PS5 na 600tinjak €. Ali to je bilo davno.

    • opp

      @ReVamped, 26.08.2023 - 00:55

      Nije uvijek stvar u lovi. Ja jednostavno nisam htio da dajem 500 eura za XSX pa sam kupio XSS za 270 eura. PS5 mi nije bio zanimljiv u trenutnoj generaciji. I malo je reći da sam prezadovoljan sa XSS, konzola je vrh. Ovaj slučaj sa BG3 je glupost teška, jasno je svakome da je do developera. Valja uložiti u optimizaciju i vrijeme i novac, a to jednostavno nisu htjeli. Da igru ne prati toliki hajp sami bi se oni ponudili sa svim opcijama i za XSS.

  • IgorBiH

    25.08.2023 - 17:14

    Odavno više nije do snage konzole već do kreativnosti developera. Ubisoftu ne bi pomogli ni svi superkompjuteri zajedno.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?