HCL.HR

Gdje nam je ta recenzija za Sekiro: Shadows Die Twice?

Hrvoje Smoljić 23.03.2019.   •   22 komentara


Moramo proliti još dosta krvi i razbiti bar 3 kontrolera prije nego vam dostavimo punu recenziju za Sekiro: Shadows Die Twice. Zasad donosimo nekoliko prvih dojmova.

Iz prvih deset sati igranja, saznao sam kako sam imao potpuno pogrešan dojam kakva je točno igra Sekiro: Shadows Die Twice. Iako sam pratio njen razvoj, valjda sam bio lud pomislivši kako će inkluzija šuljanja i nekih igračkica glavnog lika značiti kako će ovo biti nešto lakše iskustvo, više orijentirano na akciju kakvu smo viđali u igrama poput Witchera ili Assassin’s Creeda – naravno, s ponešto tipičnih From Software začina. Na nečiju sreću, a tuđu žalost – to nije slučaj. Sekiro nije Dark Souls, no iako se zove, izgleda i igra drugačije, u pravom From Software stilu, težina je i njegova glavna odlika.

Unatoč tome, iz prvih 10 sati igre dojma sam kako je Sekiro, barem u početku, ipak nešto pristupačniji od Soulsborne igara. Glavni lik je mnogo brži, mobilniji, može se šuljati, ali i privlačiti udaljenim objektima kao da mu je Rico iz Just Causea netko u rodu. Sve mehanike i nove borbene mogućnosti su pravovremeno tekstualno pojašnjene, chekpointovi su nešto velikodušniji, a igra čak ima i mehaniku oživljavanja lika nakon smrti.

No čim sam prošao prvih sat vremena igre, zapravo sam uvidio da mi navedeno ne znači apsolutno ništa. Da, sve to čini igru mehanički dubljom i zabavnijom, ali kada je u pitanju njena težina – zaboravite. Ako ne znate što radite Sekiro će vas prebiti i onda još čekićem lupiti dok ste na podu. Nećete naići na magičnu kombinaciju opreme ili neki jeftini trik s kojim ćete lako savladati protivnika. Izostalo je čak i ono Dark Souls pozivanje prijatelja koji bi vam pomogao pobijediti teškog protivnika. Tu ste samo vi, vaša katana, shinobi proteza, i znojni kontroler.

Naravno, ako si date vremena i naučite sve igrine mehanike, onaj osjećaj zadovoljstva kada počnete pobjeđivati teške protivnike je apsolutno nenadmašan. Usudio bih se reći da, ukoliko niste spremni uložiti vrijeme kako bi savladali tempiranje napada i blokiranja – igra ima potencijal da vam u potpunosti zablokira napredak i natjera da odustanete od daljnjeg igranja. No čak i ako se uvježbate, to i dalje ne znači da nećete umirati. Hoćete, i to vrlo često. Nećete se čak moći osloniti niti na vještinu steknutu u ostalim Souls igrama budući da je Sekiro po mnogočemu sasvim drugačija zvjerka.

Njegova akcija je katkad spora i metodična, ponekad brza i frenetična, ali  u konačnici uvijek zabavna. Često se čini kao da igra nije fer, ali kada se 30 puta borite protiv istog boss protivnika, koji stalno ponavlja šest istih napada – znate da je svaka smrt isključivo vaša krivica. Nikad nisam imao osjećaj onog straha i beznađa kojeg sam često dobivao u Dark Soulsu i mnogo veći broj smrti mi je bio potreban prije nego bih rekao: „Ok, vrijeme je za pauzu“. Jedan od razloga tome su i fantastične Playstation kontrole zbog kojih teško mogu zamisliti igranje na tipkovnici i mišu.

Ono što mi se u ranoj fazi igre čini kao dvosjekli mač je njena priča. Ona je također mnogo pristupačnija, ali i manje kriptična od ostalih Souls igara. NPC likovi slažu suvisle rečenice i daju jasne upute što vam je dalje činit. Japanski glasovi zvuče odlično i igra mi često ostavlja dojam nekog mračnog samurajskog animea. Lokacije su velike, vizualno vrlo atmosferične i zahvaljujući nindža protezi – mnogo vertikalnije.

Problem je što, unatoč mnoštvu opcionalnih područja i tajni koje možete otkriti, prebacivanje u nešto realnije, povijesno okruženje znači da je izostala ona intrigantna mističnost Soulsborne igara. Ima tu fantastičnih elemenata i kojekakvih čudovišta, ali nikad nisam imao onaj poriv da saznam više o njihovom porijeklu i motivima što mi je djelomično ubilo čar istraživanja.

Nekako imam osjećaj da sam tek zagrebao površinu ove igre. Ostaje za vidjeti hoće li njena priča ikako poletjeti, ali i koliko će otključavanje novih sposobnosti dodatno začiniti gameplay.  Trajnost Sekira je proporcionalna vještini igrača i gdje sam ovdje u deset sati prešao tek dvije lokacije – igre poput Devil May Crya bi možda u potpunosti završio. Zato molim minutu šutnje za moje dlanove i kontroler koji će morati izgurati ovu brutalnu igru do samog, krvavog kraja.

Komentari (22)

  • darijoman

    23.03.2019 - 14:40

    Drži se Hrvoje 😉

  • Jokerhere

    23.03.2019 - 15:23

    Ova rubrika je nesto kao review in progress.

  • Ki-ya Karate Monster

    23.03.2019 - 16:21

    It has a giant snake also.

  • crolink07

    23.03.2019 - 16:29

    Protivnici su toliko brzi da je izbjegavanje lijevo,desno uzaludno,mrtav si.Najkorisnija opcija,barem za mene je blokiranje i dok se to ne izvježba bijeg pred jačim protivnicima je preporučljiv. Kad blokiranje postane instinktivno, igra se pretvara u čistu zabavu.90/100?

  • crolink07

    23.03.2019 - 16:38

    Izbjegavanje me baš ne ide,skakutanje,bijeg i sada nakon nekoliko sati vježbanja blokiranja,igra maslac.?

  • marjanovicut

    23.03.2019 - 19:19

    Ljudi ja sam 30 minuta proveo na onom prvom levelu dok sam skontao kako da ubijem lika sa 2 zivota…ovo je igra, 3 sata je igram tek sad sam porazio onog dzina, svidja mi se sto ti oprema nije stavljena pred nos vec je moras sam naci, da nisam nasao surikene bilo bi mi mnogo teze kada je vise protivnika, a bili su skriveni.

    • tryon

      @marjanovicut, 23.03.2019 - 21:17

      Dobrodosao

    • marjanovicut

      @tryon, 24.03.2019 - 14:01

      Dodge-ujem giant ogre-a, on se okrene za 180 stepeni u uhvati me magicno…jedva ga porazio 😀

    • tryon

      @marjanovicut, 24.03.2019 - 15:40

      Planiram uskoro zaigrati, ali znam kad sam upalio bloodborne da 4 sata nisam mogao proci pocetnu ulicu. To mi je bio prvi susret s from igrama

    • marjanovicut

      @tryon, 24.03.2019 - 20:29

      Upravo sam otisao na drugog bosa i toliko je drugaciji i zanimljviji i igra daje toliko izbora da radis kako ti zelis da je to neverovatno, definitivno za sada ovo mi je favorit za GOTY, koliko savrsena igra, nisam verovao metakritiku i recenzentima da moze dobiti 95 od 100 ali sad definitivno verujem…

  • Adel

    23.03.2019 - 20:11

    hvala na recenziji i gameplayu igra je odlicna i volim one cool poteze kad se boris

  • NoVisa

    24.03.2019 - 11:06

    Ali samo jedno pitanje, jeli se moze uopce usporediti sa bloodbornom?

    • pleto

      @NoVisa, 25.03.2019 - 07:33

      Ja kad gledam baš podsjeća na bloodborne…pokreti lika, borba, uff predobro izgleda

    • mili1985

      @pleto, 25.03.2019 - 09:14

      Također i mene podsjeća. BB mi je za sada prvo i jedino sučeljavanje sa From Software igrom. A sada me i ovo zaintrigiralo.

    • sedf

      @mili1985, 25.03.2019 - 15:23

      Meni,nikad nisam prešao,nek prokleta ona vuk sveštenica,mislim da ponovno krenem čim prećem Sekiro.

  • moordrak

    25.03.2019 - 11:17

    Poveznice sa DarkSouls serijalom odnosno Bloodbornom me izuzetno odbijaju. Znam, nahvaljene su to igre na sva usta, ali nisam uživao niti u jednoj od njih i ne bi ih više ni štapom dotakao. Sekiro je napravljen u identičnom duhu zato me tako strah da ću baciti lovu u vjetar…

  • chupacabra1

    25.03.2019 - 20:11

    Izgleda kao mokri san za nas koji se žalimo da je sve lako… Haj’ da vidimo.

  • SanKa

    26.03.2019 - 09:10

    evo kupio jučer igru…odlična zasad..je da sam proveo 45 min na prvom bossu 😀 al ok..ajd…sviđa mi se…zato kad ga poraziš dobiješ satisfakciju…odličan mi origigi jezik, lijepo izgleda, dobra borba….upalio sam plejku nakon dugo vremena radi ovog….idemo dalje

  • SanKa

    26.03.2019 - 09:27

    belan, jesi ti to njega iz prve ubio ? 😀 ovog prvog bossa. svaka čast

  • SanKa

    27.03.2019 - 09:10

    kru te jebo što je igra teška…drugog bossa sam sat vremena negdje ubijao….i onda odem iza vrata i satare me div….glupo mi je jako što te igra kažnjava kad umreš, oduzima ti XP, pa neću se nikad lvl uppat ….nadam se da postane lakše..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?