HCL.HR

Totalno lude indie igre: Stari Doom dobio je konkurenciju

Zoran Žalac 25.11.2018.   •   5 komentara


U novom serijalu tekstova zvanom “Totalno lude indie stvari” predstavljamo vam najzanimljivije igre nezavisne produkcije koje su najavljene ili lansirane tijekom tjedna iza nas.

Dobrodošli u novi serijal tjednih, ako ne i mjesečnih izvješća na HCL portalu. Priča je sljedeća, počujte ju sad. U godini gospodnjoj 2018. primijetili smo kako izlazi više igara nego ikad prije. Ne stignu sve te igre dobiti svojih pet minuta slave na našem portalu jer je vrijeme na planeti ograničeno, a statistike ionako pokazuju da se većina čitatelja ionako želi hraniti samo na Fortniteu. No, mi vam ne želimo biti zajedljivi starkelje koji smatraju kako u industriji videoigara nema nikakvih inovacija niti zanimljivih ideja.

S time na umu jednostavno osjećamo potrebu da na nekoj kvazi-redovitoj bazi dijelimo informacije o najzanimljivijim stvarima koje se trenutno događaju na sceni nezavisne produkcije igara. Znamo da je ta scena ogromna i da ju ne možemo obuhvatiti u potpunosti; isto tako znamo da se nitko u redakciji nije u stanju držati nekakvih rokova (umjetničke duše, tako vam je to…), ali optimistično se nadamo da će ovaj serijal izvještaja zaživjeti i imati svijetlu budućnost.

Ideja je iznimno jednostavna: svakog tjedna skrenut ćemo vam pozornost na probrane trailere za svježe izašle i novonajavljene indie igre. Točnije rečeno, neće to uvijek biti indie igre po svojoj definiciji nego samo igre koje ne stignemo istaknuti tijekom mjeseca. Najbolje je da sad prekinem s ovim pretjerano dugim uvodom i krenem na samu materiju: evo nekih indie igara koje se isplatilo pogledati zadnjih dana:

Prodeus

Nije vam ovo nastavak Proteusa, simulatora hodanja s vrlo minimalističkom grafikom. Prodeus je pucačina nalik Doomu, onom originalnom, a obećava nam modernu produkciju u kombinaciji s dizajnom stare škole. Ovakvih igara u zadnje vrijeme ima sve više (bacite pogled na Project Warlock, primjerice) pa bismo u 2019., kada Prodeus izlazi, mogli imati i novi žanr: FPS starog kova.

Resort Boss: Golf

Ove su se godine na velika vrata vratile takozvane tajkunske igre uz Jurassic Park: Evolution, Two Point Hospital i Parkitect. U veljači iduće godine dobivamo nešto slično, samo što ćemo u Resort Bossu umjesto bolnice ili parka za dinosaure graditi terene za golf. Grafika će biti vrlo primitivna jednostavna, no to ne bi trebalo biti zabrinjavajuće pod uvjetom da igra ponudi razrađen sustav ekonomije i upravljanja golf klubom.

Bladed Fury

2D naslovi poput Apotheona i Guacameleeja prilično su dobro iskoristili povijesne motive za tematsku i stilsku prezentaciju. Nešto slilčno mogao bi napraviti i naslov zvan Bladed Fury, igra smještena u drevnu Kinu. Radi se tu o akcijskom 2D naslovu u kojemu ćemo kao odbjegla princeza proputovati kraljevstvom Qi da bismo sproveli osvetu nad demonima koji su uništili njezin dom.

The Beast Inside

Poljska industrija videoigara nastavlja rasti. Nakon vrlo dobre igre The Vanishing of Ethan Carter stiže nam još jedna horor avanura “fotorealistične” grafike. Zove se The Beast Inside i pratit će kriptoanalitičara koji se povuče u osamu kako bi razbio komunikacijski kod i utjecao na Hladni rat. Međutim, isti taj lik na tavanu jedne kuće pronađe dnevnik koji materijalizira strahote američkog građanskog rata pred njim. Osim što ima interesantan zaplet, ovaj horor naslov ima i neke zanimljive efekte na koje vrijedi obratiti pozornost.

Away: Journey to the Unexpected

Nisam sasvim siguran kako bih trebao opisati Away – recimo da bi to trebala biti igra u kojoj iz prvog lica štapom udarate nakazno i nakaradno dizajnirane likove. Taj proces popraćen je retro ugođajem, a prema svemu sudeći po levelima ćemo se moći kretati u kojem god smjeru poželimo. Plus, čini se kako će biti i šutanja kokoši… nešto što ne bismo odobrili u stvarnosti, ali u virtualnom svijetu može proći.

Equilinox

Nakon tri godine razvoja ovih je dana izašao Equilinox, igra mladog nezavisnog proizvođača koja nudi upravljanje čitavim ekosustavom. U prijevodu, to je spoj Sims i Spore serijala u kojemu modificirate prirodu kako biste održali životinje na životu te ih u konačnici genetski evoluirali u nove vrste. Osobno ne vidim poantu niti potrebu za žanrom božanskog simulatora, ali je ideja svakako specifična i vrijedna isticanja.

To vam je to za ovaj tjedan. Ako ste ovdje pronašli nešto zanimljivo svakako nam komentirajte i pružite podršku za ovakav tip članka. Nadamo se da će još jedan takav osvanuti na portalu i idućeg tjedna.

Komentari (5)

  • l)oolvl

    25.11.2018 - 19:14

    dobra ideja za serijal, u indijancima se uvijek zna naći bisera

  • nikolapro55

    25.11.2018 - 19:38

    Odlican serijal ja za pola igara nisam nikad cuo a kakav sam covek vecina bi mi promakla 😀

  • AdvCool

    25.11.2018 - 20:42

    Ova poljska igra izgleda zastrašujuće

  • Bojko

    25.11.2018 - 22:22

    The beast inside… Jesus, izgleda fantastično.

  • Solokow

    26.11.2018 - 12:12

    Držite se ovoga serijala, ja podržavam, dosta kvalitetnih igara proleti ispod radara upravo zbog manjkavosti pažnje na njih.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?