HCL.HR

Fortnite: Battle Royale vodi nas prema budućnosti gaminga

Zoran Žalac 19.03.2018.   •   11 komentara


Popularnost battle royale žanra jednog će dana iščeznuti, a igrači će se takvih igara zasititi. No, Fortnite: Battle Royale važna je prekretnica za industriju videoigara nevezano za svoj žanr.

Fortnite: Battle Royale trenutno je najpopularnija igra na svijetu. Još uvijek nema najveći broj registriranih igrača i ne možemo ju još staviti uz bok esports teškaša. Međutim, prošloga tjedna sam pojam „Fortnite“ bio je među najtraženijima na Googleu, prestigavši Minecraft i bitcoin kriptovalutu. A zatim je postavljen i novi rekord gledanosti jednog prijenosa na Twitchu kada je popularni kanadski reper Drake gostovao u sesiji najboljem igrača Fortnite: Battle Royalea.

Nije mi namjera dizati Fortnite u nebesa čisto radi njegove popularnosti. Kao i kod svih ostalih fenomena moderne kulture možemo naći argumente da ta igra nije zaslužila biti toliko popularna. Na kraju krajeva, to je zapravo mod koji je izašao šest mjeseci poslije druge popularne igre – PlayerUnknown’s Battlegroundsa, dok je osnovni Fortnite (igra o preživljavanju najezde zombija) pao u drugi plan. No, uspjeh ove igre važan je zato što označava prijelomni trenutak za igranje videoigara kakvo nas čeka u budućnosti.

Naime, Fortnite: Battle Royale je kao najpopularniji naslov današnjice ujedno i naslov koji omogućava takozvani cross-play. Za neupućene, cross-play je termin koji označava mogućnost zajedničkog igranja igre nevezano na kojim platformama igrači igraju. U ranije spomenutom prijenosu sa Drakeom vidjeli smo cross-play na djelu – Drake je igrao na PS4 konzoli, a streamer Ninja na PC-u. Fortnite: Battle Royale omogućava takvo udruživanje u različitim kombinacijama pa igrači na Xboxu mogu igrati s onima na PC-u, a uskoro ćemo na djelu vidjeti i uparivanje igrača na PC-u i mobitelima, mobitelima i konzolama…

Naravno, Fortnite nije prva igra s ovom opcijom. Slično je ostvarivo već unatrag nekoliko godina u popularnom Rocket Leagueu, a sve igre Microsoftovog Xbox Play Anywhere programa po defaultu donose ovu opciju u verzijama za Xbox i PC. Pogodnost cross-play opcije je očita – lakše je pronaći suigrače ili protivnike kada su serveri puniji, a igrači mogu zajedno uživati neovisno o platformi koju preferiraju.

Postoje određene prepreke u ovome jer igrači koji koriste tipkovnicu i miš na PC-u imaju određenu prednost zbog brzine ciljanja u pucačinama, dok igrači s gamepadom imaju prednost u simulacijama vožnje i sl. Zbog ovoga je pomalo čudno što se Epic odlučio spojiti igrače s mobitela i ostalih platformi u iste mečeve, odnosno napraviti igrače na mobitelu topovskim mesom za igrače na PC-u i konzolama.

No, takve stvari s vremenom će se izgladiti, baš zato jer Fortnite: Battle Royale hrabro korača prema budućnosti u kojoj će cross-play biti standard. Za prihvaćanje tog standarda nije se mogla dogoditi bolja stvar od naglog rasta popularnosti Epicove igre. Znamo svi da je battle royale žanr prolazna moda i neki od nas ne vide privlačnost u njemu (uključujući mene). Svejedno ponavljam, Fortnite je prekretnica za cross-play upravo zbog svoje popularnosti.

U bližoj budućnosti, za nekih desetak godina, više nećemo imati platforme za igranje. Da budem precizniji, iste igre moći ćemo igrati na svemu što ima ekran. Umjesto platformi imat ćemo usluge i videoigre ćemo streamati poput glazbe, filmova, serija i pornjave s interneta. Da, imat ćemo neku kutijicu s pripadajućom periferijom za kontroliranje igara, ali sam hardver te kutijice bit će sporedan pokraj ponude za Sonyjevu, Microsoftovu, Amazonovu, Valveovu ili Ubisoftovu uslugu preko koje ćemo kupovati, ili bolje reći iznajmljivati igre.

U takvom eko-sustavu s više različitih usluga (koje nisu fizičke) nestat će barijera između platformi. Sve igre izgledat će isto i jedina razlika bit će u dijagonali te razlučivosti ekrana, a u tom trenutku bit će svejedno igramo li se na TV-u, monitoru ili mobitelu. To je budućnost u kakvu Epic Games vjeruje i kakvoj nas vodi sa svojim Fortnite: Battle Royaleom. Možda nam to u ovom trenutku zvuči kao znanstvena fantastika, no budite sigurni da takvo što dolazi. Gabe je tu viziju imao još 2010. godine, ali svijet nije bio spreman.

Dok se Microsoft već prilagodio takvoj budućnosti, Sony joj baš i nije naročito sklon. Ne možemo im baš zamjeriti jer im je PlayStation 4 trenutno najprodavaniji uređaj uopće pa sama ideja o prelasku s konzole na uslugu zvuči prijeteće za tu tvrtku. Sony stoga nije kolegijalan prema konkurentnoj Xbox platformi pa blokira cross-play između PS4 i Xbox One konzola u igrama kao što su Fortnite: Battle Royale, Minecraft, Rocket League i ostale. Iz Microsofta pak tvrde da ne bi imali ništa protiv spajanja igrača na PlayStationu i Xboxu u jedan server, te da krivica što se takvo što još uvijek nije dogodilo leži isključivo na Sonyju. Sony tu pak izbjegava odgovornost i smišlja bezvezne izgovore u stilu da imaju dužnost zaštititi svoje korisnike od eksternih opasnosti.

Sony može odbijati suradnju i odbacivati ovakvu ideju budućnosti gaminga, ali velike su šanse da bi im se to moglo odbiti o glavu. U trenutku kada s platformi prijeđemo na usluge, zatvoreni sustavi bit će manje privlačni igračima, a tome neće pomoći ni najljepša grafika ni skupe ekskluzive. Nintendo Switch je dokaz da će igrači u budućnosti sve više cijeniti praktičnost igranja i tražiti mogućnosti interakcije s igrom i kad su izvan svoje gamerske jazbine. World of Warcraft i FIFA već su preselili dijelove svog gameplaya na mobilne platforme, a sljedeći korak je ukidanje te selidbe – brisanjem granica između platformi. Fortnite: Battle Royale je tu predvodnik kolone.

Komentari (11)

  • Dragan[MKD]

    19.03.2018 - 23:22

    Lijep tekst, slazem se uglavno, ali za da bi se postiglo to, tribali bi imati svih pristup optickom internetom, kao i serveri u drzavi, a jos smo daleko od tu buducnost, bar ovdje na Balkanu gdje jos uvijek nemamo neke bitnije stvari kao Amazon.hr ili .rs naprimjer.

  • tomica0310

    20.03.2018 - 00:04

    i bas kad se dodje do ove razine, prestat ce biti zanimljivo…ima nesto u tome kad imas onu lijepu kutiju pored tv-a…

  • L3gi0naR

    20.03.2018 - 05:47

    Jedino PS4 igrači mogu igrat sami sa sobom a ne i sa drugim platformama.Sony se odupire Crossplayu a neznam zbog kojeg razloga,da štiti dječicu od drugih platforma.

    • shipwreck

      @L3gi0naR, 20.03.2018 - 10:11

      Sony dopušta crossplay s PC-em i mobilnim platformama.

    • L3gi0naR

      @shipwreck, 20.03.2018 - 18:10

      Zašto ne dopušta sa Xbox-om i Switchom?
      A ta njihova baza igrača im je jadni izgovor.

    • shipwreck

      @L3gi0naR, 20.03.2018 - 20:11

      Imaju svoje razloge. Ne opravdavam njihovo stajalište, samo sam odgovorio tebi jer si rekao da PS4 igrači ne mogu igrati sa drugim platformama što je netočno.

    • undisputed_kiki

      @L3gi0naR, 20.03.2018 - 11:17

      Sony ps4 ima sasvim dovoljnu install bazu igraca,preko 77+ milijuna konzola tako da ne vidin razlog za te spike..online serveri su ionako za k, primjer ti je igra the honor, koja nije crossplay a rade serveri nikako.. Neznam sada jel su aktivirali dedicated servere kako je..

    • Kiki23

      @L3gi0naR, 21.03.2018 - 00:26

      Odupiru se zato jer je Xbox kao konzola druga najpopularnija konzola nakon PS!!! Ovako bi s crossplayom Sony pomogao Microsoftu u populariziranju Xboxa!!! To dokazuje koliko velike kompanije ne brinu za igrače, jer ja imam prijatelje s kojima bi volio igrati, a koji imaju Xbox, a ja imam PS4 pa ne možemo zaigrati Fortnite!!!

  • afaron

    20.03.2018 - 10:21

    10 godina je prerano. Proći će bar još 20-ak godina dok svi dobiju internet sa dovoljno niskom latencijom za cloud gaming.

  • darkstar

    20.03.2018 - 15:13

    Ja bih baš želio da ps4 i xbox naprave jedan server. Mislim da bi to spasilo neke multipleyer igre.

  • Smrad83

    23.03.2018 - 21:38

    Nece biti crossplaya sve dok ima profita. Sony jos to ima i naravno da nece poticati ni na koji nacin konkurenciju, jasno ko dan. Moguce da ce jednog dana Sony morati nesto.poduzeti u vezi toga, al tehnologija se moze razviti u svakakvom smjeru tako da izbjegnu i crossplay.. Sve je stvar profita

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?