HCL.HR

Kakav je Ghost of Tsushima: Director’s Cut na PlayStationu 5?

Zoran Žalac 19.08.2021.   •   23 komentara


Samuraj Jin Sakai iz Tsushime ima nedovršenog posla s Mongolima koji rade nered na susjednom otoku Ikiju. Doznajte je li za obavljanje tog posla preplaćen.

Ghost of Tsushima mi je iznimno draga avantura kojoj sam 2020. dao višu ocjenu nego ijednoj drugoj igri te godine. Napominjem to jer je malo komplicirano objasniti na što se ovaj tekst odnosi. Idemo prvo razjasniti što je što i za koga je što u Ghost of Tsushima: Director’s Cut.

Ako već imate Ghost of Tsushima za PS4 (bilo na disku ili digitalno):

 • Director’s Cut Upgrade za PS4 donosi ekspanziju s novom pričom i regijom za 149,99 kn
 • Director’s Cut Upgrade za PS5 donosi isto to + poboljšanja za PS5 za 224,99 kn
 • na PS5 konzoli možete i odvojeno kupiti poboljšanja za PS5 po cijeni od 75 kn, ali samo ako prethodno kupite Director’s Cut Upgrade za PS4 verziju

Ako nemate Ghost of Tsushima, onda je lako:

 • Ghost of Tsushima: Director’s Cut za PS4 donosi glavnu igru + ekspanziju, košta 529 kn i naknadno se za 75 kn može nadograditi na PS5 verziju
 • Ghost of Tsushima: Director’s Cut za PS5 donosi glavnu igru + ekspanziju + PS5 poboljšanja i košta 599 kn

Kad kažem da je komplicirano mislim na to da mogu postojati dvije odvojene nadogradnje: upgrade na Director’s Cut verziju i upgrade Director’s Cuta s PS4 verzije na PS5 verziju. Zbunjenost se mogla izbjeći da je Director’s Cut Upgrade nazvan Ikishima DLC ili nekako drugačije, a nadogradnja za PS5 jasno i nedvosmisleno: PS5 Upgrade.

Tako je kako je – idemo mi zaključiti da se ovaj članak specifično odnosi samo na Ghost of Tsushima: Director’s Cut Upgrade kao proširenje i nadogradnju za PS4 i za PS5. Nećemo se osvrtati na glavnu avanturu u Tsushimi koju smo imali prošle godine, to smo već napravili u zasebnoj recenziji.

Dodatna avantura na otoku Iki pričom je vezana za glavnog junaka Jina Sakaija. Možete joj pristupiti nakon drugog poglavlja u Tsushimi, ili s njom nastaviti po završetku glavne avanture. U bilo kojem slučaju, ne mijenja vam se mnogo toga jer su likovi u ovom poglavlju uglavnom novi, a priča je centrirana oko Jinove neriješene traume iz prošlosti.

U dodatnom je poglavlju priča centrirana oko Jinove neriješene traume iz prošlosti.

Na otoku Iki pojavila se nova mongolska prijetnja. Vračara Eagle svojom psihodeličnom juhom truje tamošnje stanovništvo, a isti topli obrok servira samuraju Jinu koji se dođe obračunati s njom. Od tog trenutka Jin počinje halucinirati te svoje nesigurne misli čuje vračarinim glasom. Da bi se oslobodio od tog ludila, Jin očito mora poraziti Eagle. No, u prilog mu ne ide situacija na Ikiju. To je otok na kojemu samuraji ranije nisu uspjeli uspostaviti svoju vlast pa su ondje vladali banditi i gusari, sve dok ih Mongoli nisu pokorili. Upravo su ti kriminalci jedina pomoć na koju Jin može računati u borbi protiv Mongola, tako da između dvije strane nastaje nelagodno primirje kako bi se zaustavio zajednički neprijatelj.

Priča koju doživimo na otoku Ikiju nije ključna za Tsushimu kao serijal igara, ali je dobrodošla za razvoj Jina Sakaija kao lika. Svidjela mi se spoznaja kojom se Jin mora othrvati od halucinacija koje ga pate. Vrijedan je to poučak, a dobro je predočena i psihološka borba na temu grižnje savjesti. Ako vam se svidjela priča glavne igre, ovo dodatno poglavlje se isplati vidjeti kako biste jasnije razumjeli Jinovu osobnost i njegovo sazrijevanje u bolju osobu.

Priča dobro predočava psihološku borbu s grižnjom savjesti.

Nažalost, ovo poglavlje priče je dosta kratko. Znam da se radi o DLC-u i da su tvorci igre unaprijed rekli kako će priča biti dužine jednog akta originalne igre. U stvarnosti je i kraće od toga. Glavne zadatke na otoku Iki završio sam za otprilike tri do četiri sata, kroz svega 5-6 misija. Iznenadilo me kad je cijela stvar završila jer sam očekivao neki preokret koji se na kraju nije dogodio.

Naravno, to ne znači da na Ikiju nemate što raditi nakon glavne priče. Imate nekoliko sporednih misija, jednu legendu za istražiti te niz kraćih aktivnosti – već poznatih i nekih novih. Ipak, za 20 eura to količinski nije sadržaj u rangu nekadašnjih ekspanzija za GTA 4 ili The Witcher 3, koje su ujedno bile i jeftinije. Evo što je zapravo novo u Director’s Cutu:

 • dvije dodatne vrste protivnika: šamani koji osnažuju druge, te protivnici koji tijekom borbe mijenjanju vrstu oružja
 • dodatne mini igre: natjecanje u streličarstvu, turnir u mačevanju, sviranje frule majmunima i mačkama
 • nova vještina: zalijetanje konjem u protivnika
 • bonus sadržaji za već bogati photo mode

I to je otprilike to. Ustvari, čekaj – ubacili su povlačenje mostova kukom, što ne traži nikakvu vještinu nego samo držite R2 i L2 dok most ne padne prema vama. Ekvivalent provlačenju kroz uske prolaze da bi se zamaskiralo učitavanje – u vrijeme kad bi takvog maskiranja trebalo biti sve manje.

Otok Iki je nova regija, ali misije su praktički fotokopije onih iz Tsushime. Hajde što ih ima relativno malo, to bih zanemario da su imalo drugačije od onoga što se radi u Tsushimi. Jinove halucinacije mogle su tome dati zanimljiv zaplet, ali na kraju su nemaštovite. Baš su te halucinacije bile prilika da se u igru ubace neki nadnaravni protivnici koji su se dobro uklopili u Legends modu. Da se razumijemo – nisu misije nezanimljive ili loše strukturirane, volio sam ih u glavnoj igri takve kakve jesu, ali od ekspanzije godinu dana kasnije očekujem barem neku dodatnu varijaciju. Pogotovo jer je studio u Legends modu igre već pokazao da zna napraviti drugačije zadatke.

Halucinacije glavnog lika mogle su misijama dati zanimljiv zaplet, ali na kraju su nemaštovito iskorištene.

Dakle, dodatno poglavlje ima vrijednu priču, ali količinom i inovativnošću sadržaja nije baš za svaku pohvalu. S druge je strane pak pohvalno da neka poboljšanja i noviteti dolaze neovisno o Director’s Cut ekspanziji. Svi vlasnici Ghost of Tsushime besplatno dobivaju značajnu mogućnost zaključavanja kamere u borbi. Falilo mi je to zaključavanje kamere na protivnika u originalu i sad je to napokon riješeno. Mislim da je rješenje elegantno – kamera se na protivnika zaključava tipkom gore na D-Padu, a desnom analog palicom mijenjate metu. Možete odabrati i da vam igra sama prebacuje kameru na sljedećeg protivnika nakon što porazite prvog. Opcija traži malo navikavanja jer možda previše agresivno prizemljuje kameru i može zaključati pogled na protivniku koji je jako daleko od vas, no ipak je dobrodošla stvar koju možete i ne morate koristiti.

Za pohvalu je i to što je ekspanzija također prevedena na hrvatski jezik.

Idemo sada prokomentirati poboljšanja ekskluzivna za PlayStation 5 konzolu, odnosno za PS5 verziju Director’s Cuta. Te su stvari odrađene na minimalno očekivanoj razini i ništa više od toga. Grafički igra nije puno napredovala od fidelity moda na PlayStation 4 Pro. Najočitija vizualna promjena jest ta što sada 60 sličica po sekundi možete dobiti na višoj rezoluciji. I nije neki pomak iskreno, jer se PS4 verzija ionako već može izvoditi u 60 fps-a na PS5 konzoli bez da kupujete Director’s Cut. Po svemu ostalom (modeli likova, efekti, animacije, itd.) vidi se da se radi o igri za prošlu generaciju PlayStationa.

Najočitija vizualna promjena jest ta što sada 60 sličica po sekundi možete dobiti na višoj rezoluciji.

Učitavanja u PS5 verziji jesu brža, u pravilu traju 2-3 sekunde na prebacivanju s jednog kraja mape na drugi. No opet – Ghost of Tsushima u verziji za PS4 je već bila jedna od igara s najkraćim učitavanjima pa sami procijenite koliko vam to znači. Dodatne pogodnosti su bolja sinkronizacija govora ako igrate na japanskom jeziku te vibracije na DualSense kontroleru. Osobno mi vibracije nisu upotpunile doživljaj igre, razliku sam jedino osjetio kad je konj prelazio preko zemljane i kamene podloge. Adaptivni triggeri su isto iskorišteni, ali ponekad su mi više smetali nego što su simulirali korištenje luka, npr. na R2 tipki ponekad nisam imao pravi osjet jesam li ispalio strijelu ili nisam, tj. svako malo sam se pitao jesam li ostao bez strijela.

Zvuči kao da sam protiv nadogradnje za PS5, a zapravo nisam. Nadogradnja je dobrodošla i mislim da se svaku igru može poboljšati s tehničke strane. Samo nisam fan onoga kako se ta nadogradnja u ovom slučaju distribuira. Ako su odlučili da se plaća – neka im bude, ali onda je sporno da morate prvo kupiti ekspanziju da biste mogli kupiti poboljšanja za PS5. Ili to što poboljšanje nije već uključeno u cijenu ekspanzije. Ovakvom politikom više se na ruku ide onima koji Ghost of Tsushimu još nisu kupili, umjesto da se na neki način nagradi one kupce koji su pomogli tom novom IP-u da postane jedan od najuspješnijih Sonyjevih projekata prošle generacije PlayStationa.

Ranije ove godine meni draga igra Disco Elysium dobila je ekspanziju i poboljšanja te je sve to bilo besplatno svim postojećim vlasnicima igre. Tu se radilo o igri jednog malog studija koji nagrađuje postojeće vlasnike igre, a s druge strane imamo veliku korporaciju poput Sonyja koja vlasnicima originala naplaćuje i ekspanziju i poboljšanja. Istina je da je Legends mod dodan u igru besplatno i da nije realno očekivati baš sve za džabe. Ali cijela ta politika s nadogradnjama baš je… nekonzistentna. Idućeg mjeseca stiže Death Stranding: Director’s Cut koji za dodatni sadržaj te PS5 poboljšanja traži 10 eura ako već imate igru. Po meni je to poštenija opcija nego da se naplaćuje i jedno i drugo, kao u slučaju Ghost of Tsushima: Director’s Cuta. Nije to problem skupoće ni samog iznosa, nitko neće bankrotirati ako je neka nadogradnja 10 ili 20 eura skuplja od neke druge – ali uvijek ću prednost dati praksi koja je povoljnija za igrače koji su igru već platili.

Ne bih vam rekao da ne kupujete PS5 nadogradnju Ghost of Tsushime – logično je da ste kupili PlayStation 5 da igrate igre s najboljom grafikom koju konzola može ostvariti. I opet naglašavam: nitko neće propasti za tih dodatnih 75 kuna. Ali stvarno vjerujem da su PS5 nadogradnje Ghost of Tsushime trebale biti uključene u cijenu Director’s Cuta Upgradea, odnosno besplatne ako Director’s Cut prebacujete s PS4 verzije na PS5.

Što se tiče same ekspanzije, nju bih preporučio jedino fanovima koji su željni još samurajskih avantura i ne smeta ih što nisu nimalo drugačije od onih u Tsushimi. Ako pak još niste nijednom kupili Ghost of Tsushimu, onda tu nemam ništa drugo nego apsolutnu preporuku – glavnu igru itekako vrijedi zaigrati, a sve ostalo što dobijete u paketu onda vam je bonus. U tom scenariju vam donekle i zavidim jer će vam doživljaj igre (pogotovo na PS5) biti još bolji nego što je nama bio prije godinu dana.

Komentari (23)

 • Dragan[MKD]

  19.08.2021 - 14:13

  Pa dobro 600kn nije previše za ekspanzija+upgrade, ipak je igra samo godinu dana stara.

  • JCD-Bionicman

   @Dragan[MKD], 19.08.2021 - 14:29

   60e puno za novu novcatu igru, a šta pričaš da nije previše dati 80e za igru staru godinu dana.

  • blacklist0907

   @JCD-Bionicman, 19.08.2021 - 14:34

   Možda tebi je a nekome nije…prihvati druga razmišljanja jer niko nije isti

  • crolink07

   @blacklist0907, 19.08.2021 - 22:53

   Danas sam na PS storeu kupio igru Spectrewood za 1 kunu i 89 lipa i završio je za 5 minuta što znači da me minuta koštala 37 lipa a Tsushimu sam platio 450 kuna i završio je za 35 sati tako da me svaka minuta koštala 21 lipu. Zaključak: Tsushima puno isplativija igra.🤣

  • Djuro05

   @JCD-Bionicman, 19.08.2021 - 14:41

   Slažem se, za pre order je puno 80e, a ne za igru staru godinu dana…

  • kebbab

   @JCD-Bionicman, 19.08.2021 - 16:07

   Sačekaj 2-3 godine pa kad dođe nastavak a ovo na pc ti krekuj.

  • JCD-Bionicman

   @kebbab, 19.08.2021 - 17:18

   Naravno

 • lepiakadodo

  19.08.2021 - 14:31

  Ja nisam odigrao igru na ps4, pa je meni taj directors cut za 600kn na ps5 sasvim normalna stvar.

 • Lazy

  19.08.2021 - 14:35

  Koji meni sex kad vidim da je na hrvatski prevedena…jedan put cu je sigurno odigrati jerbo u 2 navrata nije islo🤷‍♂️👍

  • ScoobyDooo

   @Lazy, 19.08.2021 - 15:26

   Ne mogu svariti hrvatske titlove,uzas su mi u igrama.Cak mi je njemacki bolji neg hrvatski mada ni oni nisu bajni 😂😂😂 English rules 😎

  • kebbab

   @ScoobyDooo, 19.08.2021 - 15:53

   Meni je najbolje japanski voice i engleski titlovi.

  • ScoobyDooo

   @kebbab, 19.08.2021 - 16:29

   Potpisujem,kad cujem english dub anime glava me boli,isto tako hrvatski u igrama 😂😂

  • Lazy

   @ScoobyDooo, 20.08.2021 - 00:19

   Nez ne koristim bas titlove kad mi je igra na eng, al kazem ak je na hrvatski to mi je neopisivo predivno🤷‍♂️ i to mi je pod must ukljuciti, na zalost samo engleski pricam i pisem…

 • mika76

  19.08.2021 - 15:18

  moram priznati da se uopće ne snalazim sa ovim nadogradnjama. pa bi molio ako moze pomoć.
  gdje da nađem poboljšanja za PS5 po cijeni od 75 kn?
  ono što trenutno imam:
  igra na blu rey disku.
  u medjuvremenu sam skinuo sljedeće:
  -digital mini sound track
  -bonus content(ide vremensko odbrojavanje )
  – trenutno se skida ghost of tsushima : ver. 2.04( ima 22 GB )

  dakle gdje je to poboljšanja za PS5 po cijeni od 75 kn? unaprijed hvala na odgovoru.

  • Zoran Žalac

   @mika76, 19.08.2021 - 15:41

   Mislim da će se to pojaviti od sutra kad igra postane dostupna.

  • Alnor

   @mika76, 19.08.2021 - 15:56

   ja kolko sam skuzio ta nadogradnja ce biti moguca za kupnju tek sutra, 20.8., znaci nema je jos na ps storeu. buduci da sam i ja u istoj situaciji (imam ps4 igru na disku i namjeravam kupiti nadogradnju za ps5) mislim da će od sutra biti moguće kupiti ili samo ps5 nadogradnju za 75kn ili odma dlc+nadogradnja za cca 225kn

  • kebbab

   @mika76, 20.08.2021 - 09:36

   Ubaciš ps4 disk u ps5. Moraš pričekati da konzola prenese određenu količinu podataka s blu-ray diska kako bi mogao upravljati igrom, ažurirati i slično. Tada će biti u desnom kutu okvir u kojem će pisati “PS5 free update”. Kad si s kurzorom na igri ideš jednom dole i desno i s tipkom X otvoriš free ps5 verziju igre koju nakon instalacije možeš pokrenuti samo s fizičkim diskom ps4 igre. Kad se sve instalira ne zaboravi IZBRISATI PS4 VERZIJU igre koja sad nije više potrebna ali ti zauzima prostor (settings – storage – console storage – games and apps – pronađi ps4 verziju igre – dugme X – u desnom ugle je delete)

 • Junejkas

  19.08.2021 - 15:54

  A ako imam disk verziju za ps4? Sta onda…?

  • Zoran Žalac

   @Junejkas, 19.08.2021 - 16:31

   Možeš ju nadograditi, ali će ti i dalje trebati disk da bi igrao ekspanziju.

 • MightyAloy

  20.08.2021 - 15:51

  Kad je izašla Tsushima mi nikako nije mogla doći do izražaja pored genijalnog The Last of Us: Part II, no mislim da trebam igri dati šansu na PS5 jer zaista djeluje solidno. Volim kad izađe kompletno i nadograđeno izdanje neke igre za koju sam zainteresiran.

  • uzyuss

   @MightyAloy, 20.08.2021 - 23:23

   Definitivno je došla do izražaja pored genijalnog tlou 2

 • moordrak

  20.08.2021 - 21:26

  Shvatih li dobro, waist of money ako se ima PS4PRO. Good to know, tnx!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?