HCL.HR

Microsoft Flight Simulator – cijeli svijet, iz kabine

Zoran Žalac 19.08.2020.   •   23 komentara


Kao totalni amateri u svijetu avijacije, kakvi jesmo, polako hvatamo konce gameplaya najnovije simulacije zrakoplovstva – Microsoft Flight Simulator. Evo naših prvih dojmova.

Znate li za onaj običaj pljeskanja putnika nakon slijetanja zrakoplova? Meni je takvo što jako budalasta tradicija koju ne mogu smisliti. Međutim, kad sam odradio prvo virtualno slijetanje avionom u Microsoft Flight Simulatoru, došlo mi je da zaplješćem. Toliko je bilo napeto i intenzivno iskustvo da sam pomislio – vau, ovo je za pamćenje!

Moram pritom naglasiti da sam u svijetu aviosimulacija totalna njubara – ne igram ih nikada i sva su moja slijetanja izvedena uz sve moguće asistencije koje igra pruža. Zbog toga ne vjerujem da ćemo na HCL-u imati recenziju ovog MFS-a, barem ne tako skoro. Jednostavno se ne osjećam kompetentno pisati o simulacijskom aspektu ove iznimno kompleksne igre. I bilo bi jako glupo da kao totalni amater dajem neku ocjenu ove igre. Umjesto toga, radije ću podijeliti svoje inicijalne dojmove o strukturi igre, njezinoj pristupačnosti i tehničkom dijelu iste.

Vjerojatno se pitate zašto sam se uopće uhvatio igranja Microsoft Flight Simulatora kad inače ne igram simulacije letenja. Razlog je taj što je ova igra zapravo više od same simulacije. Ona predstavlja jedinstvenu priliku da obletite cijeli planet posložen prema satelitskim snimkama; ili ono još važnije – da u do sada najdetaljnijoj virtualnoj kreaciji stvarnog svijeta pronađete svoj grad/selo, svoje naselje/kvart, svoju ulicu/sokak, svoju kuću/zgradu. Realno, kako da ne budem intrigiran takvom mogućnošću? Jedno je istraživati beskonačno generirane galaksije No Man’s Skyja, a sasvim je drugo letjeti nad stvarnim svijetom.

Kod najnovijeg MFS-a je specifično to što pomoću streaminga u privremenu memoriju s interneta povlači podatke o zgradama i okolišu regije nad kojom letite. To znači da vaša kuća/zgrada nije samo dvodimenzionalna satelitska snimka. Naravno, postoje limiti kod takvog konstruiranja svijeta. Moguće je tako da igra totalno promaši izgled zgrada naspram njihovih verzija u stvarnosti, bilo po obliku ili boji. Mojoj su zgradi tako dali žutu fasadu, a u stvarnosti je ona bijela. Traljavo!

Naravno, bedastoće pišem – jer koga je briga za izgled zgrada u simulaciji letenja… Ionako su to najosnovniji 3D modeli s muljavim teksturama. Spominjem to čisto zbog naglašavanja pomalo nevjerojatne činjenice da je u ovoj igri mapiran cijeli naš stvarni svijet. Koliko god detalji objekata tog svijeta bili minimalni ili mutni, to predstavlja nešto što u videoigrama do sada još nikad nije bilo ostvareno na toj razini.

Ideja istraživanja cijelog svijeta ovdje je privlačna čak i ako niste zaljubljenik u zrakoplovstvo. U bilo kojem trenutku možete zavrtiti globus, poletjeti s jedne do druge točke na planetu, uživati u nepreglednim prostranstvima, dalekim obzirima, nebeskim visinama. Uz to možete sinkronizirati stvarne meteorološke uvjete s mjestom na kojemu letite, što je dodatni sloj na iluziju da ste stvarno prisutni negdje drugdje. Sinkronizira se također i stvarni aviopromet tako da niste sami u istraživanju svijeta, ako ne želite biti. Samim time, MFS nudi nešto što ne možete doživjeti kroz Google Earth, Street View i sl.

A to je tek laički dio koji ima minimalne veze s avionima. Simulacijski dio, u koji se ja ne usudim dublje zalaziti, može vas zaokupiti jednako kao i sama ideja istraživanja svijeta. Vještina upravljanja zrakoplovom je kompleksna materija i to je u igri dobro preneseno. Samo uzlijetanje je najmanji problem i let može biti meditativno iskustvo – kad znate što radite. No, prije samog leta postoji niz operacija i procedura koje je potrebno odraditi. Toliko da se zaista divim pilotima koji to sve imaju u malom prstu.

Srećom, ako ste obični smrtnik-početnik, postoji dosta načina na koje si igru možete olakšati. Dobar dio procedura možete prepustiti računalnom asistentu, moguće je uključiti silna pomagala, isključiti različite restrikcije i penalizacije, upaliti navigacijska pomagala kakva stvarni piloti nemaju, te u konačnici prepustiti posao autopilotu. Dobra je stvar što vas igra nastoji podučiti osnovama letenja pa imate tako osam trening misija uz koje možete pohvatati konce gameplaya. Taj je trening najbanalnija baza minimalno potrebnog znanja za let, ali ne uči vas finesama i manevrima, upravljanju različitim zrakoplovima, izvlačenju iz kriznih situacija i sl. Takva je situacija s tutorialom barem za sada – igra će biti nadograđivana još desetak godina pa se možda i obuka novih pilota proširi novim misijama. A ako i ne bude, netko će sigurno na YouTubeu imati svoje poduke.

Osim treninga i slobodnog leta trenutno postoje još tjedni izazovi i aktivnosti. Postoji i sustav pilotskog iskustva, ali koliko sam uspio uočiti nema nekog moda s progresijom: osnivanjem aviokompanije, zarađivanjem novca, servisiranjem zrakoplova i sl. Za sada se ovdje simulira samo letenje, što je dovoljno jer vam je na raspolaganju cijeli svijet, a letovi nisu kratki nego su blizu trajanja stvarnih letova. Doduše, ne morate vi odraditi baš cijeli let jer u bilo kojem trenutku možete preskočiti na fazu približavanja destinaciji, spuštanja ili samog slijetanja.

Brojka od 20 dostupnih zrakoplova u standardnoj verziji igre možda se čini malom, ali po mom iskustvu zapravo je skroz solidna. Svaki avion ima ultra-detaljno dizajniranu kabinu s pločom instrumenata, i ako ste neuki poput mene onda će vam trebati desetak sati, možda i više, samo da proučite gdje se što nalazi u kabini. Jer definitivno nije isto letjeti avionom na propeler i mlažnjakom. A kabine su im toliko različite da ih možete promatrati satima dok zapamtite gdje se što nalazi.

Svim ozbiljnijim entuzijastima aviosimulacijskog žanra zvučat će smiješno ideja igranja ovakve igre uz pomoć kontrolera za konzole, ali MFS nudi tu opciju i ja sam ju objeručke prihvatio. S obzirom da nemam specijalizirani joystick za ovakve igre, kontroler je sljedeća najbolja stvar za doživljaj leta. Naime, vibracija ovdje može igrati značajnu ulogu za alarm kada i koliko je nešto u krivu. Osim toga, vibracija kontrolera dodatno obogaćuje osjećaj slijetanja i kočenja, što na tipkovnici ne možete dobiti.

Ipak, moram napomenuti jednu stvar. Iako je moguće zavaliti se pred TV-om te uz pomoć kontrolera igrati Microsoft Flight Simulator, kontroler u ovakvoj igri ima svoja ograničenja. Stotinu i jedno ograničenje, zapravo. Kontroler može poslužiti samo za manevriranje letjelicom – za sve ostalo potrebni su miš i tipkovnica. Na kontroleru jednostavno nema dovoljno tipki ni kombinacija koje bi omogućile sve što se u MFS-u može uključiti. Primjerice, opcije autopilota kompletno su nedostupne bez tipkovnice. I živo me zanima kako će to biti izvedeno jednoga dana kad ova igra zaživi na Xbox konzolama. Hoće li izbaciti određene funkcije zbog ograničenja kontrolera ili će tipkovnica biti obavezna i na konzolama – bit će interesantno vidjeti.

Za sada je Microsoft Flight Simulator u punom smislu riječi PC ekskluziva – igra rađena za PC hardver, neokovana restrikcijama drugih platformi. To ima svoje dobre i loše strane. Dobro je to što igra izgleda jako lijepo i što ima hrpetinu postavki za kvalitetu grafike, a te postavke ostavljaju značajan utjecaj na izvedbu, odnosno performanse. Loša strana ove PC ekskluzive jest ta da je prilično glomazna, a samim time i spora. Dok se u gamingu sada ide prema tome da se učitavanja uklone ili maksimalno skrate, u Microsoft Flight Simulatoru ponekad na učitavanju morate čekati skoro 4-5 minuta. I to na M.2 disku tipa Samsung 960 Pro.

U ovim ranim danima igre također postoje smetnje „u letu“. Od nekih desetak puta koliko sam igru pokrenuo do sada imao sam barem 7-8 rušenja. Nije do drivera – Nvidia je odmah izbacila svoje optimizirane za igru, nije do sustava – ažuriran je na najnoviju verziju. Teško je sad odgonetnuti zašto se to događa, ali kako čitam po internetu, nisam jedini s takvim problemima.

Također bih osudio podlu praksu kod koje se većina instalacije (nekih 92 gigabajta) skida unutar igre. Ako ju kupite na Steamu, to znači da ćete vjerojatno ispucati minimalna dva sata provedena u igri samo na preuzimanje iste tako da ne možete zatražiti povrat novca ako vam ne radi ili vam se ne svidi. Uz to, ako imate sporiji internet pa ostavite igru da se skida preko noći, zbog ovakvog rješenja potrošit će vam više struje nego da ju primjerice skidate direktno sa Steama (što nije moguće). Povrh svega toga, verzija za Steam je 10 eura skuplja od one za Microsoft Store, što je bezobrazno samo po sebi.

Zanemarite li te probleme, Microsoft Flight Simulator je igra zbog koje ćete poželjeti nadograditi svoj hardver i ubrzati svoju internetsku vezu. Za to čak ne morate biti zaljubljenik u avione, dovoljno je da vas inspirira ideja promatranja krajolika iz zraka. Ako pak pripadate entuzijastima i važnije vam je kako je simulirana G-sila, vjerujem da ćete i tu naći sasvim dovoljno veselja za sebe; već sada, a nakon nekoliko godina dodatnog sadržaja još i više. Nisam školovan da bih znao cijeniti sve čari ove simulacije, ali znam prepoznati kompleksnost kad ju vidim. A ovdje praktički fali samo interakcija sa stjuardesama; sve ostalo je više-manje tu. Uključujući i vašu kuću.

Komentari (23)

 • SonOfZeus

  19.08.2020 - 12:09

  Kakva je situacija sa našim ZL? Jel Zagreb ima dvije odvojene stajanke i toranj toplane u blizini? Jel Split ima samo dva taxiwaya i veliki backtrack sa obje strane? Jel kraj staze u Dubrovniku dugi planinski lanac Strazisce/Snjeznica koji daje samo mogućnost missed approacha prema jugu u slučaju staze 11?

  • Zoran Žalac

   @SonOfZeus, 19.08.2020 - 12:16

   Generične su, kao i velika većina drugih.

  • SonOfZeus

   @Zoran Žalac, 19.08.2020 - 23:32

   Šteta.

 • siblyx

  19.08.2020 - 12:33

  Što se mene tiče, jedina prava next gen igra. Tako trenaju izgledati igre koje tjeraju tehnologiju naprijed.

 • Tomina

  19.08.2020 - 12:53

  Bogme, ovo je nešto novo po pitanju next gen-a. E sad koliko ima smisla voziti avion u igri od zagreba do splita u realnom trajanju – to pitajte prave zaljubljenike hahaha. Ali definitivno i mene interesira moj gradić, kako je prenesen itd. Nadam se da će u nekom vremenu napraviti neku “priču” tj nešto što bi te tjeralo da ju igraš danima, iako za to prvenstveno ne služi ova igra.

 • XLBanana

  19.08.2020 - 12:54

  Zorane jesi li nam malo sletao u travu i zaustavio avion u zgradu? 🙂🙂

 • boboo

  19.08.2020 - 13:00

  Osijek na naslovnoj slici?

 • Dajsikeks

  19.08.2020 - 13:22

  To je točno da imaš rok od 2h prije refund, ali ako lijepo obrazložiš razlog, mogu ti vratiti novce. Vidim da neki (ne kod ove igre) koji su igrali više od 2h su dobili refund. A ovih +10€, eh, marketing, na taj način privuće ljude na gamepass ili MS store

  • Demon90

   @Dajsikeks, 19.08.2020 - 14:25

   cijena sa SAD je sada ista, vjerujem i za ostale zemlje.

  • Dajsikeks

   @Demon90, 19.08.2020 - 16:49

   Nope, i dalje 69.99€ na Steam

  • Demon90

   @Dajsikeks, 19.08.2020 - 18:33

   Evo kod mene je $59.99 trziste USA

 • Creaper1304

  19.08.2020 - 14:19

  Ako ima labin bilo bi cool jer ja živim u labinu

 • Demon90

  19.08.2020 - 14:24

  Evo da vas ispravim kod mene od jucer Steam verzija kosta isto kao i ona na MS Storeu 59.99 za standardno izdanje, ostala to prate.

 • Smrad83

  19.08.2020 - 14:47

  Jel moguce probat / dozivjet ovo samo na tipkovnici? Kolika je razlika u dozivljaju tipkivnica vs joystick?

  • Zoran Žalac

   @Smrad83, 19.08.2020 - 14:53

   Na gamepad/joystick ne stanu sve komande. Ali je zato upravljanje avionom prirodnije/bolje/lakše.

  • Alen90

   @Zoran Žalac, 20.08.2020 - 03:56

   vec sam proveo 20h u igri , 10 bez flight sticka a 10 sa Thrustmaster 1600M , bez palice je uzasno letjeti ne i nemoguce ali dosta tesko posebno kad krene trubulencija . jos uvjek je potrebno dosta poliranja kako grafike tako i same simulacije , autopilot je sad za sad uzas , nema Boeing-a 737 sto je veliki nedostatak barem meni , ima Airbus a320 al na njega nisam navikao , ima Boeing 747 ali je pretezak za letenje . licno bih volio vidjeti i Embraer i naravno DC3 i vojne avione , to bi tek bio pun pogodak sto nije iskljuceno da ce pojaviti se i taj sadrzaj u buducnosti . X plane 11 takodje imam kupljen u odnosu na MFS2020 ima jedino modele ulicne rasvjete kao i dalekovoda struje kao , tacnije nisam puno proveo u X plane 11 ali MFS2020 graficki izgleda puno bolje sad za sad .

 • Alen90

  20.08.2020 - 04:04

  grafika je zaista next gen ali kako sam napisao iznad treba poliranje prvenstveno mislim na efekte snijega zatim vjetrobranski efekti kise , magle na staklima.. sad za sad nema ni contrails efekta i jos mnogih drugih efekata .

  • Doktor Zivago

   @Alen90, 20.08.2020 - 13:26

   Nema windshield efeketa? Čisto sumnjam da nema tih efekata, jer je jedan od glavnih razloga “potonuća” Microsfotovog FSX-a, između mnogih od njih, bio i nedostatak cijelog niza efekta pa i tih efekata kiše i snijega na staklima aviona. Ne mogu vjerovati da je to tako ako je točna vaša informacija. Pogledao sam površno let jednog Youtubera na MFS-u u Airbusu 320 od Pariza do Cardiffa i bilo je lijepo vrijeme u simulaciji tako da se taj efekt i nije mogao vidjeti, ali je po onome što sam vidio MFS-ov Airbus razočaranje u pogledu fizike aviona što se vidjelo tijekom slijetanja. Grafički je avion inače sjajan. No čovjek ne može odmah dati ocjenu nakon gledanja jednog klipa. Trebat će mjeseci da se da konačna ocjena novog MFS-a, ali siguran sam da sovtverske kompanije za asviosimulatore već punom parom prerađuju avione za dosadašnje aviosimulatore i prilagođavaju ih novom MFS-u jer modeli aviona u novom simulatoru ipak nisu neka revolucija.

 • Alen90

  20.08.2020 - 04:06
  • Doktor Zivago

   @Alen90, 20.08.2020 - 13:52

   Hvala Alene na ovom screnshootu. Ova slika pokazuje koliko MFS ipak nije davao pozornost detaljima nego je samo doveo neke mane iz FSX-a. Ovako poplavljeno može izgledati pista samo ako ju je poharao uragan i velike poplave, a ne obična kiša. Istu grešku su napravili u FSX-u.

 • Doktor Zivago

  20.08.2020 - 13:33

  Jako dobra i informativna recenzija gosp. Žalca no treba će jako dugo vremena da se MFS dubinski skenira i na kraju zbroje njegove prednosti i nedostaci. Iako sam na osnovu jednog montiranog klipa MFS-ovog Airbusa s Youtubea od prije mjesec dana bio oduševljen simulacijom, jučer sam odgledao prvi realan let s tim avionom, i nisam više toliko oduševljen. Ima tu još puno posla, ali to će se svakako popraviti.

 • Filip 1

  21.08.2020 - 15:59

  Bilo bi zanimljivo ovo kad bih mogao da pokrenem. Imam dobar pc ali za nase standarde nemoguce je pokrenuti ovu igricu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?