HCL.HR

Igrali smo Far Cry 5 (opet) i evo što smo otkrili

Zoran Žalac 02.03.2018.   •   18 komentara


Dobili smo priliku zaigrati Far Cry 5 mjesec dana prije službenog izlaska, a ovdje vam prenosimo svoje dojmove o toj avanturi.

Far Cry 5 je na prvi pogled ista igra kao i zadnja tri dijela tog serijala. Mehanika pucanja je identična, neprijatelji reagiraju na isti način i struktura igre je poprilično slična onoj iz prijašnjih izdanja. Međutim, Far Cry 5 donosi nekoliko suptilnih promjena u formulu svog gameplaya tako da razlike naspram prijašnjih nastavaka vidite tek kad u igru provedete malo duže vremena. Mi smo u Parizu dobili priliku zaigrati ju na ukupno tri sata pa ću vam pokušati prenijeti što je to zapravo novo, a da to na prvu ne vidite na konkretnom gameplayu.

VIDEO KOMENTAR


Nastavite čitati za moje pune dojmove, ali bacite oko i na ovaj video komentar za jednu malo skraćenu verziju istih uz ekskluzivne snimke kooperativnog gameplaya.

Ubisoft će vam odmah reći da je novost što nema tornjeva. To je tek djelomična istina jer tornjeva ima – samo što penjanje na njih nije obavezno kako biste otkrili komad mape. Mapa se sada otkriva istraživanjem. Npr. odmaglit ćete samo onaj dio mape po kojemu prođete, a ikonice na njoj pojavit će vam se tek kada čujete od nekoga gdje se što nalazi ili kada to pročitate u nekom dokumentu.

Istraživanje je također drugačije jer više nema mini-mape odnosno radara na kojemu ćete vidjeti gdje se neprijatelji nalaze i u kojem su smjeru okrenuti. Sve što vam je na raspolaganju jest kompas na vrhu ekrana koji je toliko nenametljiv da ga većinu vremena nisam ni primijetio. Sa zadovoljstvom mogu reći da Far Cry 5 napokon ima malo čišće sučelje, a ako ste čitali moju nedavnu kolumnu znate koliko me živcira iskakanje desetaka elemenata i informacija na ekranu prilikom igranja.

Također sam primijetio da je u dizajn svijeta uloženo nešto više truda. Primjerice, u jednoj misiji dobio sam zadatak da pokupim resurse iz jednog skloništa. Prvi izazov bio je taj što je sklonište bilo poplavljeno, a pumpa za vodu nije imala struje. U zasebnoj kućici morao sam zato pronaći generator pa upaliti struju, međutim drugi izazov bio je taj što se generator nalazio iza zaključanih vrata. Morao sam stoga proviriti kroz prozor na vratima, vidjeti kako je zadnji kraj zgrade otvoren prema jezeru te bućnuti u to jezero i otplivati do generatora, zatim se vratiti do pumpe, ispumpati vodu i porušiti drvena vrata iza kojih su se nalazili resursi.

U dizajn svijeta Far Cryja 5 uloženo je daleko više truda nego ranije.

Drugi primjer ovakvog dizajna vidio sam u misijama u kojima sam tražio neke dokumente. S obzirom na to da nisam imao radara koji će me voditi do tih dokumenata, prvi instinkt bio mi je da ih tražim u najvećoj zgradi. No, glas na uhu rekao mi je kako dokumenti sigurno neće biti tamo jer bi to bilo previše očito. Zapravo sam trebao slijediti ton tihog šuštanja koji me je toplo-hladno pristupom navodio prema skrivenim dokumentima.

Druga značajnija promjena u dizajnu Far Cryja 5 je ta što od samog početka igre možete ići kamo god želite. Čisto za usporedbu, Far Cry 3 je bio prilično otvorena igra, ali mu je priča bila linearna. Ovdje to nije slučaj nego se igra koristi pristupom kakav je imao Ghost Recon Wildlands. Protivnike rješavate kojim god redoslijedom želite, a igra detektira taj vaš redoslijed i prilagođava se istome. Primjerice, kad sredite šefa jednog područja, drugi šef zna da ste to napravili.

Far Cry je sada potpuno otvorena igra čijoj priči možete pristupiti vlastito određenim redoslijedom.

Od ostalih suptilnijih promjena vrijedi spomenuti uvođenje šireg arsenala hladnog oružja (palice, šipke, vesla, lopate i sl.) koje također možete i bacati. Nadalje, veći je fokus stavljen na vožnju i nekoliko je misija dizajnirano baš oko toga. Zgodna je stvar što sada vozilo možete staviti na „autopilot“ kako biste se lakše posvetili nišanjenju protivnika. U ovom Far Cryju također će se letjeti daleko više nego prije, i to s više različitih aviona i helikoptera. Štoviše, napokon ćete moći kupiti vlastitu letjelicu koju možete pozvati kad vam zatreba.

Još jedna ključna stvar koja mijenja Far Cry 5 skoro pa iz temelja jest činjenica da se čitava kampanja po prvi put može odigrati u paru, odnosno kooperativno s još jednim igračem. Ovo igri dodaje novu dimenziju ludovanja, u što sam se vrlo brzo uvjerio kad smo ja i kolega shvatili da se on može zakačiti kukom za helikopter kojim ja upravljam. Misija nam je bila uništiti neke tornjeve i obavili smo ju tako da praktički nismo dotaknuli tlo – dovezli se helikopterom on iskočio na toranj, stavio eksploziv i zakačio se natrag za helikopter. Nigdje nije bilo rečeno da misiju moramo riješiti tako, ali da smo igrali samostalno to ne bi bilo izvedivo s likovima kojima upravlja umjetna inteligencija.

Mogućnost odigravanja čitave kampanje s još jednim igračem daje ovoj igri novu dimenziju ludorija.

Također moram reći da smo imali prilike odigrati sam uvod u igru, o čemu ne smijem otkriti nikakve detalje, ali mogu reći da mi je to najbolji uvod među svim dosadašnjim igrama Far Cry serijala. Upoznavanje s glavnim negativcem Josephom Seedom prilično je nezaboravan događaj koji vas automatski intrigira za daljnju priču.

Smijem reći kako glavni lik ovoga puta nije definiran, odnosno možete biti muško ili žensko te bilo koje rase. U svakom slučaju, sada se tu radi o nijemom tipu protagonista, a ostaje za vidjeti kako će to funkcionirati u prezentaciji priče nakon samog uvoda. Svog lika možete oblačiti u različite kombinacije, ali premda mu iz prvog lica vidite ruke i noge, vaš modni (ne)ukus doći će do izražaja jedino kad vam lika vidi drugi igrač u co-opu.

Što se prezentacijskog dijela tiče, pohvalio bih u prvom redu odličnu glazbu. Grafika nipošto nije loša, ali teško da će vas izuti iz cipela, barem u verziji za PS4 Pro. S tehničke je strane najimpresivnija kad se dignete u zrak i vidite široki teritorij ispred sebe, i to bez ikakvog iskakanja objekata u daljini. Za umjetnu inteligenciju ne mogu reći ništa posebno pametno jer sam većinom igrao tihim pristupom (luk i strijela) tako da neprijatelji nisu stigli ni reagirati prije nego sam očistio čitav kamp. U tih nekoliko misija stealth nije bio krucijalan, ali ako bi vas neprijatelj primijetio, stradali bi taoci, a oni drže korisne informacije gdje se što nalazi na mapi, tako da ipak gubite nešto ako fejlate u šuljanju.

Do izlaska Far Cryja 5 ostalo je manje od mjesec dana. Igra je najvećim dijelom dovršena i već sada možete dobiti konture onoga što će se jednima svidjeti, a drugima možda i neće. Činjenica stoji da Far Cry 5 nije iz temelja mijenjao svoje mehanike, ali ih je suptilno prepravio i proširio tako da ponudi sigurnu zabavu. Osobno me zanima hoće li od priče i kultističke tematike proizaći nešto više od običnog povoda za napucavanje, pogotovo jer mi se John Seed učinio kao izvrsno predstavljen lik, no za to ću ipak morati pričekati punu verziju krajem mjeseca.

Komentari (18)

  • hyperion

    02.03.2018 - 18:26

    Hahaha, taj thumbnail… vrh.

  • PppPP

    02.03.2018 - 18:54

    pa zoki što ti nisi komentirao video kad si već ti bio tamo. znam da su to sve uglavnom tvoje riječi, ali nećemo te pojest, znaš 🙂

    • Zoran Žalac

      @PppPP, 02.03.2018 - 18:58

      Jedva smo nakupili 300 tisuća subskrajbera, ne želimo ih sad otjerat 🙂

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 03.03.2018 - 10:50

      Haha…britki humor 🙂

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 03.03.2018 - 14:34

      hahaha nismo tako zli, ne brini 🙂 fališ i ti i vjeran 😉

    • Dynamit

      @Zoran Žalac, 03.03.2018 - 19:16

      Ma svaka cast na 300k suba, ali kakvi specs trebaju za far cry 5, hoce li i5 4.0ghz, gtx980 i 16gb rama biti dovoljno za 4k rezoluciju?

    • PppPP

      @Dynamit, 03.03.2018 - 20:08

      980 sigurno ne

  • superdeda2000

    02.03.2018 - 19:43

    Pohvale šefu što je odrješio kesu i poslao Zokija malo da čovjek vidi Pariz ?. Lajk za to što putujete i dostavljate nam dobar sadržaj?

  • Branko Mrdak

    02.03.2018 - 21:03

    Sa jedne strane mi je debilno sto su izbacili mapu i tornjeve a i sa druge strane mozda ce igrica biti tako zanimljivija jer ne poznajes djelove mape a i tu su mpsijevi da kazu nesto o tom podrucju i tako istrazujes mapu i otkrivas razne stvari i misterije

  • ShalO

    02.03.2018 - 23:21

    Gledajuci ovaj video shvatio sam da mi ne treba bolja igra od ovoga. Ono sto hocu da kazem jeste, vrhunska zavbava zagarantovana. Steta sto grafika nije boom,ali eto..

  • Toma_HR

    03.03.2018 - 01:37

    Kratko pitanje! Jel igra stvarno toliko dobra da vrijedi 500 kn preordera?

    • pleto

      @Toma_HR, 03.03.2018 - 08:13

      Tko to može znat?

  • funky0308

    03.03.2018 - 10:55

    Ovo sto radi Ubisoft pokazuje rezultate, samo, ako igras puno njihovih igara, nekako je sve previse slicno. I Wildlands i Origins imaju takav sustav otkrivanja mape i iako se pokazuje boljim od tornjeva, malo promjene ne bi skodilo. U svakom slucaju, pronasli su dobar recept i ocito ce nekoliko iducih igara biti na tom tragu pa bi mogli i mi profitirati s dobrim igrama dok se svi skupa ne zasitimo svega i opet pocnemo navaljivati na promjene. Lijepo je vidjeti da se i dalje slusa zajednica i popravljaju stvari koje nam ne stimaju (kao prekrcan HUD ili milijardu ikonica.. Super. Probamo ovo svakako. Izgleda stvarno zanimljivo.

  • funky0308

    03.03.2018 - 10:59

    Jos jedno pitanjce – jel to YouTube ubio kvalitetu videa toliko ili nesto ne stima? Sve je nekako blurano previse i mutno…jbte gledam video u FHDu ali prije bih rekao da je video 480p (naravno, ne mislim da je lose snimljeno)

  • GTA222

    03.03.2018 - 13:08

    Pa bio je auto drive i u Far Cry 4 koliko ja znam.

  • l)oolvl

    03.03.2018 - 18:21

    pa vi ste izigrali taj FC5 i prije nego je izašao

  • Hazardous Material

    04.03.2018 - 20:59

    Nije mi drago sto nema opcije da se minimapa upali ili ugasi. Uvijek zagovaram mogucnost izbora za takve stvari, osobno ju vise volim imat upaljenu ali zar je tolko tesko u settings ubacit opciju pokazivanja/skrivanja minimape

  • SanKa

    06.03.2018 - 14:00

    koja je veličina mape ? veća od fc 4?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?