HCL.HR

Igrali smo God of War Ragnarök, evo prvih dojmova

Zoran Žalac 21.10.2022.   •   43 komentara


U procesu smo recenziranja God of War Ragnaröka – ne možemo vam još otkriti većinu stvari o igri, ali možemo zato prokomentirati sam početak iste.

Vjerojatno mi zavidite što igram God of War Ragnarök pola mjeseca prije izlaska igre, ali zapravo sam u nezavidnoj poziciji. Rado bih vam već sada podijelio hrpu dojmova o igri, no za ovu priliku imam striktno ograničenu porciju igre o kojoj mogu pisati/pričati. I s obzirom na to zapravo vam za prvi dojam nemam puno toga za reći – vjerovali ili ne. Možda je tako i bolje jer nikome nemam namjeru smanjiti ili povisiti očekivanja od ove igre. Ako joj se radujete, vjerojatno to dolazi na temelju iskustva s prvom igrom, a ako ste igrali prvu igru onda znate što očekivati jer je Ragnarök ipak nastavak, a ne reboot serijala kakav je bio onaj iz 2018.

Prokomentirat ću vam zato tek početak igre bez otkrivanja priče, malo gameplaya i prezentaciju. Puni osvrt na igru uslijedit će 3. 11.

Dakle, u God of War Ragnaröku ponovno se družimo s Kratosom i Atreusom. Ćaća i sin pripremaju se za Fimbulwinter – trogodišnju zimu koja prethodi smaku svijeta. Na oprezu ih drži činjenica da ih vreba valkira Freya, željna osvete zbog smrti svog sina. Odmah u startu vidimo da Atreus nešto skriva od svog oca, što je obrnuti zaplet naspram prve igre gdje je Kratos sinu krio da je božanskog roda. Malo po malo, između oca i sina ponovno izbijaju neslaganja i svađe.

Iz onoga što ste do sada mogli uhvatiti iz promotivnih materijala, God of War Ragnarök počinje s vremenskim odmakom od prve igre. Atreus više nije DJEČAK nego je u tinejdžerskim godinama i to ćete odmah primijetiti na njegovom glasu. Glas glumca Sunnyja Suljica u zadnje je četiri godine mutirao i promjena je toliko velika da biste mogli pomisliti kako Atreus ima skroz novog glumca. Meni je trebalo par minuta da se naviknem koliko mu je glas dublji.

Zanimljivo je da je vremenski odmak nakon prve igre nastao upravo zbog toga što je glumac mutirao, tako da je Atreus na kraju prisilno morao odrasti i u igri. Za Kratosa se pak ne brinite – njegov je glumac operirao glasnice, ali i dalje zvuči kao da priča iz bunara. Na početku ove igre ima na desetke varijacija gunđanja i načina na koje izgovara “Hmm”, po uzoru na Geralta u seriji The Witcher.

Dobro, znam da vas ne zanima kako zvuče glasovi glumaca u Ragnaröku, to je najmanje bitna stvar. Ali se nadam da ste strpljivi jer početak ove igre traži dosta strpljenja. U pomalo čudnoj dizajnerskoj odluci, prvih 15 minuta praktički nemate punu kontrolu nad igrom, a prođe skoro pola sata prije nego u Ragnaröku mlatnete prvog protivnika. Bolje rečeno, gotovo dvostruko duže nego u prvom dijelu, a to mi je neobično za jednu akcijsku igru.

Tutorial sekcija je zapravo mješavina režiranih animacija i quick time evenata, što su vjerojatno vidjeli kao dobar način za uhodavanje novih igrača. Međutim, nikako nisam fan ideje za tutorial u formatu “brzo stisni tipku ili umri”. Nakon nekog vremena počeo sam se pitati što se tu događa – zar treba proći 15 minuta igre da zadržim kontrolu nad Kratosom dulje od 10 sekundi? Prošla je igra imala daleko intuitivniji tutorial i zanimljivije otvaranje u smislu gameplaya.

Na svu sreću, brzo se to sve zaboravi čim lupite prvog protivnika. Na sva smo zvona hvalili brutalan sustav borbe u prošlom God of Waru i drago mi je da se isti nije smekšao u Ragnaröku. Dapače, pruža još više gušta. Od početka imate dvije vrste oružja, znate dobro koja, te im možete dodati elementalne napade (led, vatru) držanjem tipke trokuta. Također možete izvoditi napade iz zraka koji su vrlo jednostavni za aktiviranje – samo usred skoka pritisnete tipku za napad. Skakanje je i dalje automatsko, tj. ni ovaj put nemate zasebnu tipku za skakanje.

Borba je u početnom dijelu igre nadopunjena s još nekoliko sitnih dodataka. Češće sada možete koristiti okolne predmete kao oružje, na primjer uzeti kamenu gromadu i baciti ju na protivnika, ili zapaliti crveno bure koje radi ono što svako crveno bure radi u svakoj drugoj igri. Atreus je sad sposobniji i učinkovitiji pomoćnik te ga češće vidite kako skače na protivnike i guši ih, čineći ih lakšim metama za vas. Rekao bih da su Kratosove egzekucije u Ragnaröku mrvicu brutalnije te se češće vide dekapitacije, komadanja udova i sl.

Sve što o borbi u početnom stanju mogu reći jest da još uvijek ima onaj zadovoljavajući faktor, da svaki udarac dočarava Kratosovu razornost, da imate hrpu načina za kombinirati napade i da responzivne kontrole daju pravi užitak u borbi. Postoje i dobrodošle neke sitnice koje su mi se jako svidjele. Sada tako imate opciju da zdravlje skupljate bez potvrde; samo dotrčite do zelenog svjetla na tlu i automatski si obnovitte energiju. Sitna promjena, ali dobro dođe jer možete tako npr. obnoviti zdravlje i kad idete “u rikverc”, bez da skidate prst s palice kojom kontrolirate kameru.

Opcija se također može produžiti i na ostala skupljanja, tako da ne morate pet puta stisnuti tipku da pokupite pet predmeta. Odinu hvala! Još bolje od toga, igra neće zakidati one igrače koji ne žele prebirati loot na terenu nakon bitke. Sve predmete koje ne dobivate tako često, a ključni su vam za nadogradnju oružja, možete ostaviti na terenu tako da ih pokupe patuljci Brok i Sindri, te vam ih dostave u škrinji u svom kampu. Zgodno rješenje i jedna briga manje.

Preostaje mi još prokomentirati grafiku same igre, a tu zapravo nemam nekih specifičnih prigovora ni pohvala. Igra izgleda lijepo i napredak u odnosu na prošli dio se vidi. Modeli likova su detaljniji, okoliš je mrvicu bogatiji predmetima koji se mogu uništiti, a kompleksniji je i sustav osvjetljenja. Imam dojam da igra češće koristi dinamično osvjetljenje, npr. Kratos ima svoju „lampu” koja se aktivira u spiljama i sl. prostorima. Ragnarök kao standardnu opciju stavlja performance mod u 60 fps-a i mislim da je u ovakvoj igri to od velike koristi, tako da nisam ni razmišljao o prebacivanju na fidelity mod izvedbe. Sve radi glatko, bez ikakvog primjetnog opadanja performansi.

Da, to je sve što za sada imam za reći od God of War Ragnaröku. Znam da je malo i može čak zvučati kao da igru nisam ni igrao. No, ovo je tek prvi i površni pogled na igru – znatno više ćemo moći komentirati za 13 dana u punoj recenziji. Do tada nam slobodno komentirajte kako vam zvuče ove sitne promjene i što vas najviše zanima o God of War Ragnaröku.

Komentari (43)

  • Gebro_gaming891

    21.10.2022 - 15:14

    Hoće bit i video reca, Zoki?

    • Zoran Žalac

      @Gebro_gaming891, 21.10.2022 - 15:23

      Ne znam još. U videu bi bilo teže izbjeći neke spoilere nego u tekstu.

    • Smike

      @Zoran Žalac, 21.10.2022 - 17:14

      Nebi bilo lose jednu video rec odraditi 😃. Za nas staru gardu

    • MAJSTOR RINGO

      @Smike, 21.10.2022 - 20:12

      Nema šanse, kakav crni video, vidis da imaju striktno limitiranu dozvolu za objaviti bilo sta o Ragnaröku, i ovo sto je u tekstu je sasvim dovoljno.
      Zar mislis da drugi YT gejmerski kanali koji imaju i po vise miliona pretplatnika ne bi to uradili da smeju, da objave neki video!
      Strpi se, i ja je iscekujem kao ozeblo sunce, jos bolje, ne zelim ni trunke vise spojlera od onoga sta smo vec videli, a nismo videli puno!

    • djosic85

      @MAJSTOR RINGO, 21.10.2022 - 20:17

      Dečki misle na video recenziju druže kad iziđe igra, a ne sad. Nisam ni ja fan tih videa, previše otkriva

    • MAJSTOR RINGO

      @djosic85, 21.10.2022 - 21:06

      Ok, kakva video recenzija? Postoji tekstualna recenzija, kao i video koji igra uglavnom gospodin Belan, i komentarise igru, to je vec pravilo godinama unazad, da zbunio me, nisam ni primetio (video) ja sam ga shvatio da sada puste neki video plus iz igre, to je bilo mislim pre 10-ak godina, sve u redu kolega👍

    • PppPP

      @MAJSTOR RINGO, 21.10.2022 - 20:21

      Majstore, valjda misli kad igra izađe…

    • MAJSTOR RINGO

      @PppPP, 21.10.2022 - 21:07

      Da da, ali to ne rade vec godinama unazad, zato me je zbunilo to.

  • vinki

    21.10.2022 - 15:14

    Baš si dobro napisao, bez ikakvih velikih spoilera. Jedva čekam puno recenzijo, a naravno i sam izlazak igre. Želim ti ugodno igranje.

  • Samson

    21.10.2022 - 16:12

    Nažalost moram ići na brod pa neću moći igrati (za tek par mjeseci) šmrc …

    • Tomon_45

      @Samson, 21.10.2022 - 16:41

      Znam na žalost pomiri se sa tim

  • Tomon_45

    21.10.2022 - 16:39

    Kako bih tamo došao u hcl da samo igram

  • Muamer Ramic

    21.10.2022 - 16:39

    jel se zna koliko dobro ide na ps4 pro?

    • Zoran Žalac

      @Muamer Ramic, 21.10.2022 - 16:43

      Ps5 verziju igram pa ne znam, za to ti je najbolje pričekati digitalnfoundry review

    • Tomon_45

      @Zoran Žalac, 21.10.2022 - 16:45

      Zna zoki na čemu će igrati

    • Tomon_45

      @Muamer Ramic, 21.10.2022 - 16:44

      Ma dobro će igra ići na ps4pro bolest od igre,jaču igrati na ps5

    • MAJSTOR RINGO

      @Muamer Ramic, 21.10.2022 - 20:18

      Mislim da ce ici, moja pretpostavka, ne mora da bude tacna, 30 fps-a i 1800p rezolucija!
      Kao i da nece biti performance moda kao iz 2018, to ce biti rezervisano za PS5, plus i fidelity mode, e sada ne znam da li ce biti i RT, mada cisto sumnjam, a i ne mora, igra i bez RT izgleda prekrasno!

  • SanKa

    21.10.2022 - 16:45

    zvuci top zasad

  • Lazy

    21.10.2022 - 16:54

    Show, ja konstantno tvrdim da ste Vi svjetski, uzivaj u privilegiji 👍💪💪💪

  • mamojebac

    21.10.2022 - 17:41

    Po pročitanom rekao bi dlc po punoj cijeni.
    No, vjerujem da je vrijedan kupnje.

    • Lazy

      @mamojebac, 21.10.2022 - 18:14

      Hmmm isto sam govorio za Forzu 5, rekli mi da sam u krivu 😬😁

    • mamojebac

      @Lazy, 21.10.2022 - 18:36

      Jednom će doći i na pc, više bi volio da nisam u pravu haha

  • sparrowpunk

    21.10.2022 - 18:26

    Negdje sam pročitao da je ovo zadnja igra u nordijskoj sagi. Hoće li se GOW nastaviti i poslije ove igre i hoće li se onda developeri okrenuti nekoj drugoj sagi? Npr, egipatskoj? Nisam baš napisao ništa konkretno o ovom tekstu ali što ću, jasno mi je da su ove sve informacije koje za sada možemo saznati. Čekati ću recenziju/igru pa ću onda vidjeti sve što me zanima😊…

    • Zoran Žalac

      @sparrowpunk, 21.10.2022 - 19:45

      Vjerojatno hoće. Previše je vrijedna franšiza da ju Sony ne bi iskorištavao dalje. Sad, u kojem obliku i u kojoj mitologiji, ostaje za vidjeti.

    • SPGamerAzrael

      @Zoran Žalac, 21.10.2022 - 21:13

      Zoki kakvo je stanje sa trolovima je li opet ih štancaju kao na traci samo u drugoj boji….? to je bilo odvratno u prvoj igri 🥱

    • MAJSTOR RINGO

      @sparrowpunk, 21.10.2022 - 20:23

      Kako to moze znati Zoki, ili bilo ko iz HCL-a?
      Mislim da sada pitas ljude iz Santa Monice studija da ne znaju precizan odgovor na tvoje pitanje!
      Previse ides u buducnost, treba prvo da uzivas u predstojecem Ragnaröku, a posle kako bude bude, nemoj da lupas glavu u vezi toga drug!

  • Tomislav88

    21.10.2022 - 21:54

    Igru sam prednarucio neki dan, sada igram na ps5 ponovo gow iz 2018 i drago mi je sto je 60fps mod u prvom planu da ne moramo cekat neki patch naknadni… ova igra ima izvrsni combat i to treba biti u 60fps-a da se vrti kako spada… hvala zoki na ovom tekstu, najvise me vesele nadogradnje u combatu koj je u gow-u 2018 bio vrh…

  • GogicM99

    21.10.2022 - 22:17

    Ceka se PC verzija

    • Tomislav88

      @GogicM99, 22.10.2022 - 11:36

      Sretno s cekanjem drug

  • Sinek

    21.10.2022 - 22:44

    obzirom da je borba u 2018 bila meh, nisam zadovoljan procitanim… da li je se kratos jos okrece kao tenk u borbi, da li je fov jos smijesan, sporo mijenjanje oruzja, skillovi na cooldownu, michael bay efekt usporavanja animacija itd? sto se tice ovoga da mozes ignorirati iteme po podu i samo ih pokupiti kod broka i sindri to je bilo i u 2018

    • blacklist0907

      @Sinek, 21.10.2022 - 23:39

      Mislim da si u manjini

    • djosic85

      @blacklist0907, 22.10.2022 - 09:36

      Ja mislim da je on solo a ne manjina

    • blacklist0907

      @djosic85, 22.10.2022 - 10:57

      🤣

    • Zoran Žalac

      @Sinek, 22.10.2022 - 11:07

      Uz quick turn naredbu se okrene toliko brzo da je meni dezorijentirajuće koliko se naglo okreće. Uvijek možeš podesiti sensitivity ako te to smeta. Oružja se mijenjaju u pola sekunde, ne znam kako je to sporo. Skillovi moraju biti na cooldownu inače bi konstantno bio OP i uništilo bi čitav izazov kad postoje skilovi koji negiraju protivničke napade koje ne možeš blokirati. Za Michael Bay efekt ne znam na što misliš.

    • Tomislav88

      @Zoran Žalac, 22.10.2022 - 11:39

      Ma vidis da je covijek fulo citav fudball kako kazu nasi susjedi… niti jedna kritika mu ne drzi vodu

    • Sinek

      @Zoran Žalac, 22.10.2022 - 13:19

      mislio sam na onaj efekt kad se sve uspori na sekundu, npr u samom trenutku parryja ili pri koristenju skillova, nije toliko bitna stvar… naravno da skillovi moraju biti na cd ako su ostali op kao u 2018, combo koji si mogao raditi kad god zelis u starim igrama sada je pojacan i sveden na jednu tipku, samo pitam da li se dizajnerska filizofija promjenila po tom pitanju… svakako hvala na info

    • Zoran Žalac

      @Sinek, 22.10.2022 - 16:01

      Nije se promijenilo, i dalje se combo izvodi ili uzastopnim pritiskanjem tipke ili držanjem iste. Usporavanje kod parryja je i dalje tu isto tako.

    • Tomislav88

      @Sinek, 22.10.2022 - 11:38

      Mislim da ti nisi igro gow bego neku indie igru ili ocito svi mi 99,99% smo ludi pa totalno suprotno mislimo.

    • Sinek

      @Tomislav88, 22.10.2022 - 13:25

      moj komentar nije bio napad na iciji stav o ovoj igri vec niz pitanja koja imam o istoj. i sam zelim igrati ragnarok iako mislim da je 2018 igra sa pregrst mana. vase misljenje o mom komentaru apsolutno je nebitno ako je plitko kao ovaj vas komentar. pozdrav

  • Virty

    21.10.2022 - 23:35

    Prednaručena je, čeka se 🙂

  • Cone3006

    22.10.2022 - 17:38

    Ohoo spreman sam za goty

  • Borito

    22.10.2022 - 19:47

    Ja se nadam pc verziji.

  • Bocwana

    22.10.2022 - 23:15

    Nifelhaim .. Ivaldijev prsni oklop..

    Prikupi 1,500 maglovitih jeka.
    😏😏

    Otvaraj škrinje,.. nadograđuj oklop, rukavice, opasač.😏

    Ouuu daa 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?