HCL.HR

Izgradili smo vlastiti Jurski park u igri Prehistoric Kingdom, evo kako je to završilo

Dominik Vadas 12.05.2022.   •   1 komentara


Ponovno smo se družili s dinosaurima. Nismo igrali ARK ni Jurassic World: Evolution, nego Prehistoric Kingdom koji posebnu pažnju posvećuje modelima izumrlih životinja.

Prehistoric Kingdom iščekivani je simulator izgradnje parka, smješten u svijet dinosaura. Igra je 27. 4.  postala dostupna igračima putem early accessa, a najlakše ju je opisati  kao svojevrsnog križanca između Jurassic World Evolutiona i Planet Zooa.

Prvo što ćete primijetiti kad upalite igru jesu prekrasni i kvalitetni modeli životinja. Prehistoric Kingdom već sada se može pohvaliti s najljepšim i najvjerodostojnijim prikazom prapovijesne faune. U trenutačnoj verziji Prehistoric Kingdom dopušta vam uzgoj i stvaranje 23 različite vrste, od kojih su samo većina dinosauri. Naime, Prehistoric Kingdom simulirao je i život pradavnih kopnenih sisavaca, a puna verzija navodno će sadržavati različite morske i leteće zvijeri.

Dinosauri su napravljeni toliko uvjerljivo da me druženje s njima podsjetilo na neke mlađe dane kada sam zadivljeno buljio u Šetnju s dinosaurima, poznati serijal dokumentaraca koji je za našu televiziju odabrao, nećete vjerovati, Đelo Hadžiselimović. Ništa manje impresivni nisu ni veliki sisavci, premda neki od njih imaju problema s renderiranjem krzna, što je i očekivano s obzirom na early access.

Unatoč sitnim nedostacima i manjku ispoliranosti, očito je kako je ljubav i pažnja developera prema ovim životinjama utkana u svaku poru Prehistoric Kingdoma.

Osim životinja, Prehistoric Kingdom i u ostalim segmentima audiovizualne prezentacije drži zadovoljavajuću kvalitetu. Sve veće zamjerke u vizualnom prikazu vašeg idealnog jurskog parka razumljive su ako u obzir uzmemo činjenicu kako je igra tek izašla u early access fazu razvoja. Prolazak dinosaura kroz drveća i posude s hranom, nebrojeni parovi blizanaca među posjetiteljima i općeniti manjak animacija problemi su koji će zasigurno biti riješeni prije konačne verzije igre.

Vjerni izgledi životinja dodatno su potpomognuti vrhunskom zvučnom podlogom. Svaka zvijer ima poseban i jedinstven zvuk koji ju razlikuje od drugih pa već i samim glasanjem možete pogoditi o kojoj je vrsti riječ. Štoviše, Prehistoric Kingdom potrudio se simulirati autentične zvukove dinosaura. Hvalevrijedan postupak, no ostaje zagonetkom zašto najveća zvijezda parka – tiranosaurus –  zvuči kao generična kopija onoga iz Jurskog parka.

Svaka zvijer ima jedinstven zvuk pa samim glasanjem možete pogoditi o kojoj je vrsti riječ.

Kroz sve pikanterije i zakučaste probleme održavanja parka vodit će vas poznati prirodoslovac i BBC-jev voditelj Nigel Marven. Nigel se potrudio snimiti različite linije teksta i uvijek će vam oduševljeno ispričati poneku crticu o vašem najnovijem setu očnjaka kojeg ste pustili u prirodu.

Naravno, svaka dobra park management igra sa životinjama osim atraktivne grafike mora sadržavati zanimljiv i kompleksan sustav ponašanja i karaktera svake pojedine vrste. Prehistoric Kingdom u tom pogledu puno toga obećava, no za to ćemo morati pričekati punu  verziju igre. Trenutačno stanje je takvo da je igra vrlo siromašna kada su u pitanju interakcije životinja.

U trenutačnoj verziji nisu vam potrebne ograde, jer životinje uopće ne pokušavaju pobjeći iz svojih nastambi. Osim što ne pokušavaju pobjeći, nemaju potrebu za hranom, stoga vaši gosti mogu mirne glave šetati parkom. Osim gostiju, sigurne su i druge životinje. Naime, trenutno u igri ne postoji animacija napadanja ili ikakvog fizičkog sukoba.

Trenutno u igri ne postoji animacija napadanja ili ikakvog fizičkog sukoba.

Životinje u early access verziji Prehistoric Kingdoma ponašaju se poput modela – njihovo je da se šeću i bude lijepe. Ovo ipak ne treba uzimati kao manu jer razvojni tim već radi na mnogobrojnim animacijama koje će nam pružiti autentičan osjećaj vođenja parka s izumrlim nepredvidivim zvijerima. Naznake toga vidljive su i u procesu kreiranja vaših stvorenja. Naime, u igri ne postoje dvije identične jedinke iste vrste. Svaka životinja malo se razlikuje u veličini, dužini i uzorku krzna ili kože. Posebnost svake životinje dodatno je naglašena činjenicom kako svaka ima svoje vlastito dodijeljeno ime, koje ćete naravno moći i promijeniti.

Nakon što se nadivite mamutima, sabljozubim tigrovima i vunastim nosorozima, vrijeme je da se posvetite poslovno-ekonomskom dijelu vašeg parka. Prehistoric Kingdom se čini kao naslov koji je pronašao idealan balans upravljanja parkom. S jedne strane uvijek ima posla kojeg morate obaviti i igra vas stalno tjera da se prilagođavate novonastalim situacijama. No, s druge strane ti zadaci nisu naporni i neće od vas zahtijevati nebrojene sate menadžmenta.

Prehistoric Kingdom se čini kao naslov koji je pronašao idealan balans upravljanja parkom.

Od vas će se očekivati da se bavite klasičnim problemima s kojim se suočava zabavni park. Morate osigurati dovoljno električne energije za pogone, vaše životinje moraju biti zadovoljne, atrakcije zabavne i dostupne svima, sadržaj parka mora biti raznolik i uredan… Ako ste ljubitelj Tycoon igara, vrlo brzo ćete shvatiti na koji način uspješno voditi vašu franšizu.

Prehistoric Kingdom djeluje kao naslov koji će nam pružiti mnogobrojne mogućnosti estetskog uređivanja. Igra vam nudi veliki izbor alata s pomoću kojih možete kreirati vlastite građevine i atrakcije. Kako je izgled pojedinih objekata ograničen samo vašom maštom, uvijek imate osjećaj kako cijeli park može izgledati malčice ljepše, zbog čega igra nikad ne dosadi.

Vrijedi istaknuti i mape. Veličina prostora na kojem možete izgraditi svoje carstvo djeluje bezgranično pa neće biti previše problema s nepreglednim gužvanjem zgrada, posjetilaca i životinja.

Općenito govoreći, Prehistoric Kingdom već sada djeluje kao sasvim solidan naslov. Kritike na Steamu izrazito su pozitivne i već se stvorila zajednica igrača koja željno iščekuje daljnji razvoj igre. Ako svemu tome pridodamo i pristupačnu cijenu od 25 eura, čini se kako bi Prehistoric Kingdom mogao postati ponajbolji simulator života s dinosaurima. Zato se na kraju nameće pitanje: Igore, kad će park?

Komentari (1)

  • Lazy

    12.05.2022 - 14:38

    Bogme dobro izgleda

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?