HCL.HR

Pro Evolution Soccer 2017

Zoran Žalac 01.06.2016.   •   22 komentara


Novo izdanje PES-a ove jeseni planira dočarati svu ljepotu sporta kojega zovemo nogometom, a mi analiziramo čime to misli postići.

Nogomet je čudna stvar. Za potvrdu toga dovoljno je pogledati kako je završila protekla sezona engleskog premiershipa. Ni u najluđim snovima ne bismo prognozirali da će ligu osvojiti momčad koja je dvije sezone ranije bila u nižem rangu, ili da prvaci prethodne sezone neće završiti ni među ekipom koja ide u europska natjecanja.

A slično je i sa igrama koje simuliraju taj nogomet. Početkom ovog stoljeća bilo je teško zamisliti da će Konamijev PES ispustiti loptu nakon PES-a 6-ice, pa je onda kasnije bilo nezamislivo da će se FIFA ikada više imati ozbiljnu konkurenciju. No, to se prošle godine dogodilo. Premda smo u našem sučeljavanju dvaju igara ocijenili kako je FIFA kompletnija, PES 2016 je slovio kao dostojna alternativa i odličan temelj za dalje.

Ako ništa, prošli PES uvjerio nas je da Konami nije magično zaboravio što nogomet čini zabavnim sportom pa sada, barem u ovim „predsezonskim prepucavanjima“, imamo određenu neizvjesnost u pitanju – je li ovo godina u kojoj PES definira što je istinska nogometna simulacija, a što teatralno glumatanje u maniri Pepea. Po dojmovima onih koji su zaigrali PES 2017 odgovor još nije potpun, ali zvuči kao da je igra na dobrom putu – za prvo poluvrijeme.

Gledajući listu poboljšanja i noviteta moglo bi se reći da tu praktički nema ništa novo. Mislim da svi prebrzo zaboravljamo koliko puta i jedna i druga simulacija koriste nekakve floskule pri obećanjima. Primjerice – golmani će biti mnogo bolji. I to kažu svake godine. Ipak, PES 2017 ima neke konkretne primjere kojima potvrđuje riječi iza obećanja.

pes-2017-total-team-control

Golmani će sada tako biti karakteristični igrači na terenu. Naime, neće se razlikovati samo u tome koliko su općenito sposobni nego će imati različite vještine u segmentima branjenja. Primjerice, jedan će golman biti dobar akrobat pa će raditi parade pri svakoj obrani, drugome će jača strana biti branjenje nogama, itd.

Na kraju krajeva, ako igrate izrazito ofenzivno pri nepovoljnom rezultatu i kraju utakmice golmani će se pridružiti ostatku momčadi u šesnaestercu kada se izvodi korner. To i nije neka novost za simulacije jer Fifa to ima već nekoliko godina, ali lijepo je vidjeti da je i PES uveo golmane koji razmišljaju svojom glavom. Ili golmane s glavom, uopće.

Razlika među golmanima neće biti vidljiva samo u tome koliko su ukupno dobri, nego i kroz različite segmente branjenja.

Druga svojevrsna floskula od noviteta nosi naziv Real Touch, ali je u barem teoriji više od pukog obećanja. Riječ je o evoluciji dosadašnjeg sustava koji je simulirao prirodno primanje lopte pri dodavanju, a sada će biti prirodnije utoliko što neće ovisiti samo o situaciji kod primanja lopte i vještini igrača, nego i stilu kojim on kontrolira loptu. Igrači će imati nove statističke kategorije koje definiraju upravo to, čime će se nastojati izbjeći situacije da loptu najbolje drže igrači koji imaju više fizičke snage i balansa. Sada će i manji igrači imati više šanse da zadrže loptu pod pritiskom.

Zbog tih promjena gameplay bi trebao biti ponešto sporiji, a u Konamiju se nadaju da na taj način nećemo vidjeti visoke rezultate kao prošle godine (gdje je praktički svaki treći udarac ulazio u gol). Daleko veći fokus bit će na „čitanju igre“, a to je aspekt koji u simulacijama do sada nije bio naročito naglašen – osim kada je trebalo uputiti dodavanje u for. Ako PES 2017 taj aspekt igre uspije dostaviti na pravi način to bi moglo označiti pravi zaokret fokusa za nogometne simulacije koje se trenutno više oslanjaju na iskorištavanje brzine igrača i vještine driblanja.

pes-2017-natural-motion

Iznimno zanimljiva novina je i Adaptive AI koji bi mogao biti rješenje za problem koji se meni osobno događa u PES igrama. Znate ono kad vam jedna postavka težine nudi premalo izazova, a na sljedećoj vas AI raspameti da ne znate kako se zovete? Možda nikada niste imali problema s time, ali uvijek je dobro imati opciju detaljnijeg podešavanja težine (kao u Fifi) ili pametniji AI. U slučaju ovog drugog, momčadi u novom PES-u trebale bi moći vidjeti gdje su slabe ili gdje ste vi slabi. Na primjer, ako im stalno probijate dio terena s nekim igračem onda će ga pokušati duplirati, odnosno čuvati dvojicom igrača.

Prilagodljiva umjetna inteligencija mogla bi biti rješenje za situaciju kad ste na jednoj postavci težine prejaki, a već na drugoj preslabi.

Naravno, bilo je sličnih obećanja i ranije i takvo što nije jednostavno za izvesti. Ipak, AI je generalno najmanje napredovao u nogometnim simulacijama unazad nekoliko generacija. Sva ta procesorska snaga koju danas imamo nije omogućila da od računalnog protivnika dobijete nepredvidivost igre kao u online okršaju. Nismo vidjeli nikakve revolucionarne eksperimente kao što su recimo Driveatar AI iz Forze, ali uvijek postoji nada da bi nas neka nogometna simulacija jednom mogla iznenaditi po tom pitanju. Na kraju krajeva, opet ponavljam, nogomet je čudna stvar.

pes-2017-corner-kick-strategies

Tamo gdje je PES inače najtanji – po pitanju licence i modova – neke promjene su najavljene, ali njih tek trebamo vidjeti na djelu. Editor dresova trebao bi barem donekle ublažiti činjenicu da će engleska i njemačka liga zajedno imati svega šest licenciranih klubova. Master Liga se ponovno mijenja iz temelja, kao i svake godine, a ovoga to puta znači da dobiva novi sustav transfera. Iskreno se nadam da to znači ukidanje onog kretenskog ograničenja da možete pregovarati s maksimalno pet igrača po jednom periodu za transfere. Da, ne zaboravimo ni to da će Master Liga dobiti nove animacije. One koje za igru nemaju apsolutno nikakav značaj.

Novi sustav transfera u Master ligi valjda će izbaciti kretensko ograničenje od pregovaranja s maksimalno pet igrača.

Ipak, prezentacija svega toga trebala bi biti nešto ljepša. Koliko ljepša, to ćemo vidjeti kasnije jer ni izgled menija ni izgled same igre neće biti finalizirani tamo negdje do osmog mjeseca. Ovo što za sada vidimo na slikama pokazuje da modeli igrača zaista izgledaju jako dobro, možda čak i za klasu bolje od gumenjaka iz Fife. A primijetite i kako im se štucne prljaju!

pes-2017-authentic-visuals

U svakom slučaju, Konami je ovim PES-om već zaobišao neke dosadašnje prakse i prihvatio barem dio kritika koje su bile upućene prethodnom dijelu. Uvjeravaju nas tako da ćemo ažurirane momčadi imati odmah prvog dana po izlasku igre, a ažuriranja za online modove dolazit će na tjednoj bazi (valjda za vrijeme sezone transfera). Već je i to neki pomak, no kao i prethodnih godina, najvažniji dio utakmice PES bi trebao odigrati upravo na svom zelenom terenu gdje obećava najviše noviteta.

Označeno sa: , ,

Komentari (22)

  • c0bra123

    01.06.2016 - 17:17

    Citiram “Na kraju krajeva, ako igrate izrazito ofenzivno pri nepovoljnom rezultatu i kraju utakmice golmani će se pridružiti ostatku momčadi u šesnaestercu kada se izvodi korner. To i nije neka novost za simulacije jer Fifa to ima već nekoliko godina, ali lijepo je vidjeti da je i PES uveo golmane koji razmišljaju svojom glavom.”

    Ne znam za tebe Zorane možda nisi primjetio ali ja jesam u 2013,(14 nisam igrao)15,16 možda i ranije, ne mogu se sjetit davno je bilo. Svaki put kad igram offenzivno u i kad gubim u 90+ pri ubačaju iz kuta golman dođe To sam većinom primjećivao kad igram neko natjecanje i treba mi pobjeda ili X.

    • Zoran Žalac

      @c0bra123, 01.06.2016 - 17:22

      Ne sjećam se da sam u PES-u to ikada primijetio, ali ove godine to onda iz nekog razloga posebno naglašavaju. Vidiš da su čitav drugi screenshot posvetili tome.

    • baDarmageddoN

      @Zoran Žalac, 01.06.2016 - 17:51

      Izgleda da samo naglašavaju inteligenciju golmana ili bolje reći ponašanje istih. Čisto sumnjam da su mislili određeno na to o čemu vi razgovarate jer, naravno, to nije neka novost. Novost bi bila da mi, igrači, imamo tu mogućnost da sa određenom custom taktikom ili čime već dopustimo golmanu da dođe naprijed u ovakvim situacijama.

    • nikola2222253

      @baDarmageddoN, 02.06.2016 - 12:48

      Nekako mi se cini da se i ove godine ,što se tice komentatora nece nista mijenjati .

    • baDarmageddoN

      @nikola2222253, 02.06.2016 - 21:54

      Da… Te male sitnice kvare ugođaj. Trebaju i navijače i komentore za stepen popraviti. Tu ne mogu reći da nemaju licenci ili što već… I takvih sitnica koje mogu popraviu ima puno. Fifa je isto prvu godinu prelaska na novi pokretač imala problema, deugu se popravilo a treću je bilo kako treba. Nadam se da će fox napokon doći do izražaja, pogotovo sad kada fifa ide na Frostbite što će sigurno njenu grafiku pojačati za klasu.

    • nikola2222253

      @baDarmageddoN, 02.06.2016 - 22:43

      A ni karijera se ne spominje.

    • Papa6

      @Zoran Žalac, 01.06.2016 - 21:32

      Šta se toga tice zbilja je malo nejasna situacija sjecam se da je bilo moguće tako pozvati golana prije 3 ili 4 godine u PES-u lupis gljivu i on doleti no istina je da toga nema zadnjih nekoliko PES igara i nije mi jasno zašto bi to micali pa opet vraćali u igru kao neku novost

    • nikola2222253

      @c0bra123, 01.06.2016 - 17:52

      Zanima me oce bit kakvih promjena u Become a Legend modeu.

  • lucho-CRO

    01.06.2016 - 17:39

    Pusta obecanja..pola toga ili nece biti kako govore ili nece funkcionirati kako su zamislili..kad izade volio bi da netko dobro sve proba i usporedi s obecanim..ma dajem ruku u vatru da ce nesto sjebat..btw ne vjerujem ni u velike pomake s fifom..fifa mi je no.1 ali i tu se da razgovarati o igracevim zeljama..mislim da je vrijeme da nogomet kao glavna sporedna stvar na svijetu kako mnogi kazu treba dozivjet ogroman pomak koji ce ostaviti sve bez teksta 🙂 moje misljenje

    • Vexido

      @lucho-CRO, 01.06.2016 - 19:27

      kako ce napraviti pomak kad stancaju svake godinu igru…

  • Dukie

    01.06.2016 - 20:02

    Mozda ce i napravit jer nikad neznas, ali ce se vjerojatno kao sto je navedeno gore u tekstu onda dogoditi kao i sa PES-om 2015 gdje ce igra biti tromija i sporija, pa opet nece odgovarat vecini igraca i pljuvat ce po njoj. Vrijeme ce pokazati 😀

  • Smoolex

    01.06.2016 - 20:42

    Kada bude mogućnost skidanja dresa u situaciji proslave pogotka onda će to biti prava stvar.

    • Papa6

      @Smoolex, 01.06.2016 - 21:03

      da, to bi definitvno uzdignulo PES daleko iznad svih nogometnih simulacija ikada!

    • nikola2222253

      @Smoolex, 02.06.2016 - 12:18

      Nadam se da ce ovaj PES 2017 bit teži ,zasto ne ukinu postavke teži ne?

  • fez

    01.06.2016 - 22:59

    PES-u zadnjih godina (osim onom na ps2) uvijek nešto fali. Jednostavno se izgubio taj fluidni, izazovni i responsivni gameplay. Koliko puta sam, recimo, vidio da na dugu loptu prema napadaču obrambeni “zaglitcha” ili ogromnu neusklađenost između AI igrača i kontroliranog igrača. Sve djeluje kao da je napola odrađeno. Svejedno bolji od katastrofalne fife. Treba nam nova simulacija. Recimo da 2k plati nekom s talentom da napravi poštenu igru. Možda novi kick-of zavlada tržištem ??

    • Zoran Žalac

      @fez, 01.06.2016 - 23:36

      Rocket League 11v11 na većem igralištu i s manjom loptom i to je to.

    • fez

      @Zoran Žalac, 02.06.2016 - 02:39

      Istina ? Rocket league ima više veze s nogometom nego ove “simulacjje”. No ipak sam tužan kad se sjetim kako su PES i ISS pro bili dobri.

    • DINEK

      @fez, 02.06.2016 - 15:09

      Nadam se promjeni Gameplan menua jer je katastrofalan. Što se tiće sportskih simulacija (ne računam automobilske) tu je TOP SPIN 4 (baš od 2K-a) nenadje*** i još uvijek se nadam nekom nastavku.

  • beg

    02.06.2016 - 01:21

    Nevjerojatno s cim se ljudi sve zamaraju i sta sve gledaju kod FIFE i PESa. Pazi, golman ce doc u napad. BIG DEAL!!! Pa veca je sansa da ces tako primit gol iz kontre nego da ce ga ovaj zabit. Koga uopce briga za to…

    Znaci kod obe igre mi je jedino i ISKLJUCIVO bitno kakav je PvP gameplay. Za sve ostalo me boli briga. A najmanje mi je bitno ima li igra extra modova, ima li zensku repku, jel CR7 ima identicne pokrete, kakav je Master league i ima li ne znam ni ja sta.

    Igran obe igre, rasturan na obe, i iskreno, NI JEDNU od mora dodatnih opcija koje (pogotovo FIFA) nude nikad nisan pokrenija, jer me ne zanimaju i zaista ne znan zasto su tu.

    Ako mi se glumi managera onda igran FM, a ako mi se igra nogomet onda igran PES ili FIFU, mada puno vise PES jer mislin da je daleko bolji i reaniji u JEDINOJ bitnoj stavci, a to je game-play. Uvik mi je i bija, cak i kad je ima losa izdanja.

    Al ne pljujem FIFU, jer i FIFA mi je zabavna samo mi je FIFA uvik bila i ostala vise arkada i kozmetika, a PES bolja, kvalitetnija i realnija igra. Protiv comp-a igran jedino ako neman protivnika za PvP pa samo ubijan vrime, ili ako me uvati euforija pred neki EURO ili World Cup pa onda peglam sa nasima.

    U glavnom, da skratin, palac gori za bolje golmane i naravno palac gori za sva poboljsanja u gameplayu. Sve ostalo… WHO CARES!

  • Vailent

    02.06.2016 - 02:10

    neka urede malo one stvari van terena isto papiri oni sporedni likovi

  • Blackygb005

    02.06.2016 - 12:50

    Meni osobno ti papiri pored terena nisu bitni bitan mi je gameplay i sam dozivljaj igre na terenu
    Nazalost to od fife nisam dozivio

  • dokare

    04.06.2016 - 14:02

    Ma samo neka PC verzija bude nextgen i bez input lagova u MP i ja zadovoljan…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?