HCL.HR

Recenzija

A Plague Tale: Innocence

DERATIZACIJA SREDNJEG VIJEKA

Zoran Žalac

Gradsko naselje u kojemu boravim već dvije godine ima problema s najezdom štakora. Vidio sam ih nekoliko, ali smo se pozdravili i svatko je pošao svojim putem. Čuo sam da je preporučeno wc školjku držati poklopljenu te na poklopac staviti teži predmet jer se štakori znaju provući kroz cijevi, podići poklopac i udomaćiti u kupaonicama. Isprva mi je to bilo smiješno – pa nisu štakori neki specijalci da mogu doplivati do mog sedmog kata i podići poklopac koji je teži od njih! Nakon što sam odigrao igru A Plague Tale: Innocence, WC šolja mi je poklopljena utegom. Istinita priča.

Avantura zvana A Plague Tale: Innocence odvija se u 14. stoljeću dok Francusku i ostatak Europe napada crna smrt zvana kuga. Štakori su glavni prijenosnici te smrtonosne bolesti, a dobrim dijelom i najčešći protivnici u ovoj igri. U glavnim ulogama su Amicia i Hugo, djeca plemićke obitelji de Rune koju red Inkvizitora nastoji zarobiti u namjeri da zaustave širenje kuge. Ili se to barem tako čini na prvu.

Priča ima nekoliko preokreta i višestrukih zapleta, ali bez da vam išta drugo otkrivam reći ću samo da sam istinski uživao u njoj. Premisa je originalna, likovi su zanimljivi, a radnja nepredvidiva. A Plague Tale ne roni u neke psihološke dubine kao npr. The Last of Us, ali svejedno donosi dobru razradu likova te solidnu dozu napetosti i misterija. Pri tome nijednom nisam osjetio da igra pretjeruje u svojoj fantaziji. Naravno da to nije realističan ni autentičan prikaz kugom pogođene zemlje u srednjem vijeku, ali je uglavnom prizemljen prikaz te ne izmišlja nešto što je izvan vjerovanja tadašnjih alkemičara i priprostog puka.

Premisa je originalna, likovi su zanimljivi, a radnja nepredvidiva.

Ponašanje likova je savršeno pogođeno. Igra mi je uspješno prodala fikciju rodbinskog odnosa Amicije i Huga kroz sitne detalje. Kad god su u paru, njih dvoje imaju neki fizički kontakt – drže se za ruke, zagrljeni su i sl. Nakon što neko vrijeme provedete u takvom kontaktu, osjećate se drugačije kad njih dvoje nisu u paru. Svaki od nekoliko suputnika ovisi o Amiciji do neke mjere, ali za Huga specifično osjetite čvršću poveznicu, činjenicu da je vaš i da ste za njega odgovorni.

Svidjelo mi se i kako su likovi prirodno okarakterizirani s obzirom na svoju dob. Amicia nije neustrašiva junakinja i nema uvijek razumijevanja za svog mlađeg brata. Hugo pak nije spreman odreći se svog nevinog pogleda na svijet te u njemu traži ljepotu usred kaosa koji njime vlada. Odlično je kako Amicia sama sebe bodri u teškim situacijama ili kako Hugo demonstrira svoju razigranost u manje ozbiljnim situacijama. Vidi se da je dijaloge pisao netko tko ima iskustva s djecom i poznaje način na koji djeca razmišljaju. To je kod videoigara rijedak slučaj.

Vidi se da je dijaloge pisao netko tko ima iskustva s djecom i poznaje način na koji djeca razmišljaju.

A Plague Tale: Innocence je striktno linearna igra i to je u ovo vrijeme pomalo čudno za vidjeti. Osobno mi je linearnost jako dobro sjela jer na ekranu napokon nema nikakvih indikatora kamo trebam ići nego zapravo moram promatrati okoliš kojim se krećem. Tu i tamo igra usmjeri kameru prema nekom događaju, ali to je vrlo suptilno i nikad nemate onaj osjećaj da vam se oduzima kontrola tijekom igranja. Gameplay je u konačnici dosta dinamičan. Nema zagonetki koje vam drastično usporavaju tempo napredovanja, a poneke prepreke možete prijeći na barem dva načina.

Doduše, povremeno se baš osjeti da su stvari podređene toj linearnosti. Na primjer, okoliš je nekad očigledno dizajniran baš za potrebe sakrivanja, protivnici su postavljeni taman pokraj predmeta kojima im možete skrenuti pozornost, i tome slično. Razlog za to jest što igra ne nudi mnogo fleksibilnosti svojim gameplayem, ni u sakrivanju ni u borbi. Umjetna inteligencija protivnika nije napredna, a vaše likove u većini slučajeva čeka neizbježna smrt ako ih neprijatelji uoče. U drugoj polovici igre dobivate mogućnost da se izvučete iz takvih situacija, ali vas igra gura prema izravnim obračunima koji ističu činjenicu da prvo morate pogriješiti kako biste u ponovljenom pokušaju znali riješiti određenu situaciju. Igra me zbog toga pred sam kraj nepotrebno počela frustrirati, kao da namjerno otežava stvari jer nema više ništa novoga za ponuditi.

Igra ne nudi mnogo fleksibilnosti ni u sakrivanju ni u borbi.

Srećom, A Plague Tale neću pamtiti po banalnom AI-u i situacijama koje završe crno ili bijelo i nikako drugačije. To mogu zahvaliti štakorima koji su stalna prijetnja i davež u ovoj igri. Štakori su u principu „lava“ koju ne smijete dotaknuti – u rojevima prekrivaju ogromne površine i stvaraju prizor koji je impresivan koliko i zastrašujuć. Tehnologija prikaza stotina i stotina štakora je za pohvalu jer glodavci uglavnom odnekud dolaze pa kad ih tjerate svijetlom onda vidite kako se panično skrivaju po najbližim rupama. Kad im se približite na sam rub osvijetljenog prostora stravično je kako se pripreme da vas izjedu na mrtvo ime i gledaju vas sa svojim svjetlucavim očima.

Način na koji su štakori integrirani u gameplay također je inovativan. Koliko god da su prijetnja, štakori su vam isto tako i pomagači. Na primjer, ako razbijete svjetiljku koju stražar nosi, štakorima ćete servirati večeru, a sebi siguran prolaz dalje. Igra ima sasvim dovoljno takvih mehanika kojima vas drži zainteresiranima tijekom trajanja od nekih deset sati.

Radi se tu i o iznimno atraktivnoj avanturi s vizualne i zvučne strane. Igra izgleda jako lijepo, pogotovo u prikazu prirode. Ne možemo baš vući usporedbe s drugim naslovima jer su danas linearne avanture rijetka pojava, ali definitivno stoji da je prezentacija raskošna i u nekim segmentima jedinstvena. Glazba je također izvrsna, do te mjere da je jezivija od hrpetine štakora, a to nije lako postići. Glasovna gluma u početku može zvučati pomalo amaterski, pogotovo kod Amicije, ali s vremenom se vidi da se glumica potrudila dostaviti uvjerljivu izvedbu, što se posebno primijeti na emotivnom izražavanju poput deranja te iskazivanja straha.

Sve u svemu, A Plague Tale: Innocence je odvažan biser originalne priče i fantastične prezentacije. Gameplay mu u suštini nije loš, ali nije ni vrhunski. Svejedno, smatram da ovakvu igru treba cijeniti jer ne pokušava ono što pokušavaju svi drugi i ne dostavlja nam još jedan otvoreni svijet i još jedno preživljavanje bez emocija. Ono što je ovom igrom bilo zacrtano najvećim je dijelom i ostvareno na vrlo dobroj razini kvalitete. Ako ste već umorni od ponavljajućih iskustava i predvidivih priča, ova će vam igra biti kratkotrajno, ali dobrodošlo osvježenje.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PC. Igra je kupljena za potrebe recenziranja.

Čak i da mrzite štakore, velike su šanse da će odgovarati linearni pristup gameplaya kakav donosi A Plague Tale: Innocence.

85 Naša ocjena
 • štakori su impresivan i originalan dio gameplaya
 • priča je neizvjesna do samoga kraja
 • prezentacija je izvrsna i s vizualne i sa zvučne strane
 • u gameplayu nema mnogo prostora za improviziranje, a ni za greške
 • trikovi prilikom skrivanja prečesto se ponavljaju

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (29)

 • xMateeo'

  24.05.2019 - 13:29

  @AtomicHood kakvo je tvoje mišljenje o igri?
  Pls javi

 • butjer1010

  24.05.2019 - 13:43

  Meni osobno, napokon nešto novo, drukčije. Niti preteško, niti prelagano. Grafika prekrasna, priča (za sada – 15.poglavlje) vrhunska. Za svaku pohvalu….

 • SeLjAnCuRa94

  24.05.2019 - 14:06

  Daj bože da u budućnosti dobijemo nastavak

 • funky0308

  24.05.2019 - 14:13

  Mislio sam da mi se ovo nece svidjeti ali kada je Zoran rekao (pri najavi) da ovo ceka i da od ove ocekuje puno, dao sam joj sansu. Osim tih minusa koji su i navedeni u ocjeni ni nemam drugih zamjerki. Malo mi je cijeli svijet preocito napravljen bas za prolaz nas, pogotoco onaj pocetak i puno se ponavljaju ti neki trikovi (pogodi tu da se strazar okrene i sl) ali osim toga, igra je stvarno zanimljiva i dobra. Vidjeti cemo kakva ce biti kasnije, nisam stigao puno igrati (jos sam na Resident Evilu 2 ali uskoro cu nastaviti, samo da ovo zavrsim.

 • funky0308

  24.05.2019 - 14:20

  Jbga, opet sam zaboravio napisati dio posta… ja sam joj dao 90 bas zbog te linearnosti i zbog cinjenice da su se usudili danas napraviti ovakvu jednu igru…. a uz to, uz napomenute stvari, odlicna je igra. Sad malo ciram recenziju (pogledao sam prvo samo minuse i pluseve) i vidim da je i Zoran spomenuo bas tu preocitost u nekim predjelima, taj dio malo smeta ali sve u svemu, jedna poprilicno zanimljiva i dobra igre. Nisam jos daleko odmakao pa ne znam za ovo sto govori recenzija (to da ucis tako sto te prvo namlate i nazivciraju, ne svidja mi se to) ali mislim da ovakva igra zasluzuje dobru ocjenu. Em sto je stvarno dobra em sto se netko sjetio da ima nas koji volimo ovakve igre i da nije sve u mapama od 1000km2 🙂

 • Filter

  24.05.2019 - 15:17

  Recenzija je kratka i jasna i pogađa suštinu igre pravo u centar. Igri sam dao ocjenu 90 jer me je posle Witcher 3 i AC Originsa oduševila. Sam period odvijanja radnje i umiješanost inkvizije mi je oduvijek bio intrigantan pa mi je igra posebno draga dodatno i zbog toga. Leveli su grafički prelijepi i dobro osmišljeni, kao i likovi sa kojima se vrlo brzo povežeš. Pored Amicije i Huga, miševi, pacovi, štakori, Splinteri su po meni the real MVP i da nema njih mislim da bi igra bila prosječna. U svakom slučaju meni je solidan kandidat za Zlatnog dabra bar u jednoj kategoriji.

 • Darcoolio

  24.05.2019 - 15:42

  Prvo i osnovno, KONAČNO nešto što nije open world (RE ne računam jer je remake), sad se open world gura i gde ne treba.
  Drugo, priča, ambijent, muzika, grafika, sjajno!
  Treće, Focus Home Interactive je još jednom oduševio, a svi se fokusiraju na EA, Ubisoft i slično koji svako malo bukvalno kompletno zaseru igru.

 • invictum

  24.05.2019 - 16:59

  Zasluzena ocjena, od mene ipak mrvica vise iz razloga sto nisam ocekivao tako dobru igru. Hoce li biti recenzija Close to the sun?

 • shadow10050

  24.05.2019 - 18:29

  50 od mene samo zbog prepreprerepetativnog gameplaya sa stakorima uvjek ista fora a stealth bacanje boca iza protivnika, a o puzlama za djecu necu ni pricat

  • Darcoolio

   @shadow10050, 25.05.2019 - 03:13

   Svaki tvoj komentar je hejt na bukvalno sve živo, tako da je i ocena proseravanje.

  • shadow10050

   @Darcoolio, 25.05.2019 - 12:19

   Samo seres jer kuzis da nema argumenta protiv mojeg…. kao i vecina

  • marko1106

   @shadow10050, 25.05.2019 - 19:21

   U pravu si. Ne postoje argumenti protiv tebe. Ti si jedno savrseno bice novijih generacija, definitivno unikat modernog vremena. Svaki pametan covjek zna da je pametan i da ne treba slusati drugacija misljenja i iskustva. Ti sve znas i drago mi je sto zivim u ovakvom vremenu gdje ima puno genija poput tebe ali ti si najveci od njih svih. I drago mi je takodjer sto svoju intelektualnost ne drze za sebe vec je dijele sa nama obicnim ljudima koji ne zasluzujemo imati misljenje i produbljuju nam nase stanje uma. Hvala ti stvarno. Planirao sam uzeti igru poslje recenzije ali sam trazio savjet jednog genija koji me je uvjerio u suprotno. Neces vjerovati ali to si ti, ispricavam se to ste vi.

  • shadow10050

   @marko1106, 25.05.2019 - 19:54

   opet samo sranja…. dodem na stranicu mislim kao bit ce neke ozbiljne rasprave a kad ono napisem nesto protiv igre i svi seru po meni kao osobi jer znaju da nemogu pobit te argumente jer su istina

  • marko1106

   @shadow10050, 25.05.2019 - 20:53

   Pa u pravu si

  • SanKa

   @shadow10050, 27.05.2019 - 09:54

   edgy

 • so_random

  24.05.2019 - 19:47

  Igra realno zasluzuje 70 score

 • MightyAloy

  25.05.2019 - 08:29

  S obzirom na interesantnu premisu i to da je u pitanju linearna single player igra, morati ću ju odigrati. Odlična recenzija btw.

 • lukakeanu

  25.05.2019 - 17:27

  “Minus je to sto nema prostora za gresku u gameplayu”….boze koja glupost.zasto onda bloodborne ili dark souls nisu dobili isto minus jer nesmijes grijesiti tijekom igranja. “kriticari”

  • Zoran Žalac

   @lukakeanu, 25.05.2019 - 20:09

   U navedenim igrama itekako ima prostora za grešku. Udari te neprijatelj – izliječiš se. Sekiro čak pretvara umiranje u segment gameplaya koji se može koristiti strateški. Tako da nisi shvatio poantu. Poanta je ta da ovdje na primjer imaš jedan hodnik i ako u tom hodniku ne staneš točno tamo gdje igra želi da staneš, neprijatelj će te spaziti i igra će te instantno vratiti na zadnji checkpoint. I to se to ponavlja većinu igre, posebno pred kraj, toliko da to više nije avantura snalaženja u prostoru nego avantura pogađanja gdje je određeni sweet spot.

  • lukakeanu

   @Zoran Žalac, 26.05.2019 - 00:22

   Da,nisam shvatio poantu. Al to nije moja krivica. Malo pojasni ubuduce. Ne samo:aaaa igrica kaznjava greske.

 • Eltebook

  27.05.2019 - 01:45

  Konačno nešto zanimljivo. Jesam li jedini kojemu su open world igrice precjenjene? U igricama tipa ovoga, the last of us ili uncharteda često su priče mnogo dublje i kvalitetnije.
  Nije mi baš nikada bilo previše jasno što igrači nalaze zanimljivo u hodanju po kakvom poluskriptiranom svijetu od misije do misije, čiste nekakve outposte 100 puta i sl. Na kraju od silne slobodne otvorenog svijeta stvori se silna dosada.

 • SanKa

  27.05.2019 - 09:55

  ajde napokon.,..nakon rage 2 razočarenja, bojao sam se za ovo…ovo se kupuje

 • Lil X

  27.05.2019 - 22:25

  Igrica oduševljava sa svime i jako bih volio kad bi je Igor nastavio snimati

 • dandelion

  28.05.2019 - 15:07

  igra taman za dosadni kišni vikend

 • Marko Plavcic

  09.06.2019 - 08:12

  Po meni jedna od boljih igrica ove godine.

 • Ivan Golubic

  21.07.2019 - 11:59

  Ovo je jedna od jajboljih igrica koje sam do sada vidio. Ima odličnu i zanimljivu priču, lijepu grafiku, predivne animacije što donekle opravdava njezinu cijenu. Kad sam gledao ovo kod Igora iznenadio sam se tako dobro odrađenom voice actingu. Lijepo je odrađeno što je onaj mali djetinjast i ponaša se kao stvarno dijete, a cura koja ga vodi (zaboravio sam ime) odgovara kao stvarni roditelj. Ova igra mi se čini kao da je stvorena za gledanje, a ne za igranje. Igoreee kad ćeš opet ovo snimat tako je dobra igra???

 • Jokerhere

  20.09.2019 - 09:29

  Odlicna igra.

 • Korto Malteze

  08.04.2023 - 20:32

  Zivele linearne igre!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?