HCL.HR

Recenzija

Dragon Ball Z: Kakarot

MAJMUNSKA POSLA

Žarko Ćurić

Dragon Ball je jedna od onih franšiza koja nadilazi publiku animea te je naširoko poznat u popularnoj kulturi. Niste morali pogledati sve epizode ikada da znate poznatu izreku: „It’s over 9000!“ Dragon Ball možemo nazvati i Super Mariom anime svijeta; svi su se barem jednom u životu susreli s njom i znaju kako izgleda.

Što se tiče adaptacije serijala u gaming svijetu, imali smo niz promašaja, ali i uspjeha. Borilačka igra FighterZ odlično je prihvaćena od publike, dok je Xenoverse serijal prošao puno lošije po tom pitanju. Ipak, većina recentnijih Dragon Ball igara primarno se oslanjala na borbu i akcijske elemente, a sama priča bila je stavljena je u drugi plan. Iskreno, od Legacy of Goku serijala na Game Boy Advanceu ne sjećam se naslova koji nam je ponudio mogućnost detaljnijeg istraživanja svijeta Dragon Balla. Barem ne do sada, kada nam je došao DBZ: Kakarot.

Dragon Ball Z: Kakarot je single player akcijski RPG na polu-otvorenim mapama. Dostupan je na PC-u, Playstation 4 i Xbox One platformama po punoj cijeni od 60 eura. Prosječno trajanje iznosi 30-ak sati. Priča Kakarota vodi nas kroz standardne Dragon Ball Z arkove iz anime serijala. Borba sa Sayanima, putovanje do Nameka i borba s Friezom, Androidi, Cell i Majin Buu sage očekivani su sadržaj kojeg i polu-iskusni fan može nabrojati u bilo koje doba dana. Osim toga, srećemo ovdje i neke novopridošlice nastale direktno iz ruke Akire Toriyame, oca ovog serijala.

Ovaj akcijski RPG sastoji se od dvije glavne sekcije, a to su istraživanje poluotvorene mape te, naravno, akcijske borbe s neprijateljima. Bio sam prilično sretan kad sam vidio mogućnost istraživanja svijeta jer mi je upravo taj dio uvijek nedostajao u Dragon Ball igrama. No, na kraju se većina mojih zamjerki veže baš uz ovaj segment. Iako je u startu zabavno letjeti zrakom i istraživati poznate lokacije, nikada nisam dobio nikakvu nagradu za to.

Istina, može se skupljati raznobojne power orbove, hranu i materijale. Međutim, niste puno izgubili čak i ako preskočite ovaj dio. Power orbovi su neka vrsta valute, no s obzirom na to da sam ih ogromnu količinu dobivao poslije većih borbi, nisam imao nekog pretjeranog razloga za skupljanje istih. Također, hranu kasnije možete pripremati sami ili je odnijeti do svoje žene Chi-Chi te iskoristiti određeno povećanje atributa svojih boraca. Opet, ni to nisam pretjerano koristio, a završavao sam borbe bez većih problema.

Stoga imam dojam da je većina ovog sadržaja dodana bez posebnog plana, čisto da se mapa popuni bilo kakvim aktivnostima. Nema tu nekih skrivenih ruta ili tajnih špilja koje možete istražiti. Sve se svodi na nezanimljivo skupljanje resursa koji vam na kraju nisu ni potrebni.

Dojma sam da je istraživanje svijeta dodano bez smislenog plana, čisto da se mapa popuni bilo kakvim aktivnostima.

Što se tiče sporednih zadataka, također sam razvio određenu mrzim te-volim te vezu. Iako su zadatci u 90% slučajeva dosadni i svode se na borbu protiv istih protivnika ili skupljanje određenih predmeta na mapi, postoji određena čar u razgovoru s manje poznatim likovima iz serijala. Zadatak Kornjače ili Puara daje mali uvid u karakter ovih likova i savršena je razbibriga prije obavljanja samog zadatka. Ipak, postoje i određeni mini-zadatci koji će vam izmamiti suzu radosnicu, poput zloglasnih satova vožnje Gokua i Piccola.

Prilikom prelaska glavne priče ili sporednih misija skupljaju se Soul Emblemi likova iz serijala. Soul Embleme koristite za Community Board System, svojevrsnu grid metodu povećanja karakteristika likova. U igri se nalazi ukupno sedam ploča, a svaka poboljšava određene karakteristike. Primjera radi, borilačka ploča nam očigledno pomaže s borbama, a ploča za odrasle smanjuje cijenu prodaje predmeta. Jer kužite – starci se bolje cjenkaju. Svaki Soul Emblem je bolji za određene ploče, a treba uzeti u obzir i da stavljanje određenih Soul Emblema jednih do drugih daju dodatnu nagradu. Iskreno da vam kažem, volio sam se igrati s pločama te optimiziranjem rasporeda likova.

U igri se nalazi ukupno sedam ploča, a svaka poboljšava određene karakteristike.

Jednom kada se vratite na samu borbu, tamo vas dočeka prilično dobro razrađen sustav upravljanja likom. Tijekom borbe imamo potpunu kontrolu nad jednim likom, dok suborca možemo povremeno iskoristiti samo za specijalne napade. Naravno, tijekom priče se izmjenjuje glavni lik kojime upravljamo te članovi njegove avanture. Osim standardnih udaraca i ispaljivanja ki energetskih projektila, možemo se brzo primaknuti protivniku, braniti od protivničkih napada te koristiti naboj energije da odbacimo protivnika kad nas uhvati u škripac.

Osim toga, tu su i specijalni napadi koji se razlikuju od lika do lika. Kod Gokua je to čuveni Kamehameha, a Piccolo na raspolaganju ima Special Beam Cannon. Također, kakva bi bila Dragon Ball igra da nam kosa ne promijeni boju uz glasne uzvike, a naši likovi ne utrostruče svoju snagu?! Da bi aktivirali transformaciju, potrebno je za istu iskoristiti pokazivač s Ki energijom. Za većinu napada i akcija, poput brzog kretanja, ispaljivanja projektila ili specijalnih napadata, koristite svoju Ki energiju. Ista se obnavlja držanjem jedne tipke, no pazite na svoje protivnike, jer ste prilikom ove faze ranjivi te nepokretni.

Upravljanje Ki mjeračem jedna je od glavnih stvari na koju morate obratiti pažnju prilikom borbe. S običnim protivnicima svejedno nema neke pretjerane muke pa nakon određenog vremena postaju dosadni. Pogotovo kad želite samo istraživati područje prilikom čega vas 837. put napadne isti dosadni robot.

Upravljanje Ki mjeračem jedna je od glavnih stvari na koju morate obratiti pažnju prilikom borbe

Boss borbe su ipak malo izazovnije. Potrebno je samo pratiti protivnički patent kretanja te se pripremiti na njihove specijalne napade koji odnose ogromnu količinu energije. Raditz šalje svjetlosne snopove u disko stilu, Kid Buu će napraviti ogromnu energetsku kuglu od koje moramo pobjeći, a Cell se može razdvojiti u 20 slabijih verzija sebe i napadati vas sa svima u istom trenutku. Upravo su radi ovakvih napada boss borbe većinom osvježenje u odnosu na sukobe s repetitivnim neprijateljima s mape.

Između svih važnijih događaja postoje animirani filmići koji su prilično dobro odrađeni. Srce mi je poskočilo na uvodu u kojemu su iskoristili originalnu uvodnu špicu. Ako ništa, znaju se poigrati s nostalgijom. Izvan toga, za vrijeme gameplaya, svijet izgleda prilično dobro za jednu adaptaciju animea. Nije na razini FigtherZ-a, no dovoljno je blizu.

Što se tiče performansi, na PS4 Pro verziji Kakarot se vrti u stabilnih 30 sličica po sekundi u 2K rezoluciji. Podržani su engleski i japanski glasovi, a igra sadrži i ogromnu količinu glazbe iz originalnog animea, pa će fanovi sigurno doći na svoje.

Jedna od glavnih zamjerki koje imam za Kakarota je nepotrebno ubacivanje sadržaja koji nije fino ukomponiran s osnovnom radnjom. Sve nekako upućuje na dodavanje određenih stvari čisto da bi igra imala više sadržaja, bez razmišljanja koliko je isti zabavan. Skupljanje resursa je besmisleno, borbe protiv običnih protivnika su lagane, a ne pomažu ni dosadne sporedne misije, bez obzira na zabavnu priču.

Na kraju sam čak malo i razočaran, jer su temelji gameplaya prilično čvrsti te smo na kraju možda mogli dobiti i najbolju adaptaciju Dragon Balla. Umjesto toga, dobili smo ipak samo solidnu igru sa zabavnom borbom te nekoliko referenci koje će biti zabavne fanovima serijala.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation 4. Primjerak igre za potrebe recenzije ustupio nam je njezin proizvođač.

Kakarot je na trenutke prilično zabavna igra, no sputava ju sporedni sadržaj koji se očigledno dodavao radi kvantitete, a ne kvalitete.

70 Naša ocjena
  • napete boss borbe
  • dobro pogođen ton Dragon Ball svijeta
  • Community Board System je zabavan
  • skupljanje većine resursa je bespotrebno
  • sporedne misije svode se na repetitivne zadatke
  • mapa je prilično prazna, bez skrivenih dijelova ili opcionalnih bossova

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (19)

  • vojnovic4

    30.01.2020 - 16:36

    Meni je najveca mana pusti orbovi po mapi gdje god pogledas ima ih na pretek pa sam ih pocea ignorirat. Gameplay mi je vrh, sporedne misije malo dosadne ali zato boss bitke pppravljaju stvar. ?

  • Outback

    30.01.2020 - 16:49

    Tko je igrao Legacy of Goku na GBAu i DBZ Sagas na Ps2 i uživao, uživat ce i u ovom. Combat je odličan, resursi nebitni al ajde dom letis imas neku zanimaciju. Nimbus je poprilično nepotreban, alj fora jer je tu. Najveća mana je mjuza, koja mi se u masu slučajeva čini totalno prazno. Sad nam ostaje samo čekat DLCove.

    • TheCaptainCrash

      @Outback, 30.01.2020 - 21:18

      nemoj spominjat sagas molim te xD vidis muzika mi je jedan od najjacih karika u igri, original japanske spice, jbg nisam fan faulconera

    • kebbab

      @Outback, 30.01.2020 - 23:21

      Soundtrack je odličan. Malo previše je tih borbi sa robotima,saibamanima i Friezinom armijom dok istražuješ i bilo bi fino da ima malčice više strsnskih kvestova koji nebi bili toliko repetitivni.

    • Outback

      @kebbab, 31.01.2020 - 06:25

      Ma mislim soundtrack ingame, ne mjuzu, mjuzu su uzeli iz dbz animea sto je totalno kul hahha

  • vojnovic4

    30.01.2020 - 16:59

    Nadam se da ce DLC biti ili GT ali radije bi volia da je SUPER

    • damjanb

      @vojnovic4, 31.01.2020 - 15:29

      Našli su ti u fileovima DBZ Broly the legendary super saiyan dlc

  • SanjinSanYT

    30.01.2020 - 19:37

    Igra kao igra odlicna tko voli Db. Neke stvari nepotrebne al sve u svemu dobro. Jednom kad dodjes na max level boli glava 🙂

  • TheCaptainCrash

    30.01.2020 - 21:20

    nije bas da nema skrivenih prostorija, ima par spilja u koje mozes uci tek nakon odredenog levela ali opet, nije da imas sta puno vidit u njima. Dobijes neki rare item ili tako nesto.
    Fora mi je training prostorija koju mozes upgradeat i auta koja craftas, tu sam zavolio igru na maximalno 🙂

  • Cipelcug

    30.01.2020 - 23:21

    Čini se da igra kod kritičara prolazi tek solidno, no velik dio igrača koji su obožavatelji DB svijeta daje igri znatno više ocjene.

    • Žarko Ćurić

      @Cipelcug, 30.01.2020 - 23:23

      Ja obožavam DB svijet, original, Z i Super rulaju. Zato sam i napisao, cool je za ljubitelje serijala, no općenito ima previše mušica, što je šteta

    • Cipelcug

      @Žarko Ćurić, 30.01.2020 - 23:39

      Naravno, samo velim da dobar dio ljudi prelazi preko tih mušica. To mi je zanimljivo, nije kritika na recenziju ?

    • Cro-K

      @Cipelcug, 31.01.2020 - 14:54

      Ja sam ljubitelj DBZa, igra je dobra, ali moglo je puno bolje, slažem se s Žarkom, 70 je prava ocjena

  • mamojebac

    31.01.2020 - 09:00

    Jedva sam docekao da izadje igra i ostao blago razocaras. Osim skupljanja samih orbova koji nemaju nekog prevelikog smisla, borba sa istim robotima po tko zna po koji put, smetala mi je borba sa bossovima iz razloga koliko god ja bio jak ili grindao svog lika da bi razbio u borbi tog istog bossa, borba mora zavrsiti kako zavrsi. Shvacam da igra prati pricu, no nema smisla da neprijatelja potucem sa vise od pola hpa i onda slijedi video kako je on mene jednim udarcem unistio. LoL
    Od mene ocjena 80 samo zbog budjenja nostalgije.

    Onaj lik sto je dao ocjenu 1, treba mu obrisati acc.

  • Dinko1203

    31.01.2020 - 10:49

    poigrao sam malo, nastavit cu kada budem imao vise vremena. ako niste ljubitelji ovog animea, tad mislim da je ova ocjena sasvim realna.. e, a ako pitate nas koji smo fanovi DB serijala, onda ce ova igra biti pun pogodat, jos uz to ako ste kao ja, pa niste previse zahtjevni sto se tice igara.. tad ide ocjena 90 minimalno 😉

  • damjanb

    31.01.2020 - 15:34

    Gle te dečki, ja sam sad pri kraju igre ali dosad mi je bila jako zabavna, istina ima tu previše Saibamana i ovih robota, al igra je zabavna, meni barem, al zapravo ima dosta side bossova, Mira, Evil Vegito, Evil Gotenks, Towa, ona debela ženska iz Jeicove rase, clone Frieza i svi oni njegovi, clone Nappa, Raditz i Vegeta, clone Buu i clone Cell, ima tu dosta njih. Moja personalna ocjena je 90

  • damjanb

    31.01.2020 - 15:35

    Jedina mana koju igra ima i ne sviđa mi se je kolko dugo loading traje

    • kebbab

      @damjanb, 01.02.2020 - 05:04

      Ako igraš na konzoli onda je zadnji update 1.04 malčice popravijo ali moglo bi biti brže. Ko zna možda ovo pređem još jedno na ps5 tamo če brže ?

  • ihneacho

    02.02.2020 - 18:21

    očekivao sam najmanje 80 pogotovo radi tog hypea: konačno prava dballz igra itd.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?