HCL.HR

Recenzija

Dredge

ELDRITCH RIBARENJE

Stjepan Fikter

Ribarenje je u Dredgeu posebno iskustvo zahvaljujući vrhunskoj atmosferi koju nadopunjava odličan grafički stil, bez obzira na pomorsku prognozu. Kad je vedro, prava je idila otisnuti se na otvoreno more uz zvuk vjetra i vidjeti kita kako plovi uz vaš brodić. Kad je vani oluja, jednako je lijep prizor vidjeti munje kako bliješte u daljini. Kad se spusti noć, tad nastupa neizvjesnost u magli, gdje litice nisu jedina stvar koja vas može potopiti.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
25€ PC Ustupio izdavač

Dredge je natopljen eldritch ugođajem, karakterističnim za Lovecraftove svjetove. Sama mehanika ribarenja nije naročito duboka, ali kad ju se spoji s tom atmosferom zaista je teško izbaciti ovu igru iz misli. U tom kontekstu jednostavnost gameplaya zapravo doprinosi šarmu ove igre.

Brodić koji vam je na raspolaganju služi tek toliko da biste otplatili početni dug. Jedna pecaljka, spori motor i minimalna količina prostora u skladištu – to su vam početni izazovi s kojima se morate snaći. Kad bacite udicu tamo gdje riba grize, pecanje se svodi na pravovremeni pritisak tipke kako biste povukli mamac i brzo izvukli svoj ulov. Pri tome je protok vremena vrlo važna stavka koju uzimate u obzir. Što ste duže na vodi, to vas manjak sna vodi prema halucinacijama koje mogu postati stvarne. A ako halucinacije ožive u tami, tad vam povratak na pučinu postaje doživljaj za sebe.

Kad prvi puta iz vode izvučete grotesknu ribu te ju prodate trgovcu, kreće priča koja se može završiti za nekakvih desetak sati. No, treba znati da Dredge ne stavlja preveliki fokus na svoju priču. Zapravo se ona svodi na to da za kolekcionara pronalazite potrebne predmete, a njegov zahtjev je ono što vas pokreće prema istraživanju svih četiriju krajeva svijeta.

Prije nego uspijete zaviriti u svaki kutak mape, trebate nadograditi svoj brod. Prodajom riba skuplja se novac, ali potrebni su vam i materijali kako bi brodić mogao ploviti brže i na veće udaljenosti. Uz to, potrebni su vam i dijelovi za istraživanje novih tehnologija koje donose bolje pecaljke, snažnije motore te kvalitetnije mreže. Nadogradnja broda je izazov za sebe, ali donosi konkretne koristi s kojima plovidba vidljivo postaje lakša što više ulažete u svoj brod.

Dobar dio zadataka ovdje uključuje ribolov specifičnih vrsta životinjskog svijeta, što je i za očekivati od jedne pomorske igre. Neke ribe borave u plićaku, neke u morskim dubinama, neke se mogu uloviti samo po mraku, a za neka morska stvorenja su potrebne mreže ili pak hvatači rakova. Postoje i druge vrste zadataka, poput transporta materijala ili potrage za nestalim stvarima. Takve zadaće nisu ništa neviđeno, ali su dovoljno zanimljive i prije svega – nisu linearne.

Šteta je jedino što je svijet u Dredge lišen zanimljivosti na kopnu. Nitko od likova ne voli previše trošiti vrijeme na razgovore. Primjerice, na jednom otočju stupite u kontakt s likom koji je preživio pad vojnog aviona. I to je to – to je cijela priča koju od njega doznate. Drugih ribara na moru nema pa igra ni u kojem trenutku ne razbija tu svoju usamljeničku sliku. Naletite i na poruke u bocama, ali ni one nisu baš od previše riječi.

Ako ništa, zanimljivost predstavljaju same lokacije. Nema tih lokacija puno, no svaka je od njih drugačija po nekakvom zapletu. Primjerice, na jednom otočju vrebaju vas ogromni pipci iz morskih dubina, ali nasuprot opasnosti vidite i svjetleće ribe koje po noći čine predivan prizor za plovidbu. Zatim imate dio svijeta u kojemu manevrirate između uskih litica dok cijelo vrijeme imate osjećaj kao da vas netko promatra, a cijela stvar zvuči kao da se svijet urušava iza vas.

Dredge je odličan primjer igre koja svoj kompaktni svijet čini većim nego što zapravo jest. Igra vrlo pametno daje do znanja kakvi su sve rizici na pučini ako se odlučite istraživati morska prostranstva bez kvalitetne opreme.

Pogrešno je gledati na ovo samo kao na ribičku igru. Iako je ribarenje glavna aktivnost, plovidba je ovdje centralni doživljaj. Nekome će možda zasmetati što je način pecanja uvijek isti bez obzira na vrstu ribe, ali to je zapravo pametna dizajnerska odluka. Ovo na kraju krajeva nije simulacija pecanja. Jednostavna mehanika hvatanja ribe u ovom slučaju znači kratku aktivnost prije nego se zaputimo prema idućoj lokaciji s ribom.

Taj balans između pecanja, plovidbe i odlaska na počinak tako je dobro odrađen da je sve ostalo samo dodatni sloj zabavnog iskustva kojeg se isplati doživjeti. Dredge nije duboka igra i bolje da je tako jer ovaj neobični svijet obogaćuju popratni elementi koje dobijete bez da ste to očekivali.

Fantastična atmosfera uz jednostavno, ali zabavno ribarenje čine Dredge iskustvom koje se ne viđa često i zbog toga se isplati baciti udicu u more. Pogotovo kad padne mrak…

86 Naša ocjena
  • izvrsna atmosfera koju prati vizualni stil
  • jednostavno, ali zabavno pecanje
  • odlično dizajnirane lokacije
  • svijet ima trunku više misticizma nego što je potrebno
  • nedostaje pokoji maštovitiji zadatak

Stjepan Fikter

Tehnologija ga natjerala na Windows 10. Hvata se čudnih i većini ljudi potpuno stranih igara ŽNJ produkcije. Važno mu je trzanje oružja u pucačinama. Igrice su zabavne.

Komentari (6)

  • 312AE

    10.04.2023 - 20:16

    Dobra ocjena,odlična atmosferična indie igra,malo drugačija,super fizička kopija igre s knjižicom,slikicama,razglednicama,soundtrackom. Ljepo se napreduje u igri. Dobar vozni model,dosta arkadni. Pravo malo iznenađenje s dobrom cijenom. Ljepo se smiriš i razmišljaš o svemu dok igraš. Istina malo više života na kopnu nebu bilo loše,ali nije bilo pata za to.

  • vragec25cro

    11.04.2023 - 06:33

    Sad kad si tolko nahvalio moram probati prvom prilikom

  • mamojebac

    11.04.2023 - 08:29

    Števa, budem ovo probao na tvoju preporuku

  • Darac83

    11.04.2023 - 13:48

    Aj, za 25€ neću propast, a imam i koga okrivit ako ne valja. ☺️

  • Cone3006

    11.04.2023 - 19:11

    Po onome što sam vidio bas je gust igra.Taj horor što se povećava postepeno mi se previše svidja definitivno kupujem

  • Mocni Cuk

    11.04.2023 - 20:30

    Želim da prevedem ovu igru na naš jezik

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?