HCL.HR

Recenzija

FIFA 08 [Xbox 360]

Danijel Handžek

Stigao nam je nastavak ove popularne EA-ove nogometne franšize, i kao i svake godine ima onih koji su ga nestrpljivo očekivali. Dok većina gejmera u Hrvatskoj stavlja ruku na srce kuneći se u PES, otpisujući u startu prvu i pravu simulaciju nogometa na kućnim računalima te kasnije na konzolama, ja sam bio i ostao na strani FIFAe, te ću pokušati na objektivan način iznijeti stvari za i protiv kupovine ove sve bolje i bolje simulacije koja se vraća na vrata stare slave.

Proteklih godina pri svakom novom nastavku ove igre niste mogli vidjeti neke značajnije pomake na bolje, osim naravno u grafičkom uređenju same igre ( op.ur. ipak je to EA ). Umjetna inteligencija je naprosto bila trula, a uvedene novine zapravo to i nisu bile. Problematika je bila što se EA nije navikao na jaku konkurenciju koju je dobio u PES-u, te mu je trebalo dosta vremena da se trgne. Prošle godine sa 2007-icom, EA je pokazao da misli ozbiljno, a ove godine još je ozbiljniji. Što nam to nova FIFA donosi, a da je bolje, novije i tjera vas da ju kupite saznajte u sljedećoj recenziji.

Ubačene su nove lige, nažalost, naša trula prva HNL još uvijek ne zaslužuje da ju se ni spomene. Nema ni Dinama, a u “Rest of the world” stavljen je Lugano kojeg bi Dinamovci pobijedili polomljenih nogu. No to je manje važno, krenimo na brojke. Nova FIFA ima oko 30 licenciranih liga, preko 620 licenciranih timova te oko 15000 licenciranih igrača. To je podatak koji bi vam mogao natjerati suze na oči. Kad to PES bude imao, ja odlazim na hodočašće u Jeruzalem. Zaštitni znak svakog FIFA naslova oduvijek je bio motion capture, koji je ove godine prenesen i urađen još kvalitetnije i jednostavno je impresivan; potezi su fluidni, raznoliki i zanimljivi. A koliko je dobar govori nam i to da i druge EA-ove franšize ( NBA, NFL, NHL ) koriste isti za predložak. Štoviše, baš se vidi da je taj lažnjak Cristianov, Dinhov, Mesijev. Lica poznatijih igrača su vjerno prenesena i jednostavno im nema zamjerke. Transferi su ažurirani tako da se ne morate bojati da vaš klub jednostavno nema pojačanje koje je došlo u prelaznom roku prije sezone.

Novi mod je Tournament i u sebi uključuje 35 službenih turnira, što je svakako brojka za pohvalu. Sama grafička prezentacija igre je također napredovala i postavlja temelje u žanru; zvuk je na visokom nivou kao i proteklih sezona. Na komentatorskim mjestima tokom tekmi su poznati engleski komentatori Andy Gray i Watson sa još bogatijim vokabularom. Promjena same trave terena je također izvedena, a gameplej je još više orijentiran na timsku igru pa ćete malo teže nego prije napraviti nekakav slalom i zabiti gol. AI je također doveden na razinu više, iako svaki iskusni Fifaš na amaterskoj težini igranja može zabiti bez problema po 4-5 komada svakoj ekipi. No neka im bude, na ozbiljnijim razinama igre ipak ćete si morati dati više truda da ostvarite kvalitetniji rezultat.

Kontrole su ostale manje-više iste, te oni naviknuti na njih neće imati nekih prevelikih problema dok će ih novaci brzo savladati. Posebno bih pohvalio “Be a pro” mod u kojemu možete kontrolirati samo jednog igrača na terenu, što posebno dolazi do izražaja kada više igrača igra zajedno online.

Naravno, sve ovo još ima mjesta za napredak, tako da u dogledno vrijeme (čitaj: sljedeće godine) možemo očekivati i znatno ušminkaniju, poboljšanu igru, sa više liga… Sve u svemu nova FIFA je igriva, zabavna igra koja će vam prikratiti vrijeme i donijeti sate potrebne zabave. Ako vam sve ovo nije bilo dovoljno uvijek možete izabrati neki od premijerligaških klubova i vidjeti kako su se naši dečki aklimatizirali na novu sredinu. Koliko čujem Ćorluka je sve bolji i bolji…

>> Komentari recenzije na forumu

Dok većina gamera zaluđena virtualnim nogometom željno izčekuje izlazak novog PES-a, pronađe se tu i mnoštvo obožavatelja Electronic Artsova FIFA serijala koji iz godine u godinu postaje sve bolji i ozbiljniji.

0 Naša ocjena

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?