HCL.HR

Recenzija

House Flipper 2

OBNOVI, PRODAJ, PONOVI

Boris Koroušić

House Flipper 2 jedan je od onih malo uvaženijih, kvalitetnijih simulatora u moru onih koji su se pojavili u zadnjih nekoliko godina. Igre su to koje vas bacaju u ulogu običnog čovjeka sa standardnim izazovima određenog posla, a ne nekog fatalnog junaka o kojem ovisi sudbina svijeta. Prilika je to da se možda i okušate u nekoj drugoj branši posla i osvijestite svoj duboko zakopani potencijal, bilo da se radi o kuharu u restoranu brze hrane, službeniku na državnoj granici ili pak o “okretaču kuća”.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
37,49€ PC Ustupio izdavač

Ideja kupovanja jeftinih i teško zapuštenih kuća koje bi potom doživjele ekstremni preobražaj i skupom prodajom napunile džepove preuređivača nije strana ni pojedinim dokumentarnim serijama koje možete/ste mogli pronaći na TV-u. U House Flipperu i njegovom ovogodišnjem nastavku esencijalno radite upravo to.

Međutim, imamo i određeni “Story Mode” kojega nisam slučajno stavio pod navodnike – postoji tu zaplet, ali ne očekujte baš priču u punom smislu riječi. Ovaj mod stavlja vas u cipele mladog flippera koji eto, samo zna čistiti. Upravo se uselio nazad u svoju obiteljsku kuću koju su mu roditelji ostavili u potrazi za novim domom kojim bi uživali u mirovini. Upoznajete tako okolicu mirnog mjestašca imena Pinnacove i svoju oronulu kuću sa izuzetno ružnim tapetama na zidovima kuhinje/dnevnog boravka.

Postoji u House Flipperu 2 nekakav zaplet, ali ne očekujte baš razrađenu priču.

Mailove osim sa svojom brižnom majkom razmjenjujete i s naizgled starim prijateljem Tomom Marinom koji vas uvodi u svijet dizajnera interijera. Ispočetka dobivate zadatke čišćenja kuća koje su primjerice nemarni studenti strašno zapustili pa će vam početni najbolji prijatelji biti vreće za smeće i krpe odnosno četke za čišćenje.

U svakoj sobi koju treba očistiti ili urediti pojaviti će vam se set zadataka za ispuniti, a posao možete smatrati obavljenim već nakon trećine prekriženih zadataka. Naime, sustav ocjenjivanja sastoji se od tri zvjezdice koje reprezentiraju vašu efikasnost, a već nakon prve ste učinili taman dovoljno posla da vlasnik ostane zadovoljan.

Sustav ocjenjivanja sastoji se od tri zvjezdice, a već ste nakon prve učinili dovoljno da vlasnik ostane zadovoljan.

Marljiv rad se isplati jer što ste bliže perfekciji vlasnik je voljan više se i isprsiti. Povremeno se dogodi da morate pixel huntati odnosno tražiti svaku malu mrvicu ako želite biti 100% efikasni, ali nema straha jer developeri imaju simpatično rješenje u vidu tzv. Flipper osjetila koji istakne vaše propuste u stilu detektivskog pogleda.

Uspješno obavljenim zadacima dolazite do renomea vrsnog čistača pa počnete dobivati sve složenije poslove. Počnete prodavati stvari koje vlasnik više ne želi, usisavati, bojati zidove itd. Također, što češće radite određeni vid posla to ste bolji u njemu pa ćete dobiti razne pogodnosti kojima si olakšavate rad, poput boljeg sredstva za čišćenje, veće vreće za smeće, većeg valjka za farbanje i sl.

Što češće radite određeni vid posla to ste bolji u njemu pa ćete dobiti razne pogodnosti kojima si olakšavate rad.

House Flipper 2 u odnosu na prethodnu igru iz 2018. godine donosi niz noviteta. Prvi ćete primijetiti relativno brzo, barem u Story modu. Riječ je o sustavu dijaloga, tj. konverzaciji sa prijateljem Tomom i ljudima koji su vas angažirali. Ti razgovori ne traju dugo i nisu bogznašto duboki, ali donose malo dodatnog realizma sigurno.

Idući novitet je mogućnost građenja zidova dobrom starom kombinacijom cigle i maltera. To je jako pojednostavljeno već u startu, a nakon aktiviranih pogodnosti nećete ni trepnuti i zid je već gotov. Sve što trebate je odrediti početnu točku, visinu i dužinu zida a držanjem tipke miša cigle se same redaju.

Zgodan dodatak je Assembly mod gdje možete uvježbavati svoje vještine sklapanja raznog namještaja.

Zgodan dodatak je i tzv. Assembly mod gdje možete uvježbavati svoje vještine sklapanja raznog namještaja i sl., poput radnog stola ili pak radijatora. Ovisno o kompleksnosti sklapanje vam može potrajati i do desetak minuta. A da stvar ne bi bila dosadna, tu je opet sustav ocjenjivanja s tri zvjezdice. Jednu zaslužite samim kompletiranjem posla, kvalitetnom izvedbom drugu, a treću pak ako ste završili posao u određenom vremenskom roku. Moram priznati da mi se ovaj novitet svidio jer je izazovan uz ovu trku sa vremenom, a i u određenoj dozi poučan. Nikad ne znate kada ćete morati sklapati novu kadu, je li…

Ako niste išli rješavati tuđe zadatke i vršiti tuđe želje točno onako kako su oni zamislili, možete kupiti jednu od zapostavljenih kuća i sami ju urediti. Gradić Pinnacove je podijeljen na tri regije: predgrađe, obalni i šumski dio. Vjerujem da su u planu nove regije poput urbanog dijela, ali rezervirane za budući sadržaj u vidu ekspanzija.

Nakon što odaberete kuću i prionete poslu, onoga trenutka kada mislite da ste gotovi pokrećete aukciju za prodaju iste. Aukcija je pomalo razočaravajuća jer se samo pojavi određeni kupac i nudi za nju toliko i toliko novca. Nikakav oblik cjenkanja ne postoji, a ni sam kupac ne daje svoje primjedbe oko toga što mu se svidjelo, a što ne. Čak se ne pojavi više potencijalnih kupaca sve dok ne otključate pogodnost za to.

Nisam doživio nijedan ozbiljan bug niti se igra rušila, stoga razvojni studio sigurno treba pohvaliti. Ipak, volio bih da je malo optimiziranija. Izgledom nije osobita ljepotica za 2023. a riječ je o igri u kojoj je sve statično izuzev vašeg djelovanja, stoga sam očekivao koju sličicu po sekundi više.

Fizika je skoro nepostojana. Konzolni zid ostaje lebdjeti u zraku nakon što ste prekinuli konekciju sa ostatkom objekta pa može izgledati da ste u procesu izrade nekog novog Super Mario levela. Također, čini se da je sve izgrađeno ciglom. Rušite nosivi zid u objektu – cigla. Drveni pod ili pak drvena ograda – cigla. No to su manji propusti i ne zamjeram im mnogo.

Sve je u House Flipperu izgrađeno ciglom!

Ono što mi se manje sviđa jest moderni pristup gdje po izlasku igre vidite da niste dobili sav zamišljeni sadržaj. Nakon nekoliko sati igranja vidjet ćete da se određene stvari ponavljaju jer izbor ipak nije toliko širok. Kao što rekoh, dostupne su vam tri regije a na mapi vidite potencijala za novitete, kojih će zasigurno biti – uz nadoplatu.

Kako HCL ocjenjuje igre?

House Flipper 2 je onaj tip majstora koji dostavlja koliko mora i ne nudi ekstra uslugu. No, posao odrađuje sasvim korektno. Kroz cijelu igru daje vam osjećaj postignuća i satisfakcije nakon što ste demolirani sobičak pretvorili u kraljevsku odaju. Dodaci poput dijaloga i pogotovo Assembly moda dodatno ga obogaćuju, jedino mu nedostaje nekakav faktor iznenađenja. Zadaci koje dobijete mogli su biti malo maštovitiji, no ako ste željni nekog naslova koji će vam poslužiti kao odmak od tamanjenja hordi neprijatelja, našli ste ga. Pustite “Cilit Bang” Vojka V i nitko vam nije ravan. Opuštanje je zagarantirano, a nakon odigravanja možda vam i stvarni poslovi održavanja doma ne budu toliko naporni.

House Flipper 2 je naslov koji će u vama probuditi svestranog majstora, ali vas i ostaviti gladnim za još.

74 Naša ocjena
  • zadovoljstvo nakon dobro odrađenog posla
  • izgradnja je brza i lagana
  • novi Assembly mod
  • za puni sadržaj treba čekati ekspanzije
  • zadaci su mogli biti maštovitiji
  • fizikalni model je vrlo primitivan

Boris Koroušić

Dok su drugi klinci njegove generacije tukli "kantera", obožavao je 2D strategije poput tamo nekog StarCrafta i Red Alerta 2. Loš u multiplayer pucačinama pa se izvlači da voli kad igra ima priču i dobar dijalog. Bahato tvrdi da je na tipkovnici bolji u sportskim igrama od većine za kontrolerom.

Komentari (6)

  • PppPP

    23.12.2023 - 18:34

    Ovo što sam gledao igora.. Ne privlači me na kupnju nimalo

  • Agent

    23.12.2023 - 18:49

    Očekivano da će puno mehanika stavit u dlc-ove, ali da je aukcija lošija nego u originalu sramota

  • Bronson

    23.12.2023 - 19:09

    Igrao sam dosta prvi deo i ovaj sam probao i ima dosta noviteta a opet nekako isprazan u odnosu na prvi deo, vrlo cudan osecaj za sad..

  • manic_saltshaker

    23.12.2023 - 19:52

    Jos uvijek igram prvi dio i uzivam. Prema isprobanom od nastavka nije mi bas nesto sjelo ali mozda promjenim misljenje.

    • Bronson

      @manic_saltshaker, 23.12.2023 - 19:57

      Isto, nesto mi ne stima kod drugog dela iako ima vise slobode nekako mi je naporan za sad..

  • guta89

    23.12.2023 - 21:02

    Zna li neko kako mogu vratiti save file? Igra mi je crashala, i save je nestao.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?