HCL.HR

Recenzija

NBA 2K22

TRESLA SE BRDA, RODIO SE MIŠ

Josip Klanfar

Nova tura – nova avantura, rekli bi fanovi košarke i košarkaških simulacija. Moram reći da me iskreno obradovalo što po prvi puta na naslovnici jedne NBA igre imamo Europljana. I to još našeg susjeda Luku Dončića, koji je svojom igrom u protekloj sezoni definitivno zaslužio tu privilegiju. Možda sam zbog toga imao nešto veći žar i strast za ovogodišnjim izdanjem NBA 2K serijalom nego proteklih godina. Ali, ima li još nešto pozitivno vezano za NBA ili je Luka na naslovnici najbolja vijest?

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
59,99€ PlayStation 4 Ustupio izdavač

Unaprijed se znalo kako će ovogodišnje sportske igre biti pod posebnim povećalom igrača zbog toga što su prvi puta rađene paralelno i za nove generacije konzola. Povećalo nije zaobišlo ni ovu najpopularniju košarkašku simulaciju u produkciji 2K Sportsa pa je opravdano pitanje ima li pomaka i u gameplayu ili je fokus samo na grafičkim poboljšanjima?

Odgovor na ovo pitanje glasi: nemamo pojma, jer nismo recenzirali igru za novu generaciju konzola. Ali vam zato možemo odgovoriti na pitanje jesu li verzije za prijašnju generaciju konzola i PC propatile zbog takozvanog next-gena?

ŠTO JE S MODOVIMA?

Svake je godine priča s NBA 2K više-manje ista, osim što ove godine jednim dijelom je, a drugim dijelom baš i nije. Sada tako imamo novi City koji se nalazi unutar MyCAREER moda, a moguće ga je igrati samo na verzijama za nove generacije konzola. Iako duboko vjerujem kako tu leži zapravo najveće poboljšanje i inovativnost, o tome ne mogu pričati kada ga nisam igrao.

Sreća naša pa NBA uz City imamo standardne MyCareer i MyTeam modove koje sam igrao i pazite sada –mogu pričati o njima. Tuga naša pa tu nema ništa posebno novog osim grafičkih poboljšanja. Tako se MyCareer svodi na klasičnu filmsku priču američkog koledža gdje pratimo put zvijezde u usponu, a kasnije se trudimo napredovati i probiti do vrha.

MyCareer se svodi na klasičnu filmsku priču američkog koledža gdje pratimo put zvijezde u usponu.

MyTeam mod je nešto drugo. Tu mi je bilo zanimljivo prvih pet utakmica jer dobijete karticu Kobea Bryanta, a onda kada vam kartica nestane, s njom nestaje i zanimanje za mod jer shvatite da su na red došle (ne)popularne mikrotransakcije koje na žalost morate koristiti kako bi MyTeam imao neki smisao. Nešto kao da date malom djetetu najfiniju čokoladu da proba pa mu poslije kažete kako će jesti prazne kiflice ako nema novca da plati. Podmuklo, nema šta!

Onaj najstariji i najklasičniji mod egzibicije ostao je najmanje kompliciran dio igre pa ćete tako uz dobrog prijatelja i protivnika, imati kako skratiti vrijeme. Sve i da nemate prijatelja, AI će pružiti solidan otpor.

ŠTO JE S GAMEPLAYEM?

Tražio sam pravu riječ za opisati gameplay i mislim da je prava riječ: pitak. Čini mi se da je nekako lakše zabiti koš nego lani, a opet s druge strane je sve nekako balansirano u pogledu napad – obrana. Ovo ide u prilog novim igračima koji tek ulaze u serijal i vidi se kako su u 2K Sportsu smisleno to napravili jer je velika vjerojatnost da će uz novu generaciju konzola doći i neki novi igrači.

Vidio sam kako su se neki igrači žalili na kontrole. Osobno nisam imao problema s time. Možda je do mene, ali meni sve u gameplayu ima točno doziranu mjeru. Od ostalih tehničkih stvari bi izdvojio kako se igra vrti stabilno i nema značajnih bugova, a mrežno igranje funkcionira stabilno i brzo.

ŠTO JE S PREZENTACIJOM?

Prezentacijski dio igre, a pogotovo grafika pokazala je možda sitniji, ali ipak napredak u odnosu na svoje prethodnike. Animacije su bolje, modeli ispeglaniji, a sve to skupa s gameplay dijelom izgleda kao dobro upakiran proizvod.

Pitanje je zapravo koliko je grafika mogla napredovati s obzirom da pričamo o sad već starom hardwareu pa bi rekao da je ovo očito nekakav vrhunac što je 2K mogao postići na PlayStationu 4, dok za novu generaciju konzola tek trebamo vidjeti što mogu ponuditi.

Standardno su prisutni popularni i oni manje popularni soundtrackovi koji već karakteristično godinama krase ovaj serijal, dok komentatori nisu nešto što ćete primijetiti, kako u pozitivnom tako ni u negativnom smislu. Bitno da su tu.

SLAM DUNK?

Ako me pitate jeli NBA 2K22 zakucao najnovijim izdanjem igre, odgovor je ne. Možda i je zakucao, ali nedovoljno da možemo reći kako su se dogodile nekakve značajne promjene zbog kojih bi igrači košarkaških simulacija pali u trans.

Prezentacijski dio izgleda lijepo, gameplay je malo više prijateljski prema novim igračima, ali fali te neke inovacije zbog koje bi na kraju dana mogli razlikovati ovaj NBA od prethodnika. Mikrotransakcije u nečemu što bi trebao biti najzanimljiviji mod igre su i dalje rak rana brojnim igračima i sve dok takav model bude financijski isplativ studiju, ne trebamo se nadati da će se nešto po tom pitanju promijeniti.

Ako ste tražili neke promjene u serijalu, na PS4 verziji ih nećete baš naći, dok s druge strane ako želite igrati s prijateljem najnoviju verziju ili vam pak nije žao dati novac na mikrotransakcije, onda ćete vjerojatno uživati u ovoj igri.

NBA 2K22 je igra za zagrižene ljubitelje serijala i za one kojima nije problem dati nešto više novca za bolju grafiku i ispeglaniji gameplay bez pomaka u smislu inovacija.

70 Naša ocjena
  • grafički napredak je vidljiv
  • gameplay je intuitivniji
  • igra je prijateljski nastrojena prema novim igračima
  • postojeći modovi nisu napredovali
  • mikrotransakcije su partybreaker
  • što je to inovativnost?

Josip Klanfar

Svježa krv HCL redakcije, što ne možemo reći za njegov PC koji datira iz doba drevne Mezopotamije. Kao i svaki pravi slavonac, voli dobar kulen, a jedino više od toga, voli zaigrati dobru avanturu.

Komentari (3)

  • atlas

    12.10.2021 - 19:23

    i 70 je puno

  • rasim

    19.10.2021 - 01:12

    fan sam 2k, ali smatram da ga treba uzeti kad ide na totalno sniženje pred kraj playoffa NBA sezone. Za 5 dolara se može kupiti, a do tada peglaš staru verziju. My team je ono što igram i ako želiš imati dobar tim teško je s minimalnim grindom da dođeš do super teama jer oni izdaju non stop nove kartice. Zato 2k fakof

  • Rinma_1997

    04.01.2022 - 10:54

    Za NBA2k21 imam nekih 30-ak sati, 2k22 sada trenutno 10-ak, i moram napomenuti da su to moje prve nba igre i za mene je zabavno, tj kada sam naučio mehanike igra zna biti zanimljiva. Defininitvno ne uzimam sljedeći nba jer ono iz mog gledanja nba2k21 i nba2k22 su praktički iste osim poboljšanja par animacija i pokazivača mjerača jačine koliko si bacio loptu na koje mi je trebalo par sati navikavanja ali eto, navikne se nekako. Dobra igra za zabavu i ništa više, i da nisam kupio radi mrežnog igranja nego zbog my league ono tipa singleplayer i za mene je to zadovoljavajuće. Moram napomenuti da mi je 2k21 nakon 30 sati posto zamoran i nisam ga više upalio, a 2k22 nekako me drži za još igranja. To su neka moja mišljenja nakon 40-ak sati sve ukupno.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?