HCL.HR

Recenzija

The Spectrum Retreat

LUTKO ŠEĆERU

Pero Mlinar

Najveća greška koju možete učiniti kad pristupite igri The Spectrum Retreat je da pomislite da je riječ o novom nastavku Jamesa Bonda. Ako naslovnice igara i njihovi nazivi mogu pričati priču, ona koju pričaju ti elementi u slučaju ove igre definitivno je pogrešna. Ono za što bi se moglo pretpostaviti da je urotama i korporativnom špijunažom nabijen naslov, u stvarnosti ne može biti dalje od toga.

O kakvoj se igri ovdje radi?

The Spectrum Retreat hibrid je mozgalice i simulatora hodanja. Strukturno podijeljen na dva dijela, a svaki od tih dijelova pripada jednom od spomenutih žanrova. Prvi dio odvija se u hotelu Penrose, virtualnoj simulaciji mjesta koje se savršeno prilagođava potrebama, zahtjevima i interesima svojih klijenata. Negdje je, međutim, došlo do problema, te u slučaju protagonistice Alex, slika savršenog skloništa od ostatka svijeta zamijenjena je slikom zatvora. Osim sobe na prvom katu u kojoj ona boravi, prostori luksuznog hotela potpuno su prazni i lišeni života. Jedino društvo pravi joj osoblje hotela, antropomorfizirane izložbene lutke praznih izraza lica. Iako bi to htjela, ona iz hotela ne može izaći. Ulazna vrata u predvorju ne rade, a majstora nema nigdje na vidiku…

Jednostavnošću svoje osnovne premise The Spectrum Retreat je vrlo blizak Valveovom Portalu. Osnovni i jedini cilj igre je – pobjeći. Tumaranje zamršenim hodnicima hotela u potraga za relevantnim informacijama tek je prvi korak u nastojanju da se Alex domogne do otvorenog krova zgrada. Pet je katova dijeli od njezinoga cilja, a pristup svakom od njih inicijalno joj je zabranjen. Da bi stekla pristup, ona  na strateški lociranim pristupnim točkama mora hakirati zaštitni mehanizam ove virtualne simulacije.

Dok su dijelovi u hotelu oblikom nalik simulatoru hodanja, u trenutku kad Alex započne s hakiranjem igra se pretvara u puno krvnu mozgalicu. Taj se proces odvija u nekoj vrsti cyberspacea unutar cyberspacea, prostoru vizualnim dizajnom ponešto nalik na onome iz Trona koji je iz nekog nepoznatog razloga obogaćen prisustvom kocaka i zaštitnih barijera u različitim bojama. Korištenjem posebnog uređaja Alex ima sposobnost “usisati” boju iz kockica te se na taj način provući kroz bojom sukladne barijere.

Mozgalice u ovoj igri osmišljene su s konceptom manipulacije bojama. Kako bi uspješno riješila mozgalice, Alex će, ograničena mogućnošću da u jednom trenutku usiše samo jednu boju, morati strateški birati kako razmjestiti kocke da može uspješno proći kroz barijere. Težinom velikim dijelom dobro pogođene, te su mozgalice srce ovoga naslova i njegov najbolji aspekt. Iako započinju relativno lagano i prilično dosadno, njihova kompleksnost vrlo brzo raste, s tim da gotovo nikad ne prelazi granice neke normalne težine. Progresija kroz iste također u sjećanje priziva Portal. Svaka od mozgalica smještena je u svoju zasebnu odaju, a otkrivanjem rješenja jedne odaje dobiva se pristup drugoj.

Iako je The Spectrum Retreat, solo projekt dvadesetogodišnjaka Dana Smitha, kroz različite promotivne medije perpetuiran kao igra koja u prvom planu predstavlja narativno iskustvo, to nije u potpunosti točno. Dijelovi u kojima se istražuju prostori hotela doista jesu motivirani napretkom u radnji te kao takvi u velikoj mjeri odgovaraju žanru simulatora hodanja.

S druge strane, dijelovi u metacyberspaceu gotovo su u potpunosti lišeni narativnog elementa i svode se na opetovano rješavanje različitih zagonetki uz minimalni narativni impuls. Radi toga ti dijelovi, usprkos načelnoj kvaliteti, mogu brzo postati zamorni. Lako je izgubiti motivaciju osim ako niste baš jako zagriženi za kolorističko mozganje. Igranje ove igre stoga često na pamet priziva onu drevnu uzrečicu – “work hard, play hard”. Nema pričice za laku noć prije nego što riješite svoju zadaću.

Osim što je strukturno podijeljena u dva dijela, dojma sam da igra ni kvalitetom nije ujednačena. I u pogledu priče, i u pogledu zagonetki, potrebno joj je previše vremena da uhvati ritam, da bi zatim napravila maestralnu piruetu, ali njome nažalost na kraju lupila u zid. Izostanak sporednih likova veliki je problem koji ova igra ne uspijeva riješiti kako spada. Dok je Portal imao GLaDOS koja je jednom pošalicom mogla vratiti život u iscrpljenog igrača, Cooper, osoba koja telefonskim putem pomaže Alex u bijegu, više je nalik prije spomenutim lutkama nego čovjeku od krvi i mesa.

Iako je ugođaj luksuznog, ali praktički napuštenog hotela na trenutke stvarno nevjerojatan, teško je u potpunosti se uživjeti u The Spectrum Retreat. Igra u prezentaciji u velikoj mjeri pati od sindroma zvanog sedma sezona Igre prijestolja: događaji koji bi u teoriji trebali biti od iznimnog značaja za radnju slabom prezentacijom ispadaju OK, ali ništa posebno.

Kvaliteta zagonetki, sama po sebi neloša priča te dobro pogođen tjeskoban ugođaj luksuznog, ali praznog hotela ne mogu sami nositi čitavu igru. Razdvojenost priče i gameplaya, te statičan način prezentacije događaja dovode do (pre)brzog zasićenja. Igrati The Spectrum Retreat može biti uživancija, ali samo u dijetnim porcijama. Za igru koja traje svega pet sati – dosta nezgodno.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PC. 

The Spectrum Retreatu između dobrih zagonetki i solidne zamišljene priče nedostaje konkretne poveznice. A može vam izazvati i strah od lutaka.

69 Naša ocjena
  • slagalice su zanimljive i težinom dobro pogođene
  • istraživanje napuštenog hotela je atmosferično
  • intrigantna priča
  • priča je ispričana na dosadan način
  • razdvojenost gameplaya i naracije narušava ritam igre
  • nedostatak zanimljivih likova

Pero Mlinar

Legenda i životni uzor čitavoj redakciji HCL-a. Ovo je napisao Zoran.

Komentari (5)

  • CimTvRafo

    20.07.2018 - 19:05

    Ah igra i nije zanimljiva tolko kad gledas a po igri kad je igras nekome ce se svidjeti al meni nije bas igra koju bi kupio 😀

    • Lucijan

      @CimTvRafo, 21.07.2018 - 15:24

      A mislim 13 eura pa i nije tako malo za ocjenu 69

    • Pero Mlinar

      @Lucijan, 24.07.2018 - 18:40

      69 za mene, možda 108 za nekog drugog

  • goldfinger

    23.07.2018 - 13:44

    Zanimljivo,ali i ništa extra…

  • FrenkyHR

    01.08.2018 - 23:02

    Izgleda zanimljivo ali jednostavno nisam tip takvih igara, stoga po onome šta sam vidio ocjena je 50…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?