HCL.HR

Recenzija

Tropico 6

Best of Tropico

Hrvoje Smoljić

Došlo je vrijeme za rano ljetovanje i povratak na karipsko otočje u još jednom pokušaju uspostavljanja državice zvane Tropico. Šesti nastavak ovog city-builder serijala ima novog proizvođača koji nije imao lagan zadatak. Osim jedinstvenog ugođaja, prethodni nastavci Tropico serijala bili su dovoljno pristupačni, a opet dovoljno kompleksni da tjeraju na igranje do dugo u noć. Tropico 6 donosi neke novitete u odnosu na Tropico 5, no pravo je pitanje jesu li isti dovoljni da opravdaju njegovo postojanje.

O kakvoj se igri ovdje radi?

DIKTATOR KREATOR

Unatoč novom proizvođaču, Tropico 6 nije izgubio ni trunku identiteta i svog jedinstvenog šarma. To će vam biti očito čim upalite igru pa vas dočekaju zvukovi trube u blesavoj karipskoj melodiji. Još uvijek je to igra koja ismijava diktatorske režime i kojoj je satira utkana u svaku poru gameplaya.

I ovaj nastavak nudi nekoliko modova igranja. Uz opširan tutorial imate 15 misija koje nažalost, nemaju nikakvu priču, ali funkcioniraju slično kao i kampanja iz prethodnih igara tako da vas bace u scenarij koji vas u nekom pogledu ograničava, vrši pritisak i tjera na nešto kreativniji gameplay. Uz to imate nešto opuštenije sandbox iskustvo unutar kojega možete uštimati razne parametre – od količine novca do učestalosti određenih događaja u igri i slično.

Tropico 6 je unatoč novom proizvođaču zadržao svoj jedinstven identitet i vizualni šarm.

Tu je i multiplayer za do četvero igrača koji istodobno grade na istoj mapi. Tko prvi dosegne određeni cilj poput razvojne ere, broja turista ili sličnog – pobjeđuje. Takvi mečevi mogu biti vrlo zabavni, ali postoji jedan problem – rijetko tko uopće igra multiplayer i njegov lobby meni „zjapi“ prazan većinu vremena.

Koji god mod zaigrali, u svakom preuzimate ulogu diktatora s ciljem da Tropico pretvorite od sela s nekoliko kuća u punokvrnu državu koja ravnopravno nastupa na pozornici velikih svjetskih sila. Kako ćete to postići i kojim ćete putem napredovati od kolonijalne do moderne ere, u potpunosti je na vama.

Jezgra gameplaya se i dalje sastoji od postavljanja građevina koje će građanstvo opskrbiti hranom, zabavom, zdravstvenom njegom te zaštitom od zločina i rata. Domovi moraju biti prikladni njihovom financijskom razredu, zrak im ne smije biti zagađen, a pogled im mora biti lijep. Naravno, to je lakše reći nego postići budući da Tropico 6 maksimalno otežava kombiniranje svega navedenog.

Veliki novitet i bitan aspekt s kojim treba računati je činjenica da su sada svi građani vašeg otoka u potpunosti simulirani. To znači kako svaki od njih sada funkcionira kao prava osoba. Rade od 8 do 16, odlaze kući, spavaju, te fizički putuju od lokacije do lokacije. Osim dodanog realizma, to utječe na gameplay. Tvornice, trgovine i razne druge građevine proizvodit će sirovine i pružati svoje usluge samo unutar radnog vremena, kada su radnici fizički pristuni.

Građani Tropica su sada u potpunosti simulirani i vode prave virtualne živote.

S obzirom na navedeno, ali i činjenicu kako Tropico 6 ima najveće mape u serijalu – učinkovitost i brzina putničkog prijevoza i prometne infrastrukture postaje važnija nego ikad. U tom pogledu, uz aute, Tropico 6 dodaje mostove, tunele, tramvaje, autobuse i luke kako bi vam omogućio brz prijevoz putnika od točke A do točke B.

DIKTATOR ANIMATOR

Uspjeh u Tropicu 6 znači žonglirati brojne potrebe vašeg građanstva i frakcija. Često ćete se morati specijalizirati za nešto jer sve radnje u igri uz pozitivan efekt imaju i negativnu posljedicu. Primjerice, tvornice će možda osigurati mnoštvo radnih mjesta i proizvoditi određeni proizvod, ali će podići zagađenje okoline. Vojne zgrade će vaš štititi od puča ili napada drugih država, ali će smanjiti građanske slobode u sebi bliskom području.

U tom smislu, Tropico ima dobrodošao dodatak u obliku mapa koje su sada satkane od nekoliko otoka. S obzirom na spomenutu potrebu za fokusiranjem na određene aspekte razvoja, više otoka djelomično omogućuje podjelu na tematske cjeline i nešto bolju estetiku grada – ako na to patite.

Mape sačinjene od nekoliko otoka dodaju novi sloj taktičnosti prilikom svakog širenja vašeg grada.

Međuovisnost građevina i mehanika igru čine vrlo zaraznom i konstantno vuku na „još malo“ igranja. Uvijek imate neki segment otočja koji može biti efikasniji, ljepši ili praktičniji. Primjerice, pokušaj da komercijalne i industrijske zgrade premjestite iz stambenog dijela grada poremetit će vam svaki put vaši građani. Koliko god vi gradili ceste, metroe i autobusne linije, oni će se uvijek htjeti naseliti blizu svog radnog mjesta.

Ako im ne priuštite adekvatno mjesto za život, sami će sagraditi neugledne dasčare koje ne samo da će narušiti savršenu vizuru vašeg otočnog raja nego će i rezultirati njihovim općim nezadovoljstvom. Sagradite li stambene zgrade, to sa sobom opet povlači niz građevina za zabavu, sigurnost, slobodu i slično što znači da je svako širenje grada potrebno dobro planirati ne želite li nevolje u raju.

Igra u kasnijim fazama igraču ne pruža dovoljno informacija, a mikromenadžment postaje vrlo naporan.

Ekonomsko-društvena petlja nije pretjerano komplicirana – dok funkcionira. Naime, igri nedostaje prikaz detaljnijih informacija kada nešto pođe po zlu. Iako imate zgodnu mapu koja u bojama prikazuje koliko su građanima zadovoljene određene potrebe, to u pravilu nije dovoljno.

Često se događalo da su mi određene potrebe, poput zabave ili kvalitete hrane. bile u crvenom čak i kad sam imao 20 zgrada namijenjenih za njihovo zadovoljenje. Ne tražim da mi igra eksplicitno kaže: „Hej! Sagradi ovdje restoran brze hrane!“, ali nešto detaljnija pomoć uvelike bi pomogla. To je naročito slučaj u kasnijim fazama igre kada potreba za mikromenadžmentom postane više naporna nego zabavna.

Sporiji, metodički pristup i pokušaj planiranja redovito remete prirodne katastrofe, ali i frakcije koje donose dodatni sloj briga za vašeg El Presidentea. Iako su diplomatske mehanike vrlo jednostavne, žongliranje frakcijama značajan je segment igre koji često utječe na tempo gameplaya. Poput male djece, lokalni kapitalisti, militaristi i socijalisti te međunarodni akteri poput Kine, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država kontantno će od vas nešto tražiti. Sagradi ovu zgradu, sklopi s nama trgovinski ugovor, povećaj ovu statistiku.

Diplomacija je jednostavan, ali značajan aspekt igre koji će vas držati u stalnoj neizvjesnosti.

Nekad su ti zahtjevi razumni, ali najčešće nisu. Primjerice, s nosa vam kapa znoj jer vam građani gladuju i totalno ste fokusirani na građevine za hranu, kad evo časne sestre sa zahtjevom da sagradite još jednu crkvu. Oh, izignorirali ste njezin zahtjev? Evo vam penala za religioznu frakciju kojoj pripada 15% vašeg građanstva čiji ste si glas uskratili na sljedećim izborima.

Slično tome, ignorirate li zahtjeve međunarodnih aktera, oni vam mogu blokirati trgovinu ili vas napasti što će često rezultirati izgubljenom igrom i učitavanjem spremljene pozicije. Kako igra napreduje, frakcija je sve više, a samim time više je i zahtjeva. Srećom igra ipak ima nekoliko mehanizama s kojima možete poboljšati odnose, bilo izgradnjom veleposlanstva ili potkupljivanjem, kako se čitava igra ne bi svela isključivo na zadovoljenje njihovih potreba.

DIKTATOR RENOVATOR

Upotrebom ustavnih odredbi i zakona možete definirati kakvu državu želite stvoriti. Onu u kojoj samo bogati građani mogu glasati i gdje se nalaze pod potpunim nadzorom države koja pokriva sve njihove medicinske troškove, ali ih traži da počnu raditi s 12 godina? Zašto ne? Kombinacija je uistinu mnogo i dio čari svakog novog mandata je mogućnost eksperimentiranja s novim setom ustavnih odredbi.

Igra pruža i nekoliko mehanika koje vam mogu dodatno olakšati život. Broker vam daje mogućnost da plaćanjem poboljšate odnose s drugim državama, namjestite rezultate izbora ili ranije dođete do neke tehnologije. Imate i gusarsku posadu koja za vas može krasti novac, otimati ljude, ukrasti Kip slobode i druga svjetska čudesa.

Tropico 6 dobio je i novi grafički pokretač u vidu Unreal Enginea 4 što ga čini daleko ljepšim od prethodnih nastavaka. Razina detalja je zavidna čak i kada se kamerom spustite na ulice i pogledate što vaši Tropikanci rade izbliza. Uz to, igra je iznimno dobro optimizirana pa framerate ostaje stabilan čak i kad otok zagusti brojnim građevinama u kasnijim fazama igre.

DIKTATOR INOVATOR?

Tropico 6 je jedan izuzetno pristupačan city-builder s mnoštvom mehanika. Većina njih je direktno preuzeta iz prethodnih nastavaka, ali ima tu i ponešto sitnih noviteta koji u konačnici nisu značajno utjecali na način igranja. U tom pogledu, više sam imao osjećaj kako je ovo zapravo kompilacija „najbolje od Tropica“ ili nekakav ušminkani DLC.

I dalje je ovo najbolji Tropico u serijalu čija gameplay petlja tvori jednu zabavnu cjelinu koja ima potencijala držati vas budnima dugo u noć. Da, radi se o tipu igre koja ne može značajno odstupiti od ustanovljene formule, ali ovo inkrementalno poboljšanje teško da će, unatoč zaraznoj prirodi, privući igrače koji već nisu obožavatelji serijala.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PC. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Tropico 6 je zabavan, ali nadasve neambiciozan nastavak koji će u konačnici zadovoljiti samo prave obožavatelje serijala.

75 Naša ocjena
 • zabavna i zarazna gameplay petlja
 • simulacija građana i veće mape
 • grafika i stabilne performanse
 • nedovoljno noviteta napsram prijašnjih dijelova
 • količina mikromenadžmenta postaje naporna u kasnim fazama igre
 • određene mehanike ipak su previše pojednostavljene

Hrvoje Smoljić

Strastveni igrač svega što je RPG. Kada se ne troši u nekom MMO-u, u konstantnoj je potrazi za novim gaming iskustvom koje će mu proždrijeti dušu.

Komentari (24)

 • xxved

  07.04.2019 - 13:06

  Slazem se s ocjenom i minusima, ali iskreno zadovoljan sam i nisam ocekivao vise s obzirom na nove developere.

 • MoGaming

  07.04.2019 - 14:02

  Neću komentirat ocjenu jer i ja mislim da je negdje u spektru 75-80.Ali su minusi smješni i očito dolaze od osobe koja nije neki fan strategija. Napisat da u city building igri je previše mikromenadžmenta je kao reć da u FPS ima previše pucanja. Povećanje složenosti jedne partije city building igre je njena čar i definitivno nije za casual igrače nego za one koji su voljni upalit mozak. Drugi minus da je premalo noviteta je također besmislen jer očekivat konstanto novitete iz strateških igara je apsurdno. Po meni je i dalje najbolja city building igra Zeus i vjerujem da će većina ljudi reć neku stariju igru za najbolju city building. Noviteti su pohvalni kad su dobri naravno ali ne treba negativno gledat ako solidna igra dobije solidan nastavak koji samo želi produljit vijek te igre nekim grafičkim promjenama.

  • Hrvoje Smoljić

   @MoGaming, 07.04.2019 - 14:52

   Primjera je podosta, ali kada moja kolonija konačno počne proizvodit struju, a ja imam 80 kuća koje bih htio modernizirat i moram ići od jedne do druge i napravit 240 klikova da bi ih svaku nadogradio pojedinačno onda to ne smatram zabavnim mikromenadžmentom i povećanjem složenosti nego zamornim poslom.

  • funky0308

   @Hrvoje Smoljić, 07.04.2019 - 16:47

   A cekaj, jel se ne mogu svi tipovi istih zgrada skupa levelirati? (Pitam, ne znam). Ne igram Tropico ali cini mi se da mi je netko rekao da tako ide

  • MoGaming

   @Hrvoje Smoljić, 07.04.2019 - 19:13

   Tko voli takve igre to nije zamorno. Imaš survival igre u kojima tučeš stijenu po tisuću puta pa ljudi vole tu igru. Npr imaš Citis skyline u kojem je nivo složenosti jako zna bit naporan ali je u tom čar kad uspije.

  • hrga007

   @Hrvoje Smoljić, 08.04.2019 - 13:24

   to je tvoj problem sto ne znas da se moze, ctrl+klik i sve kuce se upgradeaju, igra ima puno veci problem koji sam naveo u zasebnom komentaru

  • hrga007

   @Hrvoje Smoljić, 08.04.2019 - 13:38
  • marko1106

   @MoGaming, 07.04.2019 - 18:07

   Nema to veze sa mozgom kad u 10 sati igranja 9 moras ici od zgrade do zgrade i svaku pojedinacno naredjivati. I da postoje fps igre koje imaju previse pucanja a malo smisla. I ocjena je solidna, ne znam sta bi tebi bila solidna ocjena.

  • MoGaming

   @marko1106, 07.04.2019 - 19:14

   ja sam reko da je ocjena ok da si pročito dobro,ja sam reko da minusi ne valjaju.

 • Hrvoje Smoljić

  07.04.2019 - 14:45

  Bili su simulirani, ali ne u toj mjeri. Sada broj prisutnih radnika direktno utječe na to koliko neka zgrada proivzodi dok je u petici proivzodnja uvijek bila na maksimumu, bio radnik u tvornici ili u krčmi.

 • Black op

  07.04.2019 - 15:37

  Pošto se ne može zumirati dok se nešto gradi (već se zgrada rotira) mislim da su na igri radili potpuno neiskusni ljudi.Još od Tropica 4 imam isti problem, nemoguće je napredovati.Nikada nema dovoljno novca a i kada ga ima ljudi ne glasaju za mene bez obzira na to koliko radim na problemima (housing i fun quality se ne mijenjaju koliko god novca uložim), a vođe fakcija neprestano traže nešto (i to iste stvari, čim završim nešto traže tu istu stvar).

  • hrga007

   @Black op, 08.04.2019 - 13:22

   nisi ti kriv, igra je prepuna bugova

 • Sinek

  07.04.2019 - 16:25

  “trube u blesavoj karipskoj melodiji”? ili su stvarno zeznuli glazbu ovaj put ili ignorantan recenzent? koje od ovo dvoje? tropico tradicionalno ima fantastican soundtrack

  • Darcoolio

   @Sinek, 07.04.2019 - 16:33

   I dalje je odličan, ne slažem se uopšte sa tim što je u recenziji navedeno.

  • AceRimmer

   @Sinek, 07.04.2019 - 18:06

   Istina, ne znam za ostale nastavke, ali soundtrack Tropica 4 cesto slusam i izvan same igre. Fuego de Pasion u izvedbi Alexa Torresa je jednostavno magija 🙂

  • Hrvoje Smoljić

   @Sinek, 07.04.2019 - 18:53

   Ok. Možda moja greška, al nekako sam se nadao u kontekstu paragrafa da će ovo blesav imat pozitivnu konotaciju. Vrckastu melodiju? 🙂

 • Darcoolio

  07.04.2019 - 16:35

  ja iskreno uživam u igri, kao i u odličnoj muzici koja dodatno daje na atmosferi.
  85 lagano od mene, a hrvoje da se ne trudi da “glumi strogoću” u ocenjivanju.

 • Ki-ya Karate Monster

  07.04.2019 - 20:28

  Nema Tropicnog HCL videa? Biti će…

  • Aldin219

   @Ki-ya Karate Monster, 08.04.2019 - 07:49

   E to bi hi serijal

  • AceRimmer

   @Ki-ya Karate Monster, 08.04.2019 - 17:10

   Igor je u ratu sa strategijama i ne zeli ih igrati 🙁

 • DiVojic

  08.04.2019 - 10:22

  Tropico 6 ili Civ 6?
  Znat li netko, kada bi Steam mogo početi s nekim popustima?

  • hrga007

   @DiVojic, 08.04.2019 - 13:20

   nemoj ni dvojit, civ uzimaj

  • Lovac

   @DiVojic, 20.04.2019 - 18:09

   Civ V

 • hrga007

  08.04.2019 - 13:22

  ne znam jesi li primjetio game breaking bug u obliku toga da ti se gomilaju nezaposleni, beskućnici i prazni domovi koji su za tu klasu ljudi? ne pomaže ni free housing edict

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?