HCL.HR

CD Projekt Red objašnjava zabrinutim fanovima da ne namjeravaju nauditi drugim developerima

Juraj Bevandić 07.04.2017.   •   4 komentara


CD Projekt Red je registrirao “Cyberpunk” kao svoj zaštitni znak u Europi na što su se fanovi preplašili da bi to moglo značiti nasilno ograničavanje ostalih developera.

CD Projekt Cyberpunk

CD Projekt Red potpuno zasluženo obično uživa vrlo pozitivan odnos s fanovima i igračima općenito te su često viđeni kao jedna od plemenitijih kompanija u igri. No, ne treba zaboraviti da je glavna briga velikih kompanija poslovanje, pa valja zadržati oprezan i kritičan stav što su fanovi upravo i napravili kada smo doznali da je CDPR zaštitio naziv “Cyberpunk” u Europi.

Fanovi su svoje brige ubrzo oglasili na Redditu, a boje se da bi to moglo na silu ograničiti ostale developere utoliko što ne smiju koristiti riječ “Cyberpunk” koja je prilično opširna te obuhvaća čitav žanr i tematiku. To je natjeralo CDPR da putem Twittera objasne kako ne namjeravaju taj zaštitni znak koristiti agresivno, već samo kao mjeru zaštite u slučaju kopiranja njihovog rada.

U nastavku pisma detaljnije pojašnjavaju potencijalne posljedice njihovog poteza, pa kažu da bi se pozvali na svoj zaštitni znak tek kada bi naziv nečega što se prodaje ili reklamira na tržištu bio dovoljno sličan njihovoj igri da bi to zbunjivalo fanove. Dakle John Smith: Adventures in a Cyberpunk Society je prihvatljivo, ali primjerice Cyberpunk 2017 vjerojatno ne bi bilo.

Riječ “cyberpunk” je ustvari zaštićena na raznim tržištima diljem svijeta, a nismo niti znali da ju je CDPR odavno imao zaštićenu na američkom tržištu i nikada nisu pravili probleme oko toga. Čini se kao da je to umirilo fanove, ali ne treba zaboraviti da je situacija mirna samo na dobru volju CD Projekt Reda što ne mora nužno vječito ostati tako.

Komentari (4)

  • SemirTheChosen

    07.04.2017 - 21:37

    Zanimljiv clanak dobri nas Jure.

  • Artyom

    08.04.2017 - 16:02

    Da netko može imati prava na riječ Cyberpunk, čisti idiotizam.

  • Darcoolio

    08.04.2017 - 19:33

    Devojka koja je bila model se zove Katarzyna Danysz.
    Nema na čemu 🙂

    • Darcoolio

      @Darcoolio, 08.04.2017 - 19:34

      Pardon, Kasia 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?