HCL.HR

Glas pokojnog glumca oživljen je u Cyberpunku 2077 pomoću umjetne inteligencije

Zoran Žalac 13.10.2023.   •   6 komentara


Otkriveno je kako je CD Projekt Red iskoristio umjetnu inteligenciju kako bi oponašao glas pokojnog glumca koji je glumio u igri, ali uz odobrenje njegove obitelji.

Dok se udruženje glumaca u Hollywoodu štrajkom bori protiv toga da ih umjetna inteligencija ne oponaša, iz industrije videoigara stiže jedan slučaj gdje je priča baš obrnuta. Kako prenosi Bloomberg, nedavna ekspanzija Phantom Liberty za igru Cyberpunk 2077 u poljskoj je inačici koristila umjetnu inteligenciju kako bi oponašala glas jednog glumca.

Naime, glumac Milogost Reczek, koji je u Cyberpunku 2077 glumio doktora Viktora Vektora, preminuo je prije nego su novi sadržaji snimljeni za Phantom Liberty. Iz CD Projekt RED-a su isprva htjeli kompletno zamijeniti glumca, ali su na kraju došli na drugačiju ideju. Angažirali su novog glumca, ali su njegovu izvedbu provukli kroz program Respeecher te tako “klonirali” glas pokojnog Reczeka.

Prema priči CD Projekta, sve je to podržala obitelj pokojnog glumca, koji su se složili da je to najbolji način odavanja počasti njemu i njegovoj izvedbi u igri. Interesantno je pritom da se ovaj slučaj tematski poklapa sa okosnicom samog Cyberpunka 2077 kroz motiv smrtnosti. Upravo se kroz priču te igre provlače pitanja o tome što se događa čovječanstvu kad kroz tehnologiju možemo nastaviti postojati i nakon što više nismo prisutni u fizičkom svijetu.

Komentari (6)

  • JCD-Bionicman

    13.10.2023 - 13:34

    Svaka čast glumcu i na voice actingu, RIP.
    Dobro je CDPR to odradio, nisam video neku razliku ali su mi bile čudne Viktorove scene baš zbog toga što sam znao da je preminuo.
    Po meni je ovo najbolji lik u igri, pogotovo nakon Phantom Libertija kada vidiš ko su pravi prijatelji.

    • Apocalypse4987

      @JCD-Bionicman, 13.10.2023 - 13:49

      Viktor Vektor ima definitivno najbolje ime u cilom gradu

  • Idealist

    13.10.2023 - 15:26

    “Dok se udruženje glumaca u Hollywoodu štrajkom bori protiv toga da ih umjetna inteligencija ne oponaša,… ” – znači žele da ih oponaša?

  • Sylassie

    13.10.2023 - 17:52

    Damn, nisam uopće primjetio ikakvu razliku, dok sam kod nekih glasova skužio promjenu voice actora.

    Svaka čast na odličnoj obradi, ali mi je drago što su prvo tražili dopuštenje od strane obitelji.

  • Djelo_Jerboa

    13.10.2023 - 19:40

    Nije nikakav problem više napravit dobru AI kopiju.

  • Sentinel

    14.10.2023 - 08:25

    Kad sam cuo da je Lance Reddick umro, pomislih da bi mogli za novi horizon isto napravit, naravno ako obitelj dopusti. Uglavnom, nisam znao da je viktor umro, bas igram CP, lijepo od obitelji sto je dopustila i od CDPRa sto su se sjetili.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?