HCL.HR

FIFA 23 kreće u obračun s varalicama na PC-ju

Zoran Žalac 14.09.2022.   •   16 komentara


Electronic Arts je najavio da će FIFA 23 biti prva igra koja će na PC-ju koristiti njihovu novu anti-cheat zaštitu zvanu EAAC.

FIFA 23 bit će prva igra u serijalu koja je lansirana s podrškom za cross-play, odnosno mogućnost igranja mrežnog multiplayera između različitih platformi. Cross-play će biti opcionalan, ali veliko pitanje je kako će funkcionirati na relaciji PC – konzole. Naime, poznato je kako se na PC platformi najčešće vara u igrama i tu zato postoji opasnost da cross-play donese više štete nego koristi.

Srećom, Electronic Arts neće prepustiti stvar slučaju – najavili su da će upravo FIFA 23 biti prva igra koja će koristiti njihov novi EA AntiCheat (EAAC) sustav za sprječavanje varanja. Radi se tu o kernel-level sustavu koji na razini samog operativnog sustava nadgleda i detektira sumnjive radnje s utjecajem na samu igru.

Iz Electronic Artsa kažu kako se EAAC neće pokretati sa samim sustavom, tj. neće raditi u pozadini sve dok igrač pokrene samu igru. Isto tako, neće ostati instaliran jednom kad se igra ukloni iz sustava. Electronic Arts također navodi kako njihov anti-cheat neće zadirati u korisnikovu privatnost te neće skupljati podatke koji nisu izravno vezani za igre Electronic Artsa.

EAAC će s vremenom biti implementiran i u druge PC igre Electronic Artsa, ne samo u FIFA 23. No, tvrtka ističe kako neće sve igre biti obuhvaćene – ako su isključivo single-player naslovi bez kompetitivne komponente, onda nema smisla da koriste anti-cheat.

Međutim, EAAC će biti obavezan za sve igre s kompetitivnom online komponentom, bez obzira igrao ju igrač ili ne. U prijevodu, čak će i single-player komponenta u FIFA 23 biti obuhvaćena anti-cheat zaštitom. I to onda vjerojatno znači da neće imati mogućnost moddinga.

Komentari (16)

  • Fenner

    14.09.2022 - 13:35

    Zbilja moraš biti jadan da ideš varati na bilo koji način. J**i ga ako je neprotivnik bolji, treba mu čestitati i ideš dalje.

  • PppPP

    14.09.2022 - 13:58

    Koliko malouman moraš bit da ideš drugima uništavat zabavu 🥴

  • SanKa

    14.09.2022 - 14:14

    zamisli varat u fifi.

  • kebbab

    14.09.2022 - 18:59

    Ja bi uveo blokiranje IP naslova za cheatere pa neka proba.

  • Zlo

    14.09.2022 - 20:00

    Mislim da ce ovo da razočara sve koji vole fifu..

  • Zlo

    14.09.2022 - 20:01

    Sama igra ne anticheat

  • movie

    14.09.2022 - 23:18

    Molim komentar onog bildea s kojim sam se raspravljao prije dva tjedna o varanju na PC a on je samo provocirao i isprdavao se s argumentima. Reakcija EA sve govori koliko je varanje na PC uništilo fifu. Većina igrača je davno pobjegla s PC na jednu od konzola.

    • Racunbroj101

      @movie, 15.09.2022 - 06:52

      Movie… Svatko realan mora priznati varanje na PCu. Hoćeš VOD, hoćeš Fifu, Forzu, Fortnite… itd. Na fifi vara EA sa svojim sranjima pa još i igrači nešto sami varaju sa plaćanjem kartica i onda još dođe PC u crossplay pa se svaka moždasada 30 tekma pretvori u smijeh. Možda i rijeđe. E sad je pitanje da li oni misle na varanje u gameplayu (kojeg je ipak sve manje) ili što? Jer osim što sam EA vara u tome u online multiplayeru u CODu često vidim da se vara (primjer samo) ali u Fifi je to varanje na drugi način, nije toliko povezano sa gameplayem kao recimo proteklih godina ali nekih utjecaja ima na same momčadi. Što opet ponavljam smatram i varanjem kupovanje kartica

    • movie

      @Racunbroj101, 15.09.2022 - 14:23

      Kupovanje kartica je izoliran incident koji je brzo otkriven a počinitelji sankcionirani. Na PC imaš za kupiti nekoliko programa koje mjesečno plaćaš od 30 do 50 dolara kako bi varao u igri. Napucavaš si statse, pišeš rezultate it, itd. Sve u svrhu farmanja coinsa koje onda varalice prodaju za ozbiljne novce. To je dobro razvijen biznis u kojem možeš zaraditi po par tisuća dolara mjesečno, ako te ne uhvate ili dok te ne uhvate. No i tada nije problem, otvaraš novi acc i sve kreće ispočetka. Stoga me interesira kako će ovo funkcionirati. U svakom slučaju ako ne mogu iz cross playa izbaciti PC igrače, kod mene će cross play biti na off do daljnjeg. Igram sve manje i ne treba mi onda da me netko u tih par tekmi dnevno vuče za nos i pravi budalom. U fifi se radi o poslu. Ljudi na taj način zarađuju. Farmaju coinse a onda ih prodaju na razne načine.

    • Racunbroj101

      @movie, 15.09.2022 - 15:56

      Ma je vraga. Toga je bilo jako, jako dugo. Ne bi me čudilo da i sada postoji. Kod mene je cross on pošto me ne muči ako i izgubim od onoga tko vara. Jednostavno nemam više tu razinu volje i upuštanja u Fifu da mi je to bitno. Ali ima ih još, samo velim .. mnogo ređe 🤣😂

  • Cro_Maher

    15.09.2022 - 00:56

    Sad su morali uvest novu zaštitu protiv varanja kad fifa postaje crossplatform igra.

  • Racunbroj101

    15.09.2022 - 06:47

    Nakon puno godina igranja protiv varanja na PCu ubili su me sa crossplatform opcijom koja je dayone trebala imati nešto ovakvog. Doduše, varanja na PCu će biti i dalje. Na svim platformama možeš varati sa kupnjom igrača (od EA ili od preprodavača) ali samo na PCu možeš varati u samoj igri. To je tako u svim MP igrama. Bio sam varan puno puta. Igrao sa i protiv varalica. U MW iz 2097. MPu sam iz dosade i sam koristio wallhack (nešto predivno) ali vjerujem da će se i ova zaštita zaobići. Niti prva niti zadnja. COD je najveći dokaz, na žalost u Fifi je teže dokazati varanje nego u CODu ali još uvijek ga ima. Ali i od strane EA tako da… 🤣😂

    • marko1106

      @Racunbroj101, 15.09.2022 - 07:49

      Iz dosade si varao. Da baš. Mogu ti samo reci da je to dno dna i još priznaješ. Idi zakopaj se negdje ako ne znaš igrati

    • Racunbroj101

      @marko1106, 15.09.2022 - 08:19

      Hahaha Nije da sam varao dugo. Probao sam da vidim u čemu je fora i bili je interesantno par mečeva. Nije mi se popravio score nešto puno pošto mi je ciljanje i dalje bio problem ali bila je fora probati. Nije da nisam bio klinac u to vrijeme, majmune nekulturni 🤣🤣

    • marko1106

      @Racunbroj101, 15.09.2022 - 09:06

      Bio sam i sam klinac pa mi nikada nije palo na pamet ni da probam. Ali necu se raspravljati tu iskreno sa tobom jer si ocito još klinac. A i riječi varalice ionako nemaju neku težinu pa bi svaka rasprava bila uzaludna 😅

    • Racunbroj101

      @marko1106, 15.09.2022 - 09:08

      Ajde drago mi je. Ionako si previše rekao 🤣😂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?