HCL.HR

Tvorci PUBG-a podigli su sudsku tužbu protiv tvoraca Fortnitea

Zoran Žalac 29.05.2018.   •   48 komentara


Prijetnje sudskim tužbama za krađu battle royale koncepta napokon su provedene u djelo u slučaju PUBG-a i Fortnitea.

Prošle godine kreatori PUBG-a poručili su kako im se ne sviđa što je Epic Games od njih preuzeo ideju battle royalea i nalijepio ju na svoj Fortnite, prvotno igru preživljavanja. Tada su iz studija Bluehole poručili kako razmišljaju o provođenju daljnjih koraka kako bi se “oponašanje” PUBG-a kaznilo ili zaustavilo. U međuvremenu su se tvorci PUBG-a namjerili na manje mobilne igre koje su kopirale battle royale koncept, no kako prenosi Korea Times, prijetnje su postale konkretne i u slučaju Epic Gamesa.

Naime, korejski ogranak PUBG Corpa podigao je sudsku tužbu protiv korejskog ogranka Epic Gamesa u kojoj se navodi da Fortnite Battle Royale krši njihova autorska prava. Tužba je podignuta još u prvom mjesecu ove godine i prema svemu sudeći čeka svoj red.

Zanimljivo je kako se ovo događa u trenutku kada se broj aktivnih igrača PUBG-a prepolovio. Iako je PUBG još uvijek najpopularnija igra na Steamu, problemi s varalicama, neoptimiziranošću i sporim razvojem učinili su svoje s jedne strane, a s druge strane Fortnite je eksplodirao i ako niste znali, Drake ga igra – to sigurno znači da je dobar!

Ipak, ne očekujte da će ovaj spor prerasti u trakavicu s obzirom da je odnos između dvaju “zaraćenih” strana isprepleten. PUBG koristi Unreal Engine 4 koji je u vlasništvu Epic Gamesa, a obje tvrtke dijelom su u vlasništvu kineskog giganta Tencenta. U suštini, ovo bi mogla biti kao prepirka brata i sestre oko toga tko dobiva više novca za džeparac.

Komentari (48)

  • bojanum

    29.05.2018 - 13:41

    Jednostavno prihvatite cinjenicu da je Fortnite pobijedio i gotova prica. Ne igram niti jednu niti drugu jer mi je taj cijeli sistem bez repa i glave. Kada pada popularnost, pribjegava se najnizim potezima.

    • GTA222

      @bojanum, 29.05.2018 - 14:03

      Činjenica je ta da je Fortnite bio dosta nepopularan jer su F2P igru naplačivali 30€, no čim su stavili F2P battle royale za sve igra je odma buknula, a to su napravili ni manje ni više nego zbog PUBG-a. Tako da nije bilo PUBG-a vjerovatno nebi bilo ni Fortnite battle royala.

    • bojanum

      @GTA222, 29.05.2018 - 15:27

      Slazem se da je cijena presudna u popularnosti Fortnite-a, tj. izostanak iste. Ali ako se vec zele tuzakati onda moraju biti svjesni toga da, njih sve moze tuziti pisac knjige prema kojoj je nastao zanr. Ja ovu situaciju vidim tako da svaki izdavac moze tuziti drugog zbog slicnosti u zanru. FPS zanr, pa svaka igra ima nesto posudjeno, unaprijedjeno i slicno od neke druge igre istog zanra. PUBG i Fortnite uopce nisu iste igre, samo imaju istu premisu i to je sve. Ne igram battle royal igre, pa mozda grijesim u ovom zadnjem.

    • PsyBorG6of9

      @bojanum, 29.05.2018 - 18:24

      cijena je bila najmanje bitna, tako i tak tih 30 eura koje si platio pubg vrlo lako mogao povratit prodajom crateova, još i zaradit… presudni su bili postupci dev teama, pogledaj malo unatrag kako je bluewhole slušao community i kako je epic slušao community, čime se bavio bluewhole, a čime se bavio epic… hype prestaje i ljudima je lagano pun k…. hackera, loših servera, loše optimizacije, fizike koja se protivi svim zakonima fizike. druga stvar fortnite ok radi i na krumpiru, dok pubg ne radi ni kako bi trebao na i7 i 1080ki. teško da fortnite krade igrace pubg, jel su osim br koncepta dvije različite igre

    • bojanum

      @PsyBorG6of9, 29.05.2018 - 22:31

      Kao sto sam vec rekao, ne igram niti jednu niti drugu, pa nisam kompetentan do kraja. Ali znam jako puno ljudi i na moje pitanje “Da li bi igrao Fortnite da nije besplatan”,, 100% odgovara sa “NE”. Meni je to dosta da shvatim da je Fortnite tu gdje je velikim dijelom zato jer je besplatan. Drugi dio je zasluga stream platformi. Treci dio je taj sto je uz to sto je besplatan, saren je do bola, kricav da se bolje izrazim. Ta dva razloga su magnet za djecu. PUBG je za ozbiljnije igrace, odrasle ljude. Budimo realni, gaming industrija je otisla u krivom smjeru. U moje vrijeme (34 god imam) gaming je bio za odraslu populaciju. Tu i tamo je “upalo” neko dijete koje je imalo srecu imati computer i to dovoljno dobar za pokrenuti igru. Danas, izdavaci sline nad klincima i sve vise i vise prilagodjavaju trziste za iste. To ti je kao sto u trgovini sve sarene stvari, slatkise mozes naci na blagajni. Zbog cega? Zbog klinaca dok roditelj ceka na red, klinac stoji pored, nesmije nigdje i hrpa sarenila upada u oci.

    • PsyBorG6of9

      @bojanum, 30.05.2018 - 16:12

      fortnite sam isprobao i jednostavno nije moj stil, šarenilo, građenje i pogled iz treceg lica. usporedba fortintea i pubg je kao da uspoređuješ drive sim i neku arkadnu utrku, oboje ciljaju na totalno drugaciju publiku i oboje imaju svoju publiku. darwin project, radical heights i h1z1 su besplatni pa im to ne znaci nista naspram fortnitea, a darvin i heights su svojim pristupom konkurencija fortniteu.

    • bojanum

      @PsyBorG6of9, 30.05.2018 - 20:38

      MIslim da nisi bas detaljno i s punom paznjom citao moje postove. Jer da jesi, shvatio bi da sam upravo i napisao da PUBG i Fortnite nemaju nista zajednicko osim osnovne premise.

    • NomadCro

      @bojanum, 29.05.2018 - 14:17

      Glupo je pricat uopce o tom koja je “pobijedila”… Jedna je 30€ druga besplatna… Kad obe bude ili jedno ili drugo moze se pricat o pobjedi.. Igro sam obe i obe su mi ok, al ništa posebno…

    • bojanum

      @NomadCro, 29.05.2018 - 15:29

      Slazem se za cijenu. Presudna je u popularnosti. U istom omjeru kao i to sto je Fortnite tu gdje jeste iskljucivo zbog video platformi kao Youtube i Twitch. Da nema streamera koji dobijaju bijesne novce za promociju, battle royale ne bi bio niti blizu gdje je sada. Kada bi ukinuli izdasno sponzorstvo doredjenim streamerima, uvjeren sam da PUBG i Fortnite ne bi bili gdje su sada.

    • sgtbare

      @bojanum, 30.05.2018 - 00:59

      Fortnite vodi ali ne bih rekao da je gotova prica, i to najvise zato jer su sami devsi pubga krivi za svoj pad igraca(cheateri, los server tickrate, itd.. ) odnosno fortniteov uspjeh(da se to ispravit samo je pitanje kad), naravno da ce igraci preci na sljedecu najpopularniju igru jednakog zanra… pa ako sad zivimo u doba battle royale groznice sto se tice multiplayer zanra onda smo do prije toga zivjeli u dobu moba groznice(lol i dota 2…) jos prije toga fps pucacine(cod i cs…) jos prije toga arena shooteri(unreal i q3…) tako da je normalno da i sad imamo 2 naslova iz ovog zanra da se namecu…

    • bojanum

      @sgtbare, 30.05.2018 - 12:08

      Mislim da se mogu sloziti sa vecinom osim sa onim da nije gotova prica. Mislim da je gotova. Fortnite je pretekao PUBG, PUBG nece vise biti prvi ali niti battle royal zanr nece vise ici prema gore. Ja mu predvidjam streloviti pad prema dolje kao sto su dozivjeli svi drugi zanrovi poslije ogromnog hype-a. Mislim da se sada dize FPS zanr, opet. Zbog toga se jako veselim jer meni osobno to je najdrazi zanr u gamingu i smatram da je u zadnjih par godina ne potrebno zapostavljen. Samo pogledaj Rainbow SIx Siege. Po njemu zakljucujem da ce u buducnosti/sadasnjosti sistem kao sto ima RSS biti standard. To je sistem igre kao usluge, po sezonama. ISta igra svake sezone dobija novo ruho, tako reci. Vidis da svi veliki izdavaci konacno shvacaju da princip sa Season pass-ovima i DLC-ima nema vise smisla, dijeli cjelokupnu bazu igraca. RSS ide u pravom smjeru, brojke strelovito rastu i to je i vise nego dovoljno da se i drugi prikljuce na taj vlak.

  • hdnxc

    29.05.2018 - 14:29

    Ako ova sudska procedura prođe na strani PUBG kreatora, onda ćemo trebati pozvati autora Battle Royale knjige da i on podigne tužbu protiv PUBG kreatora radi neovlaštenog uzimanja BR koncepta.

    • PppPP

      @hdnxc, 29.05.2018 - 16:41

      jedno je to, drugo je kopirat cijeli koncept haha

    • SonOfZeus

      @PppPP, 29.05.2018 - 23:28

      Tako je, cijeli koncept. Fortnite je TPS, PUBG FPS. Fortnite ima buildanje, PUBG nema. Fortnite ima totalni drugačiji grafički i animacijski stil. Fortnite ima jetpackove, jumpadove, trapove, portafortove i ostale gluposti. Dok PUBG ima vozila. U fortnite možeš srušiti/uništiti doslovno sve, u pubg-u ne možeš. Fortnite mečevi su puno brži, sa više akcije, i brže završavaju. Fortnite doslovno svaki tjedan ima nove modove. Jer moram dalje objašnjavati zašto nisu kopirali ”cijeli koncept”?

    • PppPP

      @SonOfZeus, 30.05.2018 - 00:01
    • Mogvaj

      @PppPP, 30.05.2018 - 10:58

      tvrdoglav si

  • MoGaming

    29.05.2018 - 14:35

    Ako im prođe ova tužba onda mogu tužit još sto igara.

    • KOMKO190

      @MoGaming, 29.05.2018 - 22:34

      Koliko ja znam srusili su oko 100 battle royale igara (na mobitelu)

  • trulex

    29.05.2018 - 14:50

    onda majnkraft treba tužit pubg zato što su od njih uzeli ideju hunger games, a onda serija hunger games treba da tuži majnkraft što su uzeli njihovu ideju, i tako u nedogled, dok ne dođemo do robinson crusoa koji je sam na otoku bio. xD

    • ivanic

      @trulex, 29.05.2018 - 16:39

      Veću istinu nisi mogao reći xD

    • game0wer

      @trulex, 29.05.2018 - 19:52

      Tocno to. Mada jos prije bi Minecraft trebao tuzit H1Z1. Cuj molim te ne svidja im se sto su u igru prezivljavanja dodali battle royale mode . Pa to je isto sto je H1Z1 napravio. Samo me zanima sto bi se dogodilo da naidje gigant kao npr. Call of Duty. E onda bi PUBG bio manji od makovog zrna.

    • shepard-fan

      @game0wer, 29.05.2018 - 21:16

      Istina ili da npr tvorci dote tuže riot zbog itema koje moraš kupovati , riot tuži blizzarda zbog sličnosti dizajna nekih likova ili oburnuto d Blizzard tuži Riot zbog iste stvari , Igre kao diablo mislim taj žarn svi njihovi tvorci da se međusobno tuže zbog popularnosti to je jednostavno besmisleno itd

    • game0wer

      @shepard-fan, 29.05.2018 - 21:57

      Apsolutno se slazem. Ima na milijarde primjera koji se mogu dati u ovoj situaciji.

    • shepard-fan

      @game0wer, 29.05.2018 - 22:02

      Što nije tako , jednostavno pohlepa za novcem

  • NorthCorps

    29.05.2018 - 15:17

    Udarac ispod pojasa kad vide da gube. Fortnite je trenutno popularniji i ta popularnost samo raste, puno im pomazu youtuberi i streameri poput ninje kojeg dnevno dok igra, gleda priko 100 000 ljudi. Obe igre su dobre na svoj nacin al mislin jedna stvar pomaze fortnite.u osim sta je besplatan uz svo navedeno, je to sta je igra puno brza, dinamicnija.

  • siblyx

    29.05.2018 - 15:45

    Umjesto da se fokusitraju na igru, oni se fokusiraju na srenilo od Fortnite-a. Ideja im nista ne znaci, ali apsolutno nista, ako izvedba nije na razini. Iako mi se Fortnite ne sviđa zbog više nego jedne stvaro, radi daleko bolje nego PUBG.

  • SanKa

    29.05.2018 - 16:02

    očekujem uskoro tužbe jer će netko reći da da je FPS “njihov koncept” lol

  • Reponja123

    29.05.2018 - 16:10

    PUBG si je umislio da je kralj Battle royale žanra. Jest da je Fortnite preuzeo ideju od PUBG-a ali je igra poprilično drugačija. To je isto kao da kažemo da je Overwatch kopirao TF2 al zapravo su obe hero shooter i poprilično su drugačije jedna od druge. To što PUBG gubi igrače neznači da ima pravo tužit igru samo šta njoj bolje ide. Jer bi tako H1Z1 mogao tužiti PUBG.

    • Nijam Kaj

      @Reponja123, 29.05.2018 - 23:19

      Tvorac H1Z1 i PUBG-a je jedan te isti covjek! Pubg je poboljsana verzija H1Z1, cak je i tvorac tih igra molio ljude da prestanu pisati kako je pubg kopija H1Z1…

    • Pararera

      @Reponja123, 30.05.2018 - 01:48

      Jest da je Fortnite preuzeo ideju od PUBG-a”
      A PUBG je ono prva BR igra? Da nije H1Z1 prvi bio?

    • Nijam Kaj

      @Pararera, 30.05.2018 - 17:37

      Je H1Z1 je bio prvi, napravio ga je isti covjek koji je napravio PUBG, a inspiraciju je dobio iz knjige.

  • Gastarbajter

    29.05.2018 - 16:44

    hahaahhaha, e bas volim sto su iznervirani. Pa ko ih sisa kad se igra mora platiti, a ovi fino free to play pa udri, i postade popularnije i vise su novca zaradili. E sad mogu samo da sednu i placu.

  • Zeolard

    29.05.2018 - 16:50

    Pa zar Battle Royal nije nešto kao Death Match ili free For All npr. ;?

    • Brinko

      @Zeolard, 29.05.2018 - 17:49

      Je ali u tome što si naveo ima manje igrača(u teoriji) i počneš s oružjem a battle royale je jedan život oružje se treba naći i ograničeno je i mapa je veća

    • Irenicus

      @Zeolard, 29.05.2018 - 19:43

      Last man standing varijacija e to ti je BR ukratko neinspirativno smece.

  • Apocalypse4987

    29.05.2018 - 16:55

    let them fight

  • IloveCRO

    29.05.2018 - 18:24

    Neka su ih tuzili bilo je pitanje vremena kada ce, sada jos samo trebaju popusiti i to je to od PUBG-a

  • game0wer

    29.05.2018 - 19:48

    Koje budale majko draga. Pa to je isto kao da team fortress tuzi overwatch (i ne, ne insinuiram na to da su jedna kopija druge). Pa kako ne razumijete da je battle royale kao battle royale ZANR. Nece Rambo tuzit Terminatora jer su oboje akcijski film/ZANR. Tako je H1Z1 mogao tuzit PUBG. Mislim ljudi daj prihvatite da to nisu ni priblizne kopije. PUBG ide na neku polu simulaviju a Fortnite na zabavnu arkadu sa elementima gradnje. Mislim kolko jos mi razumni moramo pisat i gubit zivce i davat primjere zbog ovakvih gluposti. Ovo pokazuje koliko su developeri PUBG-a ustvari pohlepni i zajedljivi a u neku ruku i neobrazovani.
    Bilo bi mi bas drago da se osramote i da ih ljudi “izhejtaju” jer nisu za drugo. Osobno nemam nista protiv ijedne od ovih igara i trenutno igram fortnite na PS4 jer si komp za PUBG nemogu priustiti ali to sad nije niti bitno. Bitno je da napaljeni klinci shvate da je, po stoti put, battle royale kao takav ZANR!

    • PeroPoplava

      @game0wer, 29.05.2018 - 21:32

      Super???!!! Sad ja ne moram pisat jer si ti vec rekao sve sto sam ja mislio

    • game0wer

      @PeroPoplava, 29.05.2018 - 21:58

      Hahahaha pa kad zelim da vec jednom shvate. Hvala bogu pa ima i nas normalnih.

    • Nijam Kaj

      @game0wer, 29.05.2018 - 23:21

      Po koji ovo put vec pisem (drugi), tvorac H1Z1 i PUBG-a je jedan te isti covjek! Pubg je poboljsana verzija H1Z1, cak je i tvorac tih igra molio ljude da prestanu pisati kako je PUBG kopija H1Z1.

    • game0wer

      @Nijam Kaj, 30.05.2018 - 16:25

      Pa onda je to jos gore jer optuzuju fortnite za ono sto su sami napravili.

    • Nijam Kaj

      @game0wer, 30.05.2018 - 17:38

      Vidim da ti logika nije jaca strana…

  • Grimmzard

    29.05.2018 - 21:26

    lel a da njih sve tuzi Koushun Takami koji je napisao novelu “Battle Royale” i od kojeg i potice sama radnja obje igrice 🙂

  • NikolaBoyProx

    30.05.2018 - 17:11

    Kad je Fortinte procvjeto,PUBG je skuzio da gubi igrace pa je odma podigao tuzbu.

  • P3T4R

    02.06.2018 - 21:27

    lol i dota

    pepsi i cola

    a sada dame i gospodo nesto sasvim novo i inovativno kao da se dvije kompanije s istim *ranjem a drugim pakovanjem nikad nisu svadale razlike postoje ali to nije bitno jer je market isti

    pubg i fornite

    lmao

  • gkelekov

    04.06.2018 - 18:05

    Jebote ubrzo ćemo morati i paziti kako koračamo cestom, da nas netko ne bi uslikao i tužio da hodamo slično kao on.
    Battle royal postojo od 2012 u ovom obliku tako da ovi iz PUBG-a mogu šutjet i biti sretni što je toliko ljudi kupilo njihovu bugovitu i ponekad glupo nerealnu (kada iz trećeg lica možeš vidjeti iza prozora/vrata…) igru.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?