HCL.HR

PUBG je popularniji od Fortnitea – ako je suditi po broju skinutih kopija

Hrvoje Smoljić 20.12.2018.   •   7 komentara   •   Industrija videoigara


Playerunknown’s Battlegrounds došao je do još jednog postignuća. U tome mu je pomogla iznimna kvaliteta mobilne inačice igre koja ga u konačnici po broju registriranih korisnika baca ispred glavnog konkurenta.

Playerunknonwn’s Battlegrounds i Fortnite dvije su najpopularnije igre na svijetu. Činjenica da je Fortnite u posljednje vrijeme češće pod svjetlima reflektora ne znači da popularnost PUBG-a pada. Naprotiv, prema intervjuu proizvođača te igre s stranicom The Verge, PUBG broji preko 200 milijuna skidanja igre za mobilne uređaje. Stvarna brojka je i veća s obzirom da ovaj podatak ne uračunava broj skidanja na ogromnom, kineskom tržištu, ali ni 50 milijuna prodanih kopija za PC i konzole.

Kako mnogi igrači tvrde da je zapravo najbolja verzija PUBG-a ona na mobilnim uređajima – navedeni podaci nimalo ne iznenađuju. Igra je dobro optimizirana za rad na velikom rasponu Android uređaja, bilo oni slabih ili snažnih tehničkih specifikacija. U prilog tome ide i činjenica kako je upravo PUBG proglašen najboljom igrom na toj platformi. Fortnite s druge strane muku muči s performansama na Android uređajima, a ne pomaže mu ni činjenica da ga Epic ne distribuira na Google Play Trgovini. Doduše, Fortnite je izrazito uspješan na Appleovim iOS uređajima gdje ga se može jednostavno skinuti s App Storea.

U konačnici, kad se u obzir uzmu isključivo brojevi ispada kako popularnost PUBG-a nadmašuje onu Fortnitea. Dok mobilni gaming mnogi ne shvaćaju ozbiljno, raširena uporaba mobilnih uređaja čini ga izuzetno primamljivim tržištem. Bluehole je s PUBG-em prepoznao taj potencijal i uložio jednak trud u razvoj mobilne inačice igre kao i u njenog “većeg” brata. Brojke govore da su igrači u konačnici to i prepoznali. Imajte na umu da se tu ipak radi o broju skidanja i registriranih igrača. Najbitnija brojka se odnosi na broj igrača koji redovito igraju, a ona je za obje igre oko 30 milijuna igrača.

Konačna odluka o financijskom i brojčanom pobjedniku ovog dvoboja mogla bi pasti na sustave monetizacije tih dvaju igara. Fortnite od samog lansiranja ima mogućnost direktnog kupovanja željenih kozmetičkih predmeta. PUBG je s druge strane tek nedavno omogućio mikrotransakcije na mobilnoj platformi. Iako one funkcioniraju na već pomalo umirućem trendu kutija s lootom, sustav ima hvale vrijednu mogućnost prijenosa svih kupljenih predmeta na PC i konzole, ali i obrnuto.

Komentari (7)

  • ihneacho

    20.12.2018 - 09:27

    toliko o tome da je fortshit miljama popularniji od pravog bra pubga, živio brendan greene

  • anonyx

    20.12.2018 - 11:44

    To je istina da je pubg za mob puno bolji od fortnitea za mob. Em je optimiziran em je zabavniji (izuzev toga što su 90% botovi u mecu), dok je fortnitr jaaako lose optimiziran. Dok je na pc-u ili ps-u suprotna prica. Sve u svemu mislim da je fortnite ipak ispred pubg-a

    • rulle989

      @anonyx, 20.12.2018 - 13:20

      Botovi su ti na pocetku, kako povecajes level tako se i botovi smanjuju

  • rulle989

    20.12.2018 - 13:19

    Ja ne mogu da shvatim kako ljudi uopšte porede ove dvije igre. Osim koncepta nista im nije zajednicko.
    Kao da poredite kriske i jabuke jer su oboje voće.
    PUBG ide ka realnosti, a Fortnite zabavi napucavaju.

  • Dajsikeks

    20.12.2018 - 16:42

    Nitko ne podržava mobile gamere
    PUBG na mobu nije na istim serverima skupa s pc,xbox i ps4
    Nemoj se oslanjat na taj Verge, medija im je katastrofa

    • PrydaCro

      @Dajsikeks, 21.12.2018 - 06:34

      Verge je jedno obicno smece od site-a.

  • Kr4t0s

    20.12.2018 - 17:48

    Krš i jedna i druga igra.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?