HCL.HR

Podignuta je sudska tužba protiv izdavača NBA 2K igara

Zoran Žalac 07.03.2022.   •   7 komentara   •   Industrija videoigara


U američkoj državi Illinois podignuta je sudska tužba u ime jednog maloljetnog igrača. Optužena je izdavačka kuća Take-Two Interactive za psihološke manipulacije igrača.

Serijal nogometnih igara FIFA često je na meti zakonodavaca zbog svojih mikrotransakcija i FUT kartica. No, paralelno postoji i NBA 2K serijal koji ima možda i gore elemente kockanja, a sada je i on nekome došao na pik. Portal Bloomberg izvještava kako je u SAD-u početkom godine podignuta sudska tužba protiv tvrtke Take-Two Interactive.

U sudbi se navodi kako NBA 2K igre psihološki udaljavaju maloljetne igrače od financijskih posljedica kupovanja unutar igre. U tužbi stoji kako NBA 2K igre koriste nepoštene i varljive prakse čije su žrtve maloljetni igrači koji ne razumiju poveznicu između virtualne valute u igri i stvarnog novca. Kao problem se navodi i to što nema mogućnosti povrata novca prilikom takvog trošenja.

Tužba je podignuta u ime jednog maloljetnog igrača, a od izdavača NBA 2K igara traži se odšteta u iznosu od pet milijuna američkih dolara.

Komentari (7)

  • Iron666

    07.03.2022 - 14:42

    Svi koji su igrali NBA 2K online (a cak i offline) unazad par godina, znaju da je ta igra teško pranje novca. Nije im dovoljno što copy/paste-aju igru svake godine, nego da bi iole bio kompetitivan u igri, moraš ili igrat kao konj 0-24 ili fino provuć karticu… Stvarno su smješni…

  • Stecajni_upravnik

    07.03.2022 - 15:02

    Odakle maloletnicima pristup novcu i gde su roditelji da o deci vode racuna? Daleko da opravdavam 2k, samo pitam….

    • steverogers

      @Stecajni_upravnik, 07.03.2022 - 20:30

      I ja sam protiv mikrotranksacija, ali ovdje bi jedino tebalo tuziti roditelje koji djeci daju kreditne kartice pa onda poslije placu kad mali potrosi vise nego stari zaradi.

    • Iron666

      @steverogers, 08.03.2022 - 10:37

      Sjeti se sebe kad si bio klinjo, bio bi sretan kad bi dobio sitniša za žvaku ili sladoled. Ovima danas daju kartice na pladanj 🤣

  • Hadvar

    07.03.2022 - 15:04

    vec je bilo i vrijeme.

  • Cone3006

    07.03.2022 - 21:48

    Fala Bogu

  • MaliMicek

    10.03.2022 - 18:09

    Mislim da vidim u budućnost: Tužba odbijena ili nagodba sa strane za 20x manji iznos jer tražit 5 milja ako ti je mali spisko soma dolara na kartici je smiješno. Kriv si sam kaj ti je mali iskopo novčanik i izbunario karticu i kod sa zadnje strane. Duševna bol nije ta za koju je kriv 2k nego roditelj. OK, daleko od toga da je NBA2k poštena igra, doslovno je sve kockanje i kupnja za pravi novac u toj igri, imam 2000 sati u NBA2k20 i NBA2k21, od nove sam odusto. Ali ne kužim, ako je prijevod točan kakav lejm odvjetnik je sklapo ovu tužbu ? “Psihološki udaljuju djecu od financijskih posljedica ” Kužim šta želi reć s tim, kao troše i nisu svjesni posljedica. Jesu jer ak spiskaš ono što nemaš itekako češ bit svjestan. Pri otplati. Tj roditelji će bit. Jedna stvar mi stvarno nije jasna. Ne štitim 2k, dapače daobog da izgube spor, ali tvrdit da djeca ne razumiju poveznicu između virtualne tarife i stvarnog novca je teški bullshit. Doslovno preko cijelog ekrana su ti napisane i riječima i brojkama i nacrtane tarife i piše fontom 8700 virtual novcic i s druge strane koliko košta KUNA. Ili ti je dijete retard ili si ti kao roditelj retard. Tvrdim jer posjedujem njihove košarkaške simulacije i znam koliko veliko i jasno je napisano i nacrtano i izračunato u dolarima i kunama i u cemu god oces. Klinac od frenda od 6 zna šta su “novčiči” u igri a kako ih kupujemo pravim kunama i koliko ih dobimo u glupim igricama na mobu kaj znam s njim igrat…glupost. Možda su i rodtelji počeli derat kartice i varat namjerno tko zna. Nakon onog s Charizardom što pročitah prije 5 min sve je moguće 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?