HCL.HR

Igrali smo God of War za PC – skoro je savršen, ali…

Zoran Žalac 12.01.2022.   •   48 komentara


Dobili smo priliku isprobati PC verziju hvaljene Sonyjeve igre God of War. Doznajte kako se Kratos i Atreus slažu s mišem i tipkovnicom.

Nagrađivana PlayStation ekskluziva God of War ovog će petka napokon doći na PC. Mi smo verziju za PC na testiranje dobili još prošle godine, a sada vam konačno možemo otkriti kako su se Kratos i Atreus snašli na PC-u. Naglašavam kako ovo neće biti recenzija God of Wara kao igre – tu nemam ništa više za reći osim da God of War i četiri godine kasnije vrhunska avantura koja je itekako zaslužila titulu najbolje igre 2018., dobivenu i od publike i od redakcije HCL-a.

Ako još niste igrali God of War zbog toga što je bio dostupan jedino za Sonyjeve konzole, BOY… čeka vas fenomenalno iskustvo. U slučaju da vas zanima zašto God of War smatramo izvrsnom igrom, objasnili smo to u kraćem videu iz 2018. kojeg prilažemo ispod.

U ovom članku fokusirat ćemo se isključivo na tehničke aspekte PC izdanja: specifičnosti te verzije, kontrole, izvedbu i slično. Možda mislite da se tu nema puno za reći, ali iznenadili biste se koliko sitnih razlika ima između PC i PS4 verzija God of Wara. Idemo prvo s dobrim stvarima…

PC inačica God of Wara tehnički je naprednija verzija od one koju možete zaigrati na PlayStationu. S grafičke strane to znači oštrije i detaljnije teksture (PC instalacija teži 64 GB, a na PS4 teži 46 GB), uglađeniju geometriju modela, sjene više rezolucije, bolji efekt sjenčanja, kvalitetnije odraze te mogućnost izvođenja do 120 sličica po sekundi. Ne izgleda God of War s ultra postavkama na PC-u dvostruko bolje nego na konzolama, ali se može primijetiti neka razlika u sitnim stvarima, kao u gustoći čestica, kompleksnijim sjenama i sl.

Meni najdraža specifičnost PC verzije je opcija izvođenja u ultrawide modu (21:9 format slike) sa širom kamerom, tj. pogledom. God of War ima vješto režirane cutscene u kojima je položaj kamere ključan, a u ultrawide modu ta je filmičnost dodatno izražena pa ju onda još više cijenite. Korist od šire kamere nemaju samo cutscene nego i gameplay. God of War je igra u kojoj vas napada dosta protivnika i uvijek je dobro kad ih u kadru vidite što više.

Najbolje od svega, ultrawide format nije ograničen samo onima koji imaju 21:9 monitore – možete ga koristiti i na znatno raširenijim ekranima 16:9 formata. U slučaju da imate 1080p monitor, onda vam se igra izvodi u 1920×824 rezoluciji. God of War na konzolama nema ovakav širi format kamere, što jer šteta jer je Death Stranding: Director’s Cut uspješno emulirao 21:9 format iako ga PS5 konzola ne podržava.

Osim mrvicu bolje grafike i šire kamere, PC verzija učitava se brže nego verzija za konzole – ako ju instalirate na solid state vrsti diska. Kako ne postoji PS5 verzija God of Wara, na PS5 konzoli nema ni bržeg učitavanja pa između glavnog menija i gameplaya provedete 20-ak sekundi. Na PC-u je to upola brže ako koristite SSD, te ulazak u igru iz glavnog menija traje 10-ak sekundi. No, ako ste na starom HDD-u, učitavanje traje otprilike kao i na konzoli – 20+ sekundi.

Verzija za PC donosi punu podršku za miš i tipkovnicu, a God of War od toga ima dosta koristi. Svaka čast kontroleru, no miš i tipkovnica otvaraju neke mogućnosti koje su na kontroleru jako nezgodne ili nemoguće za izvođenje. Na primjer, u PC verziji prilikom ciljanja možete izvoditi izmicanje napadima – ciljate mišem, izmičete se tipkovnicom; dok na kontroleru morate maknuti palac s analogne palice na tipku X, pa natrag na palicu.

Druga stvar, tipkovnica omogućuje jednostavnije izvođenje posebnih napada. Umjesto da pamtite kombinacije tipki za posebne napade, u PC verziji svaki napad može imati zasebnu tipku. Dok na kontroleru morate držati L1 i R1 za runski napad, ovdje on može biti jedna tipka. Istina je da opet morate pamtiti koji je napad na kojoj tipki, ali nema sumnje da je lakše izvesti napad jednom tipkom nego kombinacijom dvaju tipki. Pogotovo jer igra ne registrira uvijek kombinaciju tipki iz prve pa je sigurnije držati jednu tipku pa pritisnuti drugu. U PC verziji možete igrati tako, ali vam tipke 1-4 mogu biti za postavljene kao brzi prečaci za četiri posebna napada.

Umjesto da pamtite kombinacije tipki za posebne napade, u PC verziji svaki napad može imati svoju tipku.

Slična je pogodnost i s ostalim prečacima. Dok s kontrolerom nema direktnog otvaranja quest dnevnika ili menija za nadogradnju vještina, u PC verziji do toga možete doći brže i uštedjeti si sekundu-dvije. Nisu to neke stvari koje su presudne za gameplay, ali svakako poboljšavaju iskustvo igranja. Po tom pitanju God of War je dobro prilagođen port za PC platformu, pa između ostalog prepoznaje i dodatne tipke na mišu koje se isto tako daju staviti u funkciju. Jedna od najdražih funkcija mi je vraćanje bačene sjekire na bočnoj strelici miša za natrag – jako je intuitivno i daje dobar osjećaj kontrole, vrlo važan usred brze akcije kakve u God of Waru ima dosta.

Ima još jedna sitna promjena koja će mnogima biti nebitna, ali pokazuje kako su i koliko developeri razmišljali o prilagodbi igre za PC. Naime, u konzolaškoj verziji God of Wara naredba za penjanje i skakanje stavljena je na istu tipku kao i naredba za interakciju, npr. skupljanje stvari. U PC verziji God of Wara tipka space po defaultu se koristi za izmicanje napadima, ali je PC igračima “prirodno” da skokove izvode tipkom space, pa je u PC verziji naredba za skakanje/penjanje prebačena na istu tipku kao i izmicanje, dok se skupljanje izvodi tipkom E. Opet kažem – mala stvar, ali dokaz koliko se razmišljalo o prilagodbi kontrola za PC.

Igranje God of Wara pomoću miša i tipkovnice jest preciznije, brže i dobrim dijelom imate osjećaj veće kontrole. Postoji i dalje tipka za brzi okret od 180 stupnjeva, ali na PC-u u jednostavno nisam koristio – prirodnije mi je bilo izvesti taj okret mišem. E sad, jesu li onda miš & tipkovnica savršen način za doživjeti God of War?

Zamalo! Jedina stvar koje se tim načinom kontroliranja morate odreći jest feedback u obliku vibracije. To nije problem igre – nemojte me krivo razumjeti – postoji razlog zašto miševi i tipkovnice ne vibriraju. Međutim, ako je ijedna igra ikad imala koristi od vibracija, onda je to God of War. Koliko god miš i tipkovnica bili brža, preciznija i lakša kontrolna shema za God of War, jednostavno mi fali onaj “trzaj” koji simulira udarac protivnika. God of War je jako *fizička* igra: ima puno udaranja, gaženja, zabijanja sjekire, blokiranja štitom – i sve to jednostavno djeluje manje efektno uz miš i tipkovnicu naspram kontrolera koji takve akcije prati vibracijom.

Jedina stvar koje se uz miš i tipkovnicu morate odreći jest feedback u obliku vibracije.

Naravno da PC verzija podržava igranje kontrolerom – ne znači to da vibraciju ne možete postići u PC verziji. No, morate birati između dva načina kontrole od kojih svaki ima svoje prednosti i mane za ovakvu igru. Nažalost, God of War za sada nije jedna od onih igara koje dopuštaju paralelno igranje s više uređaja za kontroliranje igre. Jasno da sam pokušao izvesti ludu kombinaciju gamepad + miš, ali ne ide – igra naizmjenično prepoznaje miš i kontroler, ne oboje u isto vrijeme. Usput rečeno, igra iz nekog razloga forsira Xboxovu kontrolnu shemu – premda sam igrao s DualSense kontrolerom kojega Steam prepozna kao takvog i koristi službeni God of War template za kontrole, u igri se i dalje pojavljivalo znakovlje Xboxovog kontrolera.

Sad već možemo prijeći na manjkavosti PC verzije God of Wara. Imajte na umu da će se neki od prigovora možda riješiti kroz naknadna ažuriranja, ali svejedno moram spomenuti neke stvari koje su me kod PC verzije malo zasmetale. Prva stvar – nema opcije igranja u full screen modu, samo borderless window i windowed. Zašto me to smeta? Zato što u borderless window modu ne možete promijeniti rezoluciju unutar igre nego morate promijeniti rezoluciju desktopa u Windowsima. Možete skalirati rezoluciju na niže, ali to nije ista stvar.

Druga stvar, čini mi se da je PC verzija ostala bez opcije za prekidanje/preskakanje cutscena. Znam što ćete reći – hvališ igru što je filmična, a prekidao bi cutscene, sramoto! Istina je da će većina PC igrača iskusiti God of War po prvi put, no ima i onih koji su igru odigrali na konzoli, pa bi sada htjeli igrati napredniju PC verziju. Zašto takvima ukloniti mogućnost da preskoče neke scene, kad takva mogućnost već postoji u verziji za konzole? Nadam se da će to dodati u PC verziju kroz ažuriranje.

Treća stvar, mnogima možda i najvažnija – optimizacija… God of War je grafički atraktivna igra koja se dobro drži i nakon četiri godine. Ali, PC verzija jednostavno je zahtjevnija nego što biste to očekivali od toliko stare igre, pa čak i od proljepšane verzije toliko stare igre. Znate ono kad izađu službeni hardverski zahtjevi za koje se kaže da su pretjerani, pa ljudi kažu “ići će to na Ultra kod mene na GTX 1060”. U slučaju God of Wara hardverski su zahtjevi *istiniti* – ovo jest četiri godine stara igra s PlayStationa 4, ali je trenutno jedna od najzahtjevnijih PC igara na tržištu.

Hardverski zahtjevi za God of War PC

Moja prastara kartica GTX 1060 (6 GB) mučila se igrom te nije mogla zadržati ni stabilnih 45 sličica po sekundi na originalnim postavkama grafike, onakvim kakve koristi PlayStation 4 verzija. Ne na high, ne na ultra. Znam ja da je to sad već stara grafička kartica i što imam kukati oko izvedbe kad mi je vrijeme za nadogradnju. Ali, nije stvar u tome. Govorimo ovdje o igri koja se u višoj rezoluciji na slabijem hardveru PlayStation 4 Pro konzole vrtjela bolje nego na GTX 1060. Ili ako ćete drugačije, ista ta grafička sposobna je vrtjeti Horizon Zero Dawn i Death Stranding s poboljšanom grafikom u stabilnih 50-60 fps-a, a te su igre grafički kompleksnije i ljepše nego God of War.

Ako God of War planirate igrati na PC-u i pucate na 60 fps-a, bez GTX 1070 ili RX 5600 XT radije nemojte ni pokušavati. Barem ne odmah po izlasku. I Horizon Zero Dawn je bio tehnički nered u PC verziji pa se situacija popravila, što nam daje malu nadu da bi God of War naknadno mogao dobiti bolju optimizaciju – bilo od strane Sonyja ili Nvidije/AMD-a. Mala nada isto tako postoji da će driveri pomoći situaciji jer ni Nvidia ni AMD nisu imali optimizirane drivere za God of War u trenutku dok sam ja igrao igru.

UPDATE: Po izlasku igre stigli su i službeni driveri koji malo mijenjaju situaciju. Gore navedena GTX 1060 kartica s najnovijim driverima verzije 511.23 ipak drži 50-60 fps-a u većini slučajeva na medium/original postavkama i 1080p rezoluciji.

Ako ništa, dobra je vijest da je PC verzija fleksibilna s postavkama kvalitete. Svaka čast na tome što nema one gnjavaže da morate restartati igru za promjenu grafičkih postavki. A pohvalno je i to što God of War podržava aktualne tehnike poput DLSS-a i FSR-a. Uz FSR na nešto starijim/slabijim karticama tako možete postići 60 fps-a, ako ste voljni prihvatiti mutniju sliku.

I to vam je to s tehničkog gledišta God of Wara za PC. Nema sumnje da je ovo naprednija i fleksibilnija verzija igre naspram one na konzolama. No, za četiri godine staru igru hardverski je zahtjevnija nego bi se većina PC publike nadala. Sitniji će propusti vjerojatno biti ispravljeni kroz kasnija ažuriranja, a ovisno o tome kakav hardver imate možda vam neće ni smetati. Nije ovo savršen port za PC, ali dobro iskorištava prednosti PC platforme. Na kraju je God of War fantastična igra s jako dobrom verzijom za PC.

Komentari (48)

 • JCD-Bionicman

  12.01.2022 - 17:21

  Ne razumem šta je toliko teško uzeti vremena i optimizovati igru? Ni Days Gone nije nešto dobro optimizovan iako mnogi govore da jeste. Zašto? Zato što je igra prazna, ima prazan svet, nema efekata i jednostavno je sve urađeno i opet ima dosta trzanja.

  • Agent

   @JCD-Bionicman, 12.01.2022 - 17:59

   Days gone nije ništa lošije optimiziran nego na ps4.Sa istim hardverom se ima isto fps-a kao i na ps4 samo što nama na pc to nije dovoljno dobro

  • JCD-Bionicman

   @Agent, 12.01.2022 - 19:48

   Meni je radio u 60 ali ti svi sitni stutteri koje možeš videti na graphu su neoprostivi. 30fps-a na konzolama barem izgleda glatko dok je ovde obrnuta situacija.

  • Agent

   @JCD-Bionicman, 12.01.2022 - 19:55

   Ja nisam imao takvih problema

  • Darcoolio

   @JCD-Bionicman, 12.01.2022 - 18:47

   Vala mi je DG radio pwrfektno.

  • mamojebac

   @JCD-Bionicman, 12.01.2022 - 21:50

   Ja nisam imao takvog problema. Išlo ko špagi Haha

  • Prototypepro

   @JCD-Bionicman, 14.01.2022 - 17:42

   Izgleda da se ne treba igra optimizirat, nego komp malo hardverski azurirat 😜

 • IwanF7X

  12.01.2022 - 17:47

  Dobro da sam prije 2 mj kupio IIyamu ultra wide 1440p 34″. SVAKA IGRA FILMSKI DOZIVLJAJ naravno one koje podrzavaju 21:9

 • trulex

  12.01.2022 - 18:04

  Prešao sam na ps4 i želim da opet gledam cutscene, et.

 • CosmicSativa

  12.01.2022 - 18:10

  Xbox ikone na dualshock/dualsense kontroleru su mi jedna od najiritantnijih stvari.
  Toliko mi to smeta da čak mogu i odustat od igranja.
  Nadam se da će to ubacit do izlaska, ili da će bar naletit brzinski mod kao za RE Village.

  • Darcoolio

   @CosmicSativa, 12.01.2022 - 19:23

   bukvalno me to ni najmanje ne zanima

 • HoGGaR

  12.01.2022 - 19:15

  Ne kužim komentar da je jedna od najzahtjevnijih igara danas…znači sve što je navedeno (osim 4k rezolucije i možda 2k) nije tak wow po pitanju hardwarea…a i barem nisu lagali po tom pitanju što igra zahtjeva za određene postavke. To što hrpa developera bubne requirementse za svoje igre da to nema veze s onim što igra realno traži je druga stvar.

  • Darcoolio

   @HoGGaR, 12.01.2022 - 19:38

   GOW za PS4 je bar 80% igrača prešlo na 1080p i 30FPS.
   Dakle, lagano na default podešavanjima makar identično, ako ne i više FPS.

  • JCD-Bionicman

   @Darcoolio, 12.01.2022 - 19:50

   Razlika je u tome što je 30FPS na konzolama smooth i default, a na PC-u ni uz pravi frame time nije nikada bilo smooth. Nema to veze do monitora/tv-a jer na istim konzole rade perfektno.

  • BoneDigger

   @JCD-Bionicman, 12.01.2022 - 20:06

   To zavisi od igre, nije istina da nije nikada bilo smooth. Radi o frame pacingu same igre i ako je to lose onda ce igra imati stuttering efekt nebitno o kakvom se hardware-u radilo.

  • Demon90

   @HoGGaR, 12.01.2022 - 19:49

   Zahtjevna je jer nisu baš dobro opzimizovali za PC. Barem u trenutku kad je redakcija HCL imala pristup. Slično je bilo i sa HZD al su dosta to popravili poslije.

  • HoGGaR

   @Demon90, 12.01.2022 - 20:06

   Pa oni su napisali što se zahtjeva…i gtx 1060 je za 1080p 30fps-a…ne znam zašto se očekuje da je drugačije.
   Bit će možda bolje…ali mi je glupo “prebacivati” im to kad je rečeno što se traži. Ok igra je starija i to sve…ali jbg. tak je kak je.

  • Demon90

   @HoGGaR, 12.01.2022 - 23:15

   A jest rečeno je što se traži što ne znači da je isto i u redu. Trenutno su developeri općenito lijeni s optimizacijom igara za PC nebitno jel se radi o prebacivanju igre ili je i razvijana za isti. Jednostavno me ulažu dovoljno truda za optimizaciju dok kod konzola nemaju izbora moraju se prilagoditi hardveru istih ili igra ne funkcionira. A ovdje a vidio sam jadne igre pa zahtjeva 8GB i novije grafičke a izgleda kao nešto od prije 10g i nema nekakvu kompleksnost u samom gameplayu.

  • JCD-Bionicman

   @Demon90, 12.01.2022 - 23:37

   Tačno tako. Ne znači da je optimizovana dobro ako radi okej na preporučenim konfiguracijama. Developere mrzi ili ipak ne znaju da optimizuju igre. Neke današnje igre se vrte toliko loše na nekim budget gaming kompovima, a ne izgledaju ništa bolje od igara iz 2014-2015.

  • HoGGaR

   @Demon90, 13.01.2022 - 00:28

   Ne znam jesi li možda igrao igru na PS4, jer gledati video na youtubeu i igrati ju nije isto, što i sam znaš…tako da malo pretjeruješ s tim da izgleda kao igra od prije 10 god…no nema veze. Ja znam da bi ljudi htjeli igrati sa svojim starijim GPU-ovima što dulje, i da sad svi očekuju da će developeri (pogotovo zbog trenutne situacije) napraviti sve da igra radi na ne znam kak slaboj konfiguraciji…možda budu, ali jbg. nije to sam tak lako optimizirati igru a očito im se sada nije ni dalo, ali su barem bili fer pa napisali kak je…

  • Demon90

   @HoGGaR, 13.01.2022 - 01:07

   Nisam mislio na GOW kad sam rekao kao 10g stara igra. Mislio sam na neke druge užasno optimizovane igre koje su zapravo rađene između ostaloga i za PC. GOW izgleda dobro samo kako se trenutno čini nije najbolje optimitovan. Vidjeti ćemo kad bude dostupan koliko neoptimizovan.

  • HoGGaR

   @Demon90, 13.01.2022 - 01:25

   Aha..sorry, krivo sam te razumio.
   Da, vidjet ćemo kako će biti kad iziđe..bit će vjerojatno i neki novi driveri i te sitnice pa ćemo vidjeti.
   U svakom slučaju (iako se ti ne slažeš) po meni je to ok optimizirana igra ako radi prema onome što su developeri zamislili i napisali da treba raditi..a i nisu to toliko astronomski zahtjevi….druga stvar je što su naša očekivanja i što mi smatramo da bi trebalo biti.

 • Robotz

  12.01.2022 - 20:58

  Odigrao na PS4 odlicna igra tako da imam namjeru i da je kupim za PC,Sony ima fenomenalnih exlusiva i jos samo da Blooborne dodje i sreci nema kraja.

 • goran022

  12.01.2022 - 22:06

  Kupio nrki dan bloodborne. I isti ga dan izbrisao. Teska igrica. Jos nekako kad sam malo razvil skill ubiju me i opet ispocetka se moram borit. Nema save game, to me iznerviralo 😂

 • DaNTe04

  12.01.2022 - 22:29

  Odigrao je na ps4 još 2019 na ps4 i da budem iskren igrica nije ništa specijalno,čak bi reko da je dosta lošija od Ascension ili 3.

  • DaNTe04

   @DaNTe04, 12.01.2022 - 22:31

   Ubacite više Edit

  • Rick Sanchez

   @DaNTe04, 13.01.2022 - 10:21

   Radije izbriši cijeli komentar s obzirom šta si bubnuo. 🙂

  • SanKa

   @DaNTe04, 13.01.2022 - 11:52

   jesi ti kršten

  • DaNTe04

   @SanKa, 13.01.2022 - 14:48

   Brate gow4 jeste bolji po pitanju priče od ostalih delova,ali ako poredimo combo i boseve,tu je već značajno lošiji od ostatka serijala.
   A evo dokaz
   Gow4 p1
   Gow4 3 p1
   Gow4 3 p2
   Gow4 p2

  • SanKa

   @DaNTe04, 13.01.2022 - 14:58

   neces ti meni nis dokazat, pa znam kakva je meni igra jebote led xD

  • DaNTe04

   @SanKa, 13.01.2022 - 17:58

   Brate ja tvoj ukus niti pukušav da osudom,niti da tvoje mišljenje o igri promenim. Niti sam reko da je igra nužno loša(zapravo je ok),već sam rekso da je igra kao god of war odnosno svo žanar (hack and slash) dosta loša.
   Inače izvinjavam se na nepismenosti jer koristim fon

  • Xknight

   @DaNTe04, 14.01.2022 - 02:02

   Joj sta ovo rece ljudino moja. Sorry ali sumnjam da si je igrao 😀

  • hexagram

   @DaNTe04, 14.01.2022 - 08:37

   nepopularno mišljenje ali se slažem sa tobom. ja sam bio fan do zadnjeg nastavka sa sinčićem

  • Garofal

   @DaNTe04, 15.01.2022 - 01:07

   Ovaj nastavak se ne može usporediti sa ostalim serijalima.
   Ovo je kompletno drugačija igra!
   Duboka, zanimljivija,napetija ma čisti art!!!
   Igra koja ostavlja bez daha!!

 • Lazy

  13.01.2022 - 09:03

  Uf, jedva cekam prvi popust da je kupim, pa da je na stroju zaigram, na PS4 je prosao odavna i igra mi je, malo je reci VRH.

  • mamojebac

   @Lazy, 13.01.2022 - 10:12

   30 evrica na instant gamingu 😁

  • Lazy

   @mamojebac, 13.01.2022 - 10:46

   🖖👍

 • SanKa

  13.01.2022 - 09:44

  zasto jednostavno ne igrat ovo na pcu sa kontrolerom ? odbijam vjerovati da je lakse igrati s mišem i tipkovnicom

  • Lazy

   @SanKa, 13.01.2022 - 10:47

   Potpisujem!

  • Cipelcug

   @SanKa, 13.01.2022 - 13:19

   Nije to pitanje vjere, nego činjenica.

 • Fenner

  13.01.2022 - 10:36

  Jedna od najboljih igara koje sam igrao.

 • wekii

  13.01.2022 - 16:49

  Zanima me jel ima hrvatski jezik dostupan baš kao i PS inačica?

 • Bocwana

  13.01.2022 - 19:29

  Igrao sam God of war 4…paaa brat bratu…jedno 30 puta sam ju prešao,što obično,što GOW +
  Bio sam opčinjen , lud, ..
  ‘Danas kad sam prodao PS…budala…..
  Fali mi pomalo ..
  Pogotovo sad kad izađe Ragnarok..
  Njuškalo če da gori..🙃

  1.God of War

  2.Uncharted. =💯% 👌

 • TheWolff

  07.02.2022 - 11:48

  Bas me briga predao to kad izraslo na ps vec i zaboravio bokte

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?