HCL.HR

Je li Ghost of Tsushima: Director’s Cut savršen PC port?

Hrvoje Smoljić 27.05.2024.   •   26 komentara


Ghost of Tsushima nedavno je stigao i na PC, a mi smo ovdje da vam kažemo je li njegova oštrica otupila u odnosu na odličnu PlayStation verziju.

Ghost of Tsushima ne samo da je jedna od ponajboljih igara otvorenog tipa, nego i jedna od najboljih igara koja se bavi tematikom samuraja i japanske kulture. Tu činjenicu smo nagradili sa visokom ocjenom u našoj racenziji PlayStation 4 verzije, a dojmove smo potvrdili u osvrtu za Director’s Cut verziju igre za PlayStation 5. Jedna je to od igara koju sam prešao ukupno triput, a više puta sam rekao da ću to napraviti još jednom kada igra neizbježno izađe na PC-ju. E pa taj dan je stigao i premda sam daleko od potpunog prelaska, 40-tak sati provedenih s ovom verzijom igre dovoljno je da vam dam maleni osvrt o čitavom iskustvu.

PlayStation uglavnom ima dobru reputaciju kada su u pitanju PC portovi njihovih najpoznatijih franšiza. Reputacija nije i garancija za buduće naslove, a poučeni nekim katastrofalnim portovima, najavama istih uvijek pristupamo s dozom opreza. Srećom, Ghost of Tshusima za PC još je jedan primjer dobro odrađenog posla. Ne donosi nužno ništa što bi natjeralo PS5 vlasnike da ga kupe ponovno, ali poboljšanja su osjetna, a iskustvo igre definitivno na razini konzolaške verzije.

Za početak, evo popisa svega što dobivate kao i neke specifičnosti PC verzije:

  • originalni Ghost of Thusima + Iki Island ekspanzija + Multplayer Legends mod (uz crossplay između PS4, PS5 i PC verzije)
  • otključani framerate u igri, ali i cutscenama
  • mogućnost prilagodbe grafičkih postavki
  • mogućnost prilagodbe kontrola (miš i tipkovnica)
  • podrška za widescreen (ultrawide i super-ultrawide rezolucije)
  • nove upscaling metode (Nvidia DLSS3, AMD FSR3 I Intelov XeSS)
  • podrška za DualSense značajke (i ostale kontrolere, dakako)

Što se  tiče same igre – ne moram vam puno govoriti. Sve što je Zoran napisao u recenziji PS4 verzije apsolutno vrijedi i ovdje. Odlična priča od 30-tak sati, dodatnih aktivnosti za još barem 50 sati + izuzetno zabavan multiplayer gdje je nebo granica. Tematski je igra izvrsno realizirana, po pitanju gameplaya vrlo zabavna, a grafički pravi melem za oči. Kako to obično biva kod PC portova, ovaj zadnji aspekt je nešto čemu je posvećena naročita pažnja.

Ghost of Tshusima je prekrasna igra, ne samo po pitanju grafičke razlučivosti nego i kombinacije odličnog dizajna okoliša, promjenjivih vremenskih uvjeta, globalnog osvijetljena i drugih elemenata. Za razliku od konzola, na PC-ju imate mnoštvo postavki s kojima se moguće igrati kako bi igru mogli prilagoditi dostupnom hardveru. Naravno, to može rezultirati da na PC-ju igra izgleda lošije nego na konzolama jer je PS5 verzija izgledom otprilike na razini srednjih do visokih detalja PC verzije.

Ghost of Tshusima možete zavrtiti i na starijim PC kantama, gdje će igra i dalje izgledati odlično..

Pozitivan aspekt navedenog, odlične optimizacije i upscaling metoda je da Ghost of Tshusima možete zavrtiti i na starijim PC kantama, gdje će igra i dalje izgledati odlično. Iako ne mogu reći da igra izgleda očajno na niskoj grafičkoj postavci, svakako preporučujem da igru probate pogurati do srednje jer je razlika između te dvije postavke daleko najdramatičnija. Sve iznad toga su samo nijanse uz par značajnih izuzetaka.

Modernije upscaling metode puno bolje rade svoj posao od PS5 checkerboardinga i iako nisu sve jednako kvalitetne, pružaju ogromno poboljšanje performansi uz relativno minimalan utjecaj na vizuale. Sve vam je jasno kada uz pomoć istih igrači na laptopima sa pola desetljeća starom GTX 1650 igru guraju u srednje do visokim detaljima u gotovo 60 fps-a na full HD rezoluciji.

Sve vam je jasno kad igrači na laptopima s GTX 1650 pokreću igru u srednje do visokim detaljima u gotovo 60 fps-a na 1080p rezoluciji.

Odlična optimizacija bit će od koristi i onima s jačim konfiguracijama budući da određene grafičke postavke nude dodatne dvije razine iznad onoga što PS5 nudi. Najznačajnije u tom smislu su sjene te vidljivost i razina detalja udaljenih segmenata okoliša. Sjene, na tim, višim postavkama znatno dobivaju na gustoći i kvaliteti prikaza, a vidljivost sada praktički seže u beskonačnost, sprječavajući bilo kakvo iskakanje okoliša, likova i sličnog.

Kvaliteta tekstura je više manje ostala na razini PS5 verzije gdje je ionako generalno bila dobra osim u određenim elementima okoliša i terena. Unatoč dodatnim postavkama, isti je slučaj i s osvjetljenjem koje je generalno i dalje izuzetno atmosferično, pogotovo u kombinaciji s ostalim vizualnim aspektima igre. Naravno, nema službene podrške za raytracing, ali neslužbeni mod za takvo što već postoji za one koji žele plakati trešnjine cvjetiće.

Ima tu i sitnih, jedva primjetnih vizualnih zamjerki. Framerate igre, ali i cutscena sada je potpuno otključan, ali određeni efekti su ostali na 30 što može biti vrlo primjetno kad vam ostatak igre radi na preko 100 fps-a. Nekoliko puta sam doživio čudne crne artefakte po ekranu, a pomicanjem kamere u zatvorenim prostorima sam znao doživjeti bljeskove svjetla, kao da prelazim između interijera i eksterijera.

Što se tiče kontrola, prijelaz sa kontrolera na miš i tipkovnicu ovdje je dobro odrađen. Sve tipke moguće je promijeniti i apsolutno prilagoditi vašim preferencijama, a ako vam se to ipak ne sviđa, lako spojite Dual Sense ili neki drugi kontroler. Iako preferiram miš i tipkovnicu, da moram birati, Ghost of Tsushimu ipak bih radije zaigrao s kontrolerom čisto jer su tamo brojni alati i mehanike puno intuitivnije i bolje raspoređene. Čak i problem preciznog nišanjenja nije toliki problem kada na Dual Senseu imate senzor pokreta s kojim je moguće prilagoditi gdje točno gađate.

Prijelaz sa kontrolera na miš i tipkovnicu ovdje je dobro odrađen.

Za spomenuti je da je Ghost of Tshusima prva igra koja koristi novi PlayStation Overlay. Ovo neće biti zanimljivo onima koji se igraju isključivo na PC-ju, ali je fora dodatak za vlasnike PlayStationa. Ukratko, igra vam nudi da se ulogirate u vaš PSN račun, a overlay vam onda nudi pristup vašoj listi prijatelja, trofejima, postavkama i profilu. Najzgodnija stvar je kada igrate igru na PC-ju možete zaraditi trofeje kao da igrate na PlayStationu. I PC i PS5 verzija dijele isti popis trofeja pa nisam morao ponovno otključavati sve prethodno otključane trofeje. Naravno, ako patite na Steam achivemente – bez brige, oni su itekako i dalje prisutni.

Iako se sljedeće ne tiče kvalitete igre i PC porta, imam potrebu to spomenuti. Naime, igrin Legends multiplayer mod pod obavezno traži da kreirate te se ulogirate u vaš PSN račun. S obzirom na navedeno, Ghost of Tsushimu nije moguće kupiti u zemljama gdje PSN nije službeno podržan iako bi većina igrača igru kupila isključivo zbog single-player komponente. To je nešto što je s punim pravom naljutilo mnoge igrače iz regije i šire, te je ostavilo pomalo gorak okus na inače vrhunsku kvalitetu ovog porta.

To na stranu, PC igrači koji mogu zaigrati igru, mogu biti i apsolutno zadovoljni što ovaj PlayStation dragulj napokon sjaji i na njihovim mašinama. Neću reći da vrhunska igra ovim portom postaje još bolja, ali generalno su dobro iskorištene sve specifičnosti i snaga PC platforme. Ako ste ljubitelj japanske kulture, samuraja ili jednostavno želite odigrati odličnu igru otvorenog svijeta – Ghost of Tsushima na PC-ju neće vas nimalo razočarati.

Označeno sa: , ,

Komentari (26)

  • SanKa

    27.05.2024 - 13:01

    ma igretina, nema se sta dalje reci

  • guta89

    27.05.2024 - 13:38

    Nije, iskreno. Meni nije nesto. Presao sam par misija i vec mi je igra dosadila. Svaka misija na isti fazon.

    • Adel

      @guta89, 27.05.2024 - 16:42

      de procitaj naslov ponovo pa komentiraj

    • SanKa

      @guta89, 28.05.2024 - 10:14

      laž, vidi se da nisi igrao

  • ScoobyDooo

    27.05.2024 - 13:40

    Dobar port,mozda jedina problematika je konj,isto ko roach u pocetku,na nekim lokacijama kad sam zapeo s njim nisam mogao izaci bez restarta checkpointa.S frame genom sam imao te artifakte po zaslonu sto govoris al cim izgasis nema ih.

  • Filter

    27.05.2024 - 14:57

    Pošto imam osjećaj da Sony uvodi sankcije za PC igrače kojima pripadam, te da igre bivaju dostupne sa 4-5-6 godina kašnjenja, plus sva ova situacija oko zaključavanja i zabranjivanja igre u mojoj zemlji, uveo sam i ja sankcije njima tako što sam posle 300 godina instalirao piratsku verziju igre, ovog puta sa merakom. Igra traži malo navikavanja ili je bar kod mene bio takav slučaj jer sam se prebacio sa Elden ringa, ali za sada mi je interesantna glavna priča, a sporedne misije mi ne djeluju ponavljajuće. Grafički igra izgleda bolje nego što sam očekivao, a pošto se bavim fotografijom pejzaži Japana mi izgledaju nenormalno dobro i svuda vidim kompozicije za stvarni svijet i kako bi to dobro izgledalo da čovjek kako može sa fotoaparatom da uđe u ekran. Inače sam duša od čovjeka, ali mi je glavna zamjerka što nema kidanja djelova tijela tipa kao u Witcher 3. Posebno mi je dobra fora sa čišćenjem katane od krvi protvnika, moćan detalj..

  • dubrava123

    27.05.2024 - 15:46

    Kvalitetan port, ali daleko od savršenog. Ghost of Tsuhima je prvenstveno napravljen za PS4, dakle za hardver koji je star više od 10 godina, pa se ne treba čuditi da se na gtx 1650 jako dobro vrti, ta grafička je izašla 2019. O ovoj temi je Eurogamer pisao prije 2 dana, i baš su naveli što se očekivalo da će popraviti s obzirom na to da je Nixessu ovo peti port za PC.

  • JCD-Bionicman

    27.05.2024 - 15:47

    Dobro je optimizovano ali port kao port i ne baš. Ultrawide cinematics imaju vertikalno i horizontalno black bars, na ultrawide-u obične custcene imaju black bars, pa pored toga nisu ubacili ni sharpness opciju uz DLSS/FSR, a NVIDIA filteri skidaju 8-10fps barem u mom slučaju itd..

  • Demon90

    27.05.2024 - 16:04

    Je nezz da Sony ima reputaciju dobrih PC portova većinom su bili loši prilikom izlaska i popravljeni naknadno

    • Zoran Žalac

      @Demon90, 27.05.2024 - 17:39

      “uglavnom dobru reputaciju”. Horizon FW, God of War, Days Gone, Marvel’s Spider-Man i Uncharted su bili dobri portovi. TLOU P1, Horizon ZD, Returnal baš i nisu.

    • Demon90

      @Zoran Žalac, 27.05.2024 - 17:46

      Ja 60% ne bih klasificirao kao “uglavnom dobro” Al eto kako kome

    • JCD-Bionicman

      @Zoran Žalac, 28.05.2024 - 02:50

      GoW prezahtevan, a Tsushima je mnogo veća i lepša, a mnogo bolje radi.

  • Danijel88

    27.05.2024 - 16:12

    Igra je dobra ali nije ko da je jedna od najboljih, port ko port, ima rusenja pa imam slucajeva ko da je jako svjetlo na ekranu pa to nestane pa vise takvih slucajeva tijekom jednog igranja, inace imam rx7900xt gpu sad a ima netko problema sa rtx gpu-om

    • Pegla

      @Danijel88, 27.05.2024 - 17:08

      Downgrade-aj AMD driver na 24.3.1 i svi ce ti problemi nestat. Ja sam imao te iste probleme, malo malo crash i kad sam downgrade napravio nestali su. AMD je zezno stvar sa ovim novim driverom koji ima GOT support.

    • Danijel88

      @Pegla, 28.05.2024 - 08:36

      Budem isprobao sa driverima downgrade, hvala pegla

  • Cros80

    27.05.2024 - 16:54

    Jedina zamjerka sto ne mogu cut scene da preskocim. Port i te gluposti ne pusim. Sve se to pravi na pc. Ne bi trebalo biti portova ni verzija različitih

    • Daky_13

      @Cros80, 28.05.2024 - 09:44

      To je smisleno napravljeno.Ne možeš prekidati cut scene.To je jedna od jačih strana te igre.Ti bi da igras a da ne znas o čemu se radi.Nije ovo igra za tebe bato

    • Zoran Žalac

      @Daky_13, 28.05.2024 - 10:02

      A možda ju je već igrao na konzoli i ne osjeća potrebu da ponovno gleda iste cutscene?

    • Daky_13

      @Zoran Žalac, 29.05.2024 - 00:42

      Oces, nećeš morass

    • Zoran Žalac

      @Daky_13, 29.05.2024 - 08:25

      Ništa se ne mora trpit. To je konzolaški mentalitet. Na PC-ju najčešće postoje načini da se modovima popravi ono što te smeta kod igre. Tako će biti i s ovim.

    • Daky_13

      @Zoran Žalac, 29.05.2024 - 16:36

      Neka bude.Lično ne volim modove to unakažava originalnu igru i nameru kreatora

  • miketyson1950

    27.05.2024 - 18:40

    Definitvino. S obzirom da neman neki top pc a igran na high postavkama. Nikakvih problema neman. Igra je vrh

  • GogicM99

    27.05.2024 - 19:40

    Toliko je fluidan combat da sve ostale igre gdje ima borbe sa mačevima izgledaju nekoliko nivoa losije

    • BeLLicus

      @GogicM99, 28.05.2024 - 11:26

      Probaj sekiro pa ćeš vidjet šta je borba sa mačevima. 10lvla iznad svega.

  • SanKa

    28.05.2024 - 10:44

    i onda kad se sjetim da netko rise of ronin usporedjuje s ovim

  • Future man

    28.05.2024 - 19:06

    Ok je port. Igram na easy da uzivam u prici I okolisu bez nervoze.( don’t judge me 🤣)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?