HCL.HR

Kakav je Red Dead Redemption 2 na PC-u?

Hrvoje Smoljić 13.11.2019.   •   79 komentara


Znamo već da je Red Dead Redemption 2 odlična western avantura. No, tek smo nedavno doznali kakva je PC verzija te igre.

Većini vas ne trebam ja da vam kažem kako je iskustvo igranja Red Dead Redemptiona 2 odlično. Mnogi od vas koji su jedva dočekali da igra izađe na PC-u vjerojatno već proživljavaju sve kaubojske fantazije u igrinom ogromnom svijetu. Zoran vas je nahajpao sa sto članaka na tu temu, a vjerojatno i ostatak interneta.

Čemu onda ovaj članak? Ja sam tu da dam svoj skromni osvrt na PC verziju Red Dead Redemptiona 2 i da vam kažem po čemu je ona bolja od one na konzolama, unatoč činjenici što se u suštini radi o identičnoj igri. U skladu s tim, neću raditi osvrt na priču i gameplay. Za to imate Zoranovu recenziju igre na konzolama i većina toga što pročitate tamo vrijedi i za PC verziju.

Prije nego obrazložim zašto smatram kako je PC verzija igre daleko najbolja, odmah ću vas šokirati punim priznanjem: na konzoli ovu igru nikad nisam u potpunosti završio, unatoč tome što sam mišljenja kako se radi o jednoj od ponajboljih igara trenutne generacije. Znao sam kako će igra s vremenom doći na PC i kako je to platforma na kojoj ju želim iskusiti. Da budem jasniji, igranje igara na PC-u me totalno razmazilo – iz više razloga.

Ovo su samo neke od mojih misli za vrijeme igranja igre na PlayStationu:

  • “Zašto mu treba toliko vremena da se okrene?”
  • “Zašto je FPS pao tu, a ništa se ne događa na ekranu?”
  • “Moram li otvarati svaku policu?”
  • “Ček’, kojom kombinacijom tipki se to radi?”
  • “Zašto ovo izgleda tako dobro? Zamisli kako bi dobro izgledalo na PC-u.”
  • “Da bar ima nekakav Clint Eastwood skin.”

Ta pitanja i izjave doslovno sažimaju probleme koje sam imao s igrom i koje PC port promptno otklanja. Pod broj jedan, osjećaj kontrole. Da se razumijemo, volim ja konzole i igranje određenih igara na gamepadu, no preciznost i osjećaj kontrole koji imam koristeći miš i tipkovnicu osobno mi je nenadmašan. Po meni, navedeno instantno čini Red Dead Redemption 2 još zabavnijom igrom. Primjerice, dead eye više nije alat s kojim si povećavate preciznost nego način kojim si oružane okršaje činite atraktivnijima. Nadalje, kao i u GTA 5, pogled iz prvog lica uz pomoć miša i tipkovnice igru gotovo da pretvara u ultra-realistični western simulator gdje vas promjena perspektive ne zakida za preciznost u izvođenju gameplaya.

Uz sve navedeno, Red Dead Redemption 2 iznimno je kompleksan kada su u pitanju kontrole. Naime, igra ima svu silu mehanika i različitih setova kontrola za različite aktivnosti. Od hodanja, jahanja, vožnje brodova, u borbi, menijima, mini-igrama, itd. Ukratko, na PC-u su kontrole daleko pamtljivije, moguće ih je maksimalno prilagoditi, a uvijek imate i mogućnost dodavanja različitih makronaredbi. Konačni rezultat toga je da su sve, često spore, realizmu podređene animacije i segmenti gameplaya daleko podnošljiviji kada imate osjećaj da ih preciznije kontrolirate, neovisno o perspektivi kamere.

Pod broj dva – vizuali. Igrači na PC-u i na konzolama vječno vode bitke na temu je li grafika važna ako je gameplay dobar. Trebaju li vizuali biti na vrhu liste prioriteta? Definitivno ne. Jesu li šlag na tortu koji istu čini još boljom? Definitivno jesu. Red Dead Redemption 2 je već i na konzolama bio jedna od najljepših igara ove generacije, a nitko nije iznenađen što na PC-u on može izgledati još bolje. No, s dobrim razlogom kažem “može izgledati” jer bolji vizuali ovdje dolaze uz pozamašnu cijenu.

Prvo isprobavanje igre na 1440p rezoluciji te kombinaciji ultra i high postavki na svom PC-u s I7-7700k procesorom, 32GB rama i Nvidia 1080TI grafičkom karticom polučilo je rezultat od prosječno 58 FPS-a. Ne moram ni govoriti kako je navedeno oku daleko ugodnije od 30 FPS-a koje su konzole uspijevale isporučiti. Upravo ta glatkoća izvođenja dodatno poboljšava gameplay, a naročito napucavanje koje je znalo biti nespretno i tromo na konzolama zbog kombinacije realnih animacija i 30 FPS-a. Ipak,  moram reći kako mi je postignuti framerate pomalo podigao obrvu budući da se na spomenutoj konfiguraciji zaista rijetko susrećem s igrom koja se muči gurati stvari preko 60-FPS-a – osim ako pričamo o nekom early access užasu.

Ne čudi to zapravo budući da igra dolazi s jednim od najrealnijih grafičkih prikaza do danas. Priroda se naročito u određenim momentima približava fotorealizmu, a razina detalja zaista je neviđena. Povrh toga, PC verzija dolazi sa zvučnim poboljšanjima koja ionako lijepu igru čine još ljepšom. Framerate je otključan, rezolucija ide i do 4K, a tu je i HDR te podrška za više monitora i slično. PC verzija se hvali boljim i realističnijim osvjetljenjem, daleko oštrijim teksturama, te pogledima na okolinu koji mogu sezati u beskonačnost bez magle i drugih trikova kojima se konzole služe kako bi postigle bolje performanse. Ukupno, PC verzija ima čak 50(!) različitih postavki za prilagodbu grafike i poigravanje s istima može biti poprilično zahtjevan zadatak.

Neke od njih imat će jedva primjetan utjecaj na izgled i performanse igre, dok druge donose dramatične promjene. U svakom slučaju, imate dosta prostora za pronalazak zlatne kombinacije dobrih vizuala i glatkih performansi. U tom je pogledu svakako dobra vijest kako igra izgleda solidno čak i kada sve postavke smanjite na low, u tome slučaju najviše u oči bodu isprane teksture s daleko manje detalja.

Nema opcije za dinamičnu rezoluciju, ali kad sve ostalo propadne ima tu i opcija za njen upscale koja može značajno poboljšati performanse pod cijenu grafičke razlučivosti. Ako pak imate snage da sve odvrtite na high ili ultra, igra izgleda impresivno i njen svijet će vas požderati do te mjere da ćete kolege u školi ili na poslu početi pozdravljati sa “howdy partner”. Kad vam netko tko ne igra igre uleti u sobu i pita vas: „Koji to film gledaš?“, znate kako je to što igrate nešto uistinu posebno.

Moram spomenuti je kako sam ja valjda jedan od rijetkih sretnika koji nije iskusio gotovo niti jedan tehnički problem o kojima internet naširoko bruji od kada je igra izašla. Tu poglavito mislim pod probleme s Rockstar Launcherom, zamrzavanjem, izbacivanjem iz igre i slično. Ono što jesam doživio nekoliko puta je sporije učitavanja tekstura kod ulaska u igru i jedan slučaj gdje su titlovi izgubili vezu s onim što likovi pričaju.

I posljednja specifičnost PC verzije koja otklanja jednu od misli s početka, a koja je tek u povojima su dakako modifikacije. Zasada imamo tek nekolicinu trainera, mogućnost da zaigramo s bilo kojim modelom unutar igre i nekoliko drugih sitnica. Dakako, ja čekam taj Clint Eastwood skin, ali dopuštam da me moding zajednica iznenadi. Ako sam GTA 5 mogao zaigrati kao Thanos te izbrisati pola populacije Los Santosa, tko zna što me čeka na Divljem zapadu. Pljačkanje vlaka Tomice već se podrazumijeva.

Sve u svemu, Red Dead Redemption 2 na PC-u, kao i na konzolama gotovo da zahtjeva da u njega utonete. Igra često korača na tankoj granici između realizma i zabave te ako ste navikli na igre poput Assassin’s Creeda može vam se činiti bolno spor. Igrači koji ga po prvi put zaigraju na PC-u neće znati o čemu pričam budući da ta inačica igre tehničkim mogućnostima platforme ublažava problem tromosti i nedostatka preciznosti kontrola. Uz navedeno, vizualna poboljšanja i potencijal koji obećavaju modovi čine Red Dead Redemption 2 obaveznim štivom za sve ljubitelje igara otvorenog tipa, čak i ako niste ljubitelj kaubojske tematike. Nakon nekoliko sati s Red Dead Redemptionom 2, vjerojatno ćete to postati.

Označeno sa: ,

Komentari (79)

  • trulex

    13.11.2019 - 10:31

    Dobar osvrt i tako i je.

  • Agent

    13.11.2019 - 10:47

    “Ček’, kojom kombinacijom tipki se to radi?”, taj problem kod mene je često na konzolama xD

  • SanKa

    13.11.2019 - 10:47

    ma da ? ja posvuda slušam samo o problemima, da je igra tehnički kaos. loše optimizirana. ne provociram , neću ulaziti u kretenske rasprave pc vs konzola, samo kažem što sam čuo…svaka čast ako sve ide po špagi. u tom slučaju, bravo rockstar

    • Agent

      @SanKa, 13.11.2019 - 10:50

      A mislim da ima dosta tehničkih problema,ali možda dosta ovisi i kakve si sreće,jer često iste perfomanse i sve i jedan bude imao velikih problema a drugom sve radi savršeno.Ali riješit će oni to kroz 2 tjedna siguran sam.

    • Zoran Žalac

      @SanKa, 13.11.2019 - 10:53

      Neka su čudna odskakanja u pogledu amd vs nvidia, barem u mid-range segmentu nekakvom. Prema onome što sam vidio, radeon 580 je trenutno i do 40% efikasniji s ovom igrom nego geforce 1060, a to je kartica koju najviše PC igrača ima, ugrubo rečeno ako je vjerovati statistikama na Steamu. Definitivno nije nezahtjevno kako su prikazali u službenim zahtjevima, barem ako se očekuje 60 fps-a.

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 13.11.2019 - 15:33

      Ako je prebacis na Vulkan API AMD je dobar da..ma ima tu svega. Nije to lose optimizirano, zahtjevna je igra i ima milion postavki. U 1080p se da narediti i na slabijim konfama. Problem, odnosno puno veci zahtjevi dolaze u rezolucijama 1440p i 4k ali opet ovose o hrpi stvari. Iste grafe ali razlicitih proizvodjaca ponasaju se drasticno drugacije…a to je PC. Treba znati sloziti ili odabrati dobro konfu i komponente koje su medjusobno lijepo slazu. Nije PC samo nabacati komponente da su sto jace. 1440p i 60fpsa u ultra detaljima je super zahtjevno, ako se samo malo poigras sa fog/watter/mirror efektima, gasis FXAA i SMAA ako imas TAA upaljen, vec stvari idu na bolje. Ima pdlicnih testova i tutorijala na YTu kako izvuci max i zaista funkcioniraju. Moze se i kroz cfg file enejblati async i tu najvise profitiraju AMDove kartice, prestaju trzaji i igra bolje radi…masa je stvari koje se mogu tweakati, samo treba volje 🙂 . Kako su ljudi pricali prvi dan (ja nisam prvi dan mogao igrati) ja sam bio uvjeren da mogu zaboraviti 2k iznad 20fpsa, a na kraju u high/ultra sa par mediuma igra leti u 1440p

    • delight353

      @funky0308, 13.11.2019 - 17:03

      Sa GTX 1070 igra leti u 1440p pri high/ultra postavkama? Da nije ta 1070ka slucajno 1080ti? 😀 Salu na stranu; 1070 tesko izvlaci 1080p pri high/ultra postavkama. Barem ako je suditi po youtube videima. Ja sa 2060 super pri medium/high u 1080p tek imam finih 60+ fpsa. Naravno, ako podrazumijevas da “igra leti” znaci 60 fpsa.

    • funky0308

      @delight353, 13.11.2019 - 17:11

      Kao sto rekoh, s pravilim postavljanjem postavki, razlike su zaista nevjerojatne. Maloprije u komentaru sam rekao, neke postavke na konzolama toliko su nisko bile postavljene da za njih ni ne postoji postavka u PC verziji, a da postoji bila bi very low. RS je znao sto smanjiti , a sto pojacati i sto se vidi. Posto PC verzija ima 50ak opcija, a vecina trazi restart ja koristim ovakve kanale i videe koji stvarno imaju smisla. Meni su recimo teksture na uktra postavci jer je razlika izmedju ultra i mediuma samo 4% na performanse sto je nebitna razlika, dok kod skidanja volumetrijskih postavki samo na medium dobijes i do 40% bolje performanse. Baci pogled na video i probaj promjeniti postavke. Razliku neces vidjeti 100% ali ces dobiti minumum 15ak FPSa sto stvarno nije malo

    • funky0308

      @delight353, 13.11.2019 - 17:12

      I da…ne radi mi u 60 fpsa. 52 je max. Prosjek 48

    • hrga007

      @SanKa, 13.11.2019 - 11:24

      Evo ja ni jednog problema kombinaciji fx6300 i 1060 3gb. Vec sam utuko preko 40 sati a igra je tek tjedan dana vani. Ako imas volje istrazivat koje postavke daju najbolji “bang for the buck” itekako mozes dobiti i solidne fpse i predivnu grafiku.

  • funky0308

    13.11.2019 - 11:28

    Ne stignem sve procitati sada pa sam preletio po tekstu i slicnog smo razmisljanja. Ni ja je nisam zavrsio na PS4 i nije me nista posebno odusevila ali rekao sam sam sebi da ako ikada izadje na PCu igram obavezno i to je bio pun pogodak. Navikao sam igrati na PCu i tu imam svoj mir. Igra mi je deset puta zanimljivija i bolja, a o izvodjenju same igre i izgledu da i ne govorim. Grafa je puno bolja iako sam jos na 1070GTX ali razvlacim igru i igram side questove, lovim i bauljam samo da pricekam da stigne RTX2070 da vidim igru u punom sjaju u ultra detaljima. Ne samo da je igra puno lijepsa nego je i brza, lik se brze krece i okrece i sve mi je bolje. Dead eye s misem je savrsena fora i kontroler je tu meni bio velika smetnja, pogotovo kada sam na konju. Sada se borim protiv 5-6 konjanika koji me napadaju bez ikakvih problema, na PS4 su me rokali ko budalu 🙂 – ukratko, odlicno sto je dosla na PC 🙂

    • The_Miks

      @funky0308, 13.11.2019 - 15:00

      I ja tako, doduse zavrsio sam ju na ps4 ali mi je bila tek solidna radi losih kontrola….sada mi je vrhunska…

  • erfatih26

    13.11.2019 - 12:26

    Strix RTX 2080 TI / ULTRA 2K 60+FPS / znači čisto savršenstvo! Nemam riječi!

  • HarrieGamez

    13.11.2019 - 12:43

    Zasto ja sa R9 3900x / Strix RTX 2080 S / 16GB RAM 3200mhz ne mogu na ULTRA postavkama u 1080P Rezoluciji izvuci vise od 60 frame-a? I to nekad padne na 40.. Bukv da ne pomisljam na 2K ili 4K..

    • funky0308

      @HarrieGamez, 13.11.2019 - 15:15

      Nemojze kupovati Strix i sl pizdarije, kupuj Gainwarda, Asusa ili Nvidiu. Jbte ja sa 1070 imam bolje performanse (Phoenix GS 8GB) nego ti sa RTX2080?! Svasta…jbte i to sa starim 4790K i7, clockanog svega 10%, 30GB RAMa i SSDom. 1440p u 50ak fpsa ide. Bas me zanima kako ce raditi kada stigne RTX2070. Uzimam Asus ROG ili Gainward GS i sumnjam da ce biti ispod 60fpsa u ultra detaljima. BTW, smanji neke stvari s ultra na high. Mirror i vodu vozes staviti na medium i neces izgubiti vizualno nista, a dobijes i do 30-40% boosta. Imas odlicnih videa na YTu da ne morss kombinirati sam, previse je kombinacija

    • HarrieGamez

      @funky0308, 13.11.2019 - 16:46

      Pa sta je Strix nego isto sto je i ROG?

    • funky0308

      @HarrieGamez, 13.11.2019 - 17:27

      Vidjam u zadnje vrijeme Strix jer trazim karticu ali pojma nisam imao da je to Asus..nisam nista da ju hvale ili spominju ali OK, moj propust

    • Drunkenstein

      @funky0308, 13.11.2019 - 16:56

      Strix je Asus Rog, inače precijenjen podbrend precijenjenog brenda, plaća se ime. Koliko vidin, on većinom dostiže 60 FPS-a na 1080p/komplet ultra, no želi imat više od toga, dok ti imaš oko 50 FPS-a na 1440p/medium-high-ultra. Tako da baš i nemaš bolji performans od njega. Postavi i ti na 1080p/sve ultra pa usporedi, vjerojatno bi ostvario 45-50 FPS-a.

    • funky0308

      @Drunkenstein, 13.11.2019 - 17:23

      OK, stima za Strinx ali usporedjujemo GTX1070 u 1440p i RTX2080 u 1080p…nesto tu nece stimati. Nema teorije da ovakva konf ne moze izvuci ovo kao iz sale u 1080p, nikakve teorije nema i nesto njemu drugo tu nece stimati. Jbte ja sam na i7 4790k 1150lga?!, grafa je 1070 pa imam 50ak fpsa u 1440p (pogledaj kako izgleda na YT, isto je funky0308 ime). Treba se poigrati postavkama i vidjeti u cemu je problem.

    • marko1106

      @funky0308, 13.11.2019 - 17:39

      izgleda odlicno na pc-u sto jest jest…. igram trenutno na ps4 i vidi se ogromna razlika. A da ne pricam o fps-u. Prodat ce onu tu istu igricu i na ps5 pazi sta ti ja kazem samo poboljsanju. Znaju uzeti pare

    • funky0308

      @marko1106, 13.11.2019 - 17:41

      Hoce sigurno..ne vezano uz prodaju, nesto se prica da je novi patch (nisam ga jos instalirao) sjebe igru jos vise. Toga se i bojim. Vidim da ljudi s RTXicama imaju problema, a ppaniram je uzeti oa da se ne zaletim, a igrea jos losije radi. OK, ne uzima se grafa samo radi jedne igre ali ovo je najsvijezije jbga

    • delight353

      @HarrieGamez, 13.11.2019 - 17:06

      Koji API koristis? Vulkan, ili DX12? RTXice bolje rade, navodno, na DX12, ali meni se igra crasha, pa zato koristim Vulkan. DX12 vise utilizira procesor.

    • funky0308

      @delight353, 13.11.2019 - 17:24

      Ali da je crash u pitanju samo…lik ne moze u 1080p sa RTX2080 izvuci 60fpsa ?! To gura i 2k u 60fpsa

    • Drunkenstein

      @funky0308, 13.11.2019 - 20:26

      Reka je da ne može izvuć višeod 60, šta bi značilo da redovno ipak ima 60. Kod njega je sve postavljeno na ultra, dok je kod tebe podosta toga postavljeno na high i ponešto na medium. Može bit da on na 1080p koristi i viši anti-aliasing od tebe na 1440p. To sve skupa možebitno kompenzira razliku u rezoluciji između vas, a možda padne i zahtjevnije na performans od te razlike u rezoluciji. Osim toga, on također ostvaruje i 10 FPS-a više od tebe, šta inače nije puno, ali kod ove igre je to poprilično velika razlika s obzirom na zahtjevnost i moguću slabiju optimizaciju. Možemo jedino bit sigurni tako da i ti postaviš ultra/1080p i jednaki anti-aliasing.

    • HarrieGamez

      @Drunkenstein, 13.11.2019 - 23:27

      Anti-Aliasing stoji na ON, FXAA na HIGH, MSAA I TSAA OFF..

    • funky0308

      @HarrieGamez, 14.11.2019 - 17:37

      I upravu tu su se meni i dogadjali problemi. Svi savjetuju AA na ON FXAA na OFF, MSAA na OFF a TSAA i do kraja ako je dobra kartica. Govorim na pamet, nisam kuci ali znam da su to zadnje tri postavke u prvom dijelu postavki i da zadnju i predzadnju treba iskljuciti a prvu od te zadnje tri raspali do kraja pa resetiraj igru i probaj

    • funky0308

      @Drunkenstein, 14.11.2019 - 17:36

      Probati cu svakako ali svakako je razlika prevelika u snazi hardwarea da bi ovo bilo normalno. U medjuvremenu se oglasio i Rockstar i kazu da je problem u driverima i da rijesavaju problem s Nvidiom. Ocito je razlog upravo u RTXicama. Poletiti ce to uskoro 🙂 … na RTX2080 to mora raditi i izgledati savrseno (makar i Strix bio hahahaha…bas sam se prosrao ali dobro, dogodi se, jbga 🙂 )

    • PsiHoGujaR

      @funky0308, 03.12.2019 - 08:43

      Ne mogu ni ja.
      Nekako mi sve trzavo i lag :/
      2080+9700k 5ghz+ 32gb+ samsung 970 evo plus :s

    • op_maniak

      @delight353, 14.11.2019 - 09:02

      Amd i NVIDIA kartice rade isto ma vulkanu i dx12 nije sa amd rade losije a NVIDIA bolje na dx12…jedina razlika je u tome da dx12 vise crrasha i ima bolji 1% low dok vulkan je stabilniji i ima veci avg fps.

  • p3rocro

    13.11.2019 - 12:54

    Overrated igra, imam ju na xbox one vec godinu dana i vucem se i tjeram se da ju zavrsim. Prespora, linearna igra sa losim kontrolama.

    • Agent

      @p3rocro, 13.11.2019 - 14:06

      Da,al na PC je bolje napravljeno i veći užitak igrat.Zato ja nisam kupio igru na PS4, nego sam samo posudio od susjeda,pa sad uzeo na PC-u

    • rsye

      @p3rocro, 13.11.2019 - 14:15

      Igra je sve samo ne linearna, jesi siguran da si na dobrom clanku?

    • vragec25cro

      @rsye, 13.11.2019 - 19:38

      Linearne su misije,kao u Gta 5

    • rsye

      @vragec25cro, 13.11.2019 - 21:05

      Koja onda igra po tebi nije linearna?

    • vragec25cro

      @rsye, 14.11.2019 - 06:31

      “Linearne su misije,kao u gta 5”.Gdje ja kažem da igra linearna?Ve¢ kad pitaš koje nisu linearne:Ark,minecraft,svaki drugi rpg gdje netrebaš raditi odmah main quest ¢im ga dobiješ,doku rdr 2 i gta 5 kad dobiješ glavni zadatak odmah moraš i¢i na njega.Razni simulatori i somulacije isto nisu linearni,multiplayer žanr cijeli nije linearan 🙂

    • rsye

      @vragec25cro, 14.11.2019 - 14:47

      Ark nije linearan? Hahaha. Pa naravno da u rpgevima ne trebas odmah raditi main quest, zato to i je rpg. Ajde jos bih i prihvatio taj argument da je rdr2 rpg, ali nije. Znaci svaka igra koja nije rpg (i mc i ark) je linearna?

    • vragec25cro

      @rsye, 14.11.2019 - 16:28

      Kako prvo naučiti čitati s razumjevanjem:”“Linearne su misije,kao u gta 5”.Gdje ja kažem da igra linearna?Ve¢ kad pitaš koje nisu linearne:Ark,minecraft,svaki drugi rpg gdje netrebaš raditi odmah main quest ¢im ga dobiješ”.Znači linearne su misije,a ne igra.Nigdje nisam spomenuo da je igra linearna.Znači “svaki drugi rpg gdje netrebaš raditi odmah main quest ¢im ga dobiješ”. Gdje sam ja spomenu da ako igra nije rpg da je linearna?Rekao skoro svaki drugi rpg NIJE linearan,a Ark i Mc spomenuo uz primjer nelinearnih igara pošto si pitao.Znači da si još prvi moj komentar pročitao s razumjevanjem ja ne bih sad trebao ovdje objašnjavati tolko 🙂

    • funky0308

      @rsye, 14.11.2019 - 17:46

      Sto tebi nije jasno tu? U RDRu kada ti da misiju makne sve ostalo. To nije linearno?!. Witcher nije linearan, Division nije linearan, nije ni Ghost Recon i hrpa drugoh igara, dobro ti kaze covjek

    • Taypan

      @rsye, 14.11.2019 - 11:22

      Red Dead Redemption 2 linearna igra! Jos samo da cujem da je Majkl Dzordan osvajao prstenove u tenisu a ne kosarci…

    • vragec25cro

      @Taypan, 14.11.2019 - 16:29

      Linearne su misije,kao u Gta 5.

    • rsye

      @vragec25cro, 14.11.2019 - 18:11

      Ocito ne mislis na linearnost na koju ja mislim. A i ne mogu te skuziti sa tom nekom tvojom posebnom gramatikom.

    • vragec25cro

      @rsye, 14.11.2019 - 19:12

      Mislim kako sam napisao još prvi komentar:”Linearne su misije,kao u Gta 5.”.Ja sam naprimjer više vremena potrošio u istraživanju i glupiranju nego po misijama,i zato mi trebalo 4 dana da završim uvodni dio prije Valentine 🙂

    • SanKa

      @rsye, 14.11.2019 - 09:58

      tako mozes reci da je svaka igra linearna…raznovrsnost postoji

    • funky0308

      @SanKa, 14.11.2019 - 17:44

      Haha…pa da. Ako pratis samo glavnu pricu onda je svaka igra linearna ali dobro kaze Veblar, nije klasican otvoreni svijet gdje biras s koje strane ces rijesavati misije. Malo tu linearnost razbijaju side questovi ali daleko je to od koncepta jednog Witchera recimo. Nema grananja price niti mozes odabrati smijer pa se vratiti na ono sto si preskocio. Mnogima je bas to i zasmetalo, Rockstar kao da se nije mogao odluciti sto ce raditi pa su napravili nesto izmedju. Otvoreni svijet u kojemu moras ukrasti tocno odredjenu kociju i sakriti je u tocno odredjeni grm inace se misija ne pokrece. To bas i nisu odlike otvorenog svijeta ali Ok.. drzi vodu u RDRu

    • funky0308

      @SanKa, 14.11.2019 - 17:45

      Napisao sam komentar i sada vidim da si gotovo isto napisao i ti…jbga. ali dobro, slazemo se makar 🙂

    • funky0308

      @rsye, 14.11.2019 - 17:40

      Linearna je, nego sto ali sve igre koje imaju pricu su linearne na neki nacin 🙂 … u pravu si i ti i on. Ako ces pratiti pricu onda igra mora biti linearna, odnosno dozivljaj igranja, ne igra. Ovo sto ti kazes stoji, ne moras je igrati na taj, linearni nacin. Idi lovi, igraj side questove i sto drugih cuda (cjepaj drva haha)… nije to linearnost kao u igrama tipa Heavy Rain – to je sigurno ali kazem, ako hocemo pricu u igru i ako pratimo samo glavnu pricu, onda je to linearno 🙂

    • The_Miks

      @p3rocro, 13.11.2019 - 15:01

      Meni je brzina odlicna jedino su mi kontrole bile lose na ps4 (kao i obicno) ali M+K na PCu to popravlja

  • dukicas

    13.11.2019 - 13:16

    Sve se slažem. Jedino mi deo oko otvaranja polica nije jasan, pa to je vaqda isto i na računarima kao i na konzolama?

    • Hrvoje Smoljić

      @dukicas, 13.11.2019 - 13:29

      Ma i tu sam aludirao na sporost lootanja koje je po meni fora prvih 20-tak puta na račun realizma, a onda postane zamorno. To su tipa u No Man’s Skyu modom sredili da umjesto držanja tipke 3 sekunde možeš lootati klikom ili prelaskom preko resursa.

  • Mihael5555

    13.11.2019 - 13:57

    Meni uopce ne radi na PC zbog prostog razloga da nije izaso crack

  • Saren

    13.11.2019 - 14:09

    Jos da se da na 2k natjerat da radi u 60 fps-a, a ne da me forsira u 34 i ne ide dalje od toga kud divote. Ovako cekam na Rockstar da poprave svoje propuste…. Traljavo i aljkavo odradjen posao i to je jedini dio za sad koji me poprilicno razocarao. Prvo nisam mogao uopce u igru bez obzira sto ucinio, a kad sam konacno uspio u igru, sad bilo koji setting od low do high sa moderate (i bez njih) kolicinom detalja nemogu izvuci vise od 34 fps-a ko da je sve lockano, ma sto god probao. I to na hardveru nabavljenom lani. Eh, ajd imam strpljenja jos, popravit ce se i to valjda.

    • funky0308

      @Saren, 13.11.2019 - 15:10

      Na cemu igras? Ako ja sa i7 i 1070 mogu igru vrtiti u 52fpsa s max padom do 48fpsa, onda ne bi bas pricao o losoj optimiziranosti nego o velikoj zahtjevnosti. Igru obavezno stavi na SSD. Ja nemam apsolutno nikakvih problema, cak ni ove sitnice koje Hrvoje navodi, titlovi i sl male sitnice. Igra radi savrseno ali je i zahtjevna. Sto se tice rusenje igre i tih problema, to se na nekim konfama iz nekog razloga dogadja. Ista stvar je bila i sa Batman AK. Meni je radila savrseno, dok je drugi ni polrenuti nisu mogli. Izgleda imam srece. 1070 i i7 su odlicna kombinacija, uz hrpetinu RAMa i SSD nevjerojatno je zapravo koliko dobro izvodi igre. (Igram u 1440p)

    • Saren

      @funky0308, 13.11.2019 - 15:47

      Igra je na SSD-u a moje specifikacije imas na mom profilu tu na HCL-u. Prema tome ako mogu bilo koji novi naslov vrtit sa 60+ fps-a sa umjerenom kolicinom detalja (jer stvarno ne pretjerujem sa grafickim settinzima) onda ocekujem da se igra normalno i ponasa. Ovdje to nije slucaj. Kao i tebi, i meni je Arkham Knight radio ok, ispocetka sporo kao i RDR2 no kasnije kad se sve popeglalo – dosta dobro pa i preko 60 fps-a. Ovdje kako rekoh igru natjerat na to ni za zivu glavu. Imali su prilike nauciti na primjeru GTA V i on je imao probleme doduse, no sve se to kasnije ispeglalo. Tako da ocekujem isto i od RDR2 jer stvarno nezelim igrati igru kao slideshow na konfi za koju pouzdano znam da mogu igrati bilo koji novi naslov i vise nego solidno.

    • funky0308

      @Saren, 13.11.2019 - 16:45

      Odi na YT kanal kod mene (funky0308) i vidi kako izgleda kod mene i kako se vrti. Rafi odlicno. Mora jos to bolje i uz malo poliranja mozda neke stvari postanu bolje ali sumnjam da se tu ista puno moze napraviti po pitanju optimizacije. Igra je zahtjevna i to je to. To sto je eadjena na engineu GTA V ne znaci da je igrq ista. Puno je ovdje vise detalja, teksture su bolje i slicno. BTW, teksture slobodno drzi na ultra, ne mijenja se nista stavio ih na medium ili ultra. S ostalima se da poigrati da budu bolje performanse. Baci pogled na ovaj vide. Ima i prvi dio pa probaj i do njega doci. Ja uvijek njih pratim i podesim settingse i stvarno je jednostavnije nego miksati i resetirati 700 puta igru.
      Postavke RDR2

    • funky0308

      @Saren, 13.11.2019 - 17:06

      Ne znam..gledam sada konfu i sve skupa nema smisla ali u tome i je fora, negdje igra jednostavno ne radi kako treba i to je stvarno cudno. Nije ovo ni prva ni zadnja igra gdje sam ja sa slabijom i to dosta slabijom (kod tebe je samo grafa duplo bolja) konfom vrtio neku igru bolje od ljudi kod kojih mora letiti. Ispadne da lazem l sto bi stvarno bilo smijesno u mojim godinama) 🙂 ali eto i na Batman aK i na ovoj igri se bas to pokazuje. Nesto stvara problem dalje, a sto je to tocno, nitko za sada ne zna. To je igra ispred svog vremena i tek ce neke iduce generacije CPUa i GPUa moci ovo vrtiti u 4k i 100+ FPSa i to ce morati izgledati fantasticno. Neka rijese probleme koji su prisutni i kod tebe, a ostalo ce na nekom buducem hardareu raditi jos bolje. Igra u 1080 na mediumu je otprilike ono sto su vrtile konzole i toga treba biti svjestan. Po nekim analizama (YouTube) ispada da su neke postavke bile toliko nisko postavljene na konzolama da ni nema opcije na PCu. Da je ima bila bi really low, a mozda i ispod. Samo, RockStar je tocno znao sto koze smanjiti do kraja, a gdje odvrnuti i pokazati igru. PCi vrte high i ultra koji stvsrno, u 2k i 4k, izgleda kao da gledas film u visokoj rezoluciji… za to treba hardwarea

    • Saren

      @funky0308, 13.11.2019 - 17:57

      Ma znam, ali kuzis neide mi u glavu zasto i sto se dogadja konstatno kod mene sa tom igrom. Evo dobio nedavno i novi CoD i novi Outer Worlds of frenda, a sutra i novi Jedi Fallen Order i za sada sve radi i leti sasvim i vise nego solidno sa poprilicnom kolicinom detalja u obje igre (Fallen Order nemogu jos testirati dok ne izadje), ono fakat ne pretjerujem i ne trazim neznam 300+ fpsa, ali ono da me nesto koci da idem dalje od 34 fps-a stvarno ne razumijem. Tako da se nadam da sto god Rockstar sprema dalje ce se i to rijesit kako si rekao. Znam i za ovo sto mislis za Batman AK, kod nekih mojih frendova je to bilo slicno kao sto je kod mene sada slucaj za RDR2 (tada sam jos imao stariji komp pa je radilo ok). Vidim da je Nvidia izbacila nove drivere pa ima nesto oko RDR2-a pa cu pokusati i to cist da vidim dali se ista promijenilo mada ne pridajem previse optimizma tome dok kako kazem ne dodje neki novih patch od Rockstara, a vidim da je vani i novi Bios za moju plocu doduse namijenjen 3x seriji Ryzen CPU-a tako da sumnjam da u tom update-u ima nesto za moju plocu ali pokusat cu i to kao i novi Windows 1909 update koji je izasao danas. Tako da hvala ti na trudu i vremenu i pomoci Funky.

    • funky0308

      @Saren, 13.11.2019 - 18:18

      Cudne se stvari dogadjaju. Covjek tu u komentarima sa 2080RTX ne moze u 1080p vrtiti igru kako treba. OK, nije samo grafa bitma ali i ostale komponente nisu ni malo lose. Nesto su sjebali samo, izgleda da ni oni ne kuze gdje je zapelo. Izbace sinoc patch i dodaju online sadrzaj?! Pa jebemu valja prvo igru popravljas. Samo da ne bude slucaj kao sa Batmano AK da jednostavno dignu ruke od svega. Ne kuzim zasto sute?! Problem ocito postoji. Ali ajde sto se crasha, to ce popraviti ali zasto lose radi na nekim konfama na kojima bas mora raditi?? Ja DX12 nisam ni probao. Na Vulkanu mi super radi (u rangu ocekivanog za snagu PCa) i ne planiram ni testirati DX

    • Saren

      @funky0308, 13.11.2019 - 19:21

      Ja jos uvijek niti nemogu na DX12 xD Igra se crasha, tako da mi ostaje (za sad) samo Vulkan kao i tebi. Ali da, ni ja ne kuzim zasto se to dogadja. No vidjet cemo, kako sam rekao ni GTA V nije blistao ispocetka pa se kasnije optimizirao kako treba, tako da ostaje nam za vidjeti.

    • funky0308

      @Saren, 14.11.2019 - 17:52

      Pokrenuli su se, popraviti ce oni to. Znaju u cemu je problem i rijesavaju…idemo mi za to vrijeme na SW, taman dok poprave RDR2. Ali stvarno igra izgleda savrseno lijepo. Jos 50, 60fpsa, tko koliko moze navuci daje na brzini i okretnosti, nisanjenju i pucanju i puno je bolje na PCu igrati. Barem meni. Bas mi je spora bila na PS4 i imao sam velikih problema u vecim gradovima s fpsom. Malo si smanji i osvjetljenje. Navodno preko dana nije problem ali po noci, kada postoji p uno izvora svijetlosti igra trosi i do 40% vise resursa, odnosno, smanjivanjem na high ili medium dobijes i do 40ak% boosta, a stvarno nisam uspio vidjeti neku vecu razliku u osvjetljenju

    • delight353

      @Saren, 13.11.2019 - 17:17

      Ja vjerujem da je igra za k optimizirana. Odlican video/clanak je napravila ekipa iz “Hardware unboxed” na Youtube. Jasno su pokazali chart o udaru na performanse za svaku graficku opciju. Mislim da je iz nje puno toga jasno. Igra je lijepa, nema se sto prigovoriti, ali nesto ne valja kada i moderne RTXice, ili RXice imaju problema sa 60+ na ultra postavkama. Onako; to su gpu koje su izasle ove godine… Nough said.

    • Saren

      @Saren, 13.11.2019 - 17:58

      Hvala i tebi Veblar na vremenu i trudu, pogledat cu sto nude pa pokusati nesto iskusati mozda sto proradi od svega navedenog + ovi gore spomenuti update-i.

    • delight353

      @Saren, 13.11.2019 - 19:56

      Moji prijedlozi su ti: flash BIOSa na najnoviju inacicu, najnoviji driveri za gpu (ako ooet ne valja, napravi roll back na inacicu prije RDR2 game ready drivera), nvidia control panel – maximum performance pod power managment, ugasi afterburner, ili koji drugi program za monitoring ako je ukljucen, ugasi vsync (osim ako imas gsync), vidi u postavkama na koliki refresh rate ti je igra postavljena (iako sumnjam da to vec nisi iskusao).

    • delight353

      @funky0308, 13.11.2019 - 17:09

      Aha! Tu vidim koliko fpsa imas. Zanemari gornji komentar. 😛

  • crolink07

    13.11.2019 - 14:13

    Hoće li biti recenzija za PC?
    Ako je za konzole ocijenjena 95/100 onda ovo ne može biti manje od 120/100.

    • rsye

      @crolink07, 13.11.2019 - 14:17

      Zasto? Pa to je jos uvijek ista igra, samo sa vecim fps-om i boljom grafikom. Ocjena je ista

    • crolink07

      @rsye, 13.11.2019 - 14:45

      Kako može biti ista s većim fps-om i boljom grafikom? Imam prijateljicu koja je donedavno bila osmica i nakon povećanja cica i guzice sad je čista desetka.Iako ni 8 nije loše.

    • Agent

      @crolink07, 13.11.2019 - 15:38

      na PC je 98,a na konzolama je trebala biti oko 90 (po meni)

    • crolink07

      @Agent, 13.11.2019 - 15:50

      Samo 98? Onda što sam odigrao na četvorci neka na tome i ostane.Mislio sam igri ponovo dati šansu ako ovdje dobije 120/100.?

    • Agent

      @crolink07, 13.11.2019 - 15:57

      Dok ne naprave fixeve,a onda bi moglo biti po tvojem xD

    • rsye

      @crolink07, 13.11.2019 - 17:45

      Eh sad, to i nije tocno. Recimo ovaj primjer sa tvojom prijateljicom, netko tko voli “cice” i guzicu od metar i pol ce biti sretan, dok netko tko voli prirodno nece. Isto tako i sa fps-om i boljom grafikom, netko tko se ne ponasa kao dijete od 5 godina ce “pretrpiti” taj uzasno strasan fps i uzasnu grafiku te ce dati istu ocjenu na pcu. Znaci, igra sa ocjenom 60 na pleju ce imati 85 na pcu? Nemoj me zezat

    • crolink07

      @rsye, 13.11.2019 - 19:02

      Ne poznaješ moju prijateljicu. Bila je pomalo naporna i dosadna dok je bila osmica a i sada je kao desetka.

    • The_Miks

      @rsye, 13.11.2019 - 15:03

      I daleko, daleko boljim kontrolama

  • Smike

    13.11.2019 - 15:16

    Meni ovakvi tekstovi idu na živce iskreno. Ja sam do nedavno bio veliki fan pc gaminga i krvnički sam se borio za prava pc igraca. Normala ja da je igra bolja na pc-u koji košta hiljade eura. Ja od kad sam nabavio ps4 ne palim PC. Upalim tv ogromni,naravno gampad u ruke i igraj sa kauca. Kod pc mi j3 na živce islo svako malo nešto šteka, molim Boga da nova igra može na mom kompu. Ovako se ne sikiram kupim igru i igram. Grafika u Uncharted 4 je ravna svakoj grafici sa pca

  • tree_boa22

    13.11.2019 - 18:05

    Vidjet cemo kakva je kad dode na Steam 🙂

  • Taypan

    13.11.2019 - 23:11

    Genijalna igra ali sranje… Genijalna zbog milijardu stvari i jos toliko koje nudi a sranje zbog svog na silu plasiranog realizma koji opet nije reazlizam u tolikoj mjeri. Prdi mi vec par mjeseci na disku, i ne palim je na konzoli… Na PCu cu ga skinuti samo da vidim koliko mi komp moze nista vise

  • dandelion

    14.11.2019 - 09:44

    kravlje vime na 4K izgleda nevjerojatno i muženje pri brzini od 60 fps-a je fantastično iskustvo,mlijeko štrca na sve strane
    na PS4 mi je u prosjeku trebalo od točke A do B jahati 600 sekundi a sada na svom nuklearnom PC-u obavim to za samo 10 minuta

  • PuzzLe ShocK

    14.11.2019 - 17:45

    Odličan osvrt!
    Ni ja nisam imao nikakvih problema sa pre-downloadom i pokretanjem igre.
    Jedini problem koji sam imao je taj što rockstar launcher store nije dozvoljen u BiH, pa sam morao uzimati neki nizozemski IP da bih kupio igru.
    Story sam tek započeo, te počeo igrati online i tako je i ostalo, nisam više ni ušao u SP.
    Još je bolje ako imate drugove s kojima ćete igrati, ja nažalost igram samo s jednim, jer je igra skupa za naše standarde, ne zna R da su ovdje plate malo veće od pune cijene igre :r

  • ilfenomeno11

    30.12.2019 - 11:48

    na PS4 Pro 100 FPS-a 4k bez problema

  • Jokerhere

    14.02.2020 - 16:54

    Krenuo i bas lijepo se uzivio kad poce da puca. Kad ce novi patch? Stalno isti error, a taman sam stavio jednome dinamit na farmu svinja?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?