HCL.HR

Recenzija

Red Dead Redemption 2

SINOVI ANARHIJE

Zoran Žalac

Tijekom jedne razmjene lovačkih priča i sitnih mudrosti u Red Dead Redemptionu 2 može se čuti upečatljiva misao koja glasi: „You don’t get to live a bad life and have good things happen to you.“ Ta je poruka možda na tragu istine, ali virtualni svijet ove igre dopušta upravo suprotno. U njemu vodite život prožet nasiljem i nanošenjem štete, a istovremeno vam se događaju dobre stvari. Ma što dobre – događaju se neke od najljepših stvari u modernom gamingu.

Sjećate li se GTA: San Andreasa i onih dana kad ste Groove Street poznavali bolje nego svoj džep? Mnogi će igrači danas reći kako je ta igra imala „ono nešto“ što Rockstar kasnije nije uspio ponoviti u novijim nastavcima GTA serijala. Ako ste takvog uvjerenja, mislim da bi vam Red Dead Redemption 2 mogao pružiti vrlo sličnu razinu povezanosti s virtualnim svijetom kao i stari San Andreas. Razlog za to leži u fokusiranosti igre na koncept bande kakav u Rockstarovim naslovima nismo vidjeli već 14 godina (The Lost and the Damned ne računamo kao zasebnu igru).

DOK JEDNOM NE SMRKNE, DRUGOM NE SVANE

Red Dead Redemption 2 donosi nam baladu o razbojničkoj bandi Dutcha van der Lindea, ispričanu kroz oči Arthura Morgana, Dutchovog glavnog pomoćnika. Radnja je kronološki smještena prije događanja prvog RDR-a, u vrijeme kada Divlji Zapad postaje ukroćen zahvaljujući industrijalizaciji i institucionalizaciji. Priča je to o skupini ljudi koja se opire promjenama 20. stoljeća i nastoji se kriminalnim radnjama izmigoljiti do idealizirane slobode.

Bandu čini tridesetak ljudi, što vam se u početku može činiti kao previše – jer tko će ih sve zapamtiti. Imate Hoseu, Micaha, Charlesa, Billa, Lennyja, Javiera, Seana, pijanog svećenika, lijenog parazita, debelog kuhara i hrpu drugih lica. Međutim, svaki od tih likova po nečemu je specifičan, a kroz igru ćete imati priliku da se sa svima dobro upoznate. Neki će vas pratiti na misijama, neki će vas zaustaviti u kampu, a iako glavni lik s njima ima već uspostavljene odnose, vi kao igrač možete birati hoćete li biti dobri prema njima ili ćete se svađati.

Vašu bandu čini tridesetak ljudi, što vam u početku može biti previše, ali bez brige – svi su likovi posebni i vrlo lako se pamte.

Ako ste igrali prethodni RDR, onda otprilike znate što se dogodilo s Dutchom i njegovom bandom, a ovdje doznajete kako je i zašto do toga došlo. Vidjet ćete kako se likovi mijenjaju s vremenom i kako se nose s rastućim pritiskom. Najbolje je to predočeno u odnosu Dutcha i Arthura, tvrdokornih odmetnika koji znaju da je njihovo vrijeme prošlo, ali to prihvaćaju na različite načine.

Usudio bih se reći da je Arthur do sada najrazrađeniji lik u Rockstarovim igrama, pogotovo u drugoj polovici priče. On sva zbivanja bilježi u svom dnevniku, a nakon ključnih misija daje i svoj komentar o situaciji kroz kratku animaciju (ala Life is Strange). Ti su segmenti povremeno popraćeni Arthurovim snovima, a snovi su ispunjeni simbolikom.

Postoji jedna predivna scena kad se Arthurov san ispreplete sa stvarnošću, ali tu nažalost moram stati da vam nešto ne spoilam. Umjesto toga reći ću da veliku zaslugu za ovako dobro ostvarenog lika ima glasovna gluma. Arthur glasom prenosi svoju goropadnost i ciničnost, te uz Dutcha dominira svakom scenom u kojoj se nalazi.

Protagonist Arthur Morgan do sada je najrazrađeniji lik u Rockstarovim igrama, pogotovo u drugoj polovici priče.

Ton priče najvećim je dijelom tmuran pa ne očekujte mnogo humora. Pozdravljam to jer konzistentnost ugođaja dobro oslikava problematičnu situaciju bande te drži napetost i pokraj činjenice da za neke likove znate kako neće umrijeti kad su u opasnosti jer se kasnije pojavljuju u prvom RDR-u. U konačnici, sumorna atmosfera uspješno vodi priču prema njezinoj poanti, ostavljajući igrača s dragocjenim uspomenama.

Moj vam je savjet da se maksimalno posvetite članovima bande ako priču Red Dead Redemptiona 2 želite doživjeti na pravilan način. Družite se redovito sa svim likovima i izvan glavnih misija; idite s njima u lov, na pljačke, igrajte poker, domine i sl.; na taj ćete način izvući najviše iz ove priče o zajedništvu.

Oslonite li se samo na glavne misije, čeka vas poznati Rockstarov način prezentiranja priče. Bez obzira na to što ovo nije GTA, format naracije je isti te se većina dijaloga odvija u pokretu, odnosno na putu do zadatka. Ako vam se takav format ne sviđa i ne volite slušati hrpu dijaloga dok upravljate konjem, bolje da odmah odustanete jer već u prvih sat vremena igre morate slušati otprilike četrdesetak minuta stalnog blebetanja.

Već u prvih sat vremena igre morate slušati otprilike četrdesetak minuta stalnog blebetanja.

Ponekad je to zamorno, ali je u RDR-u 2 ipak malo zanimljivije nego u GTA igrama jer povremeno možete odabrati o čemu želite pričati sa svojim sugovornicima. Također, ako vam se ne da stalno jahati, RDR 2 možete pustiti da se igra sam od sebe jer kad se prilikom jahanja prebacite u tzv. cinematic kameru, konj automatski slijedi put do destinacije pa praktički možete odložiti gamepad i navaliti na grickalice. Vjerujem da će nekome ovakvo što zvučati nečuveno jer zašto dati 60 eura da bi se igra igrala sama od sebe. No, radi se o korisnoj opciji, pogotovo jer je jahanje najčešće jedina metoda putovanja, a nakon tridesetak sati postaje pomalo repetitivno.

OTVORENI SVIJET, NA ROCKSTAROV NAČIN

Brojne igre danas imaju svjetove otvorenog tipa, a taj trend za sobom povlači različite nuspojave. Red Dead Redemption 2 nema najveći, vjerojatno ni najraznovrsniji virtualni svijet, ali svojim dizajnom ostavlja nevjerojatan dojam prirodnosti i detaljnosti. Fascinantno je koliko je sitnih detalja ubačeno u igru kako bi svijet bio što uvjerljiviji, od toga da svaki predmet u trgovini možete uzeti u ruke i pregledati, do činjenice da svom liku možete zalizati kosu.

Fascinantno je koliko je sitnih detalja ubačeno u igru kako bi svijet bio što uvjerljiviji.

Svijet RDR-a 2 ispunjen je hrpetinom stvari, iako to ovdje ne znači da vas na svakih desetak metara netko povlači za rukav ili da na mapi imate stotinu ikonica. Većina mape pripada prostoru na kojemu se situacije događaju organski, tako da imate osjećaj kao da ste na njih naišli u odgovarajućem trenutku. Primjerice, ako noću lutate brdima i dolinama naići ćete na lovce usred lova, kojih po danu ondje nema.

To je zapravo manje impresivna stvar – daleko je važnije što RDR2 favorizira format događaja umjesto sporednih misija ili questova. U tome leži taj organski dio igre, jer po klasičnoj formuli RPG igara čujete da vas netko zove, priđete liku i dobijete zadatak koji možete prihvatiti ili odbiti da bi se nešto dogodilo. Ima toga i u ovoj igri, no s druge strane ima i situacija koje se odviju u desetak sekundi, a pamtite ih kao dogodovštinu. Na primjer, čuo sam ženu kako plače u močvari, došao do nje i pokušao pričati s njom, nakon čega je ona počela siktati, a zatim sam se našao okružen bandom koja me izbola noževima na mrtvo ime.

Igra u sporednom sadržaju favorizira format događaja umjesto misija ili questova.

Da samo jašete po mapi u RDR 2 naletjeli biste na takve događaje, a to je tek djelić onoga što možete raditi. Možete još pljačkati vlakove, kočije, kuće i trgovine, švercati konje, loviti odmetnike, gledati predstave, naliti se u salonu, naručiti privatnu kupku, kartati se, cijepati drva, jašiti magarca, uzgajati ogromnu bradurinu, sakupljati fosile dinosaura, voziti vlak i vikati ću-ću, podići kamp pa peći mesinu, slušati ratne priče PTSP veterana, istrebljivati bande i loviti legendarnog dabra, između ostaloga.

Na lovački dio igre uloženo je najviše truda, toliko da bez pardona mogu reći kako je RDR 2 kompetentniji nego većina lovačkih igara na tržištu. Planirate li pecati trebat će vam različite vrste mamaca i za dobar ulov morate isploviti čamcem dalje od obale. Ako životinje lovite u šumi osim postavljanja mamca poželjno je da prikrijete svoj miris te da ih prvo proučite iz daljine kako biste doznali koje je oružje najbolje za preciznu eliminaciju. Želite li njihovo krzno u savršenom stanju, za to se treba dobrano potruditi, posebno kad je riječ o legendarnim vrstama životinja koje je teže pronaći nego obične.

Red Dead Redemption 2 u segmentu lova kompetentniji nego većina lovačkih igara na tržištu.

Kako igra cilja na realističnost, lov ne izgleda tako da pobijete cijelo krdo bizona i od toga se obogatite. Na konja možete staviti samo ograničenu količinu krzna/kože, a ako životinju nosite u cijelosti onda ju morate odložiti prije nego počne trunuti. Ta ograničenja također pomažu otvorenom svijetu jer kod igrača razvijaju proces odlaska i povratka. U RDR 2 nema brzog putovanja do trgovine nakon što ustrijelite svoj ulov, a ako vas na povratku do mesara ili do kampa netko napadne i ubije, teško stečeni ulov možete izgubiti.

KUĆA U POKRETU

Spomenuti proces odlaska i povratka nije baš čest u slučaju drugih igara otvorenog svijeta. Napredak obično ide tako da sa svojim likom posjećujete grad za gradom, regiju za regijom, a mjesto s kojega ste krenuli nije vam ni najmanje bitno. Red Dead Redemption 2 ima nešto fenomenalno u svom sustavu kampa gdje odsjeda vaša banda. Najbolji je to kamp još od Dragon Age: Originsa.

Igra ima najbolju mehaniku kampa još od Dragon Age: Originsa.

Osim što u kampu možete razgovarati s likovima te igrati mini-igre, dostupne su vam i nadogradnje istoga, što u funkcionalnom što u estetskom obliku. U kampu ujutro možete popiti kavu, a od podneva pojesti gulaš, na miru nahraniti konja i očistiti svoje oružje. Sve to ima određeni učinak i ne radi se bez razloga. Arthur ima svoj kutak u kampu i ondje možete čitati njegov dnevnik i pisma koja primi, pregledati fotografije njegove obitelji, obrijati se i obnoviti streljivo.

Nekad će vas ondje pratiti klasična glazba s Dutchovog gramofona, a banda će povremeno imati slavlja tijekom kojih možete zapjevati i zaplesati. Kamp se kroz igru seli nekoliko puta, a različite lokacije otvaraju različite mogućnosti. Primjerice, kad kamp bude uz more onda možete kupiti čamac i ići na pecanje. Bez obzira gdje se nalazio, kamp igraču daje izvrstan osjećaj doma – mjesta gdje se uvijek vraća i pritom dobiva podsjetnik zašto Arthur u igri radi sve što radi.

Banda povremeno ima slavlja tijekom kojih možete zapjevati i zaplesati.

Vrijedi napomenuti da je briga za kamp uglavnom opcionalna i ne predstavlja tlaku. Ako ne želite donositi hranu na stol, uvijek postoji opcija da ju jednostavno platite pa će se netko drugi pobrinuti za to. Kampu se najčešće trebate vraćati jedino po većinu misija ili da biste koristili brzo putovanje ako vam vlak i kočije nisu dostupna opcija. No, kao što sam već ranije spomenuo, ako želite potpun doživljaj priče, probajte u kampu provoditi što više vremena s ostatkom bande.

MISIJE I NAPREDAK

Red Dead Redemption 2 strukturom misija ne razlikuje se od prijašnjih Rockstarovih naslova. Kad ste na misiji onda ne možete raditi ništa drugo osim onoga što trebate raditi u toj misiji. Kako su misije linearnog formata, pri izvršavanju zadataka uglavnom nema velike slobode nego stvari morate izvršiti baš onako kako vam stoji u naredbi. Iako bismo od Rockstara očekivali napredak u ovom pogledu (ipak je prošlo 17 godina od istog formata u GTA 3), treba priznati da oni imaju genijalan osjećaj za raznovrsnost pa u RDR 2 nećete imati dvije misije za redom sa sličnim aktivnostima.

Pri izvršavanju zadataka uglavnom nema velike slobode nego ih morate izvršiti baš onako kako vam stoji u naredbi.

Jednom ćete ganjati lopove, drugi put pljačkati banku, treći put varati u pokeru, četvrti put čistiti govna, peti put letjeti iznad oblaka, šesti put rušiti most… Jedina iznimka postoji tamo negdje pri sredini igre kada je nekoliko misija orijentirano isključivo na pucnjavu, ali taj dio traje manje od sat vremena i pregrmi se zbog drugih stvari (ne smijem reći kojih da ne bih spoilao). Uglavnom, definitivno je dobra vijest što su misije raznovrsne jer igra ima zavidnu trajnost od 60+ sati.

E sad, Red Dead Redemption 2 u jednom aspektu nije vrhunski. Rockstar je dizajnirao igru tako da se cijela kampanja može prijeći bez većeg izazova. Drugim riječima, igra ne postaje izazovnija kako napredujete. Nema, primjerice, nekih neprijatelja za koje biste morali primijeniti drugačiju taktiku. Dovoljno je stati iza zaklona i ondje ste neuništivi dok neprijatelji dolaze iz jednoga smjera, a kad dođu iz suprotnog samo se prebacite gdje vam odgovara.

Ne bi se nijedan neprijatelj usudio baciti vam dinamit da vas istjera iz zaklona. S druge strane, kad vi njima bacite dinamit on odmah eksplodira te ga nemaju šanse izbjeći. Igra je vrlo darežljiva s asistiranjem prilikom nišanjenja, a ako vam to nije dosta možete još i usporiti vrijeme s Dead Eye mehanikom.

Neprijatelji se, nažalost, ne trude dovoljno da bi vas istjerali iz zaklona.

Nemojte krivo shvatiti – RDR 2 može biti izazovna igra, tako da isključite radar i pomoć pri ciljanju. Svaka misija također ima set uvjeta za osvajanje medalje ako ih uspijete ispuniti. No, sve je to umjetan izazov koji nema utjecaj na ostatak igre. Primjerice, u RDR 2 praktički nisam imao potrebu kupovati snažnije oružje. Kad sam imao novaca, kvalitetnije puške bile su zaključane, a kad ih je igra kasnije otključala, na misijama sam ih u međuvremenu dobio besplatno.

Isto tako nisam imao potrebe išta craftati, kasnije je kupovanje tonika postalo besmisleno jer sam hrpu stvari nakupio lootanjem neprijatelja, a liječio sam se jako rijetko jer kao što sam rekao – u zaklonu je Arthur gotovo neuništiv. U drugoj polovici igre imao sam hrpu novca kojega nisam imao potrošiti na nešto što bi mi koristilo.

Postoje doduše izazovi vezani uz kriminal, lov i ostale aspekte igre, a izvršavanjem istih otključavate opremu sa sitnim bonusima. Dakle, izazova ima, ali u opcionalnom segmentu, izvan glavnih misija. Prigovor stoga nije od ogromnog značaja i mogao bi se donekle riješiti ubacivanjem dodatne težine kroz buduća ažuriranja, ali svakako mislim da je neprijateljima trebalo dati više sposobnosti i raznolikosti.

Izazova ima, ali uglavnom u opcionalnom segmentu.

Rockstar se hvali nizom noviteta u gameplayu RDR-a 2, s time da su to više noviteti za ovaj serijal nego za Rockstarov portfolio ili videoigre općenito. Pogled iz prvog lica koristio se i u GTA 5, dinamičnu tranziciju sa cutscena na gameplay vidjeli smo još u Max Payneu 3, baš kao i tzv. kill camove koji nisu novost još od doba Fallouta 3. Sustav interakcije s likovima još je stariji i datira do Bullyja. Brada je dinamično rasla u Witcheru 3, s konjem smo razvijali odnos u Zeldi, itd. Sve su to super stvari, uglavnom odrađene bolje i detaljnije nego u spomenutim igrama. No, da su nešto do sada neviđeno – nisu.

Kao stvarni novitet priznajem sustav „jezgri“ na kojemu se baziraju zdravlje, energija i Dead Eye. Ukratko, sve se obnavlja automatski, ali ne u potpunosti. Na primjer, ako je vaš lik nahranjen, onda mu se zdravlje obnavlja automatizirano. Ovisno o tome koliko je jezgra zdravlja puna ili prazna, tom se brzinom zdravlje automatski obnavlja. Isto vrijedi za staminu i za dead eye, što znači da vas igra potiče na konzumiranje hrane i napitaka kako biste se držali u formi, zajedno sa svojim konjem kojeg još treba i čistiti.

Zdravlje i energija objavljaju se automatski, ali samo ako vodite računa o svojoj formi.

Ako se ne hranite dovoljno, tj. ako ste pothranjeni, onda imate trajan minus na jezgru zdravlja i mali bonus na izdržljivost, tj. staminu. Ako ste pretili zbog čestog hranjenja, onda je suprotno pa sporije trčite, ali ste otporniji na napade. Sustav je sličan onome iz San Andreasa, samo što ovdje nema teretane da se isklešete kao maconja. Samo prirodno, bajo moj.

NAJLJEPŠA IGRA IKADA?

U Rockstaru su si uzeli dovoljno vremena pri izradi prve igre za aktualnu generaciju konzola i to se na priloženom vidi – Red Dead Redemption 2 trenutno je jedna od grafički najatraktivnijih igara. S tehničke strane nije revolucionaran; kao što sam rekao nema najveću mapu ikad ni najviše likova na ekranu. Ipak, po jednoj se stvari razlikuje od velike većine – ima najprirodnije osvjetljenje koje sam vidio u igrama, postignuto bez pretjerivanja s efektima zamućivanja. Materijali zbog toga izgledaju iznimno prirodno, posebice kada igrate u HDR-u s kojim igra nije kontrastno kričava nego je efekt blag i pomaže vam da vidite više tonova, što je korisno u noćnim uvjetima.

Red Dead Redemption 2 ima najprirodnije osvjetljenje koje sam vidio u igrama, postignuto bez pretjerivanja s efektima zamućivanja.

Igra također ima odlične vizualne detalje, tipa da likovima vidite dah iz usta kad pričaju po noći ili vodu kako kaplje s krovova za vrijeme kiše. Na PS4 Pro nisam primijetio nikakvo učitavanje objekata u daljini, a nagledao sam se predivnih zalazaka sunca, krasnih jutarnjih magli, blatnih močvara, uzvišenih planinskih vrhova… Ako postoji nešto poput romantike u virtualnoj prirodi, ja sam se u RDR 2 zaljubio.

Ugođaju svakako pomaže i majstorski pogođena glazba. Igra ima oko 190 skladbi i svaka je posebna na svoj način. Posebno bih istaknuo da igra ne miješa glazbu za istraživanje i borbu, što znači da nema naglih prekida ili tranzicija u zvuku. Glasovna gluma teško da je mogla biti bolja i definitivno se čuje da su na njoj radili eksperti zanata.

S tehničke strane igra se drži jako dobro, uz stabilno izvođenje i razumno brza učitavanja. Ipak, kao što je i za očekivati od ovako velikog proizvoda, neki bugovi su neizbježni. Dogodilo mi se jednom da tijekom misije nisam mogao pucati dok nisam u zaklonu, a dvaput sam imao i bug zbog kojega sam morao ponavljati misije iz početka jer igra nije registrirala moj dolazak na lokaciju ili se nije htjela maknuti iz animacije. Vjerujem kako će takve stvari biti ispravljene brzo po izlasku igre pa se oko njih ne trebate brinuti.

ROCKSTAROV PREMAZ

Gledajući Red Dead Redemption 2 iz objektivnog ugla može se reći da ovo nije savršena igra niti igra desetljeća. Radi se o igri koja je u svom sadržajnom sklopu nešto najbolje što trenutno možete pronaći unutar formata akcijske avanture u otvorenom svijetu. Premda nije revolucionaran naslov niti lučonoša inovacija i originalnosti, Red Dead Redemption 2 obložen je onim Rockstarovim premazom koji kolekcijom detalja čini razliku između odlične i vrhunske igre.

Ako ste se, poput mene, već zasitili čišćenja neprijateljskih baza u Ubisoftovim igrama, RDR 2 će vam doći kao šamar budali. I to je igra koja ima neprijateljske baze/kampove, ali moj prvi susret s njima bio je takav da sam se prišuljao kampu u kojemu su neprijatelji sjedili oko vatre i slušali jednoga kako priča priču. Taj sasvim sporedni monolog, totalno nebitan za radnju same igre, prikliještio me u zaklonu – neki totalno nasumični NPC toliko je zanimljivo pričao priču o svojim ratnim avanturama da sam to morao poštovati i pustiti ga da završi. Onda sam ih sve napunio olovom, ali priča je bila odlična.

Red Dead Redemption 2 je igra događaja u kojoj ćete krenuti u lov na medvjeda pa završiti na ispijanju viskija s potpunim strancem. Red Dead Redemption 2 je priča o promjenama i prilici da se iz njih izvuče izvedivo umjesto utopijskog. Ne usudi se mnogo igara objediniti ovoliko mnogo stvari u jedno nezaboravno iskustvo, a još ih manje uspije u tome onako kako to uspijeva Red Dead Redemption 2. Slobodno si uzmite vremena i ne žurite se s dovršavanjem priče Arthura Morgana – siguran sam da ove godine nećemo dobiti bolju.

Na kraju bih samo naglasio kako je ovo recenzija single-player komponente te da ćemo Red Dead Online recenzirati i ocijeniti zasebno. Da ne bude zabune, s igrom u paketu dobivate i single-player i online mod tako da stvarno ne treba mnogo razmišljati vrijedi li investiranja.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation 4. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

U segmentima priče, slobode i prezentacije, Red Dead Redemption 2 predstavlja sam vrh ponude i vrijedi svake lipe koju u njega uložite. Ako od igre pak tražite izazovnost, morat ćete pričekati na Red Dead Online.

95 Naša ocjena
  • ozbiljna priča s fenomenalno razrađenim protagonistom
  • kamp pruža osjećaj doma u otvorenom svijetu
  • odlična lovačka igra
  • izgleda prirodnije nego ijedan drugi naslov
  • vrhunski zvuk, glazba i gluma
  • glavne misije ne nude veliki izazov

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (191)

  • Dajsikeks

    25.10.2018 - 13:08

    Pročitat ću detaljni opis za par dana, ne želim se spoilat

    • funky0308

      @Dajsikeks, 25.10.2018 - 20:59

      Hehe…upravo sam to i ja rekao pod tekstom gdje je i video. Ne zelim apsolutno nista znati, osim da je igra pun ppgodak. Malo me brine ovo oko glavnih misija ali nisam citao tekst, samo sam pogledao sazetak i ocjenu pa to ne mora biti toliki problem. Mozda je to i ocekivano, kada je igra takva, kao i GTA V, da mozes raditi toliko stvari u njoj, malo se izgubi fokus oko glavne price ali jedva cekam 15ti da je kupim 😀 . Dobili smo, ocito ono sto smo htjeli i cemu smo se nadali, sada samo treba izbjegavati sve moguce spojlere i rezervirati si par dana za wild west 🙂 … Toliko cekanja i konacno smo docekali.

  • AS1511

    25.10.2018 - 13:16

    Ipak nista od 100 ☹️

    • ihneacho

      @AS1511, 25.10.2018 - 13:31

      kakvi 100, rijetko koja igra može dobiti 100, svaka čast na hclu što je objektivan

    • Armin44

      @AS1511, 25.10.2018 - 16:11

      I ovo je puno..

    • Aaa Aaa

      @Armin44, 25.10.2018 - 19:39

      Čemu takav komentar, igra još nije ni izašla za globalno tržište, još ni ne znaš kakva je, strpi se malo sa hate-om i budi objektivan

    • i_love_all_games

      @Armin44, 26.10.2018 - 14:33

      Moje mišljenje i previše…

  • Kr4t0s

    25.10.2018 - 13:20

    Pa kad već prije! :O

    • Aaa Aaa

      @Kr4t0s, 25.10.2018 - 19:37

      Oni imaju igru odavno, samo nisu smeli pričati o tome

  • psycho01

    25.10.2018 - 13:27

    95 od 100 aj nije vam loša ocijena HCL blizu 100 je znači da je odlična.

    • Jere Zaja

      @psycho01, 25.10.2018 - 17:28

      igra je vec dobila ocjenu 98 na metacriticu

    • Shadow king

      @Jere Zaja, 25.10.2018 - 20:09

      Treba jedno vrijeme preći pa bumo vidli koju bu imala ocjenu na metacriticu

    • Jere Zaja

      @Shadow king, 26.10.2018 - 15:06

      mislim da ce tako ostati jer prva ocjena je bila 99

  • hpollowda

    25.10.2018 - 13:28

    Očekivano. Odlična i iscrpna recenzija!

  • kapulee

    25.10.2018 - 13:29

    Odlična recenzija.

  • IvanHR

    25.10.2018 - 13:30

    Kako sam znao da će danas recenzija 🙂

  • Deus

    25.10.2018 - 13:33

    Svršavanje 😀

  • PuzzLe ShocK

    25.10.2018 - 13:40

    Svaka čast na recenziji, mi (PC-aši) ćemo čitati ovo dok igramo Gun.. :r

    • Aaa Aaa

      @PuzzLe ShocK, 25.10.2018 - 19:41

      I da izađe za PC, ja nemam komp za to, tako da je meni sve jedno :);)

    • marjanovicut

      @PuzzLe ShocK, 27.10.2018 - 13:30

      Ha, cuj, svaka konzola treba imati neke prednosti, pc tako ima cs:go, lol, dotu. Ne volim stilove igara kao sto su lol k dota ali po meni je lol jedno savrsentvo od igre, moze drzati igrace po 10 godina bez beda. Bilo bi previse glupo da svaka konzola ima iste igre, ipak treba imati prednosti.

  • IvanDado

    25.10.2018 - 13:42

    GTA V je dobio 99 😛

    • marjanovicut

      @IvanDado, 25.10.2018 - 14:18

      Ali ga je recenzirao Duje ako ne gresim, mozda bi dobio manje od Igora i Zorana 😀

    • IvanDado

      @marjanovicut, 25.10.2018 - 14:31

      Haha, moguce 😀

    • i_love_all_games

      @IvanDado, 26.10.2018 - 14:34

      A čuj, i recenzenti povremeno podlegnu hypu 😀

  • Beromen

    25.10.2018 - 13:51

    Zorane, kad si dobio primjerak igre?
    Btw., pohvale na recenziji, drago mi je vidjeti da je izasla tocno kad je dignut embargo

  • Oldschoolgamer

    25.10.2018 - 14:00

    Nadam se da ce vecina pc igraca kupiti pro/x i odigrati ovo cudo od igre.

    • tree_boa22

      @Oldschoolgamer, 25.10.2018 - 17:40

      Kroz godinu dana ovo izlazi za PC….

    • besantesteras

      @tree_boa22, 28.10.2018 - 08:46

      Teško, treba ipak da se rasprodaju silne i silne XBoxOneX konzole a izašao je PS4Pro bundle set sa RDR2 Ultimate Edition po ceni običnog PS4Pro-a, a na reditu sam čitao da će izaći i PS$Pro i PS$Slim verzija RDR2 sa 2 Tb HDD…

  • RED DEVILS

    25.10.2018 - 14:03

    Ukupno imam dvije igre na Blu-ray disku a to su GTS i fifa 18 koju sam dobio uz PS4 pro sinoc oko 21 sat odradim Pre-order za fizicku kopiju RED DEAD REDEMPTION 2 mora se imati ova igra u fizickom izdanju ne izbacuje Rockstar Games tako cesto igre, a na ovu igru smo cekali osam godina i zato se mora imati fizicka kopija igre koju jedva cekam da pokrenem 🙂

    • marjanovicut

      @RED DEVILS, 25.10.2018 - 14:19

      Aj to sto ne izbacuje rockstar igre cesto no sto ima preko 100 giga, naravno verujem da tih 100 giga donose ogroman svet pun svega kao i svaka rockstarova igra.

    • SonOfZeus

      @RED DEVILS, 25.10.2018 - 15:35

      Cuj preorder. Moja je vec danas poslana dostavom. 😂 Dakle radis normalan order jer ducani vec danas imaju igru i salju onima koji su preordali.

    • McChombe

      @RED DEVILS, 25.10.2018 - 17:40

      Na fizičkom disku čuvaš ono što je vrijedno spomena. Sve ostalo je install pa delete. Ja recimo jedine diskove koje imam je dark soul serijal i to special editioni. I to se jednostavno ne prodaje i ne mijenja. Čuva se za kolekciju

  • trulex

    25.10.2018 - 14:22

    Prvi put da sam na hcl pročitao recenziju od početka do kraja svako slovo. Znam da ovo Rockstar sve prati, jer su prethodnih 2-3 dana bili na svakom mogućem sajtu brisali leakove iz igre, nevjerovatno. Tako sam 100% siguran da Rockstar provjerava čak i naše komentare pa ću napisati Please Rockstar give us PC version.

  • THE B.O.R.G.

    25.10.2018 - 14:27

    Jel se igra vrti u 60fps-a na ps4 pro?

    • blacklist0907

      @THE B.O.R.G., 25.10.2018 - 14:29

      Ne

    • Zoran Žalac

      @THE B.O.R.G., 25.10.2018 - 14:32

      Ni u jednoj verziji se ne vrti u 60 fps, za sada.

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 25.10.2018 - 15:13

      Vrtit će se na Nintendo Switchu i PC-u za desetak godina 😀

    • Wolfman

      @THE B.O.R.G., 25.10.2018 - 14:37

      DF već izbacio detaljnu analizu:

      https://www.youtube.com/watch?v=Dnzuh6I8gnM

      https://www.youtube.com/watch?v=_mTIPXwcDGQ

      Ukratko, XBOX ONE X ima najbolje performanse (stabilan framerate, nativni 4K), zatim PS4 Pro (1920×2160 uz relativno stabilan framerate, ali uz padove u gradovima). Obični PS4/Xbox mogu imati padove frameratea do 20 u nekim gradovima. Sve verzije ciljaju 30 FPS.

  • sedf

    25.10.2018 - 14:33

    Opa.

  • NeoGames

    25.10.2018 - 14:33

    Gamespot su zatrpali dislikeovima jer su dali 9/10 😂😂😂.
    Ne kuzim zasto su ljudi nezadovoljni sa 9/10

    • Tony Ghost 1811

      @NeoGames, 25.10.2018 - 14:46

      Ma ljudi ocito ne kuze sto bi ocjena 10/10 znacila. Sto je najgore oni dislajkuju a pojma nemaju ni kako igra izgleda, ali eto uvjereni su da treba dobit 10. Sto reci.

    • PppPP

      @Tony Ghost 1811, 25.10.2018 - 15:03

      Većina je dala čistu 100

    • Tony Ghost 1811

      @PppPP, 25.10.2018 - 15:10

      Vidis debila. Bar smo mi normalni, za razliku od njih.

    • PppPP

      @Tony Ghost 1811, 25.10.2018 - 19:07

      Da nije recenzirao zoran, mozda bi i ovdje dobila 100

    • Tony Ghost 1811

      @PppPP, 25.10.2018 - 19:57

      U tom slucaju ne bi recenziju ni uzeo u obzir, kao sto nisam ni gta v recenziju.

    • PppPP

      @Tony Ghost 1811, 25.10.2018 - 20:54

      Zašto ne bi uzeo u obzir? Čemu manjak respekta? Na IGN je dobila 10/10, nećeš uzeti u obzir jer ni tamo nije zoran recenzirao? 🙂

    • Tony Ghost 1811

      @PppPP, 26.10.2018 - 10:51

      Zato sto mislim da nikako ne moze biti 10/10. Osim ako je ta igra tako dobro napravljena da nikako ne moze biti bolja. Mislim da to nije slucaj. Nema to veze sa zoranom kao recezentom.

    • PppPP

      @Tony Ghost 1811, 26.10.2018 - 17:56

      E bome ne, nigdje ne piše šta koja ocjena znači, nigdje ne piše da jedino savršenstvo zaslužuje 10/10.

    • Tony Ghost 1811

      @PppPP, 26.10.2018 - 19:36

      Pa sto znaci 10/10? Valjda da igra ne moze biti bolja, da je u tom trenutku savrsena. Ako to ne znaci pa sto nam kvragu ocjene.

    • i_love_all_games

      @Tony Ghost 1811, 26.10.2018 - 19:48

      Pa to je problem jer 10 od 10 je savršenstvo a savršenstvo ne postoji a ako nešto nije savršeno onda ne može biti 10 od 10. A ova igra osim u slučaju grafike i tehnike definitivno ne zaslužuje 10 od 10. GTA V je imao bugove ali je bio bolja igra. HZD je bolja igra. W3 je bolja igra. Zelda je bolja igra. A niti jedna od tih igara nije bila 10 od 10.

    • PppPP

      @i_love_all_games, 26.10.2018 - 20:37

      10/10 nije savršenstvo jer savršenstvo ne postoji. Jutros igrao 4-5h,definitivno 10/10. Za današnje vrijeme bolje ne može

    • i_love_all_games

      @PppPP, 26.10.2018 - 22:41

      Ma može bolje. Ekonomija je koma. Wanted leveli ne znače puno. Lov i raznovrsnost životinja te unaprijeđivanje koje dolaze sa njima nije razina HZD ili Far Cry 3. Težina borbi sa legendarnim životinjama nije dovoljno zahtjevna. Medvjed me rasporio ali kao Di Caprio ostao sam živ. Biljke su također bolje sređene u HZD. Igra je općenito nezahtjevna. Ne možeš slobodno kada želiš sam opljačkati banku a kada to radiš sa NPCjevima onda moraš ići njihovim sporim tempom. Nemaš niti osnove kod ozlijeda tipa zavoja nego imaš samo neke biljne lijekove. Indijanci nisu dovoljno zastupljeni. RPG elementi su samo da budu tu, nisu dovoljno bitan element igre koliko bi mogli biti. Nemaš skoro nikakva prava na odluke osim da li nekoga ubiti ili ne. Kada slučajno sjedneš na konja koji nije tvoj odmah si wanted. Ti Wanted leveli su nebitna stvar jer nitko ne dolazi da te natjera da platiš. Nema nikakvih bountya od strane neprijatelja. Ne možeš kupiti kočije. Ne možeš pokupiti oružja sa mrtvih neprijatelja. Svi neprijatelji imaju tek po par dolara kad ih ubiješ, čak i oni bogati. Svi neprijatelji imaju jako malo municije a na tebe mogu pucati do sutra. Vlak je lako opljačkati ali nikad nije pun putnika od kojih bi uzeo novac i jednostavno to nema smisla raditi. Nrma nikakvih “dodatnih” poslova koje bi mogao obaviti, svi su random i uglavnom radiš stalno isto. Gatling vidiš rano u igri ali ga ne možeš koristiti. Kočije ne možeš privezati za svojeg konja. Konja baš i ne trebaš često hraniti, uvijek ima energije. Nema onih velikih “lovova” na odmetnike od strane šerifa. Nagrade za odmetnike koje ti loviš su često premale. U kamp ulažeš samo ti, makar bi svi tvoji trebali ulagati. Bilo bi fora kad bi protivnici u pokeru rijetko varali ali kada bi varali pa da se obračunate. Bilo bi lijepo da postoje oni 1 na 1 obračuni makar ne sudjelovao ali barem da ih vidim. Bila bi fora kada bi postojala javna vješanja vještica, odmetnika i ostalih ljudi koje su već vješali. Bila bi fora da pad kotača sa kola nije samo dio cut scene nego da se može dogoditi. Bilo bi fora kada bi i mene mogli opljačkati. Znači, ima stvari koje igri fale, ima stvari koje igra ima a nisu dobre ili sma vidio bolje i ima stvari koje nisu dobre. Kako je to savršeno? 9/10 je maksimum.

    • PppPP

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 04:32

      Jao oćete li prestat s tim da je 100 savršenstvo. Jesu to neka vaša pravila? Da je tako, ne bi igra dobila 100 na većem broju portala. Ocjena je uglavnom subjektivna i ovisi o recenzentu, ne postoje pravila. Radili su na igri jako puno, 8 godina, da su stavili sve što si rekao, radili bi još 30 godina. A i dosta stvari si potpuno fulao, ne znam jesi igrao igru osobno ili? Za mene je igra čista 10ka. igrao 10h, još nisam ni dvi misije odradio nakon uvoda. Istražujem svijet i riješavam side misije,pre gušt je.

    • Oblakoder

      @PppPP, 27.10.2018 - 12:42

      Ma da, 100 nije ocena za savrsenstvo nego se igra ocenjuje naspram dostupnih igara na trzistu, ali ko to objasni coveku koji toliko insistira 🙂
      Savrsenstvo pa sa savrsenstno, pobogu pa ko ce da odredi sta je savrsenstvo, a sta ne : D

    • PppPP

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 04:34

      … Ukratko, tražiš dlaku u jajetu, koncentriraj se na sve što rdr svijet nudi

    • i_love_all_games

      @PppPP, 27.10.2018 - 16:01

      Ne tražim dlaku u ničemu. Nedostatak teleportacije nije dlaka u jajetu, ja ne želim 60% vremena igre gubiti na jahanje. Meni je to ogromna mana.

    • PppPP

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 19:32

      nedostatak teleportacije hahaha to je bio glavni način putovanja u divljem zapadu, kako su samo to mogli izostavit! koji si bog. ja nikad to ne želim u igri iskreno, ubija imerziju najviše od svega. imaš vlak i kupi kartu na stanici. a kasnije u igri imaš i klasični fast travel. kao što ti je i zoran lijepo naveo, većina tog što si rekao su neistine. ovo za pljačkanje, npr mene su neki tipovi jednom zvali i ja stao s konjem, mislio treba im neka mala pomoć, kad oni meni daj pare il umri hahah

    • i_love_all_games

      @PppPP, 27.10.2018 - 20:19

      “imaš vlak i kupi kartu na stanici” Kako da dođem do stanice? Jahanjem. A osim ako ovo nije simulacija života iz toga doba mislim da nedostatak poštene teleportacije nije nešto bez čega je igra morala biti.

    • PppPP

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 20:44

      hahah čime bi ti do stanice u divljem zapadu? kaj si kupovao igru ako ne voliš konje, kaj si mislio vozikat se po divljem zapadu u gallardu? i fino ti govorim, nadogradi kamp i imaš fast travel. ili moram crtat da to u igri postoji? tražiš dlaku u jajetu non-stop. btw vješanje: https://youtu.be/hJ_ssj_WFI4?t=239

    • i_love_all_games

      @PppPP, 27.10.2018 - 22:47

      Pa da bi ja napravio neko parno vozilo, možda i balon na topli zrak…bi. Znam što sam kupio i opet- igra je dobra. Ali i kad nadogradiš kamp nije to to, prema drugim igrama ovdje je ta teleportacija limitirana

    • PppPP

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 23:52

      glupost je uopće da misliš da treba sniziti igri ocjenu jer je “teleportacija limitirana” lol

    • i_love_all_games

      @PppPP, 28.10.2018 - 09:50

      nije

    • Zoran Žalac

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 10:47

      Većina toga što si rekao su neistine. Nije istina da te odmah traže ako sjedneš na tuđeg konja – pa moraš paziti da te nitko ne vidi, lol. Imaš odluke hoćeš nekome pomoći ili nećeš. Možeš pokupiti oružja s mrtvih neprijatelja. Postoje neprijatelji od kojih dobivaš po 20 dolara kasnije u igri. Ima dodatnih poslova, gatling gun možeš koristiti, postoje 1 na 1 obračuni i nekoliko vješanja u sklopu glavnih misija. Pod kotače možeš pati, isto kao i pod vlak. Povremeno na mapi naiđeš na pljačkaše i blokade i postoji opcija surrender – dakle mogu te opljačkati. Ne piši neistine ako nisi proveo dovoljno vremena u igri da vidiš što sve ima a što nema.

    • i_love_all_games

      @Zoran Žalac, 27.10.2018 - 11:58

      Ne. Rekao sam da si wanted i odmah su mi drapili 10 dolara a başsam bio platio

    • Darac83

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 18:21

      A ti si ga sad baš… Ono… 😳

    • sallaD

      @NeoGames, 25.10.2018 - 14:48

      Out curiousity, šta je Gamespot napisao da su dali devetku?

    • Chronosus

      @NeoGames, 25.10.2018 - 16:05

      Zbog takvih mi je odlična odluka Polygona da napusti brojčane ocjene i stavi samo Polygon Recommends za igre koje se nedvojbeno isplati igrati. Zato mi je super i ACG jer ima Buy, Rent.. itd. Ljudi su previše opterećeni s brojkama. Tako da li igra dobije 90, 95 ili 99 ovisi samo o tome koga dopadne recenzija.

  • Davis

    25.10.2018 - 14:38

    Vrhunska recenzija, s gustom procitao od prvog do zadnjeg slova. Svaka čast!

  • BeLLicus

    25.10.2018 - 14:49

    Ni ja ne kužim zašto su ljudi nezadovoljni 9/10. Pogledajmo ljestvicu najboljih filmova svih vremena ni jedan nema 10, također ni jedna serija nema 10, što govori da ništa nije savršeno ali je skoro pa savršeno i pustite ocijenu svi znamo da je ovo nešto najbolje još od Witchera 3 i uživajte konzolaši od sutra. Ja ću je sačekati na PC znam da dolazi zato polako 😀

    • gunnerst

      @BeLLicus, 28.10.2018 - 19:53

      Na osnovu cega znas da dolazi?
      Mislin ne razumin te izjave znan da dolazi, osobno volio bi da dode al mislin da nece

  • sallaD

    25.10.2018 - 14:54

    Nisam očekivao Zorane od tebe da ćeš nam donijeti recenziju toliko brzo prije izlaska. Sigurno je trebalo nekoliko neprospavanih noći da to napišeš?

    • Aaa Aaa

      @sallaD, 25.10.2018 - 19:49

      I da odigra 😉

  • Cvax

    25.10.2018 - 14:55

    Igra izgleda neverovatno, zbog ovoga se definitivno isplati uzeti PS4.

    • Wolfman

      @Cvax, 25.10.2018 - 14:56

      Xbox One X, ta verzija navodno najbolje izgleda 😀

    • SonOfZeus

      @Wolfman, 25.10.2018 - 15:40

      Uz PS4 dobis i druge odlicne igre kao su samo ove godine dva goty cotendera God Of War i Spiderman, uz xbox one x… Sea of thieves?

    • Oblakoder

      @SonOfZeus, 25.10.2018 - 15:49

      Dobijas odlicne igre Halo 5, GoW4, Forza Horizon, Forza Motorsport i graficki superiornije multiplatform igre 🙂

    • SonOfZeus

      @Oblakoder, 26.10.2018 - 12:14

      Cuj ovog, ako moras vaditi igre nekoliko godina stare (osim forze), onda imas problem. 😂 Cinjenica je da PS ima daleko vise i u globalu kvalitetnije ekskluzive. To sto si ti ludican nije moj problem. 🙂

    • Oblakoder

      @SonOfZeus, 27.10.2018 - 00:02

      Pa eto najavili su jos jedan Halo i jos jedan Gears, a to su online orijentisane igre i samo u jednu mozes utici vise kvalitetnih sati nego u sve PS4 igre zajedno 🙂

    • SonOfZeus

      @Oblakoder, 27.10.2018 - 14:46

      Najavili? Kad izlaze? Kad izade Xbox two? Sta ti smatras da broj sati = kvalitetna igra? Smatras da bi ljudi rade ulozili soma sati u jednu prosjecnu igru nego stotinu u vise njih kvalitetnijih ? Zasto je onda ps4 vise od duplo prodavanini od xbox one? Zasto?

    • Oblakoder

      @SonOfZeus, 27.10.2018 - 15:02

      Zasto? Pa zato sto ima vise takvih fanboja kao sto si ti 🙂

      Inace PS4 nema stotine kvalitetnih ekskluziva nego ih ima desetak koje su vredne paznje. Ili ce sad neki strucnjak da me ubedi kako su Killzone, Knack, Driveclub i mnoge druge vredne paznje 🙂

    • i_love_all_games

      @Oblakoder, 27.10.2018 - 15:05

      Si igrao Driveclub ili Killzone? Vidim da nisi, jer kao i obično pričaš gluposti…

    • Oblakoder

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 15:15

      Veruj mi da sam tebe ocekivao pa sam zato i naglasio da ce se sad javiti neki strucnjak da me ubedjuje u suprotno 🙂

    • i_love_all_games

      @Oblakoder, 27.10.2018 - 15:23

      Kad pričaš gluposti, opet… pročitao sam i reagirao. Netko mora jer govoriš gluposti, kao što sam rekao.

    • Oblakoder

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 15:29

      Ma pusti ti sta ja pricam nego napisi i trecu recenziju, bas me zanima sta se dalje izdesavalo u tvojoj glavi 🙂

    • i_love_all_games

      @Oblakoder, 27.10.2018 - 15:31

      U mojoj glavi? Na što točno insinuiraš sa tim komentarom i koga vraga uopće želiš reći?

    • Oblakoder

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 16:08

      Zelim reci da se u tvoj glavi odvijaju zanimljive misli i voleo bih da ih pretocis u slova, u vudu trece recenzije 🙂

    • i_love_all_games

      @Oblakoder, 27.10.2018 - 16:12

      Znači, pod A) Nisi psiholog i nisam na tvojem promatranju. B) Ne poznaš me u stvarnom životu. C) Nisi ja. E sada, navedi mi kako ti znaš da se “u mojoj glavi odvijaju zanimljive misli i voleo bih da ih pretocis u slova, u vudu trece recenzije”? I zapamti da opcija D ne postoji 😀

    • SonOfZeus

      @Oblakoder, 28.10.2018 - 07:31

      https://www.reddit.com/r/gaming/comments/820vg4/ps4_vs_nintendo_vs_xbox_one_exclusives/

      Sjedi i plači. Btw sve su odlično ocjenjene u 2017-2018 godini, štoviše i od kada je izašla konzola u prosjeku ima daleko bolje igre nego Xbox one, i po prodaji i po nagradama i po reviewovima.

    • Oblakoder

      @SonOfZeus, 28.10.2018 - 09:43

      Mislim da si ti taj koji treba da place jer ces zbog fanbojstva propustiti dve najbolje ocenjene ekskluzive ove generacije 🙂

    • SonOfZeus

      @Oblakoder, 28.10.2018 - 12:03

      User ratings govori drugu priču, uostalom ne mislim da je karton baš najbolja ocjenena ekskluziva, možda druga 😛

    • Oblakoder

      @SonOfZeus, 28.10.2018 - 12:25

      Odrasti 🙂

    • SanKa

      @SonOfZeus, 25.10.2018 - 16:25

      sea of thieves izgleda tužno. pre dječje

    • Wolfman

      @SonOfZeus, 25.10.2018 - 16:35

      Pa on nije govorio o drugim ekskluzivama nego isključivo o RDR2, a činjenica je da se RDR2 najbolje izvodi na Xbox One X. Inače, naravno da ja ne mislim da se isplati kupovati konzola samo zbog jedne igre 🙂

    • SanKa

      @Wolfman, 25.10.2018 - 16:24

      ali je konzola teški šit što se tiče ekskluziva.

  • Tony77

    25.10.2018 - 15:00

    Hahaha i GodofWar je dobio 95 znači moja igra ima šanse za Goty ništa od RDR2 99 hahahaha

    • IvanDado

      @Tony77, 25.10.2018 - 15:17

      God of War i RDR 2 def. su kandidati za igru godine. Ali ipak je RDR 2 popularnije ime i dostupno na jos jednoj platformi sto znaci vise korisnika.

    • Oblakoder

      @IvanDado, 25.10.2018 - 15:51

      Uvek se nadju neki pacenicini zeljni paznje da obaraju ocenu 🙂

    • IvanDado

      @Oblakoder, 25.10.2018 - 16:15

      Ma ocjena ko ocjena ;D

    • Tony77

      @Oblakoder, 26.10.2018 - 00:20

      Ito što kažeš GodofWar 99

    • Tony77

      @IvanDado, 25.10.2018 - 15:52

      Ma i da osvoji RDR2 neće bit velika razlika kako su neki najavljivali totalnu dominaciju RDR2 😊

    • IvanDado

      @Tony77, 25.10.2018 - 16:10

      To da 😀

  • THE B.O.R.G.

    25.10.2018 - 15:02

    Slant Magazine average score 70/100!
    Kakvo ponizavanje!

    • SanKa

      @THE B.O.R.G., 25.10.2018 - 16:25

      the fuck..jesu naveli zasto?

    • Oblakoder

      @SanKa, 25.10.2018 - 17:13

      Zato sto zele da budu poznati. Mislim da im to nije prva igra koju ponizavaju 🙂

    • l)oolvl

      @THE B.O.R.G., 25.10.2018 - 18:35

      više vjerujem 70ici nego 100ici

    • i_love_all_games

      @THE B.O.R.G., 26.10.2018 - 14:36

      A vjerojatno su imali prevelika očekivanja. Ja sam mišljenja da je igra između 80 i 90. Ispod 80 je premalo a iznad 90 je previše.

    • SonOfZeus

      @i_love_all_games, 26.10.2018 - 22:20

      Jesi igrao?

    • i_love_all_games

      @SonOfZeus, 26.10.2018 - 22:45

      Deset redova dolje je moje mišljenje o igri malo šire objašnjeno. Da budem jasan, nisam isao u detalje da obrazložim zašto ovo nije igra koje zaslužuje biti ocijenjena najvišim ocjenama.

    • SonOfZeus

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 14:47

      Da vidio sam, i to da si pola toga fulao i bubnuo bezveze. Vjv si prepisao sa nekog lika na redditu, stojim pri tome da nemas igru i da ju nisi igrao, dokazi suprotno.

    • i_love_all_games

      @SonOfZeus, 27.10.2018 - 15:21

      Dokaz? Može.
      dokaz

    • crolink07

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 15:53

      Hahaha😂

    • SonOfZeus

      @i_love_all_games, 28.10.2018 - 07:34

      Haha lijepo ime za konja, ostavi ga 😉

    • i_love_all_games

      @SonOfZeus, 27.10.2018 - 15:59

      Da ne bi ispalo da vrijeđam, ovo je jedini način da ti dokažem da igram igru… A konja ću ostaviti da se tako zove, baš mi je sada fora tvoj nick 😀

    • dandelion

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 16:03

      ajme majko ja još plačem,suze teku HAHAHA
      moje kljuse zove se Epona,ne znam zašto

    • i_love_all_games

      @dandelion, 27.10.2018 - 16:13

      Pa to je igrin naziv za konja, prije nego ga izmjeniš 😀

    • SonOfZeus

      @dandelion, 28.10.2018 - 07:35

      Moje Phobo 😉

    • SonOfZeus

      @i_love_all_games, 28.10.2018 - 07:34

      +1 🙂

    • i_love_all_games

      @SonOfZeus, 27.10.2018 - 16:03

      Što sam fulao a što bubnuo bezveze? Elaboriraj.

  • Vass

    25.10.2018 - 15:09

    Sanjao sam da danas izlazi recenzija i Igorov video za RDR2 danas

    • Zoran Žalac

      @Vass, 25.10.2018 - 15:24

      Bit će kasnije danas neki video, doduše ne komentar… Možda se sutra upustim i u streamanje.

  • crolink07

    25.10.2018 - 15:10

    Igra se već skinula ali sutra ću ipak prvo Castlevaniu SotN pa za koji dan RDR2.😀

  • FeNix_

    25.10.2018 - 15:21

    RDR2 je fenomenalan isplati se uzeti ga za PS4.

  • SanKa

    25.10.2018 - 16:26

    suzu sam skoro pustio čitajući ovo. zorane svaka čast. očekivana ocjena, bojao sam se da će failati, ali sad sam siguran u kupovinu. i to fizičkog izdanja

  • Lovac

    25.10.2018 - 16:41

    Imam toliko obaveza da još GoW nisam završio i mislim si, onako racionalno “na godišnjem si za Božić, onda fino odigrati 2nd hand za 300, 350kn”. Pročitam ovu recenziju i naravno da sam kupio, jednom se živi.

  • besantesteras

    25.10.2018 - 16:55

    Zoki svaka čast na recenziji. Imate svi uživo gameplay single misije na GameSpotu i to direktno sa PS4Pro konzole, izgleda incredible…

  • nedzon

    25.10.2018 - 17:47

    Kako se igra vrti na obicnom ps4???

    • Wolfman

      @nedzon, 25.10.2018 - 18:04

      Ne baš najbolje, na nekim mjestima pada i na 20 fps-a.

    • simptom

      @Wolfman, 25.10.2018 - 19:41

      Wolfman, koju ti konzolu imas

    • Wolfman

      @simptom, 26.10.2018 - 11:30

      PS4 slim verziju

  • HCM2A

    25.10.2018 - 18:16

    Znači napucavanje…po običaju najslabija karika… A meni kao ljubitelju pucačina to je veliki minus

    • Gamer678

      @HCM2A, 25.10.2018 - 21:42

      Onda igraj pucačinu 🙂

  • GAMEmaher

    25.10.2018 - 20:12

    Zorane…jel ima indijanaca tu i priče bar s nekim plemenima neke misije? Malo mi falilo to u prvome a bar western to zaslužuje…

    • Zoran Žalac

      @GAMEmaher, 25.10.2018 - 20:21

      Ima. Ne puno, ali surađuješ s njima na nekoliko misija. Možeš doći i u rezervat, ali ako misliš pucati po njima, ne može – oružje je tamo zabranjeno.

    • i_love_all_games

      @Zoran Žalac, 26.10.2018 - 14:37

      Ima ih kao nacista u ww2 igri… Nedovoljno 😛

  • moordrak

    25.10.2018 - 20:31

    E moj Pantiću…. post’o si ti meni jako pragmatičan po stare dane. Ja ti neću pisati hvalospjeve. Šta baš nitko u redakciji osim tebe nije mogao recenzirati ovu igru? Ovo je bila zadnja recenzija koju sam pročitao na HCL sa tvojim potpisom.

    • SonOfZeus

      @moordrak, 27.10.2018 - 14:52

      Jel nekome jasno na cemu je ovaj lik?

    • IvanDado

      @SonOfZeus, 28.10.2018 - 16:25

      Uopce ne rarzumijem o cemu o on.

  • i_love_all_games

    26.10.2018 - 13:43

    Od mene 85, za prvih 8 sati igranja. Tehnički i grafički – vjerojatno najbolje urađeni open world naslov. Tu nemam niti malo dileme. Teksture su među najboljima u igrama što sam vidio. Vidio sam i ljepšu grafiku u nekim igrama na nekim stvarima ali za jedan otvoreni svijet jako visoka razina kvalitete sa grafičke strane. No, ipak igram na PS4 Pro što je daleko od mojeg PCa i kao takvo igra je sigurno uz HZD i Witchera 3 najljepše što sam pokrenuo na konzoli. U nekim stvarima su napravili skoro bi rekao fenomenalan posao a u nekima je neka od ove dvije igre ipak bolja. Znači, grafički ne može bolje od ovoga na trenutnoj konzoli u ovakvoj vrsti igre. Zvuk – isto visoka razina. Igram sa sourround “slušalicama” i ujutro sam probao 5.1 sourround zvučnike i igra je podosta solidna po tom pitanju, odašiljanja 3D zvuka. Nisam fasciniran ničime posebno jer zvuk u igrama je uglavnom na visokoj razini ali isti je slučaj i ovdje. Inovativnost? Ne znam da bi mogao navesti da sam u ovih 8 sati vidio nešto što nisam nikada prije ili u dijelu gameplaya ili načina kako se priča priča… Ono, možda bi jedinu inovativnost naveo da igra ponekada iznenadi sa logičnim ponašanjem NPCova što nije čest slučaj u igrama, ne na takvoj razini. priča, rasplet i način na koji se priča rapliče- Jako dobro. Cut scene su kada trebaju biti, rekao bi da je gluma na visokoj razini poput recimo one na Uncharted 4 što je među boljima što sam odigrao po pitanju scenarija, priče, interakciji između likova i pokretima lica koji su u sinkronizaciji. Priča je uvjerljiva, možda malo prelagana za pratiti, likovi su osebujni i osjećam za njih da bi ih ponekad spasio a ponekad udario što je dobro jer im dajem neku ljudsku kvalitetu. Side misije su uglavnom standardne, za razliku od recimo GTA ovdje nije problem u nekoj dosadi side misija nego način prijevoza do njih. U GTA mogu odabrati auto ili bilo koje drugo vozilo i ubrzati si prijevoz ali ovdje je problem što se tu radi o konju. Treba biti iskren, uz sav respekt konjima zbog toga što su mjesta, sela i gradovi dosta udaljeni međusobno a mapa je velika dosta se vremena troši na jahanje a nisam još, ako se uopće to pojavi u igri, došao do toga da ja mogu staviti kočiju neku na konja da kad već idem na dulje putovanje obavim par poslova tipa sakupljanja krzna i mesa ovdje je problem što konj ima svoju limitiranost i tu mi je mali problem jer mrvicu bezveze radim velike udaljenosti a nemam puno koristi. Postoje i taxisti i kočije koje vas odvezu gdje želite ako platite ali i oni su samo na određenim udaljenostima. BIlo bi kul kada bi imao recimo nekakvog goluba pismonošu kojega mogu poslati da se pojavi taksi ali eto… za sada ga nisam našao. Glavni lik- pravi kauboj. Ne čovjek koji se bavi uzgojem i prodajom krava nego kauboj koji se igra na granici sa zakonom- varanjem, tučnjavama, ubojstvima, pljačkanjem i općenito nepridržavanjem “zakona” tog vremena a u duši je dobar. Lik sa kojem se čovjek ne može poistovjetiti ali lako prihvatiti zbog obzira na to u kojem se vremenu radnja odvija i mjestu gdje se odvija. Uglavnom, jako dobra igra. Moja očekivanja nisu bila nešto velika. U početku sam mislio da je ovo nešto fenomenalno, nakon 8 sati mislim da nije a tko zna što ću misliti nakon 50 sati. Za sada od mene 85, igra je jako dobra ali osim tehničke strane koja je vrh ponude ostatak igre mi nije na toj razini a samo zbog grafike ne mogu igri dati neku od najviših ocjena. Eto 😀

    • Oblakoder

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 00:07

      Igore daj zaposli ovog momka 🙂
      Evo vec drugu recenziju pise, a tek je na 8 sati 🙂

    • i_love_all_games

      @Oblakoder, 27.10.2018 - 00:43

      Ja mislim da je svakom prosječnom gameru sa stažom od preko 20ak godina igranja 8 sati (koji su se popeli na 14+) više nego dovoljno da formira svoje mišljenje o nekoj igri. Ako i nije, meni je dovoljno. Gore si napisao da će Xbox imati dvije nove ekskluzive u čiji će se online sadržaj po igri utući “više kvalitetnih sati” nego u sve playstation ekskluzive zajedno. I ti meni ideš komentirati nešto? Stvarno? Više kvalitetnih sati? Daleko do toga da sam ja igrao svoj dio Xbox ekskluziva (i XBOX/PC ekskluziva u zadnje vrijeme) ali trebaš biti “poseban” pacijent da o igrama koje nisi niti igrao preuranjeno zaključuješ da ćeš u svaku moći “utući više kvalitetnih sati nego u sve playstation igre”. Ne bi ti ništa pisao ali na tu glupost ali kada već odgovaram zbog tvojeg lošeg nekritičkog gledanja na igre kao takve a i prije svega na sarkazam “on je igrao samo 8 sati, što taj idiot zna?!” ipak zbog dosade i da vidim kakve ćeš fore valjati dalje napisao sam ovaj komentar. Ja znam da je ponavljanje majka znanja i prema tvojim komentarima tebi očito ponavljanja treba ali molim te, nemoj više pokušati sarkastično komentirati nešto što sam ja rekao. Ako ja kažem da je meni dosta 8 sati da formiram mišljenje o nekoj igri onda je meni dosta 8 sati da formiram svoje mišljenje o igri. Ili mi možda treba još 60 sati što bi bilo uglavnom ponavljanje tih 8 sati još skoro 7 puta? Što se još može u ovoj igri dogoditi da mojih 8 sati nije dovoljno? Jedino što se može dogoditi je da me neki od trenutnih “prijatelja” prevari ili da pogine. U jbt, nisam niti to u igri nikada doživio. Moram joj dati 100 ali trek kada odigram 100 sati. Da li tako ti funkcioniraš? Meni ne treba 60 ili koliko već sati ponavljanja istog sadržaja da bi mogao procijeniti kvalitetu igre nego već nakon 5 sati znam 98% kakva je ova igra. Grafiku procijeniš u prvih 10 minuta. Tehničke strane u prva tri sata. Detaljnost igre u 3-5 sati. Likove procijeniš unutar dva sata. Da li ću jahati 80 sati ili 8 sati baš mi je svejedno jer i dalje će to biti isto jahanje. Da sam igrao dva sata, e onda bi mogao procjeniti samo grafiku, dio gameplaya i te neke druge stvari..nebitno. Molim te, daj kada već ideš komentirati nešto što sam napisao pokušaj se ne rugati. A ovdje se rugaš samom sebi… U komentaru o xbox ekskluzivama od kojih će svaka “ponuditi više kvalitetnog sadržaja od svih playstation ekskluziva” rugaš se samom sebi. Zašto? jer ispadaš … ono, ne previše pametan.

    • Oblakoder

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 01:15

      Zapravo moj komentar je sala koja nije trebala da te uvredi ali ocito da je nisi skontao u tom smislu. Ako to ostavi po strani moram ti reci da 8 sati jednostavno nije dovoljno za ovakav tip igre, igre u kojoj mozes lagono uzivati stotitinak sati. Nisam je igrao ali navescu ti primer Zelde gde sa 8 sati neces ni zagrebati po igri, a kamoli videti sve lepote igre. Upoznaces ti mrvicu mehanika igre ali za pravu sluku o trebace ti mnogo vise sati. Ne mogu da skontam kako mozes da das konacan sud, a da se nisi udostojio dapredjes minimum glavnu pricu 🙂

    • i_love_all_games

      @Oblakoder, 27.10.2018 - 01:42

      Da, nisam shvatio kao šalu jer si govorio Igoru a ne meni. Da si rekao “Možda bi te Igor trebao zaposliti”, vjerojatno bi shvatio šalu jer bi bila jasnija. U vezi mojih 8 sati… Zašto uspoređuješ Zeldu? Zašto ne radiš usporedbu sa Tetrisom? Ovo nije Zelda i ovo nije Tetris. Ovo je RDR2. Ja sam ga odigrao 8 sati. Ako mi se u sljedećih 40 sati desi nešto što me može natjerati da popravim mišljenje o ovoj igri šaljem ti na bankovni račun istog treba 100€. Zašto mi ne bi bilo dosta dosta 8 sati? Btw, nije konačan sud. Konačan sud će biti negdje u toj domeni, ne može se tu desiti nešto spektakularno. A to sam i naveo u predzadnjoj rečenici svojeg komentara. Na prvu igra mi je bila fenomenalna. Nakon 8 sati ta fenomenalnost je podosta splasnula. Misliš li da se može u sljedećih 50 sati (od kojih bude sigurno barem 20, ako ne i više sati jahanje) desiti nešto što bitno mijenja mišljenje? E pa ja sam prilično siguran da ne može. Mislim da je 8 sati sasvim dovoljno da mogu dati procjenu igre. Da, nisam vidio sve vrline koje igra nudi ali nisam vidio niti sve mane a ove koje sam vidio… eh, nisam siguran baš da se mogu popraviti. A da je glavna priča dobra, to vjerujem da je. Da li može igra zbog dobre glavne priče dobiti još od mene nekih 20ak bodova? Sigurno ne. Nema teorije. Priču sam naveo kao pozitivnu stvar, ako si pročitao što sam napisao, i ona ne može popraviti moju ocjenu igre. Ok?

    • Oblakoder

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 02:01

      Mislim da imas jako stroge kriterijume jer se ovde ocigledno radi o jednoj od najboljih igara ove generacije. Zeldu sam uzeo kao primer jer su obe akcione avanture otvorenog sveta i kod takvih igara je tesko napraviti procenu posle 8 sati, pa ovde samo uvod traje par sati. Ne znam zasto pomonjes Tetris? 😀
      Meni je gameplay bitan ali dok ne vidim kompletan svet, sve glavne, vecinu spirednih misija i mnoge naizgled sitne stvari koje znaju da oduseve. Zelda je primer takve igre koja te odusevi i posle 100 sati 🙂

    • i_love_all_games

      @Oblakoder, 27.10.2018 - 02:25

      Pa dao sam nebitan primjer. Možda bi primjerenije bio Far Cry 3 ili HZD nego Zelda jer Zelda jedino zajedničko sa RDR2 ima otvoreni svijet. HZD i FC3 imaju daleko više zajedničkoga. A ova tvoja zadnja rečenica- Zelda te oduševi nakon 100 sati. Da. Istina. Potpisujem. RDR me nije oduševio u prvih 8. A da se vratim na tvoju prvu rečenicu- “jer se očigledno radi o jednoj od najboljih igara ove generacije”. Da. Sa strane grafike i tehničkog dijela igre. Da li je po nekim drugim svojim karakteristikama u tom rangu? Vrlo jednostavno… ne. Osim grafike i tehničkog dijela igre postoje dobri dijelovi poput priča, načina na koji se priča, likovi, među-“ljudski” odnosi (intrerakcija) i da nema bugova je dobar dio igre. Loše je to da je igra previše lagana i nije zahtjevna, da ne možeš utjecati na to što lik kojeg kontroliraš radi van toga da odlučiš da li želiš nekoga ubiti ili ne i to je to. Loše je to što na tako velikoj mapi sa ogromnim udaljenostima između gradova, sela i misija nisu dopustili “teleportaciju” koja je odlična u Witcheru i HZD. Loše su kopirali Falloutove “kampove” i ovdje imaš daleko manje mogućnosti sa njima. Ekonomija u igri je loša. Tu mogu dati puno argumenata zašto ako te zanima ali ono…loša je. Lov i ribolov su u HZD i FC3 napravljeni bolje. Opet, mogu i tu argumentirati što mislim. Loše je i to da gledaš kako oko tebe leže razna oružja koja ti ne možeš pokupiti. Loše je i to da si ograničen na zvanje konja na jako maloj udaljenosti- recimo, ja sam ostavio konja na obali i sa čamcem išao na drugu da bi kada sam trebao tog konja, pozvao ga kulturno i onda je igra pokazala da je predaleko i morao sam opet uzeti čamac, vratiti se do konja, projahati sa njime po obali (što je samo produljenje vremena trajanje igre i ništa drugo), doći do mjesta na kojem sam ubio medvjeda i staviti krzno na konja jer nije imalo smisla da to krzno nosim pješke. Kako je to dobro? opet… Nije ovo igra poput Zelde, ovo je daleko sličnije HZDu i FC3. Razlika je što HZD ima robote a FC3 je u moderno vrijeme. Da li je to dovoljno nedostataka u samoj igri da mogu reći da nije u vrhu igara generacije?

    • Oblakoder

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 10:27

      Ti si se skoncentrisao samo na mane, a ja to stvarno ne mogu da potvrdim jer nisam igrao ni sekund. Kod Zelde su se mnogi zalili, uglavnom oni koji nisu igrali, na sistem duzine trajala orizja, a kad sam igrao meni je to super leglo, tako da te tvoje mane mozda i nisu mane. Zalac sigurno nije amater koji je ovde dao 95 samo zbog grafike. Verovatno je Metacritic ocena 97-98 samo za grafiku? Nikad necemo dobiti savrsenu igru, uvek se moze napraviti spisak mana i kmecati na ovo ili ono ali treba biti objektivan i realan 🙂

    • i_love_all_games

      @Oblakoder, 27.10.2018 - 12:03

      Pa napisao si “najbolja igra generacije.”.

    • Zoran Žalac

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 10:52

      Zapravo si u krivu, Zelda i RDR 2 imaju daleko više zajedničkih poveznica nego Horizon, počevši od konja do činjenice da nema otključavanja novih vještina na level upu (Horizon to ima). Plus, opet pišeš neistine – kako ribolov može biti bolje napravljen u Far Cryju 3 i Horizonu kad te igre nisu ni imale pecanje…

    • i_love_all_games

      @Zoran Žalac, 27.10.2018 - 12:02

      Zelda je sličnija RDR nego HZD ili FC3? Jel ti mene zajebavaš?

    • Zoran Žalac

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 12:29

      Apsolutno je sličnija. Da vidimo… U RDR 2 možeš obući kostim od životinje da se istoj vrsti životinji bolje približiš – isto kao u Zeldi. Check. Odjeću biraš prema temperaturi – isto kao i u Zeldi. Check. Konje ostavljaš po stajama / možeš ih imenovati / ne možeš ih prizvati kad su jako daleko… – isto kao i u Zeldi – check. Crafting i kuhanje se obavlja pred vatrom – isto kao u Zeldi. Check. Na mapi nema tisuću petsto ikonica za svaki neprijateljski kamp – kao u zeldi. Check. Oružja se kvare s vremenom – kao u Zeldi. Check. Nema experience pointsa – kao ni u Zeldi. Check. Ništa od toga nije prisutno u HDZ ili FC3. Check.

    • i_love_all_games

      @Zoran Žalac, 27.10.2018 - 12:48

      Lov je identičan FC3. Lov je bitan kao u HZD. Jahanje je identično HZD samo što tamo konj radi kao u Witcheru na veće udaljenosti. Neprijatelji su ljudi u FC3 a i u manjini su u HZD. Postoje razgovori u tim igrama a ne mrmljanja kao u Zeldi. Vizualno Zelda nema veze sa RDR2. Unaprijeđivanje opasača, odjeće i tih stvari je potpuno isto kao u HZD i RDR. Možemo mi i dalje ali mislim da je dovoljno kada sam rekao da je vizualno RDR2 daleko sličniji i ima daleko više zajedničkih stvari od kuhanja i toga da konja ne možeš prizvati sa veće udaljenosti. Ja ne mogu vjerovati da ti stvarno misliš da je Zelda sličnija RDR2. Jako dobro…

    • Zoran Žalac

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 13:02

      Opet dezinformacije. Jesi u Far Cryju 3 prilikom lova morao koristiti različita oružja ili različitu municiju da bi lovio životinje? Jesi morao prikrivati svoj miris? Jesi imao opciju da dozivaš životinje kako bi se okrenule prema tebi da ih bolje pogodiš? Jesi imao sustav kvalitete ulova? Naravno da nisi – kako je to onda identično? S druge strane, ne – lov nije bitan kao u Horizon Zero Dawnu jer si ondje lovio robote isključivo za sebe. Ovdje je lov važan za u drugom pogledu – da prehraniš kamp ili da otključaš kozmetičke dodatke za kamp. Jahanje konja nipošto nije identično. Jesi u HZD-u mogao otključavati nove poteze za konja? Jesi mogao imati više konja? Jesu ti konji imali karakteristike za brzinu i sl.? Jesu ti konji nosili tvoju opremu i oružja? Jesu imali ograničenu količinu stamine? Jesi ih morao smirivati kad naiđu na predatora? Naravno da nisu. Sve to bilo je u Zeldi, a ne u HZD. Kakva sad vizualna usporedba, pričamo o mehanikama i sam si prvo krenuo s time rekavši kako zelda s rdr-om zajedničko ima samo otvoreni svijet. Sad brkaš različite stvari nakon što si pisao dezinformacije.

    • i_love_all_games

      @Zoran Žalac, 27.10.2018 - 13:54

      rofl

    • Oblakoder

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 14:51

      Pa i u Zeldi je lov bitna stvar, a takodje je i odeca bitna, tj njena nadogradnja iako ne znam kako to funkcionise u RDR2, postoje opcije oko konja ali se njima nisam previse bavio u BotW. Sto se tice dijaloga u Zeldi naravno da nisu svi mrmljanje ali ako si i Zeldu igrao samo 8 sati onda kapiram zasto pricas napamet. Veruj mi pozirio si sa konacnom ocenom koja sad ne moze da se menja 🙂
      Ok je porediti RDR2, Horizon i Zeldu dok je odlicni Far Cry ipak nesto sto vise vuce na FPS…Nekako mi nije klasicna akciona avantura..

    • Alexdelarge

      @Zoran Žalac, 29.10.2018 - 09:08

      meni stvarno nije jasno sto vama treba igra napravit da bi dobila 100,jel mislite da je privlacnije tako svaku igru koja zasluzi 10/10 skratit za 0.5 jer ste kao kul “objektivni” i “strogi” ? jel treba dozivit orgazam 15 puta tokom igranja da bi dobila 100? jel vama normalno da godinama ni jedna igra koja je izasla nije dobila 100/100 (odnosno 10/10) ? pa zamislite da ign daje svako malo 9.8 i 9.5 za takve igretine,pa fakat mi nije jasno

    • Zoran Žalac

      @Alexdelarge, 29.10.2018 - 09:57

      Osobno ne smatram da je 10/10 i 100/100 ista skala i da su mjerila za nju ista, pogotovo ako zaokružuješ na puni broj. Zbog toga smo, između ostaloga, i dodali ovaj dio na kraju recenzije – kako je ocjena strukturirana, gdje je skala 1-10 pa ćeš ponekad vidjeti tih 10/10 za neki segment.

    • Alexdelarge

      @Zoran Žalac, 29.10.2018 - 11:29

      Al ako se uvede decimalna tocka s rasponom.0-.9 onda je potpuno isto, kako i primjerice ign ima, njihov 8.7 je u principu 87/100. Zato mi nije jasno cemu toliko ustrucavanje od davanja 100 kad izadje jedna od najboljih igara desetljeca pogotovo kad se vidi toliki trud detaljima koje su dali

    • crolink07

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 15:21

      Ja sam 15 sati u igri,smeta mi koliko je sve prelagano,skoro da nema izazova pa i od mene 85/100

    • i_love_all_games

      @crolink07, 27.10.2018 - 15:24

      Izazov je preživjeti dosadno jahanje. To je izazov 😛

    • crolink07

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 15:41

      To je da igra duže traje,umjesto 30 otprilike 60 sati.Nemoj vjerovati ali igram je na PS4Pro,označim gdje trebam dojahati i dok me konj nosi,na običnoj četvorci i drugom ekranu igram Castlevaniu i tako izbjegavam dosadu jahanja.😀

    • i_love_all_games

      @crolink07, 27.10.2018 - 15:50

      Upravo to. Napravili su očajnu mapu sa jako malo aktivnosti i jako puno jahanja. A to što nisu uključili teleportaciju je vrijeđanje igrača. Zar nije bolja da imam mjesto na koje se mogu teleportirati u trenutku nego da 10 minuta ne radim ništa osim što pritišćem lijevu gljivu i X i da… gubim vrijeme i sakupljam frustraciju. Ne znam kako recenzent to nije naveo kao manu. A kada bi rekao da to povećava rrealističnost, e onda bi mu ja napisao koje sve stvari smanjuju taj realizam no znam da sa Zokijem nema pobjede. Maksimalno mogu zabiti autogol da bude remi 😛 Slažem se sa tobom potpunu, jahanje u ovoj igri je ništa osim gubljenja vremena i sakupljanja sati.

    • crolink07

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 16:24

      Realističnost? Pa zna se da je svaki cowboy u džepu imao Horse Revival Tonic😀

    • i_love_all_games

      @crolink07, 27.10.2018 - 16:40

      hahaha

    • Zoran Žalac

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 17:22

      Fast travel otključaš u svakom kampu, kočije imaš u svakom gradu, vlak prolazi kroz svaki grad i nakon većine misija likovi te pitaju želiš li se brzo vratiti u kamp. Dakle, “teleportacije” ima, samo s određenih točaka, kao npr. u Witcheru 3. Opet dezinformacije.

    • i_love_all_games

      @Zoran Žalac, 27.10.2018 - 17:32

      Ok, gore sam napisao da je limitirana a tu da je nema, ne znam zašto… Dezinformacija, slažem se. Ima je. Ima je ali je LIMITIRANA i za ovako veliku igru potpuno bezveze napravljena. Opet moraš jahati na jako velike udaljenosti. HZD, podjednako velika igra, ima teleportaciju na svakih ne znam… par stotina metara.

    • Oblakoder

      @crolink07, 27.10.2018 - 17:29

      Znaci RDR2 unosi revoluciju u smislu da usput mozes preci jos neke zanimljive igre 🙂

    • crolink07

      @Oblakoder, 27.10.2018 - 17:42

      Tako je, ali ako imaš samo Switch,onda ništa od revolucije.😀

    • Rock_Lee

      @crolink07, 27.10.2018 - 16:11

      lie detector explodes

    • crolink07

      @Rock_Lee, 27.10.2018 - 16:32

      treći ekran je na popravku inače bi i PS3 bio uključen tek onako,bezveze 😀😂😘

  • Toma_HR

    26.10.2018 - 18:37

    Vidi ti razbojnike kako su se prikrili i recenzirali igru u tajnosti 🙂
    Ja ću svoju ocjenu dati kad odigram do kraja. BTW ova petorica koji su dali ocjene, već su odigrali igru, barem trećinu ili su obični smrdljivi trolovi?

    • i_love_all_games

      @Toma_HR, 26.10.2018 - 18:46

      A mora da smo obični smrdljivi trolovi 😛 Hvala na komplimentu 😀

    • i_love_all_games

      @i_love_all_games, 26.10.2018 - 18:50

      Evo, ja sada imam skoro 13 sati u igri. Mislim da je to i više nego dovoljno za neke solidne temelje i prvi kat utisaka. Ne vjerujem da će me igra nešto posebno obradovati kako idem u sve više sati jer se sa tim satima povećavaju uglavnom sati toga što mi već sada nije dobro 😀

    • Toma_HR

      @i_love_all_games, 27.10.2018 - 02:09

      Ne razumijem zašto se ljutiš, ti očito igraš igru kao i ja uostalom – znači nije išlo tebe, već onih koji daju ocjenu na temelju ničeg, prema youtube ili još gore youtuberima.

    • i_love_all_games

      @Toma_HR, 27.10.2018 - 02:30

      Nisam se ljutio, vidiš da sam stavio 😛 . To je smajlić zajebancije. Idući komentar je samo neka ograda od ovoga što mi se ipak dešava sa kolegom Oblakodanerom koji nije pokrenuo igru- kako nakon 8 sati mogu dati ocjenu 85 jednoj od “najboljih igara generacije”. Sve 5, sory ako što sam u pokušaju da budem malo jasniji bio potpuno nejasan 😀

    • crolink07

      @Toma_HR, 27.10.2018 - 16:48

      Ja sam AC Odysseyu dao 90/100 nakon 20 sati igre i takvo mišljenje mi je ostalo do kraja,stvarno možeš biti siguran što te dalje očekuje nakon toliko sati.RDR2 je prelagan,ne možeš birati težinu, većini to odgovara i to uvažavam.Za sada mi je GOTY God of War.

  • GameFan

    26.10.2018 - 20:47

    Veoma objektivna i sadrzajna recenzija. Nadam se da cu uskoro i zaigrati RDR 2

  • besantesteras

    28.10.2018 - 08:44

    Igra je vrh vrhova… Juče sam počeo da je igram, posebno mi se sviđa cinematic mode i mnoštvo podešavanja za gameplay, grafika je odlična, gameplay savršen, scenario (samo početak igre – podseća na poslednji Tarantinov film Hatefull Eight) i stigao sam do momenta kada su se vratili u kamp sa spremnim ciljem, mapom i sredstvima, čitaj: dinamitom!!! za pljačku voza; ali ja mislim da je i to sve deo PROLOGA ove zasigurno GotY igre…
    Zoki, hvala puno na recnziji, najbolji ste, zbog tebe sam igru pre-orderovao u zadnji čas, kako bih dobio temu i još neke sitnice (koje uopšte ne vidim u igri, a to bi trebalo da budu neke kozmetičke stvari ili možda i neki pištolj ili neka oprema za konja – mada msm da će mi se ta free opcija pojaviti kada budem prvi put ušao u neku radnju…

  • gunnerst

    28.10.2018 - 21:20

    Pročitat ću recenziju kad završim igru, reći ću samo da mi za razliku od nekih ovde ne smeta jahanje,koje opet nije obavezno uvik se može vozit vlakom i kočijama itd itd… ono šta mi za sada jedino smeta (30ak sati sam provea u igri) je to što je igra prelagana… mislim stvarno je PRE lagana barem po meni. S obzirom da je to meni osobno jedina mana vrijedna spomena (al meni osobno dosta velika) dajem ocjenu 90.

  • dandelion

    29.10.2018 - 01:26

    još malo i gotov,nije loše,zabava na razini AC Odysseya
    sad vježba za multiplayer

  • Dini

    29.10.2018 - 23:33

    Ni u jednoj igri nisam uzivao u pucanju kao u ovoj, koristenje oruzja je fenomenalno, repetiranje je tako dobro. Igri dajem 100. Vidjet cemo ko moze ovo da nadmasi, do sljedece Rockstar igre.

  • CosmicSloth

    30.10.2018 - 14:14

    Čitam neke komentare ovdje i na Metacriticu i mislim da je prilično tužno u što se pretvara gaming zajednica.
    Znači ekipa većinom sere po igri jer su im komplicirane kontrole, animacije od 3sec su im preduge a jahanje konjem po idiličnom krajoliku im je dosadno. I onda se ti isti čude kad se izbacuju igre koje su ekvivalent nekom speed bingeu, koje te od početka do kraja vode za rukicu i u kojima nema ni malo mjesta da jebeno upotrijebiš maštu.
    Izgleda da sve mora biti ispunjeno do kraja aktivnostima i zadacima jer ne daj bože da se moderni instant gejmer uživi u lik i svijet te upotrijebi malo mašte.
    Evo, igram igru jedno 20-ak sati i možda sam riješil 15-ak glavnih misija, uključujući prologue. Ostatak vremena jašem okolo, hodam po gradićima, lovim živine, opskrbljujem kamp, srećem razne strangere, pljačkam kočije, vlakove, kuće, dućane, budem i sam žrtva pokušaja pljačke i to sve samo u prvoj regiji, znači oko kampa i oko Valentinea.
    Ni u jednom momentu mi nije bilo dosadno odjahati nekud, ni u jednom momentu nisam imao poteškoća s kontroliranjem Arthura ili konja, ni u jednom momentu nisam slučajno udario nekog ili napravio nešto što nisam naumio, ni u jednom momentu mi nije bilo naporno pričekati da se odvrti animacija od jedne sekunde prilikom otvaranja neke kutije ili ladice.
    Zar je stvarno attention span modernog gejmera spao na najniže grane da mu je problem pričekati jednu sekundu da character otvori ormar ili mu je problem jahati 5 minute od kampa do gradića, ili poslušati duhovite i zanimljive pričice sporednih likova koje lijepo upotpunjuju svijet. Zbilja ne shvaćam.
    Nije da je sve savršeno. Mislim da bi neke postavke težine bile dobrodošle jer mi na momente igra djeluje prelagano i imam dojam da su izmjene dana i noći prebrze, barem za moj ukus, kao i nagle promjene vremenskih uvjeta. Ali sve su to sitnice koje ne utječu na činjenicu da je ovo iznimno kvalitetna igra u kojoj pojedinac koji ima volje da se uživi u taj svijet može izvući nevjerojatno puno zabave.

  • Alenix

    30.10.2018 - 21:56

    Ok 👌 👍 recenzija kao i uvijek i jedno pitanje? Zna li neko kako se i gdje može platiti onaj bounty kad te traže da se skine wanted status? Hvala unaprijed

  • IvanDado

    01.11.2018 - 17:17

    Jel mi moze neko objasnit score na metacriticu? 7.6 user score je bogami low za ovu igru.

    • Lovac

      @IvanDado, 01.11.2018 - 19:20

      Malo je porušena onim standard troll “0/10”, a malo i radi ravučenosti/usporenosti.

  • Alenix

    02.11.2018 - 01:57

    Gdje se mogu nabaviti štapovi za 🎣 pecanje u RDR 2? 🤔…

    • Zoran Žalac

      @Alenix, 02.11.2018 - 10:20

      Štap za pecanje dobiješ nakon jedne od glavnih misija, mislim da je samo jedan i da ne možeš kupovati druge – samo mamce za udicu. Misija bi trebala biti pri kraju 2. chaptera.

    • Alenix

      @Zoran Žalac, 02.11.2018 - 12:09

      Ok hvala na odgovoru 😎 🎣

  • Toma_HR

    03.11.2018 - 19:19

    Evo da ja dam ocjenu nakon 2 chaptera – 95. Svijet je savršen, najbolji do sada, bolji i od Witchera i od AC Originsa (zadnji AC nisam igrao. Mogućnosti su nevjerojatne i ima ih bezbroj, ovo je po mojem mišljenju prvi pravi živi svijet, krenuti negdje a završiti na trećem je sasvim normalno. Dinamika je odlična, mrzim brze igre i potpuno mi odgovara ovaj tempo. Grafika, na HDR nikad bolja. Mogao bi nabrajati na dugo koliko je igra dobra. Zašto ne 100, jednostavno, kontrole su komplicirane i nelogične, mehanike teške i neobjašnjene. Čovjek mora odigrati pola igre da sve polovi i to nije moj subjektivan osjećaj, nedavno sam čovjeku koji je na kraju chaptera 2 objašnjavao 5-6 bitnih stvari koje on do sada nije skužio. Neke animacije su iritantno duge, otvaranje ormara je katastrofa – jedan nije problem ali kad ih ima 10 sa tri ladice traje cijelu vječnost – to je trebalo biti bolje. Zar nisu mogle na strelicama gore biti pištolji, lijevo puška, desno lasno – nego uvijek vrtiti kotač za svaki k…c. Sve u svemu fantastično, ti propusti su zanemarivi na savršenstvo i popunjenost svijeta. Vidim veliki potencijal u online, ali živi bili pa vidjeli koliko će biti balansirano.

  • Toma_HR

    03.11.2018 - 19:30

    Samo da dodam još jedno, odlična recenzija, bez ijedne zamjerke.

  • Kanda90

    11.11.2018 - 16:31

    Ubjedljivo najbolja igra SVIH VREMENA. Apsolutno. BEZ PREMCA

  • Kubik_pjeska

    12.11.2018 - 09:22

    Dosao sam u dilemu sta sad prekucao sam red 2 .

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?