HCL.HR

HCL community recenzija 07/2017: Stardew Valley

Ines Ivanko 20.08.2017.   •   8 komentara


U prvoj recenziji zajednice HCL.hr foruma doznat ćete čime bi vas indie hit Stardew Valley mogao zgrabiti bez imalo milosti.

Prošlog mjeseca naši su forumaši pokrenuli natjecanje u recenziranju igara, a nedavno smo dobili i prve konkretne rezultate istoga. U neizvjesnoj utrci za prvo mjesto koje autoru recenzije donosi nagradu i objavu teksta na HCL.hr portalu, pobjedu je odnijela Ines Ivanko čiju recenziju Stardew Valleya prenosimo u nastavku.

HCL COMMUNITY STARDEW

*HCL community recenzije predstavljaju individualna mišljenja, kritike i stavove korisnika HCL foruma, odnosno ne odražavaju nužno mišljenja, kritike i stavove redakcije HCL.hr portala.

Stardew Valley

Zamisli da imaš vlastitu idiličnu kućicu okruženu zelenilom u malom mirnom gradu s dragim ljudima, radeći opuštajući posao koji ti ujedno i donosi prihode. Stardew Valley nije samo farming simulator, nego puno više od toga.

Ovu igru uglavnom uspoređuju sa Harvest Moon, tako da svatko tko je igrao HM, zavoljet će Stardew Valley vrlo brzo, a vrlo vjerojatno i postati ovisan. RPG igra koja nam omogućuje da se bar u virtualnom pikseliziranom svijetu odmorimo od svog stvarnog, stresnog života i uživamo u vrtlarenju, pecanju i životu u prirodi.

stardew-valley (4)

Priča počinje tako da kao dijete naslijediš farmu od svog djeda, no tek kad odrasteš i počneš „osjećati teret modernog života“, seliš se na tu farmu i započinješ novi život u malom gradu. S vremenom, kada počneš zarađivati i otkriješ osnove i načine na koje stvari funkcioniraju, igra postaje sve zanimljivija. Poželiš zarađivati još više, saditi veći vrt, ići sve dublje u rudnik, dobivaš životinje koje ti svakodnevno daju jaja, mlijeko, itd. koje onda prerađuješ u majonezu, sir i ostalo.

Po meni, najbolja stvar je što je sve povezano – questovi, otključavanje novih lokacija i itema, rude koje su potrebne za craftanje, ljudski odnosi itd. Kako se počneš navikavati na taj posao farmera, već imaš isplaniran sljedeći dan i ne trošiš ni minutu vremena. Onda sve postaje rutina – prva stvar kad ustaneš je gledanje prognoze za sutra, zatim zalijevaš vrt i bereš plodove, nakon toga nahraniš životinje i pokupiš jaja ili mlijeko, pozdraviš ljubimca (mačku/psa), oni te pozdrave natrag, zatim kreneš u grad obavljati druge poslove. Navečer se vratiš doma i sve proizvode koje si uzgojio/pokupio/iskopao staviš u jednu kutiju i preko noći zarađuješ masne pare. Zvuči dosta jednostavno, možda i dosadno, ali vjerujte mi kad vam kažem da ima toliko stvari za raditi da igra ne može postati dosadna tako brzo.

stardew-valley (2)

Što se tiče socijalizacije, stvaranje odnosa s ljudima je također jedan zanimljiv proces, pogotovo kada želimo s određenim likom stupiti u vezu, odnosno u brak. Možemo imati bračnog partnera, pa kasnije i djecu. Naravno, možemo se i rastati od tog partnera i vjenčati se ponovno, ali mislim da bih to radila samo kada bi mi igra stvarno dosadila.

Svaki lik ima određeni karakter, pa tako u gradu imamo čudaka, pijanaca, beskućnika, sportaša, itd. Sa svakim možemo komunicirati samo jedanput dnevno, a možemo im i dati neki poklon koji će nam donijeti određeni broj friendship pointsa, ovisno o njihovoj preferenciji darova.

stardew-valley (3)

Neki ljudi se na početku čine nepristojni i kao da jednostavno ne žele razgovarati s vama, ali ako budete uporni, postat će dragi prema vama i nekad vam čak slati poklone, tako da se isplati sprijateljiti se s mještanima. Također možemo birati hoćemo li s nekom osobom postati neprijatelji – a to možemo postići tako da im dajemo darove koje mrze ili ih gađamo praćkom.

Iako uglavnom nema nekih većih bugova, igra ima nekoliko sitnih nedostataka. Par puta mi se dogodilo da sam slučajno odrezala neki usjev i zato treba biti posebno oprezan koji alat u kojem trenutku držimo u ruci (npr. sjekiru kada smo u vrtu punom plodova). Kada sam tek napravila kokošinjac i kupila prvu kokicu, nisam znala da ju moram hraniti i pozdravljati svaki dan i tako je jadna kokica gladovala i nije me baš voljela. Uglavnom preporučam da sve istražujete, čitate, isprobavate. Ako nešto krivo napravite, bez problema možete resetirati dan, jer se igra sprema tek kada idete spavati.

stardew-valley (1)

Postoji čak i cijela SV wiki stranica, koja može puno pomoći onima koji tek počinju igrati. Sve stvari, lokacije i radnje su detaljno objašnjene i meni još uvijek ponekad služi, da saznam npr. u koje godišnje doba i na kojoj lokaciji se određena riba može upecati.

Ovaj svijet ponekad može postati jako realističan, jer igra sadrži dosta realnih komponenata (osim čudovišta, vještica i vila). Često me motivira da počnem raditi na pravom vrtu i možda nešto zaradim, ali ipak je ljepše sjediti u sobi, slušati veselu Stardew Valley glazbu i uzgajati virtualno povrće. U igri mogu uživati doslovno svi – i mlađi i stariji, a svatko će ju doživjeti na svoj način.

PALAC GORE ZA:

  • zanimljivu radnju i likove
  • random evente
  • slobodu i kreativnost stvaranja
  • velik raspon itema i alata
  • opuštajuću glazbu

PALAC DOLJE ZA:

  • neke mehanike koje nisu najbolje objašnjene

OCJENA IGRE: 98

Autor recenzije: Ines Ivanko

Osim recenzije koju ste upravo pročitali, u natjecanju za najbolju korisničku recenziju igre u sedmom mjesecu bilo je još nekoliko zanimljivih tekstova. Njih možete pročitati u ovoj forumskoj temi.

Želite li i sami sudjelovati u natjecanju recenzija na forumu, osvojiti neku igru i ugledati svoj tekst na HCL.hr portalu, zaputite se na odgovarajuću temu za osmi mjesec.

Komentari (8)

  • baDarmageddoN

    20.08.2017 - 15:38

    Sviđaju mi se ta ideja community recenzija. Zašto? Zato jer netko tko voli neku igru ocjenjuje tu igru i ne treba biti objektivan kao prosječan recenzent što može ispasti simpatično, poput ove rece. Mislim da bi trebali čim više ovakvih stvari. Svaka čast HCLu i onome tko je došao na ovu ideju a i recenzentu/ici ove igre. Stvarno mi se sviđa koliko se otvara apetit za ovom igrom bez obzira na to što vidim očite mane igre koje sam praktički odmah zanemario. GG

    • IvanHR

      @baDarmageddoN, 20.08.2017 - 15:47

      Slažem se 🙂

    • Towelie

      @baDarmageddoN, 20.08.2017 - 18:02

      Slazem se, svaka cast HCL.hr, najbolji gaming portal na balkanu pa i sire 🙂

    • Chajomi

      @baDarmageddoN, 20.08.2017 - 19:23

      Odlična ideja! Tako nešto postoji već 2 godine na drugom hrvatskom portalu.

  • Hrv4tin4

    20.08.2017 - 17:07

    Ekipa navalite, pročitajte pravila i bacite se na posao sa svojom recenzijom. 🙂

    • Reponja123

      @Hrv4tin4, 20.08.2017 - 18:23

      Gdje da ja pošaljem recenziju? (kad je napišem)

    • Hrv4tin4

      @Reponja123, 20.08.2017 - 18:29

      Ti kao i svi ostali možete svoju recenziju ostaviti ovdje: https://www.hcl.hr/forum/gaming-kultura/natjecanje-recenzija-08-2017/

      Ali svakako pročitajte pravila kako ne bi bili diskvalificirani!

  • phoda

    20.08.2017 - 20:02

    Ovu treba zenit

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?