HCL.HR

Veliki projekt bivšeg GTA producenta čini se zaboravljenim i prije nego je lansiran

Zoran Žalac 12.12.2023.   •   10 komentara


Donedavno misteriozna platforma Everywhere, koju potpisuju bivši Rockstarovi kreativci, mogla bi biti mrtva na dolasku zahvaljujući konkurenciji.

Prije samo nekoliko godina, počevši od 2017., šuškanja oko projekta zvanog Everywhere bila su itekako uzbudljiva. Bivši predsjednik Rockstara, ujedno i bivši producent i scenarist GTA igara, osigurao je veliki kineski budžet, formirao čak tri studija i najavio da priprema nešto što još nitko nije vidio! U to je vrijeme Rockstar inertan – GTA serijal nije blizu novoj igri, a zaposlenici im prelaze u studio odbjeglog Leslieja Beznziesa. Fortnite tada još nije ni lansirao popularnu Battle Royale komponentu!

Danas o projektu zvanom Everywhere znamo dovoljno da možemo reći o kakvoj se tu igri radi. To jest, Everywhere sam po sebi nije igra nego platforma unutar koje će se moći igrati i stvarati druge igre. To je ono što je investitorima prije šest godina zvučalo revolucionarno. Međutim, od ovog mjeseca isti si investitori vjerojatno čupaju kosu od nervoze.

Spomenuti Fortnite je prošlog tjedna dobio tri nove igre: LEGO Fortnite, Fortnite Festival te Rocket Racing. Radi se tu o igrama koje će ostati u stalnom postavu, tako da u Fortnite ekosustav sada možete doći čak i ako vas ne zanima battle royale i napucavanje. LEGO Fortnite je tu za one koji žele iskustvo preživljavanja s fokusom na crafting, Fortnite Festival ritmička igra, dok je Rocket Racing arkadno utrkivanje koje spaja kontrolnu shemu Rocket Leaguea s voznim modelima Trackmanije i Mario Karta. Ovo su igre praktički kreacije kakve očekujemo vidjeti i na platformi Everywhere… koja još uvijek nije dostupna i ne zna se kad će biti.

Modovi koje Fortnite trenutno nudi trebali su biti glavni adut platforme Everywhere – koja još uvijek nije dostupna i ne zna se ni kad će biti.

Jedan od potencijalnih aduta Everywherea bio je taj da igračima obećava dostaviti različita iskustva i žanrove unutar jednog okruženja / platforme. Međutim, od prošlog tjedna Everywhere je izgubio tu posebnost i bit će pravo čudo ako uspije poremetiti nikad veću popularnost Fortnitea (7+ milijuna istovremeno aktivnih igrača).

No, ne treba zaboraviti da sami developeri Everywhere platforme za nju pripremaju i neke vlastite igre. Mogu li one prevagnuti? Za sada je teško reći jer su najavili samo jednu, zvanu MindsEye. Sudeći po jedva 20 sekundi koliko smo vidjeli od te igre, radi se tu o akcijskom naslovu sa SF zapletom, s dionicama koje uključuju napucavanje i vožnju. Izgleda sve to “filmski”, ali teško je očekivati da će biti nešto kompleksno nalik GTA igrama, bez obzira na to što iza svega stoji nekad nezaobilazni kreativac GTA serijala.

Da se Everywhere pojavio prije 2020., vjerojatno bi imao šansu protresti teren i naći svoje mjesto pod suncem. Danas taj pothvat izgleda vrlo upitno i mogao bi završiti kao još jedan vrlo skup promašaj. Teško se zato već sada oteti pitanju jesmo li od nekadašnjeg Rockstarovog predsjednika uz drugačiji smjer i drugačije raspoređene prioritete umjesto ovoga mogli dobiti igru koja bi konkurirala GTA 6, a ne Fortniteu. Šteta što nikad nećemo dobiti odgovor.

Komentari (10)

  • Vujo777

    12.12.2023 - 18:10

    Šteta, jako zanimljiv koncept koji sam pratio od prvog dana…

  • Šljivovica23

    12.12.2023 - 18:26

    Roblox koncept, sam 20 puta skuplji.

  • Agent

    12.12.2023 - 18:31

    Zar nije Alpha verzija trebala biti sad negdje?

  • MrPhilips

    12.12.2023 - 18:33

    Leslie Benzies možda ima talenat, ali nema budžet niti viziju Sam Houser-a.

  • Dajsikeks

    12.12.2023 - 18:53

    Mislim, Ubisoft planira isto sa svojim AC Infinity, tak da uvijek je moguće. Ali da, Epic ih je poremetio

    • Djelo_Jerboa

      @Dajsikeks, 12.12.2023 - 23:13

      J*beš Ubisoft, njega bi u startu prešišali, ali Fortnite sad već jako slabo.

    • Dajsikeks

      @Djelo_Jerboa, 13.12.2023 - 11:17

      Yeah, sumnjam

  • Djelo_Jerboa

    12.12.2023 - 23:10

    Stvarno šteta.

  • MrVivi

    13.12.2023 - 09:09

    Me i stvarno ovo nema smisla. Imam steam imam igra svi vrsti igram kad hocu.

  • SanKa

    13.12.2023 - 10:34

    zvucalo je predobro da bude istina od samog starta. nadam se da nece otic u ropotarnicu proslosti

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?